Gå til innhold

Kan man spise salami? Manger lurer, her er et par svar:


Anbefalte innlegg

Salami er salt spekemat. Dette gir i grove trekk TRE aspekter som vi gravide bør tenke over:

 

1) TOXOPLASMOSE. De aller fleste norskproduserte pålegg (inkl salami) er behandlet slik at toxoparasitten dør. Det er langt farligere å spise rå biff, uvaska salat eller rote i blomsterbedene. Er man usikker, kan man hive salamien en runde i frysern, det tar livet av toxoparasitten.

Altså: safe.

 

2) BAKTERIER, F.EKS E-COLI. Alt kjøtt inneholder potensielt bakterier som er helt ok for friske, voksne mennesker, men som kan innebære en fare for gravide. Frysing tar ikke knekken på disse bakteriene, det gjør kun varmebehandling. Igjen: de fleste norske pålegg er varmebehandlet, men her er det mindre sikkert enn med toxo. Er man hekta på pepperoni på pizza er det bare å ete ivei, der blir pepperonien varmebehandlet under steking. Samme er det med kjøttdeig, så lenge man gjennomsteker den helt så dør til og med e-colien! Salami dermiot eter vi jo ubehandlet.

Altså: salami ikke heeeelt safe. Sjansen for å få i seg kjøttbakterier gjennom å spise salami er nok minimal, men hvis man føler seg utrygg er det jo bare å la være de få månedene en går gravid.

 

3) SALT. Som gravide hovner vi lettere opp i kroppen enn ellers. Vi hovner blant annet grunnet hormonendringer og endringer i sirkulasjonen i kroppen. Salt binder vannet i kroppen, mange av dere vil kanskje merke at dere er ekstra hovne i hendene dagen etter dere har spist potetgull e.l. Siden spekemat inneholder mye salt (speking er jo salting), er dette grunn nok i seg selv til å være litt restriktiv med salami-inntaket.

Altså: hvis hoven: easy on the salami!

Fortsetter under...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...