Gå til innhold

Lakseoppdrettsnæringen og perspektiv...


Anonym bruker

Anbefalte innlegg

De siste dagene har det vært mye snakk om at det dør store mengder oppdrettslaks pga. en "dødsalge". Det er snakk om at 2,8 millioner fisk er døde til nå pga. algeoppblomstringen, og det kalles grusomt og forferdelig og en dyretragedie. Og det er det selvfølgelig.

Men vent litt... 2,8 millioner fisk? Så skrikes det opp som en tragedie.

Helt uten en slik algeoppblomstring så dør det 53 millioner laks i oppdrettsnæringen - hvert eneste år. Hvert eneste år dør hver femte fisk før den når slaktealder. Dyrevelferd?

Hvorfor skriker ikke oppdrettsnæringen opp om 2,8 millioner døde fisk?  Et normalår dør jo nesten 20 ganger mer fisk i næringen, enn det som har dødd nå. Og hvorfor? Fordi næringen ikke tar gode nok hensyn til miljø og dyrevelferden! I tillegg kommer de ufattelige mengdene med annet liv i hav og fjord som dør pga. oppdrettsnæringen forgiftning av fjordene.

Oppdrettslaks står altfor mange i hver merd. Det gir større skader på fisken, noe som fører til lidelser for fisken, og også død. De vaksinerer alle fisker - noe som fører til deformasjoner på hjerte og nyrer (iflg. norsk forskning) og skjelettmisdannelser. Fordi fisken står altfor tett så får de massive luseangrep og blir i prinsipp ofte spist levende av lakselusene. For å bote på dette siste pøser næringen ut tonn på tonn med gift i sjøen for å minske luseplagen. Gift som tar livet av skalldyr og mange steder har utryddet rekebestander og redusert annen fiskebestand fordi noe av det de har brukt å spise er borte pga. lusegiften fra oppdrettsnæringen.

Sykdom og skader hos oppdrettslaks og annen -fisk kunne vært minimert til en bitteliten brøkdel hvis næringen hadde vært villig til å ha flere merder og færre fisk i hver merd. Da hadde de også sluppet å bruke ufattelig mange tonn med ren gift som de heller ut i sjøen, fordi laksen ikke ville vært plaget av lus. Og enda bedre - hadde de hatt landbaserte anlegg ville de ikke lenger forurenset fjordene og havene våre. Nå stjeler de havressursene fra vår barn og barnebarn og fremtidens generasjoner.

Andre bransjer som tjener store verdier på fellesskapets ressurser (som hav og fjorder er), de må betale en ekstra skatt. Men den blåblå regjeringen har sagt nei til dette, og tillater at et fåtall personer og bedrifter får lov til å tjene seg styrtrike på fellesskapets bekostning. Og samtidig ødelegger de for fremtidige generasjoner.

Og nå snakkes det om at oppdrettsnæringen skal søke staten for erstatning for tap av død laks pga. denne dødsalgen.

På tide å sende signaler til oppdrettsnæringen om at vi IKKE lenger aksepterer at de driver rovdrift på vår felles arv og våre fremtidige generasjoners livsgrunnlag. Boikott oppdrettsnæringen for å presse frem miljøvennlige og dyrevennlige løsninger i industrien! Teknologien finnes i dag for å drive oppdrett miljøvennlig - det er kun viljen det står på i bransjen!

Vi forbrukere har stor makt - bruk DIN makt! Stopp kjøpet av oppdrettsfisk!

 

https://www.dagbladet.no/nyheter/har-aldri-opplevd-liknende/71110633

https://www.nrk.no/trondelag/over-20-prosent-av-oppdrettslaksen-dor-i-merdene-1.13952684

https://www.aftenposten.no/norge/i/MRdB9J/Dodsalgen-dreper-oppdrettsfisk-for-milliarder-Kasse-pa-kasse-med-ubrukelig-fisk-fraktes-til-land

Anonymkode: 0dace...204

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Alt sammen gode grunner (men ikke de eneste) til ikke å spise svineriet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mennesker trenger mat. All matproduksjon har negative sider. Vi kan ikke kompansere for oppdretsfisk ved å fiske mer villfisk akkurat som vi ikke kan droppe husdyrhold og i steden skyte fler ville dyr. Vi er alt for mange mennesker på jorda til å leve som jegere og sankere.

Jeg leste et sted at hvis mennesker skulle ha et brukbart kosthold og leve bærekraftig av bare jakt og sanking ville det være resurser til ca 200 mennesker i Østfold. Og kanskje 2000 i hele Norge.  

Det er fint å forsøke å skaffe mat med minst mulig lidelse for dyr og mennesker, men vi trenger masseproduksjon hvis vi skal ha mat nok til hele befolkningen.

