Gå til innhold

nattarbeid og gravid?


Anbefalte innlegg

Fortsetter under...

Her i denne artikkelen er det mye du kan trekke ut som er relevant for det du spør etter :o)

 

Ambulansepersonell størrelse X-large

 

ambulanse

 

"I løpet av en vakt kan en ha alt fra”enkle” transportoppdrag til alvorlige ulykker med flere skadde" Foto: Helse Sør

 

FAKTA:

 

I tidligere lov om sykehus defineres ambulansetjeneste som "beredskap for eller transport i forbindelse med undersøkelse eller behandling av pasienter som pga. sykdom eller skade har behov for å bli transportert på båre eller som har behov for medisinsk behandling eller tilgang til medisinsk utstyr under transporten"

Begrepet akuttmedisinsk beredskap kan defineres som ”døgnkontinuerlig beredskap for tilstander som uoppholdelig krever observasjon, diagnostikk, behandling, eventuelt stabilisering før videresending” (NOU 1998:8 s. 23).

For å kunne utføre tjenesten på en tilfredsstillende måte, er man avhengig av godt kvalifisert personell som innehar nødvendig utdannelse og kompetanse. Det var derfor et stort løft da man i 1996 formaliserte ambulansepersonellutdannelsen og gjorde den til en del av den videregående skolen.

 

Ambulansepersonell størrelse X-large

 

Graviditet er det største som skjer i et menneskeliv. Yrkesmessig sett fører det med seg store utfordringer med tanke på å kunne utføre arbeidet slik som før. Så kan man da bli gravid og fortsatt jobbe i ambulansetjenesten?

Av Cathrine Solheim

Bidrag til BabyMedias artikkelkonkurranse desember 2003

 

Ambulanseyrket er både fysisk og psykisk krevende. Høy oppdragsintensitet gir stor slitasje over tid og slitasjelidelser i muskel- og skjelettapparatet er vanlig hos eldre ambulansepersonell. Psykisk utbrenthet hos ambulansepersonell er registrert flere steder og det finnes i liten grad systematisert beredskap for debriefing og emosjonell krisehåndtering. Ambulansetjenesten har i stor grad vært et mannsdominert yrke. Kvinners inntreden i yrket har vist seg å ha positiv effekt på arbeidsmiljøet. Mange ambulansetjenester prøver derfor aktivt å rekruttere kvinner til yrket.

 

Fysiske krav

Hvordan går det så når en blir gravid? Er det så enkelt som bare å bestille større arbeidsklær?

Det som lenge har vært et mannsdominert yrke har nå en stadig økende kvinneandel, noe som kanskje ikke alle ser på som like positivt. Det blir ofte rettet fokus mot det som kreves rent fysisk hvor menn som regel har det beste utgangspunktet. Dette kan føre til at det blir et større forventningspress på kvinner som begynner i yrket i motsetning til sine mannlige kollegaer.

Man kan anta at en graviditet ikke vil gjøre det noe lettere å bli godtatt på lik linje.

 

Som nevnt er ambulansetjeneste ganske fysisk krevende, og mange ambulansetjenester stiller spesifikke krav til sine ansatte. Eksempler på krav kan være markløft av båre med pasient på til sammen 100 kg eller bæring av båre med pasient opp en etasje. Passer da en gravid inn i en slik hverdag? Ifølge arbeidstilsynet er arbeid som innebærer tunge løft, arbeid i vridde og vanskelige arbeidsstillinger, og langvarig arbeid i stående stilling lite egnet for gravide. Særlig gjelder dette de siste månedene av svangerskapet.

 

Ubekvem arbeidstid

Det er heller ikke til å komme forbi at dette yrket medfører til dels lange vakter og ugunstige arbeidstider. Er det en hektisk vakt blir det ikke mye tid til å slappe av. Undersøkelser av kvinner med nattarbeid viste at de gjennomsnittlig fikk mindre søvn pr. døgn enn kvinner med arbeid på dagtid (Idébanken, Tiden Norsk Forlag). Nattarbeid er en belastning både for menn og kvinner, men gravide er særlig utsatt for å få problemer med slikt arbeid. Skiftarbeid og forskjellige ordninger med ubekvem arbeidstid kan gi tilsvarende problemer.

 

Uforutsigbarheten i arbeidsdagen fører også til at det blir vanskelig å få til noen faste, skikkelige måltider og man ender ofte på hurtigløsninger fra nærmeste gatekjøkken. Dette er ingen ideell ordning for noen, og spesielt ikke for gravide som har behov for regelmessige næringsrike måltider.

 

Som alt annet skiftarbeid innebærer også dette yrket at man får mindre tid sammen med familien. Dagens samfunn blir bare travlere og travlere og hvis man kun treffes i døra på vei til eller fra vil det gå hardt utover familielivet og den kvalitetstiden man skulle hatt sammen.

