Gå til innhold

Pappaperm, mamma uten fast jobb, permisjon og sånt?


Anonym bruker

Anbefalte innlegg

Hvordan arter det seg når mor ikke har fast jobb før svangerskapet, og far er i full jobb? Mor har fullført studier, og hatt noe ekstravakter i ferier, ved sykdom og slikt.

 

Kan far ta ut all permisjon, og få lønnet permisjonstid for det?

 

Hvilke stønader har vi krav på av fødselspenger, diverse permisjons osv?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

For at mammaen skal kunne få foreldrepenger må hun ha jobbet i minst 6 av de 10 siste mnd og tjent minst 35 000 kr. Høres ikke ut som at du oppfyller dette kravet om det ikke er så at du har lenge igjen til permisjoenen begynner og fortsatt har mulighet til å opparbeide deg rett til foreldrepenger. Får du ikke foreldrepenger har du rett på engangsstønaden på ca 35 000 kr. For at pappaen skal kunne få fedrekvoten må moren ha jobbet minst 50%....

Pappaen kan ta ut permisjon på selvstendig grunnlag i 29 eller 39 uker, MEN da MÅ mor ut i minst 75% jobb eller fulltidsstudier...

Ellers vil dere få barnetrygden på 970 kr per mnd etter at barnet er født.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Høres passe vanskelig ut.

 

Mor har en fast deltidsjobb nesten hver lørdag, og har også hatt en del vikariat utover det, og tilnærmet fast jobb nå i sommermånedene. Hun har bikket 50.000 hittil i år. Termin er i januar. Beløpet på 35.000 siste 10 mnd vil jeg derved tro at hun oppfyller. Hvordan defineres "jobbet minst 6 mnd av siste 10" ? Må det være fulltid med 7,5 timer pr. dag? Hun har hatt lørdagsjobben fast i flere år nå.

 

Vil dette si at så lenge mor ikke har jobbet 50% før barnet blir født, så har ikke far (jeg) rett på noen som helst betalt permisjon? Hvor er logikken i at far ikke skal ha rett på å bli kjent med barnet sitt utfra hvor mye mor har jobbet??

 

Er det virkelig riktig at fordi mor har valg å bruke de siste årene til studier (75%), så har man ikke rett på noe som helst støtte til permisjon? Andre mødre går jo gjerne hjemme nesten et år med full lønn. 35.000 i engangsstønad blir ganske puslete i forhold da.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

De som går hjemme med full lønn(opp til 6G) har også jobbet og hatt denne inntekten i minst 6 av de siste 10 mnd.

 

Mor må ha jobbet MINST 50% i opptjeningstiden for at far skal ha rett på fedrekvoten. Har hun ikke det faller den bort.

 

Far har fortsatt rett til å bli kjent med ungen sin enten etter jobb, eller om han tar ut noe av eller alt av den delen man kan dele. 27 uker med 100% lønn eller 37 uker med 80% lønn. Da må selvsagt mor ut i 100% studie eller minst 75% jobb.

 

"jobbet minst 6 mnd av siste 10" betyr kontinuerlig jobbing der det ikke er lengere enn 14 dager mellom to vakter.

Husk på at om hun velger foreldrepenger er det det hun har tjent som legges til grunn og hun må skatte av det. Og hun kan ikke jobbe i permisjonstiden

Engangsstønaden er skattefri. Og når de første 3 +6 ukene er over kan hun jobbe så mye hun vil.

 

"Er det virkelig riktig at fordi mor har valg å bruke de siste årene til studier (75%), så har man ikke rett på noe som helst støtte til permisjon? Andre mødre går jo gjerne hjemme nesten et år med full lønn. 35.000 i engangsstønad blir ganske puslete i forhold da.

" Å FÅ 35 000 kr uten å gjøre noe for det vil jeg ikke kalle ingen ting. De andre må ha jobbet for pengene og betalt skatt.

 

Dere har selv valgt å få barn akkurat nå. Dere hadde også muligheten til å vente med barn til hun hadde jobbet og tjent seg opp rett til foreldrepenger.

