Solunger aug-07 og april-09 Skrevet 9. desember 2008 #1 Skrevet 9. desember 2008 Blir ikke helt klok på informasjonen inne på NAV sine sider. Er det noen her inne som er arbeidsledige som kommer til å benytte den regelen? Må man være helt arbeidsledig for å kunne benytte seg av den? Regner de siste 3 år fra likning eller fra datoen man søker om fødselspenger? Jeg er arbeidsledig mellom to fødselspermisjoner, kommer trolig til å gå på dagpenger ca 10mnd før neste permisjon starter i mars. Dagpengene avviker mer enn 25% fra gjennomsnittlig inntekt de siste 3 årene. Av tidligere erfaring så tror jeg det er lurt å finne ut mest mulig om rettighetene før man søker, så hjelp taes imot med takk!
smaa-fisk Skrevet 9. desember 2008 #2 Skrevet 9. desember 2008 Jeg er i samme situasjon som deg. Jeg begynte på dagpenger rett etter permisjonstiden var over. Jeg tror at man får det samme som man får i dagpenger, når man går ut i fødselpermisjon.
Leon+Ava Skrevet 9. desember 2008 #3 Skrevet 9. desember 2008 Hva er 25% regelen? og hvem kan få det?
Solunger aug-07 og april-09 Skrevet 9. desember 2008 Forfatter #5 Skrevet 9. desember 2008 I utgangspunktet har man rett på tilsverende dagpenger ja. Men som arbeidsledig så anser visst NAV det for vanskelig å få seg jobb som gravid, noe som gir dårlige muligheter for å få seg et fødselspengegrunnlag som representerer det man ville hatt dersom man var ute i jobb. Men videre derfra skjønner jeg ikke helt hva de mener.... 25%-regelen limer jeg inn her, men skjønner som sagt ikke helt når den kan brukes; § 8-30. Sykepengegrunnlaget når trygden yter sykepenger Når trygden yter sykepenger, fastsettes sykepengegrunnlaget ut fra den aktuelle ukeinntekten (§ 8-28), som omregnes til årsinntekt. Se likevel andre ledd. (495) Dersom omregnet årsinntekt etter første ledd avviker mer enn 25 prosent fra den pensjonsgivende årsinntekten, skal sykepengegrunnlaget likevel svare til den sistnevnte inntekten. Sykepengegrunnlaget fastsettes i så fall etter bestemmelsene i tredje, fjerde eller femte ledd. Sykepengegrunnlaget skal svare til den pensjonsgivende årsinntekten som beregnes på grunnlag av gjennomsnittet av de pensjonspoengtallene (§ 3-12) som er fastsatt for de tre siste årene. Det gjennomsnittlige poengtallet omregnes til pensjonsgivende årsinntekt ut fra grunnbeløpet på sykmeldingstidspunktet. Dersom sykepengegrunnlaget etter tredje ledd ikke er representativt for den pensjonsgivende årsinntekten på sykmeldingstidspunktet, fastsettes sykepengegrunnlaget ved skjønn ut fra den pensjonsgivende årsinntekten som kan godtgjøres på dette tidspunktet. Dette gjelder også for et medlem som ikke har pensjonspoeng for de siste tre årene på grunn av for lav inntekt. For en arbeidstaker som blir arbeidsufør i et tidsbegrenset arbeidsforhold på under seks måneder, fastsettes sykepengegrunnlaget etter første ledd, selv om dette sykepengegrunnlaget avviker mer enn 25 prosent fra sykepengegrunnlaget etter andre ledd. Dette gjelder bare for det tidsrommet arbeidsforholdet skulle ha vart. Deretter kan det ytes sykepenger etter tredje eller fjerde ledd dersom medlemmet kan dokumentere inntektstap.
Guttemamma75 Skrevet 9. desember 2008 #6 Skrevet 9. desember 2008 25% regelen går ut på at man kan få gjennomsnittsberegnet lønnen sin over f.eks 3 eller 6 mnd dersom man har mer enn 25% variasjon i inntekten sin. Dette er spesielt greit for de som f.eks ikke har fast jobb men jobber ekstravakter. For de som er arbeidsledige gjelder en annen regel i tillegg og det er at man får lov til å bruke de 6 beste mnd av de 10 før permisjonen starter. Om man er delvis arbeidsledig og delvis i jobb er dette veldig gunstig da man kan bruke de mnd man har fått best lønn som grunnlag for gjennomsnittsberegningen...... Skjønte dere det nå???
Solunger aug-07 og april-09 Skrevet 9. desember 2008 Forfatter #7 Skrevet 9. desember 2008 Her er selve loven: § 14-7. Beregning av foreldrepenger (2006/2-21) Foreldrepenger til hver av foreldrene beregnes på grunnlag av vedkommendes inntekt etter de samme reglene som for sykepenger fra trygden, se kapittel 8. Foreldrepenger til selvstendig næringsdrivende ytes likevel med 100 prosent av beregningsgrunnlaget. Det ytes ikke foreldrepenger for den del av inntekten som overstiger seks ganger grunnbeløpet. For en kvinne som mottar dagpenger under arbeidsløshet eller sykepenger etter § 8-49, kan (2006/2-22) beregningsgrunnlaget pr. uke fastsettes ut fra inntekten i de beste seks månedene av de siste ti månedene før hennes uttak tar til, se § 14-10 første og annet ledd. + + ----------------------------- Det står at foreldrepenger regnes som sykepenger, og at for arbeidsledige KAN (ikke skal) de beste 6mnd av 10 legges til grunn. Da bør vel sykepenge-paragraf 8.30 (25%-regelen) kunne anvendes...?
Solunger aug-07 og april-09 Skrevet 9. desember 2008 Forfatter #8 Skrevet 9. desember 2008 Jeg skjønner hvordan regelen med beste 6 av 10mnd fungerer. Bare det at den ikke hjelper meg Det jeg egentlig lurer på er om jeg som arbeidsledig kan "påberope" meg å bli vurdert etter 25%-regelen, eller om det finnes noe hinder for det. Som nevnt så avviker dagpengene mine mer enn 25% fra gjennomsnittlig pensjonsgivende inntekt de tre foregående årene. Slik jeg tolker regelen har jeg rett på tilsvarende dette gjennomsnittet...
Guttemamma75 Skrevet 9. desember 2008 #9 Skrevet 9. desember 2008 Slik jeg skjønner det lurer du på om du kan bruke inntekten de siste 3 årene til å beregne gjennomsnittslønn som grunnlag for foreldrepenger? Vanskelig spørsmål å svare på da det ikke finnes noen fast regel for hvilket tidsrom man skal gjennomsnittsberegne for.. Tror nok det er lurest at du tar kontakt med nav ang dette....
Solunger aug-07 og april-09 Skrevet 9. desember 2008 Forfatter #10 Skrevet 9. desember 2008 Det er vel best å ringe NAV ja! Får vel spørre ut på telefon først. Det er vel kanskje ingen fasit på det med tidsrom, men i selve loven er det nevnt at de 3 siste årene kan benyttes. Opplevde det lokale kontoret som lite samarbeidsvillig forrige gang, De ville ikke bruke tariff/lønnsregulativ med høy desemberlønn som grunnlag, de så kun på siste mnd, dette i en jobb jeg hadde hatt 2,5år. Fikk medhold i klagen min i høyere instans og etterbetaling 1 år etter jeg sendte søknaden. Siden jeg hadde jobbet mer enn normalt, endte de opp med ett høyere grunnlag enn jeg opprinnelig hadde bedt om..... Vil nå være føre var og få søknaden og behandlingen riktig med en gang!
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå