Gå til innhold

Har dere noen barnemat oppskrifter å dele?


Shinyogsmåen

Anbefalte innlegg

Eplemos/purè

Del godt modne og litt søte epler i biter, kok det i ca 5 min eller til ønsket konsistens og mos med en gaffel. Eventuelt trykk det gjennom en melsikt etterpå for finere konsistens.

 

Veldig populært!

 

Plommepuré

Del godt modne plommer i biter, kok det i ca 5 min eller til ønsket konsistens og mos med en gaffel. Eventuelt trykk det gjennom en melsikt etterpå for finere konsistens.

 

Litt for surt, blandet med banan og da ble det bra.

 

Avocado

Mos en avocado enten med gaffel eller med en skje, tilsett mm eller mme til ønsket konsistens.

 

Veldig sunt, men ikke så populært...

 

Søtpotetmos:- søtpotet deles i skiver som kokes møre i vann

- mos potetbitene, evt. presse mosen igjennom en sikt

- bland inn litt mm eller mme om ønskelig

 

Varier med vanlig potet, gulrot eller en blanding av to eller tre av disse grønnsakene. Søtpotet er ganske søtt, så det egner seg godt for å sette god smak på ting med litt kjedelig mat.

 

 

Nyttige tips

Det går faktisk an å lage det av fersk frukt også, men da vil jeg anbefale å rive det på et rivjern. Men til å fryse ned tror jeg det er best egnet om man koker ingrediensene først. Forresten så syns jeg stavmikser lager litt store biter. Det samme gjør egentlig gaffel, så jeg fant ut noe lurt i dag. Bruk hvitløkspresse Da blir det helt perfekt! Etter hvert holder det sikkert med stavmikser eller gaffel, men nå i startfasen er de fleste lite glad i klumper...

 

Kylling fra Kardemommeby

(fra 7 måneder, gir 2-3 porsjoner)Den saftige kyllingretten vil barnet garantert svelge i seg så fort han eller hun bare makter.

1 dl vann

1 kyllingfilet

1 potet

1 gulrot

1 ring ananas (eller ½ eple)

1 ss olivenolje (ekstra virgin)

½ ts kardemomme

 

Kok opp vannet.

Skjær kyllingen i terninger.

Skjær poteten og gulroten i små biter.

Ha kyllingen i det kokende vannet sammen med potet- og gulrotbitene og la det koke forsiktig ca 10 minutter under lokk.

Ha i oppdelt ananas-ring rett før retten er ferdig kokt.

Hell i olivenolje og kardemomme.

Ta gryten av kokeplaten.

Mos maten til passe konsistens

 

Grønsaks pure:

 

1 Gullerot

3 små grener av en brokkoli

2 middels store poteter (evt søtpoter eller en av hver)

 

Kokes og moses med stavmikser. Veldig populært her . Gjerne ta i blomkål også...

 

Eple/pære mos med kanel:

 

Kokmodne godt epler og pærer i biter til de er møre og moses med stavmikser. Tilsett litt kanel. Kjempe godt

 

Potetmos grunn-oppskrift

(fra 6 måneder, gir 1-2 porsjoner)

 

1 potet

1 ss vann eller morsmelk

eventuelt 1 ts olje/smør

 

Kok poteten. Press den gjennom en sikt med en skje, eller mos den med

en gaffel.

Spe med vann (bruk kokevannet fra poteten hvis du skrelte poteten før

koking) eller morsmelk, til konsistensen er slik barnet liker den.

Tilsett eventuelt olje eller smør. Det gir retten et høyere energi-

innhold og mer smak.

 

Potet- og brokkolimos/kålrotmos

(1-2 porsjoner)

I startsfasen kan barnet få smaksprøver av potet og en type grønnsak om gangen. Etterhvert kan du mikse sammen flere grønnsaker i samme rett.

 

1 potet (ca 60 g)

40 g brokkoli eller kålrot

ca 1 dl vann

1 ts olje (olivenolje eller solsikkeolje)

 

Vask og skrell grønnsakene. Kok opp vann, og kok grønnsakene til de er møre.

Mos grønnsakene og spe med kokevannet til konsistensen er passe. Tilsett olje.

