Gå til innhold

spørsmål om mm på flaske som..


Anbefalte innlegg

har stått i kjøleskap, vært ute av kjøleskapet en times tid også satt inn igjen. Kan den fortsatt brukes? Eller bør den kastes? Pappan hadde den med seg ut på besøk idag i tilfelle babyen trengte den, men fikk ikke bruk for den.What to do?

Fortsetter under...

Fant følgende på ammehjelpen.no. Så det vil vel si at dersom melken ikke har vært varmet opp, tåler den romtemperatur i 6-8 timer

 

Disse anbefalingene gjelder morsmelk som skal gis til friske og fullbårne barn.

 

Fersk morsmelk er holdbar i kjøleskap (4 grader) i 3-5 døgn. Dersom man ikke har tilgang til kjøleskap, kan fersk, ubehandlet morsmelk oppbevares i 6-8 timer i romtemperatur. Tint, tidligere frosset melk er holdbar i 24 timer i kjøleskap.

 

 

 

Frosset morsmelk

I fryseren er melken holdbar i 3-6 måneder. Denne lagringstiden er oppgitt som et intervall avhengig av hvor god kontroll man har med temperaturen. Dersom man har god kontroll med at lagringstemperaturen er riktig og at emballasjen er tett, kan maksimal lagringstid brukes. Er man derimot usikker, bør morsmelken lagres kortere. Melken vil uansett forandre smak etter frysing. Test selv, harsk melk vil nok ikke barnet ha.

 

 

 

 

Til oppbevaring og frysing av morsmelk egner all embalasje som tåler koking seg. Du kan for eksempel bruke gamle syltetøy glass. Engangsbeger i plast er også fint. Rist melken i begeret etter tining, slik at man får med alt fettet som legger seg langs kanten. Unngå å fryse melken i plastposer, da fettet lett henger igjen, og det er vanskelig å håndtere melken på en hygienisk måte.

 

 

Morsmelk som skal fryses settes i fryseren med en gang. Det går fint å helle melken rett over i en emballasje som inneholder frossen melk. Mengden allerede frossen melk bør være større enn mengden som nettopp er utpumpet, ellers er det risiko for at den tiner.

 

Tining av frosset melk

Det er best å tine melk over natten i kjøleskapet. Hvis man ikke har fått planlagt det slik, så er tining under rennende kaldt vann bedre enn tining i romtemperatur. Til nød kan man også tine i lunket rennende vann, men da må melken brukes med en gang. Det er når melken er over 4 grader at bakteriene vokser mest, så poenget er å holde den så kald som mulig fram til den skal brukes.

 

Oppvarming av morsmelk

Fersk og tint melk bør bare varmes èn gang og deretter kastes hvis ikke alt drikkes opp. Varm opp små porsjoner om gangen så blir ikke svinnet så stort.

Mikrobølgeovn gir ujevn oppvarming og kan angivelig skade melkens immunologiske egenskaper. Ved oppvarming i mikrobølgeovn kan melken bli ujevnt varm mens flasken er fortsatt lunken. Dette kan føre til brannskade i barnets munn.

 

Morsmelk må varmes forsiktig og aldri over 40 grader. Den varmes best i lunkent vannbad.

 

 

Transport av morsmelk

Melk som er frossen transporteres i kjølebag med fryseelementer. Fersk melk som transporteres over lengre tid bør også være i kjølebag.

 

 

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...