Gå til innhold

Alt om keisersnitt, for de som skal det.... Jeg skal det.


Anbefalte innlegg

1. Hvordan går jeg fram for å få keisersnitt?

Du kan enten snakke med fastlegen din og be hun/han ta kontakt med sykehuset for deg eller du kan ringe direkte til sykehuset og be om ”samtale om fødemetode”. Vanlig prosedyre er at du først må til minst en samtale med jordmor, deretter er det (gjerne noen uker senere) en samtale med en lege som har myndighet til å innvilge KS. Når keisersnittet er innvilget får du brev i posten med mer informasjon.

 

2. Hvordan bør jeg forberede meg til samtalen?

Skriv et brev der du viser at du har satt deg inn i mulige komplikasjoner ved keisersnitt. Skriv hvorfor du ønsker keisersnitt, prøv gjerne å være så detaljert og personlig som mulig. De fleste jordmødre og leger er hyggelige folk, men de vil gi deg litt motstand i samtalen for å forsikre seg om at du gjør et veloverveid valg.

 

3. Når bør jeg søke?

Så tidlig som mulig. Du har større sjanse for å vise at du mener alvor om du søker etter tre måneder enn om du tar det opp uka før termin.

 

4. Kan jeg kreve keisersnitt?

Nei. I følge § 3 i Lov om pasientrettigheter har pasienter rett til å medvirke ved valg mellom tilgjengelige og forsvarlige behandlingsmetoder, men kan ikke selv bestemme behandlingsform. Men i følge paragraf 2.4 i Lov om pasientrettigheter har vi også fritt sykehusvalg i Norge, så du kan bytte sykehus dersom du blir nektet keisersnitt på ditt lokale. Rikshospitalet og Ullevål har som policy at de ikke tvinger noen til å føde vaginalt om de ikke vil.

 

5. Hvilke grunner er gode nok for å få keisersnitt?

Veldig gode grunner er tidligere traumatisk fødselsopplevelse, misbruk og setefødsel. Ellers kommer det meste i kategorien ”angst”. Heldigvis har de fleste legene i dag forståelse for at det er en minst like gyldig grunn, uansett hva som ligger bak bekymringen. Hvor "mye" som skal til for å få innvilget et keisersnitt varierer fra sykehus til sykehus.

 

6. Kan jeg få keisersnitt privat?

I Norge finnes det ingen private sykehus som utfører dette. Da må du i så fall til utlandet, f.eks England eller USA. På Portland Hospital i London koster et planlagt snitt rundt 10.000 pund, altså 120.000 kr. Men husk: Det er fritt sykehusvalg i Norge, og verken Rikshospitalet eller Ullevål tvinger noen til å føde vaginalt. Og her til lands er keisersnitt gratis.

 

7. Hva er forskjellen på planlagt keisersnitt og hastekeisersnitt?

Ved planlagt keisersnitt tas beslutning om å forløse babyen

minst åtte timer før inngrepet gjøres. Et haste eller katastrofesnitt skiller seg vesentlig fra et planlagt keisersnitt. Under et planlagt keisersnitt kan mor være våken, et hastesnitt skjer oftest i full narkose. Under et planlagt snit kan far eller en venn være med, under et hastesnitt er bare leger tilstede. Risikoen for komplikasjoner er naturlig nok også langt høyere under et haste- eller katastrofesnitt.

 

8. Er det noe forskjell fra sykehus til sykehus på hva som skal til for å få innvilget keisersnitt?

Ja. Dessverre finnes ennå ingen nasjonale retningslinjer for dette. Andelen planlagte keisersnitt på sykehusene varierer fra 2,5 prosent til 12,5 prosent av fødslene. De fleste sykehus innvilger imidlertid keisersnitt etter mors ønske dersom du viser at du har satt deg inn i hva dette innebærer og at det ikke er noe annet alternativ for deg. Unntaket er Haukeland sykehus i Bergen, som knapt innvilger noen keisersnitt uten fysisk medisinsk grunn. Sokner du til Haukeland og ønsker keisersnitt kan det være lurt å søke fødeplass på Voss som har en langt mer human innvilgelsespolitikk.

 

9. Sykehuset foreslår at jeg skal takke ja til en “prøvefødsel”, men jeg vil ikke. Hva kan jeg si?

Noen sykehus prøver å presse kvinner som ber om keisersnitt til "prøvefødsel", dvs forsøke på vaginal fødsel, men med lav terskel for å ta keisersnitt underveis. To store, norske studier slår fast at komplikasjonsfaren ved keisersnitt øker, jo lenger på vei fødselen er kommet. Siterer fra Folkehelseinstituttets hjemmesider:

“Den viktigste faktoren (for komplikasjoner) er likevel når i fødselsforløpet keisersnittet blir utført. Komplikasjonsraten økte med økende livmorhalsåpning.”

 

10. Når utføres et planlagt keisersnitt?

Praksis varierer fra sykehus til sykehus, men de fleste tar planlagte keisersnitt mellom 2 og 1 uke før termin. Etter at en stor norsk studie konkluderte med at den økte risikoen for pustevansker hos barnet ble borte dersom man ventet med forløsning til rundt en uke før termin, tar stadig flere sykehus de planlagte keisersnittene da. Det er ikke vanlig at du får velge dato selv, da sykehuset må finne en dag som passer i forhold til andre planlagte operasjoner, vaktlistene for kirurger osv.

 

11. Hva er de vanligste årsakene til keisersnitt?

Hvert sjette barn i Norge i dag blir født ved keisersnitt. De vanligste årsakene er mistanke om oksygenmangel hos fosteret, (22 prosent), langsom framgang under fødsel (21 prosent), dersom moren

tidligere har tatt keisersnitt (9 prosent) og seteleie (8,5 prosent). For cirka 8 prosent av keisersnittene er mors ønske viktigste indikasjon.

 

 

ARTIKLER:

 

På lag med fødekvinnen – om holdninger i Sverige

http://www.jordmorforeningen.no/tidsskriftet/artikler_tema05_8_2.htm

 

Teknologi eller naturlig fødsel – om KS og hjemefødsel:

http://www.jordmorforeningen.no/tidsskriftet/artikler_tema05_8_1.htm

 

Lege r tar oftere keisersnitt. Justert for alder, tidligere fødsler og utdanning er det 22 prosent høyere forekomst av KS blant leger.

http://www.dagensmedisin.no/nyheter/2006/10/26/leger-og-jordm-dre-far-ofte/

 

Kei sersnitt forhindrer to av tre dødsfall dersom barnet ligger i setet:

http://www.dagensmedisin.no/nyheter/2000/10/23/keisersnitt-hindrer-to-av-t/

 

På engelsk:

 

Alt om planlagt snitt: Nyheter, konsekvenser for deg, for barnet, risikoer ved vaginal fødsel, nyeste forskning på området osv osv.

www.electivecaesarean.com

 

Den amerikanske jordmorforeningen: Nyttig, nøytral informasjon om fordeler og ulemper ved keisersnitt etter mors valg og vaginal fødsel:

http://www.midwives.org/newsletter/newsletter/articleTEMP1.asp?ID=97

 

Det amerikanske helsedepartementet: Ingen holdepunkter for å anbefale vaginalt fremfor KS:

http://www.nih.gov/news/pr/mar2006/od-29.htm

 

British Medical Journal: Ja til selvvalgt KS så lenge mor er opplyst:

 

http://www.bmj.com/cgi/content/full/317/7156/462?maxtoshow=&HITS=10&hi %20ts=10&RESULTFORMAT=&fulltext=elective+caesarean&searchid=1&FIRSTINDEX=0 &a mp;a mp;a mp;am%20p;resourcetype=HWCIT

 

For og mot: selvvalgt keisersnitt, flere innfallsvinkler

http://www.babble.com/content/articles/controversialtopics/pregnancy/electivecesareansec tion/

 

Ny forskning: Myte at keisersnitt er farligere enn vaginal fødsel:

http://www.babycenter.com/news/?id=70627001&scid=momspreg:20070702:3804:10050 6:10940#s tory

 

ER PLANLAGT KEISERSNITT FARLIG FOR BARNET?

 

Ola Didrik Saugstad leder Pediatrisk forskningsinstitutt ved

Rikshospitalet. Han har deltatt på et stort forskningsprosjekt som har

fulgt 18 000 norske fødsler, og sammenliknet planlagte keisersnitt av

ikke-medisinske årsaker hos fosteret med normale vaginale fødsler.

Konklusjonen er at det stort sett er trygt å føde i Norge, enten det skjer vaginalt eller med keisersnitt.

- Vi så riktignok at dobbelt så mange keisersnittbarn ble lagt inn på

nyfødt avdeling med pusteproblemer. Men de planlagte keisersnittene ble gjerne tatt et par uker før termin, og da kan lungene være umodne. Ved keisersnitt tatt én uke før termin, fant vi ingen økte pusteproblemer. Vi fant heller ikke andre forskjeller, sier Saugestad.

Professoren understreker at pustevanskene ikke kan regnes som noen alvorlig komplikasjon.

- Under en vaginal fødsel blir fostervann presset ut av lungene. Dette

skjer ikke ved keisersnitt. Noen ganger kan den nyfødte puste litt fort i et par dager og trenge litt ekstra oksygen. Selv om det beste er å føde vaginalt er det trygt for barn å fødes med keisersnitt. Det er ingen grunn til å lage noe skremselsbilde.

