Gå til innhold

noen som har greie på lover og regler om lønn og feriepenger?


Anonym bruker

Anbefalte innlegg

Har byttet jobb, men har fortsatt samme tittel. gikk i utgangspunktet ned 14 kr i timen i lønn. men når første lønnslipp kom hadde jeg gått ned yterligere 11 kr :( tok det umiddelbart opp med sjefen, som sa det var trekk til feriepenger. what?? er dette lov?? har jo i kontrakten fått fastsatt timelønnen, kan hun da uten å informere trekke meg så mye i timen for å bruke det til å betale meg feriepenger ??

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

feriepengene er x% av årslønna di. Hvis du har regnet om årslønn til det du trodde var reell timelønn, kan du ha gått på en real feilberegning.

 

Hvis du derimot har fastlagt en fast timelønn i kontrakten din, kan de ikke trekke feriepenger av dette:)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Feriepenger beregnes i all hovedsak av din bruttolønn (det finnes både tillegg og unntak her, som overtid som gir feriepenger, og naturalytelser og andre godtgjørelser samt bonuser som ikke gjør det)

 

Dersom det er avtalt en timelønn eller et trinn feks, så er det lønnen du skal ha, og feriepenger skal IKKE, under noen omstendighet, TREKKES av din lønn. Feriepenger er en kostnad for arbeidsgiver, ikke arbeidstaker.

 

Eksempelvis, så må jeg anta at dersom du jobber i privat næringsliv, så har du en timelønn på kr 113,- dersom dette skal stemme (ca).

Feriepengene skal være 10,2/12/14,3% av lønnen. (privat, offentlig, over 60 år)

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hallo????! Hvor i all verden har du det der fra?? Feriepenger er da ikke en kostnad for arbeidsgiver. Feriepenger er en "tvungen" sparing av penger, og blir trukket av den avtalte lønnen en har. Det er ikke "ekstra" penger man får i tillegg til den lønnen som er avtalt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

He he, her er det litt misforståelser å spore.

 

Der hvor det er avtalt timeslønning tjenes feriepenger opp fortløpende avhengig av hvor mye man jobber, det ser da tilsynelatende ut som om det er en kostnad for arbeidsgiver. F.eks. vil en ferievikar som jobber 100 timer og har en timeslønn på 160 pr time i sin kontrakt, ha krav på lønn på 16 000 + feriepenger på 10,2 eller 12 % av opptjent grunnlag.

 

En fast ansatt med årslønn på 500 000 vil derimot oppleve å få beregnet månedslønn ut fra at årslønn deles på 12 mnd, MEN mottar kun månedslønnen i 11 måneder, og mottar den 12 måneden isteden feriepenger (som ved 5 uker ferie utgjør 12% av opptjeningsgrunnlaget året før- vanligvis vil dette grunnlaget være 11 måneders lønn og eventuell overtid- siden man ikke tjener opp feriepenger på det man mottok i feriepenger året før). En del arbeidsgivere hensyntar det at 5 ferieuker er mer enn de 4 ukene man istedenfor lønn mottar feriepenger, med å trekke noe av dette fra feriepengene- feks.trekkes også 3 dager av 22 lønnsdager i juli, eller dette trekkes fra direkte i feriepengene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...