 

Høy stressfaktor

Arbeid i ambulansetjenesten medfører i tillegg til de fysiske belastningene også store psykiske påkjenninger. Hverdagen kan til tider være preget av tøffe inntrykk og en vet aldri hva en kan komme ut for. I løpet av en vakt kan en ha alt fra ”enkle” transportoppdrag til alvorlige ulykker med flere skadde. Det kan være vanskelig nok å takle disse inntrykkene til vanlig, og når en er gravid kan inntrykkene bli svært forsterket og vanskelige å fordøye. Spesielt gjelder nok dette tilfeller der små barn har kommet til skade eller er alvorlig syke.

 

Ifølge Journal of Epidemiology and Community Health har kvinner som jobber under svangerskapet fem ganger større risiko for å utvikle svangerskapsforgiftning enn ikke-arbeidende kvinner på grunn av stresspåvirkningen. Det har også blitt fremlagt teorier om at stress er en av hovedårsakene til bekkenløsning, og den svenske stressforskeren Markus Heilig hevder at fosterets hjerne påvirkes og gjør at barnet tåler mindre stress i voksen alder.

 

En tøff hverdag

I en ambulansehverdag kan en også komme opp i en del situasjoner hvor en selv kan komme til skade. En opplever å komme inn på skadested som egentlig ikke er helt sikre og en tar kanskje noen kalkulerte risker for å få jobben gjort. Det kan være snakk om utslipp av væsker og gasser, en kan bli truffet av vrakdeler eller en kan komme i klem.

 

Møte med pasienter, pårørende og tilskuere er ikke alltid helt ufarlig. En kan treffe på pasienter eller personer rundt pasienten som på grunn av rus eller psykiske lidelser kan opptre svært truende eller være direkte voldelig. Som gravid er man mye mer sårbar og det vil kunne få større konsekvenser dersom man blir skadet. Dette kan også føre til at man blir mye mer tilbakeholden noe som igjen kan føre til at man blir hemmet i arbeidet.

 

Ikke for gravide?

Etter Lov om arbeidervern og arbeidsmiljø er arbeidsgiver pliktig til ”å organisere og tilrettelegge arbeidet under hensyn til den enkelte arbeidstakers alder, kyndighet, arbeidsevne og øvrige forutsetninger”. Siden de aller fleste ambulanser er tomannsbetjent er det svært vanskelig å få til noen særskilt tilretteleggelse. Dette fordi man er avhengig av å ha to personer som fungerer 100% hele tiden.

Konklusjonen må vel derfor bli at hvis man arbeider i ambulansetjenesten og blir gravid så er det nok best å ta svangerskapspermisjon så tidlig som mulig.

 

Presentasjon av forfatter

Cathrine Solheim, f. 28.03.77.

Opprinnelig fra Bergen, nå bosatt i Trondheim.

Har psykologi grunnfag fra UiB og VK I ambulansefag fra Lukas Vgs.

Er for tiden hjemmeværende med Celina på 6 måneder.

 

Kildehenvisninger:

 

Arbeidstilsynet: Veiledning til Arbeidsmiljøloven

Heilig, Markus, docent, överläkare, Institusjonen Neurotec, Experimentell psykiatri

Journal of Epidemology and Community Health, vol 56, May 2002, J R Higgins, J J Walshe, R M Conroy, and M R N Darling: The relation between maternal work, ambulatory blood pressure, and pregnancy hypertension

Journal of Epidemology and Community Health, vol 56, May 2002, N Spencer and S Logan:

Social Iinfluences on Birth Weight

Krisianson, Per, Departement of Public Health and Caring Sciences, University of Uppsala, Sweden 1996:

Back Pain and Symphyseal Pain during Pregnancy

Norges Offentlige Utredninger: NOU 1998:9 Hvis det haster… Faglige krav til akuttmedisinsk beredskap

Stortingsmelding nr. 43 (1999-2000) Om akuttmedisinsk beredskap

http://www.mozon.no/kvinnehelse/graviditet.asp

http://www.forskning.no/Temaer/svangerskap

http://www.forskning.no/Temaer/1019144843.05

De har funnet ut at nattarbeid kan gi økt abortsisiko, lav fødselsvekt og for tidlig fødsel.

De har sett på dette blant annet dersom man i utgangspunktet synes det er slitsom med nattarbeid. Noen takler det bedre enn andre. Dersom man trives særdeles godt med nattarbeid faller man nødvendigvis ikke under denne kategorien.

Men som et utgangspunkt blir man nå anbefalt å få tilrettelagt arbeidet slik at man unngar nattevakter, eller at man får svangerskapspenger for den stillingsandelen nattevaktene utgjør...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...