 

 

Gresskarmos med muskat

(1-2 porsjoner)

 

ca. 60 g gresskar, orange type

1 potet, ca. 40 g

ca. 1 dl vann

1 ts olivenolje eller annen olje

litt muskat

 

Vask og skrell grønnsakene. Skjær dem i terninger og kok dem til de er møre. Mos gresskaret og poteten og spe med kokevannet til konsistensen er passe. Tilsett olje og smak mosen til med litt malt muskatt.

 

 

Rå gulrot med eple

(fra 6 mnd, gir 1 porsjon)

 

Vitamin A i gulroten blir best utnyttet om barnet får i seg noe fett samtidig. Det er fordi at vitamin A er et fettløselig vitamin, og vitaminet suges lettere opp i tarmen sammen med fett.

 

½ gulrot

½ eple

1 ts olivenolje

 

Vask og skrell gulroten og eplet. Riv dem på den fineste raspen på rivjernet.

Tilsett olje.

Gi salaten et raskt oppkok hvis barnet ikke har fått tenner eller gommer til å tygge salaten.

 

Avokado og banan

(fra 6 mnd, gir 1-2 porsjoner)

 

Denne snarretten metter godt og er fin å ha med seg på tur. I butikken gjelder det å velge en avokado som er fast, men likevel gir etter for et lett trykk på toppen og i bunnen. Du kan erstatte banan med finrevet pære, moset honningmelon eller og en melon.

 

½ avokado (moden)

¼ -1/2 banan

 

Vask avocado godt, og del den på langs.

Sett en stor kniv i steinen og vri den ut av kjøttet.

Grav ut fruktkjøttet med skje, mos det med en gaffel.

Mos bananbitene med avokadomosen.

Spe eventuelt med 2 ss brystmelk eller morsmelkerstatning.

Mosen er nå blitt deilig puré som legges tilbake i det tomme skallet for servering.

 

Grønnsakspuré med eple eller pære

(2-3 porsjoner, fra 6 mnd)

Denne pureen er stappfull av jern og vitaminer.

 

1 bukett brokkoli

1 liten potet

1 bit squash

1/2 revet eple

Skjær grønnsakene i biter.

Kok dem i vann i ca. ti minutter, til de er møre.

Mos til passe konsistens.

Tilsett litt revet eple eller pære.

 

TIPS

 

Brød med bærmos

Mos friske nyplukkede bær. Dypp små brødterninger i bærmosen, og server brødterningene til barnet.

 

 

Potet med dårlig tid

Har du det travelt, kan du skrelle poteter og dele dem opp i terninger før du koker dem. La potetterningene koke en stund for seg (ca 5 min), før du blander dem med andre ingredienser.

 

Fett

Det er viktig at barnet får fett på grunn av utvikling av hjerne og øyne. Tilsett gjerne litt smør, plantemargarin eller planteoljer som raspolje, maisolje, soyaolje, solsikkeolje eller olivenolje i middagen.

 

Isbitbrett med mos

Ferdigkokt frukt- og grønnsakmos kan fryses ned som isterninger. Terningene kan når de er frosne, legges i en frysepose. Skriv på dato og innhold. Man kan for eksempel ha terninger av eplemost med kanel, gurotmos med litt persille, brokkoli, kårot m.m. Velg selvfølgelig favorittene til barnet.

 

Aprikosmos

(Rik på jern)

Legg 250 g aprikoser i bløt i 2,5 dl vann i 8-10 timer, og kok så på svak varme under lokk i 20 minutter (i bløtvannet). Mos aprikosene med potetmoser, og press mosen gjennom en sil for å få bort seige hinner. Det blir ganske tykk mos, ca. 4,5 dl totalt (fyller ca. to isterningsbrett), og smaken blir nokså kraftig. Du kan spe den ut med mer vann, ev servere den som lunken suppe. Aprikosmos er ypperlig å blande med grøt eller spise ren som dessert.

 

 

Hovedretter

Er barnet ditt skeptisk til grønnsaker? Prøv noen middagsoppskrifter med en blanding av grønnsaker og frukt. Kanskje det vil tilfredsstille sjarmtrollet?

