Gå til innhold

Sikkert et teit spørsmål men....


Anonym bruker

Anbefalte innlegg

Lurer på om/eventuelt hvordan mann kjenner hvor stor livmoren er, eller hvor høyt den sitter???

Jordmor presser bare på magen når hun måler, men hva kjenner hun etter? kan man få til dette selv, om man vet hva man skal kjenne etter...?

Huff, dette ble så teit atte...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Det er da ikke et teit spørsmål!

 

Når babyen vokser så vokser livmoren også. På fagspråk kalles livmoren våres for Fundus (kan være kjekt å lære seg noen av disse fremmedordene ;-)). Fundus vokser i et bestemt tempo og skal dermed kjennes på ulike steder i magen til ulike tider i svangerskapet. Rundt uke 12 vokser fundus hos de fleste "enlinggravide" (altså med bare en baby) over symfysen (skambenet, det benet som er der helt nede med kjønnshårene). Rundt uke 20 vil toppen av fundus ligge omtrent hvor navlen er. Fra uke 15-16 av pleier jordmor/lege å måle avstanden mellom symfysen (altså toppen av skambenet) og fundus med et vanlig målebånd og føre inn antall cm på helsekortet. Dette målet heter symfyse-fundus mål og forkortes som oftest til SF-mål. Noen vil oppleve å få et lavt SF-mål og noen vil få et høyt SF-mål, men som oftest betyr ikke dette noe så lenge en bare følger sin egen vekstkurve.

 

Å kjenne etter fundus selv før uke 12 er nærmest umulig for oss vanlig dødlige ;-) Etter den tiden kan du kjenne den vis du vet hva du skal kjenne etter, få evt jordmor til å vise deg første gang. Noen synes det er lettest å kjenne når en står og noen når en ligger flatt på ryggen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...