Gå til innhold

Her er vitamin guiden,,,,,,,,,,


Lykkelig mamma til lille Leon

Anbefalte innlegg

SÅ MYE TRENGER DU DAGLIG AV:

 

VITAMIN A:

Gravide: 800 ug (mikrogram)

Ammende: 1200 ug (mikrogram)

Viktig for: Godt syn, forebygger nattblindhet. Hud og slimhinner. Normal cellevekst og reproduksjon. Fosterutvikling. Dannelse av hormoner. Forebyggende for visse kreftformer.

Gode kilder: Fet fisk (laks, ørret, sild, makrell og andre). Tran. Margarin/smør. Gulrot, brokkoli og andre grønnsaker med sterke farger. Lever, leverpostei, egg.

 

 

VITAMIN D:

Gravide: 10 ug (mikrogram)/

Ammende: 10 ug (mikrogram)

Viktig for: Opptak av kalsium fra tarmen. Normal og sterk beindannelse. Forebygging av osteoperose (beinskjørhet). Regulering av kalsiumnivået i blodet.

Gode kilder: Fet fisk (som for vit A). Margarin. Tran. Fiskelever. Vitaminet kan også produserers i huden ved eksponering av sollys.

 

 

VITAMIN E:

Gravide: 10 mg

Ammende: 11 mg

Vikitige for:Å hindre harskning av fett. Reperasjonsmekanismer i kroppen, virker som antioksidant i bekjempelse av frie radikaler.

Gode kilder: Kornvarer med sammalt mel. Vegetabilske oljer (hvetekimolje,soyaolje, solsikkeolje). Myke, vegetabilske plantemargariner. Tørket frukt. Tran.

 

 

VITAMIN K:

Ingen fastsatte anbefalinger i Norge.

Viktig for: Blodets levringsevne (koagulering)

Gode kilder: Kål, spinat og andre grønne bladgrønnsaker. Lever.

 

 

VITAMIN C:

Gravide: 70 mg

Ammende: 90 mg

Viktig for : Normalt bindevev og støttevev (eksempelvis hud og skjelett) Hormondannelse. Beskytter mot infeksjoner og frie radikaler. Bedrer opptak av jern fra tarmen. Nedbryting av kolesterol. Kroppens egenproduksjon av karnitin.

Gode kilder: Frisk frukt og bær, særlig appelsiner (appelsinjuice) og andre sitrusfrukter, solbær. Grønnsaker og poteter for eksempel brokkoli og kålrot.

 

 

FOLAT (B9):

Begynn å ta det når du planlegger å bli gravid eller så fort du har oppdaget at du er det.

Gravide:400 ug (mikrogram) ut uke 12 og så 300 ug resten av grav.

Ammende: 400 ug (mikrogram)

Viktig for: Forebygging av nevralrørsdefekt (dvs ryggmargsbrokk) hos fostre. Syntesen av arvestoffet (DNA). Omsetning av aminosyrer.

Gode kilder: Brokkoli, blomkål, spinat, kinakål/salat og andre grønne grønnsaker. Grovt brød/knekkebrød og andre kornvarer med grovt med gorvt mel. Leverpostei. Apelsin og appelsinjuice.

 

 

TIAMIN (B1):

Gravide: 1,5 mg

Ammende: 1,6 mg

Viktig for:Glucose- og energiomsetningen.

Gode kilder: Kjøtt og innmat. Grove kornprodukter. Melk og brunost. Erter. Nøtter. Poteter. Upolert ris.

 

 

RIBOFLAVIN (B2):

Gravide: 1.6 mg

Ammende1.7 mg

Viktig for: Aminosyre- og energiomsetning

Gode kilder: Kjøtt og innmat. Fisk. Egg. Kornvarer.

 

 

NIACIN (B3):

Gravide:17 mg

Ammende: 20 mg

Viktig for: Glucose-, fett- og energiomsetningen.

Gode kilder:Kjøtt og innmat. Kornvarer. Poteter. Nøtter.

 

 

PANTOTENSYRE (B5):

Ingen fastsatte anbefalinger i NOrge.

Viktige for:Omsetning av karbohydrater, fett og protein. Oppbygging av kolesterol og gallesalter. Dannelse av enkelte hormoner.

Gode kilder: Lever og annen innmat. Egg. Belgfrukter (erter, bønner med mer). Kornvarer. Melk og ost.

 

 

 

Lenke til kommentar
https://forum.klikk.no/foreldre/topic/9384841-her-er-vitamin-guiden/
Del på andre sider

Fortsetter under...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...