Gå til innhold

Gå rett fra vg2 tømring til påbygg. Noen erfaringer?


Anonym bruker

Anbefalte innlegg

Sønnen min går vg1 bygg og anlegg og skal inn på vg2 tømring til høsten. Han er per i dag svært usikker på om han vil ta læretid eller gå direkte til påbygg. Noen erfaring?

PS! Vet påbygg kan være tøft, men han er faglig sterk.

Anonymkode: b81dd...fb8

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Motiver ham til å ta læretid og fagbrev før han tar påbygg. Det gir ham flere bein å stå på, og han vil ha et langt bedre utgangspunkt for påbygg som litt mer voksen. 

Anonymkode: 12447...41b

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Anonym bruker skrev (6 timer siden):

Motiver ham til å ta læretid og fagbrev før han tar påbygg. Det gir ham flere bein å stå på, og han vil ha et langt bedre utgangspunkt for påbygg som litt mer voksen. 

Anonymkode: 12447...41b

Skal absolutt det, for han trives godt med kollegaer i firmaet han er utplassert i - men ser overhodet ikke seg selv som tømrer pr i dag

Anonymkode: b81dd...fb8

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nesten uansett hva han velger videre vil et fagbrev se bra ut på CV, det viser at han allerede har 2 år fulltids arbeidserfaring, og at han er praktisk anlagt også. Det gir han et fortrinn når han skal søke jobber mot folk som bare har akademisk utdanning.

Privat er det også en fordel å være utdannet tømrer. Å kunne sette opp sin egen terrasse, bytte et vindu og hva det måtte være som dukker opp i eget liv etterhvert.

Jeg har to gutter i 20 årene, begge tok fagbrev før de gikk videre.

Ene tok fagbrev også brannmann.

Andre tok først fagbrev og var i tvil om han skulle ta fagskole eller påbygg. Han likte seg som tømrer også. Men han endte på påbygg og går nå på høyskolen for en litt annen utdanning.

Så jeg anbefaler fagbrev først, de modnes veldig på de to årene, og får med seg en fantastisk erfaring 

Men de har begge venner som gikk direkte til påbygg også, og er du motivert og faglig sterk er det ikke noe problem. Men påbygg etter fagprøven er lettere, færre timer og fag.

Anonymkode: f10b9...40e

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ser at du har fått flere råd om at det er lurt å ta fagbrev før påbygg, og argumenter for dette. Det er absolutt riktig for noen, men det er argumenter for å gå direkte til påbygg også:

- Hvis han ikke ser for seg å noen gang jobbe som tømrer er to år som lærling lenge. På samme tid kunne han tatt påbygg og første år i et studieløp.

- Lønnsmessig er lærlingetid lavtlønnet (man får tilsammen en årslønn i løpet av to år). Å studere ferdig og komme to år tidligere ut i jobb etter høyere utdanning vil totalt sett gi langt høyere inntekt. (Altså to års full lønn etter f.eks. en bachelor utgjør langt mer enn to år lærlingelønn før påbygg og studier).

- De fleste klarer uten problem å både bygge terrasse, skifte vindu, sette opp en lettvegg, legge gulv og andre enkle håndverksoppgaver, selv om de ikke har fagbrev. Å bruke to år i lavtlønnet lærlingstilling for å lære å gjøre enkle oppgaver på egen bolig er ikke et argument slik jeg ser det. Da lønner det seg heller å komme to år tidligere ut i lønnet arbeid, og betale håndverkere for de tjenestene man ikke kan utføre selv.

- Å ta en utdanning man ikke skal bruke er heller ikke god samfunnsøkonomi. Antallet sykepleiere, tømrere, elektrikere mm som utdannes er i utgangspunktet tilpasset samfunnsbehovet for de ulike yrkesgruppene. I tillegg har vi tilnærmet gratis utdanning her i landet, for hver enkelt.
Men kostnaden for samfunnet er stor, både for at en elev skal gjennom yrkesfag og lærlingtid for å få et fagbrev, og for at en person først skal få studiekompetanse og deretter en bachelor/master. Å belaste samfunnet økonomisk med å ta et fagbrev man ikke skal bruke, for så å ta høyere utdanning, er dyrt og unødvendig, da man for nesten den samme summen kunne utdannet en fagarbeider og en høyere utdannet, og fått to yrkesaktive.

- Å gå på skole er for mange vanskeligere etter at man har vært i yrkeslivet i noen år. (Det er vi mange som har erfart, når man går i gang med videreutdanning/master etter flere år i arbeidslivet). Er man elev/student er man vant til gangen i å være i et utdanningsløp, og det går for mange lettere. Etter to år som lærling kan det oppleves langt mer krevende å gå tilbake til å være student, særlig på påbygg som er regnet som et tøft år.

- Det er også lett å tilpasse økonomien sin til å ha mer penger (fra elev til lærling/arbeidstaker), men langt vanskeligere å gå fra lønnet arbeid tilbake til vgs/studier. Sånn sett er det lurt å leve på stipend, eventuelt med studielån og deltidsjobb, frem til man går ut i fulltids lønnet arbeid.

 

Anonymkode: 9d977...387

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...