Gå til innhold

Må man absolutt ha norsk julemat for barna?


Anbefalte innlegg

Både jeg og mannen er oppvokst med ribbe, men ingen av oss er spesielt glad i det.
Vi er egentlig ikke så glad i pinnekjøtt heller.

Jeg er halvt dans, og han kvart (på har siden) så når vi skulle lage egne tradisjoner så vi til Danmark og endte opp med å ha helstekt and fylt med epler og svisker, rødkål og poteter.

I alle år har svigermor feiret jul sammen med søsknene til mannen siden de bor på den andre siden av landet.

For et par dager siden ringte hun mannen og fortalte at i år tar hun toget hit for å feire jul med oss. Er visstnok noe familiedrama som foregår der som gjør at hun ikke orker å feire jul der.
Hun er selvfølgelig velkommen.

I går ringte hun meg og lurte på om jeg hadde en slik ribbe form, eller om hun skulle ta med seg sin.
Jeg svarte at vi ikke har ribbe på julaften. Hun svarte at å har dere pinnekjøtt, så spennende.
Svarer at nei, vi har and.

Først ble hun stille, så spør hun om det ikke ville være mer riktig å ha norsk mat på julaften, barna våre er jo tross alt norske og må jo lære seg norske tradisjoner. Uansett, hun tar med formen så skal hun vise meg hvordan det gjøres.

Vi vil ha and på julaften, mannen (hennes sønn), ungene og jeg gleder oss til denne anden og syns den er fantastisk god.
Vi har egentlig ikke lyst til å endre det for en person..... men.....

Hva tenker dere, bør vi lære ungene norske juletradisjoner i forbindelse med jul?
Skal vi ta hensyn til hva svigermor ønsker bare for i år, den ene gangen hun faktisk kommer hit i julen?

Anonymkode: e1475...069

Fortsetter under...

Nei herlighet. Det blir deres egne tradisjon med and, i deres norske hjem. Utrolig frekt å ville bestemme menyen som gjest. 

Jeg har spist både torsk, reinsdyrstek og kalkun til jul. 

Anonymkode: 06401...f92

Ikke noe problem å la henne steke en liten ribbe, den kan stekes dagen før eller på formiddagen og varmes opp igjen til middag.

Jeg tenker at det viktigste på julaften er egne tradisjoner og mat man liker. Jeg har en venninne som spiser torsk på julaften, pappaen hennes fisker den selv og de har fersk juletorsk. En kollega av meg spiser kalkun, for det liker de godt.

Selv om ribbe og pinnekjøtt er de mest spiste middagene på julaften er det ikke sånn at alle må spise en av dem ;)

Så jeg hadde laget and som vanlig, så kunne svigermor velge om hun ville ha det, eller ha en egen liten ribbe ved siden av. Til henne hadde jeg sagt at vi godt kan steke en liten ribbe for å glede henne og for å ha litt utvalg på restebordet neste dag, men dere kom til å lage and som planlagt, for det liker dere best.

Anonymkode: bf0af...5b7

Nei, dere må ikke spise typisk norsk julemat på julaften. Velg noe dere liker og skap en tradisjon av det. And høres kjempegodt ut. 

Vi spiser kalkun. Mannen er halvt engelsk og halvt norsk, jeg er hel-norsk og har vokst opp med ribbe. Men vi synes julekalkun er bedre enn både ribbe og pinnekjøtt, alle vi i kjernefamilien. Få når vi inviterer til jul, serveres det kalkun. Reiser vi bort spiser vi det vi får servert. 

Men kanskje svigermor kan få ta med en liten ribbe i år, så kan dere ha begge deler? 

Anonymkode: 9ed56...cb8

Annonse

HI her, jeg har selvfølgelig ikke noe problem med at svigermor lager en liten ribbe til seg selv :)

Må bare se an hvordan vi løser det siden vi bare har en ovn, kanskje jeg skal spørre om noen av naboene har en slik miniovn jeg kan låne 

Anonymkode: e1475...069

Dere har det dere vil ha. 
Selv hadde jeg ikke hatt vanlig norsk julemiddag såfremt ikke alle andre i heimen ville hatt det. Jeg spiser kun hjemmelagede medisterkaker av norsk julemat. Min datter har vel spist ribbe for første gang i år av en alder på 17år, hun har smakt det før men aldri vært begeistret for kjøtt så hun har kost seg med poteter og brun saus som er favorittmaten hennes. Nå syns hun at hun måtte spise ribbe siden hun var på middag hos svigers, hun kommer ikke til å spise det på julaften når vi skal ha det hos tante, men det var greit nok hos svigers. 
Annet hvert år har jeg ikke julemat i det hele tatt og det blir jul da også. 
 

Mitt andre barn elsker julemat, alle varianter.

