Gå til innhold

Veganisme - kun for de rike?


Anonym bruker

Anbefalte innlegg

Hvordan hadde det gått med veganere om de skulle spist kun lokalt produserte råvarer? Tofu, soya, bønner etc. er i 99,9999999999% av tilfellene dyrket langt utenfor Norge. 

Om det er noe som er miljøfiendtlig så er det å være veganer. 

Anonymkode: 47ab9...c6a

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

...Og fattige, i fattige land, har ikke råd til å importere alskens mat for å kunne være veganer. I tillegg til å betale for b12-sprøyte så man ikke dør.

Anonymkode: 47ab9...c6a

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Antarctica
1 minutt siden, Anonym bruker skrev:

...Og fattige, i fattige land, har ikke råd til å importere alskens mat for å kunne være veganer. I tillegg til å betale for b12-sprøyte så man ikke dør.

Anonymkode: 47ab9...c6a

😂😂😂😂

De fleste småbønder i fattige land lever overveiende av plantekost... de DYRKER den. Eller kjøper den på lokale markeder. Hvor fremmedgjort er du egentlig...? 

Det er her i nord at vegansk kost blir vanskelig, fordi kaloririke planter trives dårlig her.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat nå, Pashla skrev:

😂😂😂😂

De fleste småbønder i fattige land lever overveiende av plantekost... de DYRKER den. Eller kjøper den på lokale markeder. Hvor fremmedgjort er du egentlig...? 

Det er her i nord at vegansk kost blir vanskelig, fordi kaloririke planter trives dårlig her.

Nope. I de fleste land der kosten er plantebasert, lider de fleste av a-vitaminmangel.

Du er dum, du..haha.. :P 

Anonymkode: 47ab9...c6a

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Antarctica
Akkurat nå, Anonym bruker skrev:

Nope. I de fleste land der kosten er plantebasert, lider de fleste av a-vitaminmangel.

Du er dum, du..haha.. :P 

Anonymkode: 47ab9...c6a

Ikke dummere enn at jeg vet at A-vitamin fås i planter, du.

De fleste typer grønnsaker, frukt og bær inneholder karoten, som ved behov blir omdannet til retinol i kroppen. Spesielt mye karoten er det i sorter med rødgul og mørkegrønn farge (gulrotspinatbrokkolisalat og paprika)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat nå, Pashla skrev:

Ikke dummere enn at jeg vet at A-vitamin fås i planter, du.

De fleste typer grønnsaker, frukt og bær inneholder karoten, som ved behov blir omdannet til retinol i kroppen. Spesielt mye karoten er det i sorter med rødgul og mørkegrønn farge (gulrotspinatbrokkolisalat og paprika)

Nope. FEIL... 😛

Vitaminer tas best opp med fett, og tas mye lettere opp via kjøtt. 

Når du spiser planter "med vitaminer", vil ikke kroppen ta opp i nærheten av alle vitaminene og mineralene. Er en grunn til at de får mangelsykdommer.

Anonymkode: 47ab9...c6a

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Men det var ett resultat som hun ikke hadde forventet.

– Det som er nytt i denne artikkelen, er det lave inntaket av vitamin A, særlig hos kvinnene. Vitamin A-mangelen er et stort problem i ulike utviklingsland. Det hevdes at vitamin A-mangel ikke er et problem her i vesten, men vi ser av og til tilfeller av dette på sykehusene, forteller Henriksen.

Mangelen på vitamin A finnes gjerne i utviklingsland hvor kostholdet hovedsakelig består av grønnsaker og lite fett.

En grønn diett uten fett kan bli et problem. Kroppens evne til å absorbere vitaminer er avhengig av fettinnholdet i maten. Altså: Om det er en viss mengde vitamin A i brokkoli, betyr ikke det at du får i deg hele innholdet. Særlig hvis det er lite fett i kostholdet ditt.

Det samme gjelder for mineraler. Det har seg nemlig sånn at selv om det finnes 0,6 milligram med jern i 100 gram brokkoli, er det ikke sikkert kroppen greier å ta opp hele innholdet. Opptaket av mineraler er rett og slett lavere i vegetabilske matvarer.

Til sammenligning er det enklere for kroppen vår å ta opp jernet fra kjøtt.

Anonymkode: 47ab9...c6a

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Antarctica
1 minutt siden, Anonym bruker skrev:

Nope. FEIL... 😛

Vitaminer tas best opp med fett, og tas mye lettere opp via kjøtt. 

Når du spiser planter "med vitaminer", vil ikke kroppen ta opp i nærheten av alle vitaminene og mineralene. Er en grunn til at de får mangelsykdommer.

Anonymkode: 47ab9...c6a

At de tas opp lettere via kjøtt betyr ikke at de uteblir fra planter.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 minutt siden, Pashla skrev:

At de tas opp lettere via kjøtt betyr ikke at de uteblir fra planter.

Jo. I så stor grad at A-vitaminmangel blir utbredt.

Jeg har også lest det.

Endret av DetYrer
Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 minutt siden, Pashla skrev:

At de tas opp lettere via kjøtt betyr ikke at de uteblir fra planter.

