Gå til innhold

Når kontakte legen?


Anbefalte innlegg

Fortsetter under...

Jeg trodde var normalt rundt uke 10 - 12, men jeg ringte legesenteret i stad og fortalte om graviditeten og at jeg lurte på når jeg skulle ha første timen, jeg fikk time i uke 7.

Syns det var litt tidlig jeg da, men greit å komme igang også :-)

Jeg ringte til lege bare et par dager etter at jeg hadde fått positiv test, i uke 5, og fikk komme til dagen etter. Jeg syns det var helt greit, fikk bekreftet graviditeten og snakket litt om det. Jeg hadde MA forje svangerskap så syns det var godt å komme til tidlig.Jeg går over til uke 10 i morgen og da skal jeg på ny svangerskapskontroll. :)

Her har du systemet som gjelder nå for tiden:

 

Første svangerskapskontroll (uke 8 - 12): Dette er den mest omfattende kontrollen. Du får mange spørsmål, blant annet om din helsetilstand, arvelige sykdommer, levevaner, medisiner, tidligere graviditeter osv. Svangerskapskontrolløren (fastlege eller jordmor) ønsker blant annet å avdekke om du har spesielle sykdommer eller behov som bør følges opp med tettere kontroller eller spesielle undersøkelser.

 

Hvis fosterdiagnostikk kan være aktuelt (for eksempel hvis du er over 38 ved fødselstermin), får du informasjon om dette.

 

Du får informasjon om hvilke blodprøver som er vanlig å ta. Det er blodtype og blodtypeantistoffer, hemoglobin (hb, "blodprosent"), antistoffer mot røde hunder, hiv og syfilis, og antistoffer mot hepatitt B og C hos noen.

 

De som har vært plaget med urinveisinfeksjoner tidligere i livet, kan bli undersøkt med en ekstra urinprøve som sendes inn til sykehuset for dyrkning (selv om du ikke har symptomer på blærekatarr).

 

På den første svangerskapskontrollen bestemmes også på hvilket sykehus du vil søke om fødeplass. Der får du også tilbud om en rutine ultralydsundersøkelse i uke 17-19.

 

Du blir veid og spurt om høyde, slik at kroppsmasseindeksen, KMI (BMI på engelsk), kan beregnes. Urinen blir undersøkt, og du får målt blodtrykket. Hvis det er på tide å ta en celleprøve fra livmorhalsen (tas hvert tredje år), kan den tas nå. Hvis du er yngre enn 25 år eller hvis du tror det er en mulighet for at du kan være smittet med klamydia, får du tilbud om å ta en klamydiaprøve. Dersom du hverken trenger å få tatt celleprøve eller klamydiaprøve, er det ikke nødvendig med gynekologisk undersøkelse.

 

Dernest får du informasjon, både muntlig og skriftlig, om ting du skal passe på og hva som skjer på kontrollene framover.

 

Legen eller jordmor fyller ut "Helsekort for gravide". Dette skjemaet skal du ta med på hver kontroll - og hvis du ellers har kontakt med helsevesenet.

 

Sist men ikke minst kan du selv ta opp ting du lurer på. Særlig den som er gravid første gang har mange spørsmål.

 

Den første svangerskapskontrollen inneholder så mye informasjon og spørsmål at det lett blir overveldende. Særlig ved spesielle sykdommer og behov velger noen leger/jordmødre å dele opp den første svangerskapskontrollen i to seanser.

 

Andre svangerskapskontroll (uke 17-19): Består av rutine ultralyd. Som regel blir denne foretatt ved fødeavdelingen. Nå blir fødselsterminen bestemt på nytt, jordmoren/legen ser etter om det er ett eller flere foster og på hvilken side morkaken ligger.

 

Tredje svangerskapskontroll (uke 24): Du får spørsmål om hvordan det går, om du har spesielle plager - eller spørsmål. Du får vite resultatet av blodprøvene som ble tatt sist gang. Det er fint å få med kopi av prøvesvarene, som stiftes til helsekortet (de føres også på helsekortet). Lege/jordmor kjenner på magen, måler den utvendige lengden på livmoren, spør om du kjenner liv og lytter eventuelt på fosterets hjerteslag (fosterlyden). Blodtrykk, vekt og urin blir undersøkt.

 

Fjerde svangerskapskontroll (uke 28): På fjerde svangerskapskontroll foregår mye av det samme som på den tredje; urinprøve, blodtrykksmåling, vekt. Lege/jordmor kjenner på magen, måler den utvendige lengden på livmoren, spør om du kjenner liv og lytter eventuelt på fosterets hjerteslag (fosterlyden). Hemoglobin (hb, "blodprosenten") måles ofte på nytt nå.

 

Femte svangerskapskontroll (uke 32): Det begynner å bli på tide å snakke om amming; du får informasjon og kan stille spørsmål. Ellers gjentas kjerneinnholdet fra de forrige kontrollene; urinprøve, blodtrykksmåling, vekt. Lege/jordmor kjenner på magen, måler den utvendige lengden på livmoren, spør om du kjenner liv og lytter eventuelt på fosterets hjerteslag (fosterlyden). Den som har blodtypen Rhesus negativ (omtrent 15 %) må ta blodprøve for å sjekke eventuelle antistoffer. Som på alle kontrollene er det anledning til å diskutere det du måtte lure på.

 

Sjette svangerskapskontroll (uke 36): Kjerneinnholdet fra de forrige kontrollene gjentas; urinprøve, blodtrykksmåling, vekt. Lege/jordmor kjenner på magen, måler den utvendige lengden på livmoren, spør om du kjenner liv og lytter eventuelt på fosterets hjerteslag (fosterlyden). Den som undersøker deg undersøker hvilken vei barnet ligger. Hvis det er mistanke om seteleie (barnet ligger med rumpa ned) eller den som undersøker er i tvil om leie, blir du henvist videre til ultralyd. Den som har blodtypen Rhesus negativ må ta enda en blodprøve for å sjekke om kroppen har dannet antistoffer.

 

Sjuende svangerskapskontroll (uke 38): Kjerneinnholdet fra de forrige kontrollene gjentas; urinprøve, blodtrykksmåling, vekt. Lege/jordmor kjenner på magen, måler den utvendige lengden på livmoren, spør om du kjenner liv og lytter eventuelt på fosterets hjerteslag (fosterlyden). Den som undersøker deg undersøker hvilken vei barnet ligger. Ved tvil/mistanke om seteleie, blir du henvist videre til ultralyd. Samtale om fødsel, hva som er tegn på at fødselen er i gang og når du skal ringe fødeavdelingen osv. er fint å snakke om nå.

 

Åttende svangerskapskontroll (uke 40): Kjerneinnholdet fra de forrige kontrollene gjentas; urinprøve, blodtrykksmåling, vekt. Lege/jordmor kjenner på magen, måler den utvendige lengden på livmoren, spør om du kjenner liv og lytter eventuelt på fosterets hjerteslag (fosterlyden). Ved tvil/mistanke om seteleie, blir du henvist videre til ultralyd. Hvis du har flere spørsmål om fødselen, må du spørre nå! Du blir satt opp til en ny kontroll om en uke (uke 41). Hvis du fortsatt ikke har født, blir det bestillt en time til overtidsvurdering på fødeavdelingen. Overtidsvurderingen gjøres circa 14 dager etter fødselsterminen.

 

 

 

Annonse

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...