 

Middagsmos av høstens rotgrønnsaker

(Fra 6 mnd, gir ca 6 porsjoner)

 

De minste sjarmtrollene er ofte begeistret for rotgrønnsaker, på grunn av den naturlige søtsmaken. Grønnsakene er rike på betakaroten, fiber, folat og C-vitamin. Retten kan fryses.

 

2 gulrøtter

2 nypoteter

1/4 kålrot

1 liten nepe

 

Skrell og hakk grønnsakene i mindre terninger.

Ha grønnsakene i en kjele og dekk så vidt med kokende vann.

La retten koke over middels varme i ca. 20 minutter, til de er møre.

Mos grønnsakene til en jevn puré med omlag 1 dl av kokevannet.

Om barnet liker litt fett, kan du tilsette noe olivenolje eller soyamargarin.

__________________

Frukt- og bærmos

(fra 6 mnd, gir 1 porsjon)

 

Sensommerens delikate bær, som bringebær, bjørnebær og solbær, forebygger hjertesykdommer. Bærene hører også til de fruktene som inneholder mest fiber. I tillegg til smaksopplevelsen er de spennende å se på og kjenne på. Hell noen bær i en kopp, og barnet får trene opp fingergrepet.

 

75-100 g bær eller frukt

f.eks. banan, fersken, solbær, blåbær,

bjørnebær, bringebær, multer

 

Velg en eller flere sorter. Skrell frukten og fjern kjerner før du moser.

Serveres straks eller dypfrys mosen.

 

 

 

Tropisk frukt

(fra 6 måneder, gir flere porsjoner)

 

1 stor banan, skrelt og hakket

1/2 liten ananas, skrelt og skjært i terninger

2 ss naturell yoghurt

6 isbiter

 

Mos alt sammen i en mat prosessor og server. Dette er en deilig og frisk dessert som ikke er tilsatt sukker. Ananas kan erstattes med kiwi.

 

 

Eplegrøt

(fra 6 måneder, gir 1 porsjon)

Eplet bør ikke være for surt. Ønsker barnet noe variasjon, kan du bytte

eple ut med pære, plommer, eller annen frukt. Samme fremgangsmåte.

 

1 eple

1 ts maisenna

½ dl vann

evt litt sukker

 

· Vask og skrell eplet, fjern kjernehuset og skjær eplet i terninger.

· Gi dem et raskt oppkok i en liten kjele.

· Tilsett maisenna oppløst i vann når eplet koker.

· Tilsett litt sukker hvis grøten smaker surt.

· Den kan også serveres med litt morsmelk/ morsmelkerstatning.

 

 

 

Sviskegrøt

(fra 6 måneder, gir 2 porsjoner)

 

Svisker har en positiv virkning på hard mage. I denne fete adventstid med julebord og god fet mat, vil også andre familiemedlemmer ha nytte av denne desserten. Lag da en stor porsjon. Det finnes også økologiske svisker.

Nyper og aprikoser kan brukes på samme måte. Etter hvert er det også morsomt å blande flere fruktsorter i samme grøtblanding.

 

100 g svisker

(evt. 50 g svisker og 50 g aprikoser)

litt vann

 

Legg sviskene i bløt i kaldt vann et par timer før barnet skal kose seg med grøten.

Ha sviskene i en kjele med litt vann.

La dem koke til de har fått en fin og bløt konsistens.

Tilsett mer vann om grøten virker for fast og tykk.

Kokes det sviskegrøt til hele familien, kan du bruke litt jevning av potetmel og vann.

Bland da potetmel (start med 1 ss) med vann i en kopp, og rør det inn i sviskegrøten mens den koker.

Fjern kjelen fra platen når grøten har kokt opp på nytt.

Til større barn smaker grøten enda bedre med melk/fløtemelk.

 

Aprikos- og pæremos

(fra 6 mnd, gir 2-3 porsjoner)

 

Tørkede aprikoser inneholder mye A-vitamin og jern. Ønsker minsten en mer kremaktig mos, kan du blande 2 ss barnegrøt med 4 ss morsmelk og blande i mosen.

 

 

3 tørkede eller friske aprikoser

1 stor moden pære

 

Skrell og skjær pæren i mindre terninger.

La frukten småkoke i en kjele med litt vann til den er mør (ca 8-10 minutter).

Mos frukten slik at konsistensen passer barnets gommer.

 

Det som ikke havner i barnets mage i første omgang, kan fryses.