Anonymkode: 81c22...d28

Gjest NotNaomi

And er så sykt godt! Beste kjøttet ever. Jeg var ikke vant til norsk juletradisjon, hverken all pynten eller maten. Første julen hos foreldrene til eksen ble sånn veldig rar opplevelse, men da vi fikk barn feiret vi helt tradisjonelt, også med maten. Jeg ville at barna skulle "adoptere" norsk tradisjon siden de var født og oppvokst her. Det er mye de ellers lærer om andre kulturer, men det er noe med at tradisjoner betyr tilhørighet og noe trygt alltid, uansett hva som skjer av uforutsette ting, så har man tradisjonene liksom. 

Men det er selvfølgelig opp til hver enkelt. Fint at svigermor får ribbe da, men hvis barna deres gleder seg til and, så kan de få gjøre det syns jeg. 

Anonym bruker skrev (1 time siden):

Både jeg og mannen er oppvokst med ribbe, men ingen av oss er spesielt glad i det.
Vi er egentlig ikke så glad i pinnekjøtt heller.

Jeg er halvt dans, og han kvart (på har siden) så når vi skulle lage egne tradisjoner så vi til Danmark og endte opp med å ha helstekt and fylt med epler og svisker, rødkål og poteter.

I alle år har svigermor feiret jul sammen med søsknene til mannen siden de bor på den andre siden av landet.

For et par dager siden ringte hun mannen og fortalte at i år tar hun toget hit for å feire jul med oss. Er visstnok noe familiedrama som foregår der som gjør at hun ikke orker å feire jul der.
Hun er selvfølgelig velkommen.

I går ringte hun meg og lurte på om jeg hadde en slik ribbe form, eller om hun skulle ta med seg sin.
Jeg svarte at vi ikke har ribbe på julaften. Hun svarte at å har dere pinnekjøtt, så spennende.
Svarer at nei, vi har and.

Først ble hun stille, så spør hun om det ikke ville være mer riktig å ha norsk mat på julaften, barna våre er jo tross alt norske og må jo lære seg norske tradisjoner. Uansett, hun tar med formen så skal hun vise meg hvordan det gjøres.

Vi vil ha and på julaften, mannen (hennes sønn), ungene og jeg gleder oss til denne anden og syns den er fantastisk god.
Vi har egentlig ikke lyst til å endre det for en person..... men.....

Hva tenker dere, bør vi lære ungene norske juletradisjoner i forbindelse med jul?
Skal vi ta hensyn til hva svigermor ønsker bare for i år, den ene gangen hun faktisk kommer hit i julen?

Anonymkode: e1475...069

Nei, dere må ikke ha tradisjonell norsk julemat. Lag noe dere liker og kos dere! 

Anonymkode: 519ce...c2d

Vet om flere som steker ribbe dagen før og varmer opp på julaften. Da kan du varme den mens anden hviler etter steking.

Men jeg hadde som gjest spist det som ble servert, and høres supert ut.

Anonymkode: 03ea6...887

Annonse

Dere skal selvsagt lage and!! Dere har tradisjon å spise and, det er jul for dere og det er flott julemat! Flotte minner for barna. Først og fremst synes jeg det er rimelig frekt å pirke borti deres tradisjoner på den måten svigermor gjør. Hun må jo gjerne lage seg ribbe, men ikke på bekostning av vertskapets tradisjoner selv om det er familie!

Når kongefamilien kan ete plumpudding til dessert grunna engelsk bestemor så kan vel de ha and til middag?

Eg lagar det vi vil ha til julemiddag, er eg på besøk et eg det som blir servert. Kva mat ein et hverken skapar eller øydelegg julestemninga. Einaste forbehold for min del må vere at det er festmat som blir servert. Eg ville blitt rimelig skuffa over frossenpizza eller fiskepinnar. Ellers er eg open for både viltsteik, lutefisk, juletorsk, gås, and, kalkun eller kva som måtte vere tradisjon hjå vertskapet. 

Jeg smakte ribbe og pinnekjøtt for første gang på vgs. Jeg er oppvokst i Norge, men mamma kommer fra et annet nordisk land, så vi har alltid spist det hun er vandt til.

Jeg har ikke lidd noen nød av den grunn!

Men jeg stemmer for at dere lar henne lage en egen ribbe før, så varme den opp senere. Eller lager ribbe 1. juledag.

Anonymkode: 37467...3bc

Når man kommer på besøk til andre, forholder man seg til andres tradisjoner. Jeg er veldig tradisjonsbundet, men jeg ville ha blitt både lei meg og oppgitt om noen som inviterer meg til julaften dropper sine egne tradisjoner for å lage den maten jeg pleier å ha. Hadde jeg vært så avhengig av min egen julemat, hadde jeg blitt hjemme....  Jeg er vant med ribbe, men da jeg traff vestlendingen som jeg nå er gift med ble det pinnekjøtt da vi begynte å feire jul sammen. Og det etter en prat om hva vi begge ønsket og om kompromisser  som vi begge var fornøyd med. Så nå spiser vi pinnekjøtt på julaften og min spesielle nyttårsmiddag på nyttårsaften, og gidder vi, så lager vi ribbe enten siste helga før jul eller en av juledagene. 

Jeg hadde sagt til svigermor at hun var hjertelig velkommen til oss, men at julemiddagen hos oss er and. 

 

Anonymkode: 7356c...b8a

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...