Professoren påpeker at det finnes fordeler og ulemper ved begge

forløsningsmåter. Blant annet kan barn født vaginalt en sjelden gang få fødselsskader som brudd i kravebein eller overarm.

 

 

HVORDAN FOREGÅR ET KEISERSNITT?

 

En fødsel med keisersnitt er naturligvis veldig individuell, og prosedyrene kan variere fra sykehus til sykehus, men dette kan gi deg en idé om hvordan det kan foregå:

 

Dato for keisersnitt settes gjerne mellom 14 og 7 dager før termin.

 

Du skrives inn på sykehuset dagen før, men sover gjerne hjemme. Morgenen etter drar du på sykehuset. Da sørger for å være fastende og nybarbert.

 

Du blir innlagt, men forbered deg på ventetid. Et planlagt snitt er ingen hasteoperasjon, så alle akutte operasjoner som oppstår den dagen kommer naturligvis foran deg i køen. Vær forberdt på å vente flere timer. I mellomtiden kan du smertefritt slappe av, lese en bok eller se på TV. Du kan også drikke vann frem til det er to timer igjen til inngrepet.

 

Når keisersnittet nærmer seg setter pleierne inn bekken, legger inn kanyler, måler blodtrykk og puls og setter på deg sånne klistrelapper som overvåker hjerterytmen. Magen din blir vasket og desinfisert. Så får du smertestillende.

 

Når du trilles inn på operasjonssalen settes spinalbedøvelsen i en slange i ryggen. Det kan være ubehagelig, men du har som sagt fått smertestillende. Når spinalen virker mister du følelsen i kroppen fra livet og ned. Mannen din eller en venn kan være med under keisersnittet. Han holder seg da oppe ved hodet ditt. Et forheng omtrent midt på magen din gjør at dere ikke ser selve inngrepet. Selve snittet kjenner du fint lite til. Mange sier du merker at legene drar eller romsterer litt i deg –enkelte beskriver det som om noen roter i en håndveske-, men du har ingen smerter.

 

Babyen kommer ut. Selve forløsningen er gjerne gjort på 10-15 minutter. De viser deg babyen med en gang den er ute, så vasker gjerne en pleier babyen raskt, og sjekker at alt er bra. Noen ganger trenger keisersnittbarn å få en oksygenmaske på de første minuttene, for å få i gang lungene skikkelig. Så snart det er mulig blir babyen så gjerne lagt opp til brystet ditt så du kan hilse på. Det kan være lurt å gi beskjed på forhånd at du ønsker dette.

 

Etter en stund blir gjerne far med babyen ned på fødeavdelingen mens du sys igjen. Det kan ta rundt tre kvarter. Deretter er det vanlig at baby og far kommer inn til post-operativ avdeling der du ligger de første timene. Dersom babyen skriker mye eller du er veldig sliten kan det hende babyen trilles ned igjen på fødeavdelingen

 

Etter operasjonen har du et operasjonssår nederst på magen. Det gjør ikke vondt hele tiden, men du merker det gjerne når du ler, hoster eller beveger magen. Har du vondt får du smertestillende. Du kan synes det er vondt å løfte gjenstander eller babyen den første tiden. Gjennomsnittlig liggetid for ukompliserte keisersnitt er den samme som for vanlige førstegangsfødende: 4 døgn.

 

 

 

Fortsetter under...

Hva er det som plager deg anonym????

Har du ikke annet å si enn at om vi tror det er sååååå enkelt så lykke til.......

Da kan du la være å svare........Det var verken støttende,oppmuntrende eller vitenskapelige fakta på noe som helst.....

Hold fingrene av tastaturet om du ikke har annet klokt å si !!!!!!!

Om du har hatt en tøff opplevelse så skal ikke jeg nekte deg på det, men det var unødvendig sagt når anonym 1 her har lagt inn det fineeee innlegget om keisersnitt og så utdypende......Det var virkelig interessant å lese synes jeg som kanskje skal igjennom det men mest sannsynligvis ikke.................

 

Jeg synes det er litt kjipt at hovedinnlegger er anonym, for det var jo et lærerikt innlegg og ikke noe galt egentlig. Litt lite om de negative sidene ved KS kanskje, men fordi som faktisk er nødt til å ta KS har man jo liksom ikke noe valg.

Jeg håper jeg får født vaginalt, men man vet jo aldri:)

Annonse

Grunnen til at jeg er anonym er fordi det er sånne idioter som feks hun som skriver over her er så negative, folk er negative om keisersnitt. 90%sjanse for at jeg skal ta keisersnitt........Ville bare dele dette innlegg med flere man vet jo aldri hva som skjer til fødsel, bedre å vite om begge deler..

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...