Gå til innhold

Gravide i Bergen:


missty

Anbefalte innlegg

Vil du være med på spennende prosjekt? Du får fra uke 11 se babyen din i en time en gang i mnd frem til fødsel.. Les i så fall under:)

 

Bakgrunn og hensikt

Det finnes i dag ikke standard- kurver for fostervekst. Behovet for slike kurver øker ettersom stadig flere, også i utviklingsland, tar i bruk ultralyd- metoden. Ultralydmåling av fostervekst er et viktig hjelpemiddel i behandlingen av svangerskap som har vekstproblem. Verdens Helseorganisasjon (WHO) vil med denne nye studien lage veksttabeller som kan brukes som standard over hele verden. Til sammen skal 1875 kvinner delta fra alle kontinent, 125 skal være undersøkt i Bergen, som er ett av de 15 forskningsentre WHO har valgt ut.

 

Hva innebærer studien?

Det er planlagt 8 ultralydundersøkelser i svangerskapet, den første, som også innbefatter innvendig ultralyd,ved 8-12 ukers svangerskap. Hver undersøkelse vil ikke overskride en time. Fosteret vil bli målt med vanlig 2 dimensjonal ultralyd og ved hjelp av tredimensjonale opptak. Det vil også bli gjort ernæringsstudie 3 ganger i svangerskapet, ved å spørre om fødeinntak i løpet av siste døgn. Ved disse anledningene vil undersøkelsestiden bli totalt 90 minutter. Høyde, vekt og hudfold- tykkelse hos mor vil også bli undersøkt i den anledningen. Når barnet er født, vil vi få be om å måle og veie det på tilsvarende måte.

 

Kriterier for deltagelse:

• Friske gravide som ikke har hatt komplikasjoner i tidligere svangerskap

• Sikker siste mens dato

• Ikke hatt gjentatte aborter etter hverandre

• Ingen blødninger i svangerskapet

• Ett barn i magen

• Ikke røkt siste 3 måneder før svangerskapet startet eller i svangerskapet

• Ikke blitt utredet og behandlet for å kunne bli gravid

• Ikke har kroniske sykdommer eller bruker medisin

• Alder mellom 18 og 34 år

 

Passer disse punktene for deg er du en kandidat for denne studien. Vi må imidlertid få bestemme høyde og vekt for å regne ut ”body mass index” (BMI) som bør være 17-34. Vi er også avhengig av at du tar kontakt med oss tidlig, slik at vi rekker gjøre den første undersøkelsen i uke 8-12.

 

Undersøkelser og tidsskjema: En ultralydundersøkelse ved inntreden i studien (svangerskapsuke 8-12) og deretter hver 4. uke. Totalt 8 ultralydundersøkelser som varer opptil 1 time. Det vil også bli gjort 3 intervjuer i løpet av svangerskapet for å kartlegge kostholdet gjennom et døgn. Samtidig vil det bli tatt vekt og høyde og mål av hudfoldtykkelse.

 

Vi ønsker også opplysninger om fødselen, kjønn, fødselsvekt og helsetilstand til barnet, samt å få måle barnets hodeomkrets, mageomkrets og hudfoldtykkelse.

 

Ulemper og bivirkninger: Undersøkelsene i studien kommer i tillegg til de ordinære undersøkelsene som tilbys alle gravide og erstatter ikke vanlig svangerskapsomsorg.

 

Undersøkelsene er smertefrie. Forskning har ikke påvist skader på mor eller foster forårsaket av diagnostisk ultralyd/ sparketest. Selv om det ikke er påvist uønskede effekter av ultralydeksponering, vil vi i prosjektet begrense ultralydbruken til bare å hente ut nødvendig informasjon for prosjektet.

 

Mulige fordeler: Mange som deltar i slike prosjekt får en øket innsikt i fosterlivets betingelser og i ultralydmetodens muligheter. Ved avsluttet prosjekt vil du få tilsendt informasjon om resultatene av studien.

 

Du kan enten ringe 55 97 43 31 eller 55 97 41 72 eller sende oss en mail

 

[email protected]

 

[email protected]

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...