Gå til innhold

Håpløse meg er fysen på spekemat!!!!


Anbefalte innlegg

Toxoplasmose er en sykdom som er forårsaket av en parasitt som kalles Toxoplasma gondii.

 

De fleste (ca. 80%) av dem som blir smittet av parasitten har ingen sykdomstegn. Noen får lette influensaliknende plager som slapphet, muskelsmerter, leddsmerter, hodepine, sår hals og hevelse av lymfeknutene. Infeksjon med denne parasitten er ikke farlig hos mennesker som ikke er gravide eller HIV-positive.

 

Hos gravide som ikke har hatt infeksjonen tidligere, kan smitte med parasitten gi en alvorlig infeksjon hos fosteret, og føre til spontanabort eller misdannelser.

 

http://www.pasienthandboka.no/default.asp?mode=document&documentid=1758

 

Minimal sjangs for å få det, for all del. Man er vel max uheldig.

Ville bare legge det ut slik at man ser at denne parasitten ikke er til å tulle med når man er graivd.

Fortsetter under...

vel, det stemmer ikke helt

 

Hvor hyppig er dette?

Heldigvis er forekomsten lav i Norge, ca. 11% av de gravide er smittet tidligere og bare noen få gravide fra 1 til 4 per 1000, blir smittet i svangerskapet. Likevel diskuterer vi i Norge om undersøkelser på toxoplasmose skal være et tilbud til alle gravide. Det gjelder igjen at dersom du er ikke tidligere smittet må du testes 3 ganger, i begynnelsen, i midten og på slutten av svangerskapet.

 

http://www.helsenett.no/index.php?option=com_content&task=view&Itemid=81&id=1550

Lypsyl: linken fungere ikke. Var innom på pasienthåndboken og har også sjekket matportalen (linken ovenfor), slik jeg skjønner det kan man fint fryse ned spekemat for så å spise det....Man gjør som man vil, men synes at innlegget var noe strengt og veldig bastant... Tror man kan finne masse motstridene info om dette...

 

 

Tok et utdrag fra pasienthåndboken:

Hvordan kan du forebygge å få toxoplasmose?

 

-Cyster i kjøtt kan drepes ved enten å fryse kjøttet ned til -20 grader i 2 dager eller å varme det til over +60 grader i 4 minutter.

-Egg fra katteavføring kan overleve i flere år, slik at lekeplasser for barn bør beskyttes mot avføring fra katter.

-Familiekatter bør bare mates med tørrmat, boksmat eller kokt mat. Kattekassen bør tømmes daglig, da fersklagte egg ikke kan smitte før etter 48 timer.

Spesielt for gravide

Gravide kvinner som tidligere ikke har vært smitte med toxoplasmose bør utvise spesiell forsiktighet for å unngå infeksjon

-Unngå kjøtt og kjøttprodukter som ikke er grundig kokt eller har vært dypfryst

- Vaske grundig grønnsaker og frukt som spises rå og ikke skrelles

-Generelt utvise god kjøkkenhygiene ved matlaging

- Overlate stell av katten og spesielt tømming av kattekassen til andre

Gravide og sydenreiser

Vær spesielt nøye med ovenstående dersom man må reise utenlands under svangerskapet

Man kan bli smittet av denne sykdommen i Norge. På vanlige charterreiser til Sør-Europa er faren for smitte svært liten, og dette gjelder spesielt dersom man følger disse rådene.

Velg gjerne spisesteder hvor en ser at den hygieniske standarden er tilfredsstillende (tips: sjekk toalettene)

Ved opphold under mer primitive forhold, utenom hoteller eller turiststeder, øker smittefaren. Denne type feriereiser anbefales derfor ikke under svangerskap

Dersom en på utenlandsreise, eller her hjemme, mistenker at en kan ha blitt tilført smittestoff, anbefales blodprøve tatt etter 3 uker for å få bekreftet/avkreftet mistanken, og for eventuelt å starte behandling

hvis det var denne linken du ikke fikk til å fungere:

http://www.pasienthandboka.no/default.asp?mode=document&documentid=1758'>http://www.pasienthandboka.no/default.asp?mode=document&documentid=1758

 

Så har jeg bare skrevet det under linken.

 

På de fleste steder jeg har lest, så har det vel stått at man reduserer faren betrakelig, ikke at det er 100% sikkert.

Å syns det er greit å få fram, for det er så utorlig mange som mener man er HYSTERISK om man unngår fenalår og salami mens man er gravid.

 

Tenker, det er utorlig kjip å være den/de 1-4 av 1000 som blir smittet mens de er gravide, å unner da virkelig ikke noen det. Å da syns jeg det er greit å kunne dele info jeg har lest, å legge ut link så folk kan se på det selv, hvis de vil.

 

 

For dem som ikke får opp linken:

Bare å søke på toxoplasmose inne på http://www.pasienthandboka.no og så velge Toxoplasmose

Reisemedisin / Sykdommer / frase

 

 

 

 

Annonse

Når det gjelder toxoplasmose så dør parasitten etter noen døgn i dypfryser ja. Men er det mange som tenker på at rått kjøtt (ja, spekemat er fremdeles rått kjøtt ;-) ) også kan inneholde listeriabakterien?

 

Klippet fra matportalen (som forøvrig ikke er hysterisk propaganda, men råd fra offentlige myndigheter):

 

 

"I rått kjøtt kan både Toxoplasma og Listeria finnes."

 

"Listeria (Listeria monocytogenes) er en bakterie som finnes naturlig i vann, jord og råvarer. Bakterien vokser raskt i romtemperatur, men også - i motsetning til mange andre bakterier - ved lave temperaturer, som for eksempel i kjøleskap. Vanligvis er det nødvendig med et svært høyt antall bakterier per gram matvare for at det skal oppstå sykdom. Bakterien dør ved oppvarming, men overlever frysing. Listeria smitter først og fremst gjennom matvarer som oppbevares lenge i kjøleskapet og som spises uten oppvarming. Hvilke matvarer som er aktuelle, kan du lese om lengre ned."

Med tanke på listeria bakterien... Jeg drikker utrolig store mengder vann i løpet av svangerskapet, i forhold til spekemat (som jeg kunne tenkt meg i ny og ne).

Anbefales det å kjøpe vann da?

 

Alt er jo skadelig føler jeg!

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...