Gå til innhold

Hva kan man ikke spise når man er gravid?


Anbefalte innlegg

Fortsetter under...

det er i alle fall veldig viktig å ikke spise muggoster. Det vil si de ostene med hvite lag utenpå og de med blågrønne lag eller prikker. Noen oster har kitt og er ikke muggoster, men det dannes som oftest et mugglag bak kittet. fetaost er heller ikke det betse......

eksempler på disse ostene er: camebert, brie, blue, osv.....

Annonse

Dette er et svar jeg fikk på babyverden.no:

 

Hær er ei liste over mat du bør unngå i svangerskapet; (fant lista i sv.skaps boken)

 

Av kjøtt;

Rått kjøtt av alletyper (speket kjøtt,gravet kjøtt el tartar)

Reinsdyrkjøtt kan være radioaktivt i enkelte områder. (se hvor på mattilsynets nettside)

Hvalkjøtt og selkjøtt (kan innholde kvikksølv)

Spis alltid oppskåret kjøttpålegg færskest mulig...

 

Fisk og skaldyr;

Ferskvannsfisk som gjedde abbor (over 25cm lange) ørret og røye over 1 kg.

Fiskelever (også posteier som inneholder 50% fiskelever,feks svolværpostei og lofotpostei)

Krabbeinnmat fra skallet (hvit krabbekjøtt i klør og skallhus kan trygt spises)

Eksotisk fisk, hai,sverdfisk,skater,fersk tunfisk, (tunfisk på boks kan spises)

Gravet eller røkt fisk (feks røyka laks) bør inntas færskest mulig...

Følg ellers med på Mattilsynets nett sider for advarsler som gjelder spessielle områder...

 

www.mattilsynet.no

 

Melk og ost

Upasteurisert melk (sjeldent i norge)

Ost av upasteurisert melk...

Myke og halvmyke oster (feks Brie og Camembert) muggoster (feks Gorgonzola) bør inntaes færskest mulig...

 

Kaffe og Te

Unngå store mengder den annbefalte maximums grensa fra Mattilsynet går på 1-2 kopper kaffe eller 3-4 kopper Te (eller annen koffeinhøldig drikk) per dag...

 

Diversje

Ikke spis måseegg.

Ikke spis sopp fra steder med forholdsvis høy radioaktivitet ( sjekk Mattilsynet)

Du kan trygt soise honning, MEN ikke gi det til barn under 1 år...

Ungå kalkproduktet "Calabash chalk" mot morgenkvalme. Det inneholder tungt metallet bly

Mattilsynet advarer også gravise mot å bruke kosttilskuddet CLA. Les mere om hvorfor på www.babyverden.no

 

Huske Regler

1. Vask hendene før du lager mat, før du spiser og mellom håndtering av ulike råvarer. Det er serdeles viktig å vaske hendene etter å ha i kontakt med jord,sand eller katter.

2.Skyll alltid frukt, grønnsaker, og bær. Jordbakterier kan gi alvolige innfeksjoner.

3.bruk rene redskaper.

4.Sørg for at maten tilstrekkelig varm. Ved 70'C drepes de fleste bakterier.

5. Hold rå og tillaget mat atskilt...

 

 

Utlandet

 

Reglene over gjelder i utlandet også, men må praktiseres enda strengere dær.

Unngå spesielt rått kjøtt, uvaskede grønnsaker, frukt og bær. Hør gjærne med helsepersjonell om det finnes noen spessielle råd for landet du ska reise til.

 

Hei, bra liste, en liten tilleggsopplysning som også finnes på matportalen.no:

kjøtt og fisk som har vært frosset er fritt for toksoplasmoseparasitten, og trenger ikke kokes ihjel. Gjelder også spekemat.

Alt som er laget hos Tine er pastaurisert - så det er bare blåmuggosten man skal styre helt unna.

 

Rakfisk skal man styre helt unna pga listeriabakterien.

 

 

Tror du kan finne en liste på mattilsynets web sider...søk på google. Hvis ikke så står det vel endel i de bøkene du får av legen/jordmor.

 

Men det er i alle fall ikke rått kjøtt/fisk som spekemat, salami, sushi, røkelaks etc..også skal man gjennomsteke all kjøtt og fisk... ikke spise upasturiserte melkeprodukter, honning er visstnok ikke bra, ikke koffein, burde være forsiktig med sukker...ellers skal man ikke spise pålegg som nærmer seg utløpsdato.

 

De sier jo det at man skal spise tilnærmet normalt når man blir gravid...ellers får jo kroppen din et sjokk...men jeg spiser nå i alle fall masse frukt og grønt og variert kosthold...passer på å spise mange små måltider som har både proteiner, riktig fett og noe karbohydrater i seg...viktig med vitaminer og omega 3,6 og 9 (tran og Udos Choice)

Hei, honning er ikke skummelt (se matportalen.no), det er skummelt med honning til spebarn (fare for spebarnsbotulisme), men ikke til gravide.

 

Og sushi er ikke skummelt (se matportalen.no) da fisken har vært frosset (norske regler krever at fisken fryses for å bli kvitt de farlige bassiluskene). Noe annet er såklart om man stoler på hygienen på spisestedene...

 

Ift koffein så er det ikke noe problem såfremt man ikke drikker for mye kaffe/cola etc - 2 - 3 kopper om dagen går helt fint.

 

Jeg praktiserer frysing av kjøtt/fisk, unngår blåmuggost og vasker salaten ekstra godt. Ellers så spiser jeg som normalt. Og selvsagt ikke alkohol.

Hei!

Lurer på: Kan jeg spise leverpostei? Er veldig glad i det, men ei venninne sa for fem måneder sidan da hun var gravid at det skal man ikke spise under graviditet. For mye A-vit???

 

Takker for bra matliste!!!!

 

Leverpostei : JA eller NEI?

 

 

Annonse

Jeg er vokst opp i Spania og der spiser gravide både skinke og ost + sikkert masse annen fy-mat\drikke . Jeg har blitt så norsk at jeg gjør det ikke , men spiste litt brie ost i går (bittelitt) og fikk ikke den store dårlige samvittigheten . Det er jo best å være på den sikre siden , men hysteri er vel heller ikke det sunneste . Her i Norge er det meste av butikk maten pakket godt inn . I Spania bruker en nesa mer tror jeg , og lukter om det er greit. Tenker på alle chorizo og skinke varianter som spises daglig der , allikevel har jeg aldri hørt om unger født med listeria . Kanhende blir man litt immun ? Jeg er uansett toksoplasmose negativ og vasker meg godt på hendene etter kontakt m katt og steker alt kjøtt bra . Godt å høre at Sushi er greit å spise .. synes den "norske-gravid-dietten" er litt stusselig , for selvom jeg er mye kvalm er jeg sulten støtt ! (og da helst på mat fra hjemlandet )

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...