Gå til innhold

HVA BEKKENLØSNING ER


Anbefalte innlegg

 

HVA ER BEKKENLØSNING ?

Av Jon Helge Hansen

Fysioterapeut, spesialist i manuell terapi og medlem av fagrådet for LKB.

 

Bekkenløsning er ingen ny eller skandinavisk tilstand, som det ofte feilaktig hevdes. Allerede antikkens forfatter- Hippokrates - skal ha beskrevet den. I Skandinavia beskrev svensken Cederskiöld symptomene allerede i 1839. Senere er den beskrevet i Norge og i utlandet.

På bakgrunn av moderne forskning, er det all grunn til å si at den er hormonelt betinget, og symptomene debuterer vanligvis langsomt. Man kjenner ikke til hvorfor noen får det, men kvinner som er IVF-gravide (prøverørsbarnsmødre) har det 20% hyppigere enn andre gjennom svangerskapet. Hyppigheten angis forskjellig, men sannsynligvis rammes mellom 35% og 45% av alle kvinner av bekkenløsning.

 

Bekkenløsning kan debutere i hele svangerskapet, normalt fra ca.3.-4.måned. I påfølgende svangerskap starter den tidligere. Det er rapportert at enkelte kvinner "oppdager" at de er gravide pga. bekkenløsning, og symptomene kan starte allerede i 1.svangerskapsmåned. Smertene lokaliseres generelt i bekkenet, ca. 1/3 har smerter i korsrygg og bak i bekkenet, ned mot halen og i "skinka", 1/3 har mest vondt fremme i symfysen, og 1/3 har vondt både foran og bak. Smertene projiseres dessuten ofte ned i lårene, inn mellom bena, og noen føler at "ungen skal komme ut". Man må tro at spesielt leddbånd gir smerte.

 

Smertene blir verre jo lenger man provoserer, og ofte etter provokasjon. Bekkenløsning er fysisk provoserbar, det vil si at symptomene forverres når man provoseres fysisk. Raske bevegelser (løping, aerobic og endog stress) forverrer smertene. Det samme gjør store bevegelser av bena som det å skreve og å ta lange skritt, gå trapper, dra "matter" med bena, gå på ski og svømme brystsvømming. Det samme gjelder å snu seg i senga. Smertene provoseres også ved å gå, stå og av å sitte lenge. Likeledes provoseres smertene ved generelt husarbeid, støvsuging, løfting, bæring og eksempelvis å skyve barnevogn, spesielt i motbakke. Provokasjonsmønsteret er likt i og etter svangerskapet.

 

De fleste studier av tilstanden konkluderer med at smertene kan reduseres ved å unngå provokasjon. Fysisk avlastning, det vil i praksis si å redusere aktiviteten, å ta jevne pauser, ikke å provosere smertene og å "gjøre ting i eget tempo", synes mest effektiv. Krykker vil avlaste belastningen på bekkenet. Det samme vil også bekkenbelte eller tape.

Lite tyder på at man har effekt av trening under svangerskapet. Korrekt trening med riktig dosering synes effektivt etter svangerskapet. All form for symptomatisk behandling, massasje etc., vil nok være godt, men påvirker ikke selve bekkenløsningen. Jo lengre tid man kan oppnå smertefrihet, dess mindre plaget blir man i selve svangerskapet, og også etterpå.

 

Dersom man unngår fysisk provokasjon, avlaster, og har perioder uten smerter, er prognosen for bedring best. De fleste blir bedre etter fødselen, men enkelt angir at de så blir verre igjen, sannsynligvis pga. for tidlig aktivisering.

 

Lenke til kommentar
https://forum.klikk.no/foreldre/topic/6248126-hva-bekkenl%C3%B8sning-er/
Del på andre sider

Fortsetter under...

  • 2 uker senere...
  • 3 uker senere...
  • 2 uker senere...

Annonse

Takk for et fint innlegg med mye bra info.

Mange kvinner plages med bekkenløsningssmerter både under og etter svangerskapet og opplever at det kanskje ikke er så mye hjelp å få. Jeg har erfart at akupunktur kan hjelpe mange av dem.

I Sverige har jordmødre og leger nylig forsket på akupunktur og bekkenløsning, 386 kvinner deltok i studiet som viste at akupunktur har god smertelindrende effekt ved bekkenløsning. Akupunktur kan brukes som eneste behandlingsform, men også gjerne kombineres med fysioterapi, stabiliseringsøvelser, bekkenbelte, trening i varmt basseng, yoga for gravide m.m.

Noen får smertelindring ved å bruke Paracet eller lignende, men kan bekymre seg for medikamentbruk under svangerskapet. Studiet i Sverige viste ingen alvorlige bivirkninger av akupunktur hos mor og ingen bivirkninger hos barnet. Vurdert etter internasjonal faglitteratur er akupunktur en meget trygg behandling.

 

I Norge i dag blir kvinner under svangerskapet fortsatt opplyst og informert alt for lite om muligheten for å bruke akupunktur, men vi er et stykke på vei. I de nye retningslinjene for svangerskapsomsorgen anbefales det nå å henvise kvinner med bekkenløsningsmerter og/eller svangerskapskvalme til akupunkturbehandling. Forhåpentligvis vil det settes større fokus på akupunktur i norsk helsevesen fremover slik at kvinnen får informasjon hos både fastlege, jordmor, helsestasjon og svangerskapsomsorgen om muligheten for å benytte akupunktur både under og etter svangerskapet. For de som ønsker å lese mer finnes det linker på nettsiden www.jordmorforeningen.no, og det står også en artikkel om akupunktur og bekkenløsning i medlemsbladet til LKB, Landsforeningen for Kvinner med Bekkenløsning.

 

Det som også er positivt med å behandle bekkenløsning med akupunktur er at man fokuserer på hele kvinnen og lett kan ta hensyn til og behandle andre plager hun måtte ha under/etter svangerskapet. Dette kan f.eks være kvalme, lavt energinivå, søvnproblem, trang til hyppig vannlating, hovne ankler og ben, allergier, lav melkeproduksjon m.m. For de som ønsker det kan gjerne kontakte meg på mail om de har spørsmål [email protected], eller mobil 47416420. Med hilsen Karina Humberset, Akupunktør.

 

  • 3 uker senere...

Annonse

  • 2 uker senere...
  • 1 måned senere...
  • 3 uker senere...
  • 2 uker senere...
  • 3 uker senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...