Gå til innhold

Her er mange ord om selvkontroll. Skrevet av en psykolog...


Gjest

Anbefalte innlegg

Av psykolog Arild Karlsen

 

Denne lille introduksjonen er en faglig pamflett som er skrevet til programleder Morten Møller Warmedal i Nyhetskanalen. Programmet blir direktesendt den 30.12.97 og handler om nyttårsløfter. I tillegg til meg medvirker også astrolog Arvid Foss.

 

Kroppen er et kontroll-lokus

 

Samlingen av kroppens organer utgjør en helhet hvor ulike variabler kan komme sammen og bestemme hvilke atferdsmessige prosesser som skal finne sted.

 

Selvkontroll er å gjøre noe med de betingelser som din egen atferd er en funksjon av

 

Det å love seg selv noe er en variabel som ikke er særlig effektiv. De fleste nyttårsløfter er jo ment å gjelde for hele det nye året. Et løfte skal ofte gjelde hver dag og måtte komme til uttrykk i veldig mange forskjellige situasjoner. Milliarder av hendelser i alle disse situasjonene vil også være variabler for det du sier og gjør. Du må derfor gjøre noe hver dag som forbereder deg på å holde løftet. I tillegg bør du forberede de situasjonene hvor løftet skal oppfylles. På samme måten som du arrangerer situasjoner for andres atferd må du arrangere dine egne situasjoner. Selv-kontroll består i å gjøre noe med de betingelser som din egen atferd er en funksjon av. Selv-kontroll består ikke i å ta seg sammen. Den som tar seg sammen går i seg selv og appellerer gjerne til fiktive psykiske prosesser og andre oppdiktede krefter. Den som bedriver selv-kontroll gjør noe med de reelle betingelsene som kan innvirke på hans/hennes atferdsrepertoar.

 

Viktige avgjørelser bør gjennomtenkes

 

Nyttårsløftet er et nymotens fenomen. Mange løfter er egoistiske i den forstand at det går på ting man skal utrette for sin egen skyld. F.eks.: "Jeg skal slutte å røyke fordi røyking er skadelig for min helse." Eller: "Jeg skal skrive den boken jeg har utsatt å begynne på."

 

Det finnes også løfter som gis i hensynsfullhet mot andre. Nyttårsaften er ikke noen bedre dag enn en hvilken som helst annen dag når det gjelder å fatte viktige beslutninger. De viktigste avgjørelsene bør kanskje fattes etter en nøye gjennomtenkning og ikke i selskapelig overmot.

 

Sentkommende konsekvenser forsterker ikke din atferd

 

Løftet er bare en verbal stimulus som kan styre deg i gang til å gjøre noe med dine egne betingelser. Det er nemlig betingelsene som former din atferd. Den langsiktige gevinst av å holde sitt løfte kommer for sent til å kunne forme den atferd som samsvarer med løftet.

 

Løftebruddet

 

Løftebrudd vil kunne forekomme. Da må du ikke tro at alt er over. Du må være forberedt på å sprekke. Hvis det er viktig for dine nærmeste at du holder dine løfter må de være forberedt på hvordan de skal avbryte din atferd. Avbrytelser bør skje på en så hensynsfull måte som mulig. Men avbrytelser må skje bestemt og uten ettergivenhet. Det er ikke alltid at avbrytelser er mulig å gjennomføre, men de konsekvenser som dine nærmeste iverksetter må være avtalt på forhånd. Som en forberedelse kan ulike situasjoner på forhånd rollespilles. En sprekk som ikke avbrytes må lede til bedre forberedelser i forhold til neste gang. Kontrakter om hva dine nærmeste skal gjøre for å hjelpe deg må være skriftlige. Kontraktfest også hvordan andre skal kontrollere at du holder dine løfter.

 

Utkonkurrer de betingelsene som bestemmer over din atferd

 

Den som lover seg selv å gjøre bestemte ting eller avstå fra å gjøre bestemte ting bør lage sitt eget tegnøkonomi-system. Det må avsettes tegn for hver tidsenhet som løftet holdes. Tidsenheten bør til å begynne med være kortvarig, men må langsomt strekkes. Belønningene som skal inngå i tegnøkonomisystemet må komme hyppig til å begynne med, men de må avtrappes over tid. Du må la det gå sport i det. Din selvkontroll konkurrerer med alle de andre betingelsene som utgjør variabler for din atferd. Når du vinner situasjonens eller dagens konkurranse skal du koste på deg å gratulere deg selv med delseieren.

 

Hver minste suksess må gjøres til en forsterker

 

Atferd som skal gjentas og som skal kjedes sammen med annen bra atferd må forsterkes. Forsterkninger er de umiddelbare konsekvenser som følger etter atferd. Du må derfor fokusere på forsterkende konsekvenser og ikke indre oppdiktede årsaker. Ikke kast bort tid på å spekulere over psykiske årsaker, svak egenvilje osv. Øv deg på å oppdage dine aller minste seire. Hensett deg et kort øyeblikk i en tilstand av å være fornøyd over at du har holdt det du har lovet.

 

Lag rutiner for egenevalueringer innenfor en gruppe

 

Egenevalueringer bør gjøres sammen med andre. Det må lages faste rutiner for egenevalueringer. Dette er viktigere enn å repetere løftet. Problemet blir å lage gruppen. Din egen familie kan være en egnet gruppe. Du kan imidlertid også undersøke om du kan bli med i en gruppe med mennesker som har lignende problemer som deg selv.

 

Nederlaget må takles

 

Nederlaget kan komme. Uansett hva du gjør så klarer du kanskje ikke å utkonkurrere de betingelsene som bestemmer over din atferd. Du klarer kanskje ikke å finne en egnet gruppe. Hvis ditt problem er meget alvorlig skal du i hvert fall oppsøke profesjonell hjelp. I visse tilfeller skal du også legge deg inn som pasient ved en institusjon som kan hjelpe deg med dine problemer. Institusjonsoppholdet bør være kortvarig. Den beste hjelpen for deg vil være at fagpersonene hjelper deg og dine nærmeste slik at din egen selvkontroll kan gjennomføres med større suksess enn tidligere.

 

Atferd kan forandres

 

Alle de handlinger som vi kaller frivillige er atferd som er blitt forsterket av sine konsekvenser. Spising, røyking, drikking, kjefting, roting (være uryddig), gambling osv. er atferd som kan forandres.

 

 

 

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...