Anonymkode: e46eb...0a9

Lenke til kommentar
Del på andre sider

12 minutter siden, Anonym bruker skrev:

Mennesker trenger mat. All matproduksjon har negative sider. Vi kan ikke kompansere for oppdretsfisk ved å fiske mer villfisk akkurat som vi ikke kan droppe husdyrhold og i steden skyte fler ville dyr. Vi er alt for mange mennesker på jorda til å leve som jegere og sankere.

Jeg leste et sted at hvis mennesker skulle ha et brukbart kosthold og leve bærekraftig av bare jakt og sanking ville det være resurser til ca 200 mennesker i Østfold. Og kanskje 2000 i hele Norge.  

Det er fint å forsøke å skaffe mat med minst mulig lidelse for dyr og mennesker, men vi trenger masseproduksjon hvis vi skal ha mat nok til hele befolkningen.

Anonymkode: e46eb...0a9

Du, villfisken må bøte med livet den også. Hva tror du laksen spiser; egentlig...?

Anonymkode: 3a255...0f2

Lenke til kommentar
Del på andre sider

7 minutter siden, Anonym bruker skrev:

Du, villfisken må bøte med livet den også. Hva tror du laksen spiser; egentlig...?

Anonymkode: 3a255...0f2

Selvfølgelig, men den spiser i stor grad arter og ikke minst deler vi ikke vil ha som skinn og hoder. I tillegg er en stor del av foret vegitabilsk.

Anonymkode: e46eb...0a9

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ser ut til at oppdrettsnæringa går under helt av seg selv nå, da. Så ingen fare. 

Anonymkode: 4721b...d59

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Ja, det er en trist bransje der fjordene ødelegges og noen få tjener en ufattelig formue.

Anonymkode: e75c3...850

Lenke til kommentar
Del på andre sider

3 timer siden, Anonym bruker skrev:

Mennesker trenger mat. All matproduksjon har negative sider. Vi kan ikke kompansere for oppdretsfisk ved å fiske mer villfisk akkurat som vi ikke kan droppe husdyrhold og i steden skyte fler ville dyr. Vi er alt for mange mennesker på jorda til å leve som jegere og sankere.

Jeg leste et sted at hvis mennesker skulle ha et brukbart kosthold og leve bærekraftig av bare jakt og sanking ville det være resurser til ca 200 mennesker i Østfold. Og kanskje 2000 i hele Norge.  

Det er fint å forsøke å skaffe mat med minst mulig lidelse for dyr og mennesker, men vi trenger masseproduksjon hvis vi skal ha mat nok til hele befolkningen.

Anonymkode: e46eb...0a9

Det du sier har ingen relevans, egentlig. Jeg snakker ikke om å slutte å drette fisk - jeg snakker om at kunnskapen om hvordan gjøre oppdrettsnæringen miljøvennlig og dyrevennlig finnes. Kun med å gi fisken litt mer plass i merden så vil vi slippe å bruke lusegift - som også tar livet av mye annet liv i fjordene våre, og dermed også tar liv av de artene høyere oppe i næringskjeden som lever av det som dør av lusegiften. Kun med å ha litt færre fisk pr. merd vil fisken slippe massive sår og skader og misformasjoner som er svært smertefulle for dem.

Videre finnes teknologien til å drive helt andre anlegg som mer eller mindre helt vil eliminere miljøødeleggelsene og lidelsene for fisken. Men bransjen og politikerne velger å ikke gjøre dette.

Og vi som forbrukere - vi velger også å drite i at denne bransjen ødelegger næringsgrunnlaget i fjordene og havet vårt når vi kjøper denne fisken. Vi forbrukere har makt til å tvinge bransjen og politikerne til å endre retning og begynne å ta i bruk den kunnskapen og teknologien som finnes.

Selvfølgelig trenger vi masseproduksjon i dag. Men masseproduksjon kan gjøres miljøvennlig og langt(!) mer dyrevennlig enn i dag. Når de i dag skriker opp om tapet av 2,8 millioner fisk og vil ha erstatning fra staten på dette... hvorfor snakker næringen da så lite gjerne om de 53 millioner fisk de selv tar livet av hvert år pga. valg de selv tar? Hvis de valgte å drive på en måte som ikke belaster miljøet like mye så ville de også redusere lidelsene og også fiskedød. Men de tjener så mye likevel at det er greit for dem at 53 millioner laks dør hvert eneste år. Hvor mange mennesker tror du 53 millioner fisk kunne mettet? En oppdrettslaks veier 4,5 - 5,5 kg når den slaktes - dvs. pga. bransjens elendige dyre- og miljøsyn så går de/vi glipp av minst 250 millioner kilo laks.