 

 

http://lovdata.no/all/tl-19970228-019-041.html#14-6

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Siden mor jobber nesten hver lørdag, og aldri mer enn en lørdag på rad hun ikke jobber, så er det aldri over 13 dager mellom hver gang hun jobber. Oppfyller hun da kravene?

 

Det er ikke så at jeg er misfornøyd med at vi får kastet 35k etter oss, men i forhold til at andre kan få utbetalt full lønn i nesten et år bare fordi de har jobbet noen % mer, så virker det litt urettferdig.

 

Er det arbeidsgiver som betaler permisjonspenger? Utover høsten og mot termin, så vil det jo ha mye å si hvor mye hun jobber, og hvis det er arbeidsgiver som betaler permisjonspenger, så vil jo de ha egeninteresse av å gi henne minst mulig å gjøre.

 

Til slutt så vil jeg få si at vi har selv valgt å få barn nå, det er helt riktig. Valget om å få barn er imidlertid ikke tatt utfra økonomi.

 

Vi får i det minste tro at ei dame midt i 20-årene er mer attraktiv på arbeidsmarkedet etter å ha fått barn enn før.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vil tro hun oppfyller kravet om å ha jobbet minst 6 av de siste 10 mnd så lenge det er mindre enn 14 dager mellom vaktene. Går det mer enn det mellom vaktene regnes det ikke som en periode.. Andre får ikke utbetalt full lønn i nesten et år bare fordi de har jobbet noen % mer, man får foreldrepenger i forhold til hvor mye man har tjent... Har man tjent lite får man lite i foreldrepenger og vice versa. Det er nav som utbetaler foreldrepenger, noen arbeidsgivere velger å forskuttere lønn men det gjelder oftest fast ansatte i større stillingsprosenter. Arbeidsgiver vil uansett ikke å noe å tape på å gi mor jobb, ettersom de jo får pengene refundert fra nav uansett..

Når det gjelder pappapermen så er det bare slik at regelverket sier at mammaen MÅ ha jobbet minst 50%.. Som nevnt tidligere finnes det likevel muligheter til at pappaen kan være hjemme men det stiller da krav til mors aktivitet.

Om hun bare har tjent 50 000 på 10 mnd bør dere vurdere engangsstønaden ettersom hun må skatte av foreldrepenger men ikke av engangsstønaden. Om hun får engangsstønaden kan hun fortsette å jobbe 6 uker etter fødselen, får hun foreldrepenger kan hun ikke jobbe og tjene noe ekstra uten at permisjonspengene reduseres og permisjonen forlenges...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Takk for svar. Vi får se litt på regnestykkene når det nærmer seg.

 

Hun er utdannet gartner, så forhåpentlig blir det mer muligheter for fast jobb innen det faget fra våren av. Da er det jo greit å ha mulighetene åpne.

 

Hvor lenge etter fødselen må mor ut i fast jobb for at far skal få rettigheter til permisjon?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

3 uker før fødselen og 6 uker etter fødselen er forbeholdt mor.. I denne perioden KAN ikke pappaen ta ut permisjon. Om dere velger at pappaen skal ta ut permisjon må mor ut i jobb i minst 75% stilling eller fulltidsstudier.. Hvor lenge etter fødselen mor går ut i jobb bestemmer dere selv, men mor "spiser opp" av permisjonen den tiden hun er hjemme selv om hun ikke får betalt (om dere velger engangsstønad til mor og permisjon til far ).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Si at vi blir foreldre i januar, og mor går ut i full jobb fra juni. Vil da far ha rett på betalt permisjon etter det, og i såfall, hvor lenge?

 

Lang permisjon er ikke noen stor sak for min del. Jeg jobber i et firma med 2 ansatte, så det sier seg selv at ingen har noe å tjene på at jeg blir borte i lange tider, men det hadde jo vært kjekt med noenlunde de samme rettighetene som andre har.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dere har akkurat like rettigheter og plikter som alle andre.

 

Må ha eksat termin dato for å regne ut, men la oss si at hun har ul termin den 25,januar.

Da starter hun permisjonen den 4.januar.

Om dere velger 100% lønn i 46 uker blir det 36 uker når vi trekker fra 10 uker fedrekvote som dere da ikke har rett på.