Les siden jeg linker til: https://forskning.no/mat-vitaminer-mat-og-helse/veganere-er-sunnest-pa-overflaten/449941

Der står det endel om mangelsykdommer, og mangel på mineraler. Veganere ahr ofte mangel på mye, de er sunnest på overflaten fordi de spiser minst sukker og mye fiber - men det fungerer ikke særlig godt i lengden.

Anonymkode: 47ab9...c6a

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Antarctica
Akkurat nå, DetYrer skrev:

Jo. I så stor grad at A-vitaminmangel blir utbredt.

Jeg har også lest det.

Interessant, hvor leste du det?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

24 minutter siden, Anonym bruker skrev:

Men det var ett resultat som hun ikke hadde forventet.

– Det som er nytt i denne artikkelen, er det lave inntaket av vitamin A, særlig hos kvinnene. Vitamin A-mangelen er et stort problem i ulike utviklingsland. Det hevdes at vitamin A-mangel ikke er et problem her i vesten, men vi ser av og til tilfeller av dette på sykehusene, forteller Henriksen.

Mangelen på vitamin A finnes gjerne i utviklingsland hvor kostholdet hovedsakelig består av grønnsaker og lite fett.

En grønn diett uten fett kan bli et problem. Kroppens evne til å absorbere vitaminer er avhengig av fettinnholdet i maten. Altså: Om det er en viss mengde vitamin A i brokkoli, betyr ikke det at du får i deg hele innholdet. Særlig hvis det er lite fett i kostholdet ditt.

Det samme gjelder for mineraler. Det har seg nemlig sånn at selv om det finnes 0,6 milligram med jern i 100 gram brokkoli, er det ikke sikkert kroppen greier å ta opp hele innholdet. Opptaket av mineraler er rett og slett lavere i vegetabilske matvarer.

Til sammenligning er det enklere for kroppen vår å ta opp jernet fra kjøtt.

Anonymkode: 47ab9...c6a

Ka skjedde? Psykose eller teknisk svikt? 🤷🏼‍♀️

Anonymkode: 9087d...9d0

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Om du setter deg litt inn i det totale bildet så er en plantebasert diet det beste og viktigste man kan gjøre for miljøet. Animalske varer er på topp i klimagassutslipp, så det sier seg selv at å velge det bort er til fordel for miljøet. 

Det er ikke nødvendig å spise tofu og soya for å ha et plantebasert kosthold. Bønner er viktig men det er det egentlig for alle, høyt konsum av bønner er noe alle blue zones har til felles. Bønner er supermat. Men selv om du tar med tofu, så er det faktisk bedre å spise tofuen selv enn å la soya filtrere et dyr for så å spise dyret. Kun 6% av den produserte soyaen går til menneskelig føde, resten går til dyremat. Regnskogfondet sier soya er verre enn palmeolje, og kjøttproduksjonen er den største trusselen mot regnskogen.

Norge sier vi har bærekraftig kjøttproduksjon men i forhold til hva? I forhold til bønner, ris og grønnsaker så er ikke den norsk kjøttproduksjonen i nærheten av å være like bærekraftig.

De tre grunnpilarene i bærekraft man må ta stilling til er mennesker/samfunn, planeten og profitt.

Norsk kjøttproduksjon er stekt subsidiert og kjøtt er kunstigt billig i forhold til kostnaden av produksjon så der ryker profitt. Ikke særlig bærekraftig profitt å ha et subsidiert landbruk. 

Om vi skal tenke planeten så er norsk kjøttproduksjon bedre enn andre lands utslipp men vi importerer enda store mengder soya fra regnskogen som gis til dyrene i norge i form av kraftfor. Det er enda mye forurensning fra bransjen selv om vi jo er flinke til å bruke kukompost. Det som er fint med norge er at vi tar i bruk det meste men selv om så har norsk kjøtt store karbonutslipp pr kg. Næringen kaster også mye kjøtt og melk som kommer fra overproduksjon, ikke særlig miljøvennlig det.  

Så har vi til slutt menneskene og samfunn. Hvordan har menneskene det i alle leddene innen kjøttproduksjon. Dette blir naturligvis ganske vanskelig å måle fra start til slutt. Men om vi tenker innefor Norge så er det lettere. Hvordan har menneskene det i denne næringen, føler de seg rettferdig behandlet? Har de gode vilkår? Er næringen fleksibel og har den muligheter? Osv osv. Norske bønder har det bedre enn i andre land men de fleste av oss har fått med seg at bøndene ikke er helt fornøyde med hvordan de har det og blir behandlet. Det er mye usikkerhet med å drive i norge, og det er vanskelig for dem å ha en god økonomisk forutsigbarhet. Bøndene har også klaget på prisene de får på både kjøtt og melk, som faktisk er sjokkerende lav enkelte ganger. Vi har også de menneskene som slakter dyrene, i andre land er slaktere på selvmordstoppen samt på topp når det gjelder å slite med psykiske problemer. Har ikke funnet noe tall for dette i Norge men jeg regner med at nordmenn er nokså like menneskene i andre land. 

Så alt i alt, nei veganisme er ikke kun for de rike. Det er omvendt, rike land spiser mest kjøtt og fattige land spiser mindre kjøtt. Når fattige land blir rikere så går kjøttkonsumet opp, det finnes det mye dokumentasjon på. Faktisk så er det rimeligste og mest bærekraftige kostholdet, plantebasert :) 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...