Gå til innhold

Viktige karbohydrater


Anbefalte innlegg

Skrevet

Viktige karbohydrater

 

 

Foto: Scanpix

 

Spiser vi for lite karbohydrater for å slanke oss, vil vi raskt gå ned i vekt de første dagene.

 

Det skyldes at glykogenet som er lagret i leveren og som binder mye vann, brytes ned for å holde blodsukkernivået konstant.

 

At du går ned i vekt skyldes altså at mengden vann i kroppen reduseres, ikke at fettet forbrennes. Du tømmer kroppscellene for væske, noe som på sikt er skadelig.

 

Når du begynner å spise karbohydrater igjen, går du opp i vekt fordi cellene trenger å få tilbake væsketapet. Et kosthold med lite karbohydrater er skadelig for kroppscellene, for nyrene og for blodårene i det lange løp.

 

De største mengdene med karbohydrater finner vi i vegetabilsk mat. Karbohydrater kan deles inn i tre grupper; de enkle, de sammensatte og fiber. De enkle karbohydratene finnes i sukker, honning og sirup, men også i melk, frukt og i visse grønnsaker.

 

De sammensatte karbohydratene som også kalles stivelse, finnes blant annet i mel, brød, gryn,

poteter og ris, i pasta, tørkede belgfrukter, grønnsaker og rotfrukter.

 

Fiber kalles de plantedelene som ikke kan brytes ned og som tas opp i tykktarmen. Fibrene er

plantenes skjelett, og finnes grove melsorter. Fiber finnes også i kornprodukter der man ikke har fjernet skallet, for eksempel havregryn og naturris, samt i tørkede erter og bønner, grønnsaker, rotfrukter og frukt.

 

Kroppen bruker karbohydratene til brennstoff. Dette skjer ved at karbohydratene vi spiser blir

brutt ned til sukker i mage-tarm-systemet for deretter å bli sugd opp i blodet.

 

Dersom vi får et overskudd av karbohydrater i kroppen, vil disse bli lagret i muskler og lever som glykogen for å bli brukt til brennstoff utenom måltidene.

 

Mange tror at dette brennstoffet kun blir brukt når vi trimmer og bruker musklene ellers, men det er ikke riktig. Både hjernen, lungene og andre organer må ha brensel for å fungere. Kroppen trenger også brennstoff til mange kjemiske reaksjoner.

 

En annen viktig oppgave karbohydratene har, er å tilføre kroppen vitaminer og mineraler.

Karbohydratene er i tillegg bra for tarmene, de stabiliserer blodsukkeret og har en positiv effekt på blodfettet.

 

Karbohydratene er nødvendig for å holde blodsukkernivået innenfor normale grenser. Hvis du

spiser mindre enn minimumsbehovet, som er 50 til 100 gram per dag, omgjøres protein og fett til sukker eller energi som kan utnyttes på samme måte som

sukkeret.

 

Hvis store mengder fett og proteiner brytes ned, dannes sure avfallsprodukter som utsondres via urin og lunger. Hvis du spiser for lite eller feil type karbohydrater, kan du få problemer med forstoppelse. Dessuten spiser du kanskje til gjengjeld mer fett og protein som påvirker kroppen negativt.

 

Det vi i denne sammenhengen ikke tenker over er at for mye fett påskynder blant annet forkalkningen av årene, mens for mye protein overbelaster nyrene.

 

 

 

Av Grethe Støa Birketvedt

 

Skrevet

Får håpe mange tar lærdom av dette innlegget. Lavkarbo-dietter kan være direkte farlig i lengden.

 

Flott at du la inn dette :-)

Skrevet

Jeg tror det er på tide at folk innser at et sunt kosthold inneholder passelig mye fett, proteiner og karbohydrater. Hvis man skal slanke seg, må¨man legge om kostholdet og bevare det slik man legger det om. Da går man langsomt, men trygt og sunt ned i vekt. Hvis man trimmer i tillegg går ikke vekten nødvendigvis fortere ned, for muskler veier mer enn fett, men man blir jo fastere og føler seg bedre og mer energisk.

Skrevet

Low carb dietter fungerer faktisk veldig bra. Det skla veldig mye til for å få så lite karbohydrater. Og det er enorm forskjell på å få i seg dette som sukker og gulerøtter. Alle går opp en kg eller 2 når "kurer" er over. Dette fordi man får meg mat i magen som veier (og inneholder vann), men ikke fett. Samme er når man starter, men det er jo helt normalt.

 

Og det er også en livsstil. Vi har levd på det i flere år. Blir selvfølgeleig en mellomting når man har det som livsstil. En kur blir jo litt mer ekstrem.

 

Blir nesten overrasket over hvor lite folk vet om trening og korsthold (deriblandt low carb). Tror ikke den jevne nordmann vet hva karbohydrater er engang.

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...