Begyner hun å jobbe minst 75% 7.juni har hun brukt 22 av ukene og du kan da ta de resterende 14 ukene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja da vil du få 100% lønn i 14 uker dog begrenset oppad med 6G (ca 420 000 kr i årslønn)

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Takk for svar. Da blir det å få jaget kona ut i jobb så fort som mulig :-)

 

La oss fortsette eksemplet med 25. januar og 7. juni, og at det blir 14 uker igjen. Er det regler for når disse må tas ut? Må de tas ut samme år, eller kan de spres litt?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så lenge hun er i jobb eller studie kan dere søke om utsettelse av disse ukene (eller noen av dem) i inntil 3 år. Dere må da søke om dette før hennes del av permisjonen går ut og helst så tidlig som mulig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 uker senere...

Hvordan vil alt dette arte seg hvis mor prøver å skape sin egen arbeidsplass, og oppretter et ENK eller liknende? Vanskelig å få en "fulltidsstilling" ut av det sånn helt uten videre.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men vil det gjelde som "arbeid" ? Hva hvis vi velger å få utbetalt fødselspenger, og mor begynner med et slikt prosjekt utover våren?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Om dere skal utsette uken må hun kunne bevise at hun jobber fullt og det vil hun ikke klare med en slik ordning og det samme vil gjelde om hun velger å ta engangsstønaden? Da kan hun gjøre akkurat som hun vil etter at hennes 3+6 uker er over.

Men for at du skal kunne ta ut noe av den fellese delen av permisjonen må hun kunne bevise at hun jobber minst 75% og det klarer hun ikke med en slik ordning.

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dersom man skal utsette foreldrepengene pga heltidsarbeid må det foreligge en skriftlig avtale med arbeidsgiver. I denne avtalen må det komme frem at man skal jobbe heltid, hvilken periode man skal jobbe og hvilken periode man skal ha uttak av foreldrepenger.

For selvstendig næringsdrivende og frilansere skal det inngås en tilsvarende avtale med NAV.

Dvs at barnets mor fint kan starte for seg selv med f eks et enkeltmannsforetak og utsette foreldrepengeperioden. Hun må da inngå en slik avtale med NAV.

Så det er ikke riktig at man må kunne bevise at man skal jobbe 75% som nevnt her. Man har full rett til å starte for seg selv og dermed inngå en avtale med nav.

 

Jmf folketrygdlovens § 14-11, andre ledd: (rundskrivet)

 

"Når det søkes om utsettelse på grunn av heltidsarbeid er det et vilkår at det foreligger en skriftlig arbeidsavtale mellom arbeidstaker arbeidsgiver. I denne avtalen må det framgå at vedkommende skal jobbe heltid og i hvilken periode han eller hun skal jobbe, samt antall uker/dager med fulle foreldrepenger som skal benyttes til utsettelse. Begge parter skal underskrive avtalen. Den originale avtalen leveres NAV. Partene beholder hver sin kopi. Selvstendig næringsdrivende og frilansere kan inngå en tilsvarende skriftlig avtale med NAV."

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for svar.

 

Vi får prøve å få til et møte med NAV snart og høre hva de sier. Det er i hvertfall greit å være litt forberedt.

 

Jeg syns det virker veldig rart at far ikke skal ha rett på noen som helst pappaperm fordi mor har prioritert å få seg en utdannelse.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

Nå har vi vært og snakket med NAV. Kona kommer til å bikke over 1/4 G siste 3 mnd før termin, og derved har vi krav på vanlig permisjon etter vanlige regler. Dvs. at all tiden hun er i jobb eller tar ut ferie så kan jeg ta permisjon.

 

Det ser ut som dette skal løse seg ganske greit for vår del, men jeg syns fortsatt systemet der det er mors inntekt som styrer hvorvidt man kan få permisjon eller ikke er helt feil. I tillegg er det kun sistet 3 mnd før termin som brukes for å regne ut. Siden kona var student, og foreløpig ikke er i full jobb, ville en utregning utfra året under ett, evt. siste halvår gitt et mye riktigere grunnlag. Kan man be om at de regner ut utfra siste halvår / siste helår, eller er det kun siste 3 mnd som er aktuelt?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...