Gå til innhold

Tips om barna mat,


Anbefalte innlegg

Tips om barnemat

Rundt seks måneder gamle begynner de fleste smårollinger å bli modne for å smake på annen mat enn melk. Det er ikke nødvendig å ty til industriprodusert barnemat av den grunn. Uten mye ekstraarbeid kan du lage god og sunn barnemat selv, og dermed bestemme akkurat hva den lille får i seg.

 

Hva?

 

De to første årene av barnets liv bestemmer du hva det skal spise. Da har du anledning til å gi dem en god start med sunn og ren mat.

 

Hvordan?

 

Når babyen vil ha noe mer enn bare pupp (eller flaskemelk), kan du begynne med grøt av glutenfritt mel (ris, mais og hirse). Hirse er spesielt rik på jern og derfor gunstig. Senere kan barnet få grøt av havremel, havregryn, sammalt hvete med jern og hirseflak. Gi gjerne morsmelk først i måltidet når du prøver nye matvarer, - det gir en beskyttende effekt mot allergiske reasjoner.

Gi barnet minst mulig salt og sukker. Grøt kan søtes med fruktmos, -C-vitamin i frukt vil også bidra til å øke opptaket av jern fra kornet.

De første smaksprøvene kan også være potetstappe, moset blomkål eller gulrot. I starten bør maten være finmost, - etter hvert grovere. Hjelpemidler kan være hurtigmikser, melsikt, potetmoser eller hvitløkspresse (til helt små porsjoner). Potet blir best når den moses for hånd. Litt smør eller olje i mosen er bra for barnet.

Brødbiter kan være det neste på programmet. Hjemmebakt grovbrød med lite salt er best. Avokado og cottagecheese kan brukes som pålegg i starten.

Barnet kan snart ta del i familiens middag; kok poteter og grønnsaker uten salt i vannet, ta eventuelt til side litt fisk eller kjøtt som legges i aluminiumsfolie og kokes sammen med grønnsakene, uten salt.

Banan, avokado eller en brødskalk er fin tursnacks.

Bruk råvarer av god kvalitet, - helst økologiske og lokalproduserte.

Hvis det blir aktuelt å bruke ferdigmat, så velg økologisk. Det finnes i de fleste matbutikker.

Matauk i egen hage eller vill natur kan være både lærerikt og spennende for barna.

La barnet delta i forberedelsene på kjøkkenet. Å oppdage mat kan være som en spennende reise for barna. Råvarer, f.eks. tomater og gulrøtter, har spennende former og farger, - i motsetning til ferdigmat.

Bruk av urter og krydder gir maten mer smak og stimulerer fordøyelsen.

Gjør måltidet til en kosestund for familien. Ta barnas smak på alvor. Pass på at det alltid er noe som barna liker på bordet, og ikke bland deg opp i spisingen. Din egen interesse for mat og smaker kan inspirere barnet.

Vann er den beste tørstedrikk. Du kan gjerne koke vannet i begynnelsen.

Ikke bruk varmt vann fra krana til matlaging. Dette kan inneholde metaller fra varmtvannstanken.

 

Hvorfor?

 

Spedbarn har begrenset evne til å utskille salt og du bør derfor være forsiktig med å gi barn under 1 år saltet mat.

Sukker i maten er uheldig for tennene, ødelegger appetitten på annen mat og venner barnet til søtet mat.

Det er enkelt og billig å lage barnematen selv. Industrimat kan dessuten inneholde store mengder salt og sukker. Når du lager maten fra bunnen av, har du bedre kontroll over både råvarer og tilsetninger.

Ferdiglaget mat er energikrevende og forurensende gjennom produksjon, emballasje / avfall, markedsføring og transport.

Det kan være rester av sprøytemidler i frukt og grønt. I økologisk landbruk brukes det ikke sprøytemidler eller kunstgjødsel.

 

Denne artikkelen er hentet fra www.gronnhverdag.no.

:P;)

Lenke til kommentar
https://forum.klikk.no/foreldre/topic/5853663-tips-om-barna-mat/
Del på andre sider

Fortsetter under...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...