Gå til innhold

Baby med hard avføring


Frederik

Anbefalte innlegg

Vi har for tiden en baby (1,5 år) som har veldig hard og klumpete avføring. Vi har lest oss opp på mye når det gjelder diett, men uten mye hell. Er det noen andre som har samme erfaring?

Vi bruker fremdeles å gi henne flaske på nettene dersom hun våkner. Vi bruker vanlig lettmelk ca. 100ml og vanner ut med 50ml vann.

Siden hun ikke er i barnehage så har vi henne hjemme og hun beverger seg mye på gulvet og opp i sofaen. Tror kanskje at hvis hun hadde vært i barnehage at hun ville bevegd mer på seg og dermed kunne hatt mykere og mer regelmessig avføring, men vet ikke dette enda. 

Vi har prøvd å gi mer frukt og grønt, bløtlagte og kvernede svisker samt å prøve å gi henne mer vann. Det er litt vanskelig å gi henne tilstrekkelig vann siden hun går lei og begynner å spytte det ut. Vi prøver i hverfall uansett.

Vi var hos legen for ett par dager siden og legen sa bare at vi burde endre dietten og spise mer frukt og grønt. Noe som vi har hørt mange ganger og vi gir henne også dette. Så vi synes det er rart at det bare klumper seg opp og blir såpass hardt hver gang. Det kan umulig være godt henne.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...

Fortsetter under...

Jeg synes dere fikk lite håndfaste råd fra legen! Noen tanker fra meg: 

Har det vært noen endringer i kosten rett før problemet oppsto? Hva spiser barnet og hvor mye drikket det? Har barnet gått på systemisk antibiotikabehandling i tiden før? Går barnet oppreist? Hvor mye går/krabber/klatrer barnet ute? 

Jeg har erfaring med et barn som var obstipert fra 1,5 - 4,5 års alder. Han ble obstipert pga mange forskjellige AB-kurer og utviklet etterhvert redsel for å bæsje fordi han hadde så hardt bæsj. 

Vi gikk til lege og fikk foreskrevet Movicol som gjør bæsjen mykere og "større" slik at tarmens naturlige funksjon står for forflytningen av bæsjen. 

Mine ikke-medisinske råd: ikke gi banan eller blåbær, bytt flaske med melk med vann, så mye aktivitet som mulig. Og masse vann, minst 30ml pr kg kroppsvekt pr dag. 

Og få oppfølging av lege,- noen ganger trenger man miniklyx for å fjerne den ytterste harde avføringen og legemidler for å få avf myk. 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du sier jo at barnet kanskje ikke er i så mye bevegelse siden det ikke går i barnehagen, hva med å innføre å ta med barnet ut på tur daglig, enten gå tur hvor barnet går selv, bytte på å gå litt og sitte litt i vogn/akebrett, ake i bakken, gå i en barnehage å lek i uteområdet på ettermiddagstid. Gjør det litt spennende og utforsk området sammen. Ta på deg selv uteklær (bukse) slik at du kan utforske sammen med barnet, det er mye mer spennende når foreldre er med på leken, og ikke bare står å ser på.

Når barnet er i mer aktivitet har det flere ringvirkninger, avføringen kan bli bedre, barnet blir mer sliten og sover kanskje bedre på natten, noe du også nevner at det ikke gjør. Man blir ofte bedre humør av å være ute i frisk luft i løpet av dagen. Man får bedre motorikk, noe man kan nyte godt av hele livet. Også mestringsfølelse når man er mer fysisk aktiv, og mestrer det å bevege seg ute i tykke vinterklær.

Anonymkode: 46742...76c

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Aktivitet og væske er to viktige faktorer mot treg mage. Hun kan fint drikke vann som tørstedrikk, og pga tennene hennes bør dere slutte med melk om natten. Hvis dere ikke kan få drahjelp fra barnehagen må dere ut og gå på tur med henne, rett og slett. Å krabbe rundt inne i sofaen er ikke nok , vil jeg tro , for et såpass stort barn. Dere kan gi henne Biola, eller kjøp vanlig naturell yoghurt og bland i sviskemosen dere lager. 

Anonymkode: 5e29f...932

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Og én ting til, du kaller henne baby og behandler henne kanskje litt som en baby, også? På tide å innse at hun er 1,5 år og et barn, hun trenger mer enn flaske og sofakroken..

Anonymkode: 5e29f...932

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vårt barn ble betydelig hardere i magen da vi sluttet med amming og han begynte å drikke mer MME. Han drikker nok mindre enn han "burde", men tilbyr vann ofte. Etter et par mnd med avføring lignende det du beskriver drøftet jeg det med de andre i barselgruppa, og fikk vite at et av de andre barna der hadde fått oppfølging fra lege pga samme problem. Ble rådet til å oppsøke fastlege her og, for å unngå at det skader tarmsystemet eller at barnet får vegring mot å bæsje. 

Fastlegen tok problemet alvorlig, og skrev ut resept på Movicol junior. Gav ca 1 pose i døgnet i starten, nå som han har fått gang på systemet igjen bruker vi ca 1/2 pose pr døgn. Tror planen er å fortsette i 3 mnd og gjøre en ny vurdering etterpå. 

Movicol en har vært til veldig god hjelp! 

Anonymkode: d3da3...682

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...