Før trodde man at fisk ikke kan føle smerte. Det har forskning for flere år siden vist er helt feil. Fisk føler absolutt smerte. Hvordan tror du det føles å spises opp mens du fremdeles er i live? Eller leve livet med store skader og stadig nye skader fordi det rett og slett ikke er plass nok? Det er 53 millioner fisk, hvorav de fleste helt unødvendig, dør i lidelse hvert eneste år.

Jeg er på ingen måte mot oppdrettsnæring eller det å spise kjøtt eller fisk. Men vi må ikke bli så bevisstløse at vi aksepterer, ikke bare enorme dyrelidelser, men også at fremtidens generasjoners næringsgrunnlag blir ødelagt av griskhet til noen få i landet.

Anonymkode: 0dace...204

Lenke til kommentar
Del på andre sider

4 timer siden, gale damen skrev:

Alt sammen gode grunner (men ikke de eneste) til ikke å spise svineriet.

Jeg er helt enig, det er en lang liste av årsaker til at man ikke bør spise oppdrettsfisk slik den drettes i dag.

Men av alle grunnene så er det absolutt viktigste nå miljøet, og dyrehelsen.

Om mange nok slutter å kjøpe oppdrettsfisken så vil det tvinge frem endringer og raske endringer i bransjen.

Anonymkode: 0dace...204

Lenke til kommentar
Del på andre sider

2 timer siden, Anonym bruker skrev:

Det du sier har ingen relevans, egentlig. Jeg snakker ikke om å slutte å drette fisk - jeg snakker om at kunnskapen om hvordan gjøre oppdrettsnæringen miljøvennlig og dyrevennlig finnes. Kun med å gi fisken litt mer plass i merden så vil vi slippe å bruke lusegift - som også tar livet av mye annet liv i fjordene våre, og dermed også tar liv av de artene høyere oppe i næringskjeden som lever av det som dør av lusegiften. Kun med å ha litt færre fisk pr. merd vil fisken slippe massive sår og skader og misformasjoner som er svært smertefulle for dem.

Videre finnes teknologien til å drive helt andre anlegg som mer eller mindre helt vil eliminere miljøødeleggelsene og lidelsene for fisken. Men bransjen og politikerne velger å ikke gjøre dette.

Og vi som forbrukere - vi velger også å drite i at denne bransjen ødelegger næringsgrunnlaget i fjordene og havet vårt når vi kjøper denne fisken. Vi forbrukere har makt til å tvinge bransjen og politikerne til å endre retning og begynne å ta i bruk den kunnskapen og teknologien som finnes.

Selvfølgelig trenger vi masseproduksjon i dag. Men masseproduksjon kan gjøres miljøvennlig og langt(!) mer dyrevennlig enn i dag. Når de i dag skriker opp om tapet av 2,8 millioner fisk og vil ha erstatning fra staten på dette... hvorfor snakker næringen da så lite gjerne om de 53 millioner fisk de selv tar livet av hvert år pga. valg de selv tar? Hvis de valgte å drive på en måte som ikke belaster miljøet like mye så ville de også redusere lidelsene og også fiskedød. Men de tjener så mye likevel at det er greit for dem at 53 millioner laks dør hvert eneste år. Hvor mange mennesker tror du 53 millioner fisk kunne mettet? En oppdrettslaks veier 4,5 - 5,5 kg når den slaktes - dvs. pga. bransjens elendige dyre- og miljøsyn så går de/vi glipp av minst 250 millioner kilo laks.

Før trodde man at fisk ikke kan føle smerte. Det har forskning for flere år siden vist er helt feil. Fisk føler absolutt smerte. Hvordan tror du det føles å spises opp mens du fremdeles er i live? Eller leve livet med store skader og stadig nye skader fordi det rett og slett ikke er plass nok? Det er 53 millioner fisk, hvorav de fleste helt unødvendig, dør i lidelse hvert eneste år.

Jeg er på ingen måte mot oppdrettsnæring eller det å spise kjøtt eller fisk. Men vi må ikke bli så bevisstløse at vi aksepterer, ikke bare enorme dyrelidelser, men også at fremtidens generasjoners næringsgrunnlag blir ødelagt av griskhet til noen få i landet.

Anonymkode: 0dace...204

Da må du gå inn på jver enkelt bedrift, ikke snakke generelt om oppdrettsfisk.

Anonymkode: e46eb...0a9

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 time siden, Anonym bruker skrev:

Da må du gå inn på jver enkelt bedrift, ikke snakke generelt om oppdrettsfisk.

Anonymkode: e46eb...0a9

Dette er et bransjeproblem, et generelt problem i bransjen. Selvfølgelig må hver enkelt bedrift følge opp. Problemet er at det er lite vilje til det i bransjen, da må det styres ovenfra i bransjen og politisk.

Og det kan vi forbrukere påvirke!

Anonymkode: 0dace...204

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...