 

Pappas leverposteimix-middagAldersgruppe: fra 6 mnd.

Tilberedningstid: 20 min

Kan fryses

 

Potet

Broccoli

Leverpostei

Smør

1 ts tomatpuré

Urter

 

Kok en kjele med potet, brokkoli og gulerøtter uten salt, til det er mørt. Putt det hele i food- prosessoren tilsett leverpostei og et par ss smør,litt urter og 1 ts tomatpurre. kan fryses ned i mindre posjoner. fra 6 mnd ca.

 

Blandet grønnsaker m. bønner

Aldersgruppe: 6 mnd.

Tilberedningstid: 25 min

 

Skrubb, skrell og vask ferske grønnsaker eller bruk frosne.

Skjær like store biter og legg dem i litt kokende vann uten salt. Kok på svak varme.

 

Mos grønnsakene. Du kan enten presse dem gjennom sil eller hvitløkspresse, eller bruke foodprocessor.

 

Rør i 1/2 teskje smør eller margarin og/eller spe med morsmelk, morsmelkerstatning eller grønnsakkraft.

 

Kokt kjøtt og kjøttfarse

Aldersgruppe: fra 6 mnd.

 

KOKT KJØTT

Kok en liten bit (eller en større og frys den) kjøtt av okse, gris, vilt, kylling eller kyllinglever i litt usaltet vann.Mos kjøttet i matmølle eller press små biter av gangen gjennom en hvitløkspresse. Kaldt kjøtt kan også rives på et rivjern. Bland med kraft og smør eller margarin.

 

 

KJØTTFARSE

Kjøttfarsen blandes med potetmel og melk (1ss kjøttfarse, 1/2 ts potetmel og 1/2 ss melk) og kokes i 10 min. i litt vann. Mos med gaffel og tilsett litt kraft og en teskje smør eller margarin.

 

 

Maispure

Aldersgruppe: fra 6 mnd.

Tilberedningstid: 15-20 min.

Kan fryses

 

Her er en enkel oppskrift som selv de aller minste barna kan prøve seg på.

1 stor boks mais

2 ss margarin

0.5 dl morsmelk eller H-melk

3 ts semulegryn

 

Kok maiskornene i 5 minutter. Smelt margarin i stekepanne. Når margarinen er gyllen tilsetter du de kokte maiskornene. Fres i noen minutter. Rør inn semulegryn. Tilsett melk. Kok dette i stekepannen noen minutter. Blir pureen for tykk, tilsett mer melk. Avkjøl. Nå kan pureen moses. Bruk gjerne stavmikser. Alternativt kjøkkenmaskin, hvitløkspresse, eller en gaffel.

 

Rotfruktmos

Aldersgruppe: fra 6 mnd.

Tilberedningstid: ca. 25 min.

Kan fryses

 

3 store poteter

1/2 kålrot

2 gullerøtter

ca. 1 dl. morsmelk eller H-melk

 

Vær oppmerksom på at noen babyer reagerer på nitrat som finnes i kålrot.

Kok rotfruktene møre. Mos dem sammen, enten med en gaffel, stavmikser eller foodprosessor.

Bland i morsmelk. Du trenger ikke koke.

Hvis du bruker H-melk, bland sammen de mosede grønnsakene med melken, ha mosen opp i en kjel. Gi det et raskt oppkok.

 

Biffmiddag

Aldersgruppe: fra 6 mnd.

Tilberedningstid: 35 min.

Kan fryses

 

Biffkjøtt

Poteter

Andre grønnsaker: gulerot, broccoli, kålrot, blomkål eller erter.

Hvit eller brun saus.

 

Skjær biffkjøttet i biter. Kok til kjøttet er gjennomkokt. (Tid kommer an på bitenes størrelse)

Til de minste barna: Mos kjøttet med en stavmikser eller foodprosessor. Til barn over 8 mnd. kan du istedet skjære kjøttet i små biter.

Kok poteter og valgfrie grønnsaker. Mos også disse, eller skjær i små biter.

Lag hvit eller brun saus (Ikke benytt ferdig pose-saus. Inneholder for mye salt!)

Du kan enten servere alt hver for seg, slik at barnet får nyte de forskjellige smakene, eller blande alt sammen.

