Gå til innhold

Kan noen forklare meg kort hva fascismen og nazismen går ut på?


Anonym bruker

Anbefalte innlegg

Fortsetter under...

Gjest Sauen er høygravid :-)

Fascismen (italia) og nazismen (tyskland) vokste frem i mellomkrigstiden, og var nært beslektet.

De hadde mange fellestrekk - førerdyrkelse, antidemokrati, nasjonalisme, antikommunisme, motstand mot arbeiderbevegelse og massemobilisering (massemøter for å fremme fellesskapsfølelse).

Begge steder foregikk maktovertakelsen lovlig, og ble støttet av eliten og folket - spesielt bønder og middelklassen. Arbeiderne stemte mest sosialistisk.

 

Forskjeller: nazistene var rasister - lite rasisme i Italia.

Fascistene hadde planer om å dele næringslivet inn i korporasjoner (organisasjoner) der både arbeidsgivere og arbeidstakere skulle være representert. I praksis fikk arbeiderne liten innflytelse.

 

Mussolini var fascistenes leder, og kom til makten i 1922. Hitler kom til makten i 1933.

 

Etter 1 verdenskrig var folket misfornøyd i både tyskland og italia. Tyskland måtte gi fra seg land, drive nedrustning og betale bot etter fredsavtalen, og italia fikk ikke landet de var lovet av trippelententen under 1 verdenskrig.

Hitler og Mussolini spilte også på nasjonalismen, som fikk betydning rundt 1 verdenskrig.

Begge land fryktet revolusjon (revolusjon hos arbeidere var populært i europa), og folket støttet nazistene/fascistene. Det var også mangel på demokratiske tradisjoner, og folket var vant til å styres ovenfra.

I 1919-20 ble det streikebølge i Italia, og de var på kanten til sosial revolusjon.

Dette var ikke noe stor suksess - på 2 år hadde de 6 mindretallsregjeringer!

Også i tyskland fungerte regjeringene dårlig etter at de fikk sosialdemokratisk regjering i 1928, og dette i tillegg til den økonomiske krisen (depresjonen) gjorde at velgerne ville prøve noe nytt.

 

Etter 1 verdenskrig, som tyskland tapte, var det demokrati i tyskland. Det ble hevdet at hæren fortsatt var sterk, og at politikerne måtte ta på seg ansvaret for å ha underskrevet versailleskontrakten, som var svært ydmykende for tyskland.

Tyskland nektet i 1923 å betale krigsskadeboten, og franske tropper besatte ruhrområdet for å tvangshente erstatninger. Gruvearbeiderne la ned arbeidet, den tyske regjeringen trykket opp masse penger og det ble en enorm prisstigning.

Troppene trakk seg ut, bøtene ble redusert og tyskland fikk lån fra USA etter forhandlinger.

 

I perioden 1924-25 var det sterk økonomisk vekst i tyskland, men også motsetningsforhold mellom storindustrien og arbeiderbevegelsen. kapitalistene ønsket autoritært styre for å bekjempe arbeiderbevegelsen.

 

Depresjonen rammet tyskland hardt, og industriproduksjonen ble halvert, det ble enorm arbeidsledighet og regjeringskriser. Folk var villig til å prøve noe nytt, og nazistene sto sterkere.

Nazistene valgte å tone ned antisemittismen for ikke å skremme bort velgerne, og gjorde det godt i 1932.

President Hundenburg fikk rett til å styre når det ikke var flertall for noe forslag i nasjonalforsamlingen, og ønsket oppgjør med arbeiderbevegelsen. I 1933 ble hitler leder for en koalisjonsregjering, og fullmaktsloven ga ham all makt. På valgdagen brant nasjonalforsamlingens bygg ned, hitler skyldte på kommunistene og fikk flere velgere, og vant valget. I løpet av sommeren ble andre partier ulovliggjort og oppløst.

Hindenburg døde året etter, og president- og kanslerstillingen ble sammenslått til hitlers stilling, “der fuhrer”. Hitler knuste arbeiderbevegelsen, nektet jøder å gifte seg med tyskere og ga jødene mindre rettigheter.

I november 1938 ble mange jøder skadet og drept og synagoger brent ned under krystallnatten.

 

I perioden 1933-37 avskaffet hitler arbeidsledighet ved å innføre allmenn verneplikt, nekte jøder offentlige stillinger og sette i gang opprustning. Hitler hadde allerede erklært nazistenes makt i 1923, under “ølstuekuppet”.

 

Nazismen ellers i vesteuropa sto svakt. Det var lite nasjonal misnøye i England og Frankrike som vant 1 verdenskrig, og kommunismen sto svakt. Det var derfor ingen revolusjonsfrykt. Landene hadde demokratiske tradisjoner, og ble heller ikke like hardt rammet av krisen. De ble også skremt når de så hvordan hitler og mussolini oppførte seg.

 

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Sauen er høygravid :-)

Klippet og limt fra historienotatene mine, men den første delen forteller ihvertfall hva det går ut på. Resten er historie=)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fascismen og nazismen oppstod i kjølvannet av første verdenkrig. Fascismen var sterkt nasjonalistiskog hadde solialismen og kommunismen som hovedmotstandere

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...