Gå til innhold

Hva kan man spise, hva er ikke bra? Informasjonstråd, hjelp meg å holde denne oppe!


Anbefalte innlegg

Hentet herfra: http://matportalen.no/Emner/ammende

Ammehjelpen linker til denne siden ;o)

 

Hva bør ammende unngå å spise?

 

Visse typer sjømat

Fisk er en viktig kilde til flere næringsstoffer for deg som ammer. Skalldyr, fiskelever og noen spesielle fiskearter kan imidlertid være forurenset med miljøgifter. (se Helhetsvurdering av fisk og sjømat og Miljøgifter i fisk).

 

Ammende kan spise alle typer fisk og skalldyr, bortsett fra:

Blåkveite over 3 kilo.

Ferskvannsfisk av typen: all gjedde, abbor over 25 cm, ørret over én kilo, røye over én kilo.

Fiskelever. Ammende bør heller ikke spise påleggene Svolværpostei og Lofotpostei, som inneholder mye fiskelever.

Krabbeinnmat fra skallet (hvitt krabbekjøtt i klør og skallhus kan trygt spises).

Eksotisk fisk: hai, sverdfisk, skater, fersk tunfisk (tunfisk på boks er derimot trygt).

 

En del havner og fjorder langs norskekysten er spesielt forurenset. I disse områdene gir Mattilsynet egne kostholdsråd og legger ned omsetningsforbud for fisk og skalldyr. Disse særskilte rådene - som alltid er oppdaterte - er spesielt viktig å følge for gravide. Se Kostholdsråd for havner og fjorder.

 

Ammende bør også unngå sjømat fra områdene rundt u-båtvraket ved Fedje - les mer her

 

Hvalkjøtt

Mattilsynet fraråder ammende å spise hvalkjøtt fordi det kan inneholde høye nivåer av kvikksølv.

 

Måseegg

Mattilsynet fraråder ammende kvinner å spise måseegg på grunn av høyt innhold av miljøgiftene PCB og dioksiner.

 

CLA

Ammende frarådes å bruke CLA-preparater. Hos ammende mødre som bruker CLA-tilskudd går fettinnholdet i morsmelken ned, og dette er uheldig for barnet.

 

Hva bør ammende være forsiktig med?

Mat med radioaktiv forurensning

På grunn av forurensning etter Tsjernobylulykken kan matvarer fra enkelte områder i Norge, f.eks reinkjøtt, ferskvannsfisk, sopp og ville bær fortsatt inneholde noe radioaktivitet. Ammende bør ikke få i seg mer enn 40.000 becquerel i året, se Kostholdsråd for matvarer forurenset med radioaktivitet

 

Koffein

Et høyt inntak av koffein fra kaffe, te, cola eller andre koffeinholdige drikker i ammeperioden er forbundet med symptomer som irritabilitet og søvnforstyrrelser hos barnet. Inntaket av koffeinholdige drikker bør derfor begrenses.

 

Slanking

Ammende kvinner kan også beskytte barnet mot miljøgifter ved å unngå bevisst slanking. Det er naturlig å gå ned i vekt i ammeperioden, men bevisst slanking bør unngås fordi større mengder miljøgifter da frigjøres fra morens kroppsfett og kan gå over i morsmelken.

 

Alkohol, tobakk, narkotika og enkelte medisiner

Dessverre har ikke kroppen evne til å ”sile” ut stoffer som kan være uheldig for barnet. Både nikotin, alkohol, narkotiske stoffer og flere medisiner går over i melken. Les mer om disse stoffene på ”I fokus”-saken nedenfor.

 

Hva bør ammende spise?

Litt mer mat

Når du ammer, har du behov for å spise litt mer mat for å tilføre de næringsstoffene som skilles ut i morsmelken. For eksempel vil to skiver brød med pålegg og to glass skummet melk ekstra hver dag gi nok energi til melkeproduksjonen.

 

Nok drikke

Tørsten vil være en god rettesnor for hvor mye du skal drikke. Det beste er å variere mellom flere typer drikker. Gode drikker er vann, magre melketyper og juice.

 

Tran

Tilskudd av tran eller regelmessig bruk av fet fisk vil øke mengde av de viktige omega-3-fettsyrene.

 

Frukt og grønt

Minst tre porsjoner grønnsaker og to porsjoner frukt daglig, til sammen ”fem om dagen”, er et godt råd også for ammende. En porsjon frukt/grønt tilsvarer mellom 100 og 150 gram.

 

Grovt brød og magert kjøtt

Grovt brød og magert kjøtt er viktige kilder til blant annet jern og sink. Amming tærer på kroppens jernreserver, og det er derfor viktig å få nok jern i kosten.

 

Allergi

Fra et allergisynspunkt er det ikke holdepunkter for å anbefale spesielle kostråd til ammende.

 

Honning

Ammende kan trygt spise honning. Du må imidlertid huske at spedbarn ikke må få honning. Honning kan inneholde en bakterie som er særlig farlig for barn under 12 måneder. (Se avsnittet om Clostridium botulinum under Tradisjonelle matforgiftningsbakterier).

 

Se også Matportalens temasider om Spedbarnskost

 

Fortsetter under...

Det første jeg gjorde var å spise hvalkjøttgryte (2 dager på rad) når jeg kom hjem fra sykehuset. Huffda..

 

Er ikke flink til å spise mye frukt og grønt. Må skjerpe meg på det!!!

Annonse

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...