Frysetips: Kok mange forskjellige grønnsaker. Når du fryser ned porsjonene, varierer du hvilke du blander sammen. Slik får du mange forskjellige retter. Enkelt og lettvindt.

Lammemiddag

Aldersgruppe: fra 6 mnd.

Tilberedningstid: 35 min.

Kan fryses

 

Lammekjøtt

Poteter

Andre grønnsaker: gullerot, broccoli, kålrot, blomkål eller erter.

Hvit eller brun saus.

 

 

 

Skjær lammekjøttet i biter. Kok til kjøttet er gjennomkokt. (Tid kommer an på bitenes størrelse)

 

Til de minste barna: Mos kjøttet med en stavmikser eller foodprosessor. Til barn over 8 mnd. kan du istedet skjære kjøttet i små biter.

 

Kok poteter og valgfrie grønnsaker. Mos også disse, eller skjær i små biter.

 

Lag hvit eller brun saus (Ikke benytt ferdig pose-saus. Inneholder for mye salt!)

 

Du kan enten servere alt hver for seg, slik at barnet får nyte de forskjellige smakene, eller blande alt sammen.

 

Frysetips: Kok mange forskjellige grønnsaker. Når du fryser ned porsjonene, varierer du hvilke du blander sammen. Slik får du mange forskjellige retter. Enkelt og lettvindt.

 

Kyllinggryte

Aldersgruppe: fra 6 mnd.

Tilberedningstid: ca. 20 min.

Kan fryses.

 

1 ss olje

 

1 stor gulrot, hakket

1 purre i skiver (bare den hvite delen)

ca. 100 g kyllingbryst i biter

3 middels store poteter, hakkede

1 nepe (kan sløyfes)

 

Varm oljen i en kjele, ha i gulrot og purre og stek til de er myke - omlag 6 minutter. Tilsett kyllingen og la den steke med. Snu bitene innimellom.

Ha i poteter og evt. nepe og hell på kokende vann. Legg på lokk og la småkoke i rundt 15 minutter til alt er mørt. Mos til purè eller server retten som den er til større barn.

 

Retten er rik på betakaroten, folat, protein og A-vitamin.

 

Lapskaus

Dette er en oppskrift på lapskaus beregnet fra 6mnd

 

 

150g storfe kjøtt brunes i stekepanne

Kokes mørt i en kjele med 1 liter vann

 

tilsett en liten sellerirot som er kuttet i biter, ca 200g kålrabi, 3 gulerøtter, og 5 poteter la dette kokes mørt, tilsett litt kruspersille å la dette putre i 5 min til så tar du grønnsaker og kjøtt i en food prossesor og tilsetter ønsket mengde væske fra grønnsakene.

 

Fiskeboller

Aldersgruppe: 6-8 mnd.

Tilberedningstid: 15 min.

 

Kok 1/2 - 1 dypfryst fiskebolle i litt usaltet vann. Mos med gaffel og tilsett kraft og en teskje smør eller margarin.

 

Kokt fisk

Aldersgruppe: fra 8 mnd.

Tilberedningstid: 20 min.

 

Kok et stykke filet av torsk, rødspette eller hyse/kolje - fersk eller dypfryst - i litt vann uten salt. Vær nøye med å fjerne evt. bein. Mos fisken med en gaffel og tilsett litt kraft og en teskje smør eller margarin.

 

sviske purè og sviskesaft:

1 pose svisker uten stein

1/2 (evt 1/4) pose med aprikos (kan droppes, men det blir veldig godt )

litt over 1 liter vann hvis du vill lage saft også

ca 7 dl vann hvis du bare skal lage purè

 

kok i 10-15 min. det er aprikosene som trenger lengst tid på å bli myke... hell av nesten alt vannet i ett litersmål e.l. mos med stavmikser og tilsett kraft igjen til ønsket konsistens. resten av krafta brukes til saft perfekt til å fryse i isbitposer

 

hell safta gjennom en te-sil eller noe, så du slipper små biter med kjøtt som setter seg fast inni tut koppen

 

 

kort sagt: kok opp og mos er så lett atte og myyyyye billigere enn å kjøpe ferdig. oppskriften gir ca 4 glass med sviskepure og en pose med isterninger

__________________

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...