Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Jeg gir jenten min en flaske med morsmelk om kvelden. Da tar jeg gjerne opp melk fra frysen som da er for mye. Hvis jeg da sparer resten til kvelden etter vil jo det gå litt mer enn et døgn. Kan melken da fremdeles brukes hvis den ikke lukter surt? (Den melken har ikke vært varmet opp dagen før) Bare lurer på hvor strenge de reglene egentlig er. Og så synes jeg jeg leste her et sted at mm kan varmes opp to ganger. Stemmer det?

Fortsetter under...

hei, tror ikke jeg ville varmet opp mm 2 ganger. men hvis du etter opptining får ristet opp melken skikkelig, og lar det du ikke trenger med en gang stå litt over ett døgn i kjøleskap, må vel det være ok!

mme kan varmes opp 2 ganger (først når man lager den, og så en gang til. men bør nok i kjøleskap så snart den er avkjølt 1 gang).

Disse anbefalingene gjelder morsmelk som skal gis til friske og fullbårne barn.

 

Fersk morsmelk er holdbar i kjøleskap (4 grader) i 3-5 døgn. Dersom man ikke har tilgang til kjøleskap, kan fersk, ubehandlet morsmelk oppbevares i 6-8 timer i romtemperatur. Tint, tidligere frosset melk er holdbar i 24 timer i kjøleskap.

 

 

I fryseren er melken holdbar i 3-6 måneder. Denne lagringstiden er oppgitt som et intervall avhengig av hvor god kontroll man har med temperaturen. Dersom man har god kontroll med at lagringstemperaturen er riktig, kan maksimal lagringstid brukes. Er man derimot usikker, bør morsmelken lagres kortere. Melken kan uansett forandre smak etter ca. 3 måneder. Test selv.

 

 

Unngå å fryse melken i plastposer da fettet lett henger igjen, og det er vanskelig å håndtere melken på en hygienisk måte. Morsmelk som skal fryses settes i fryseren med engang. Det går fint å helle melken rett over i en emballasje som inneholder frossen melk. Mengden allerede frossen melk bør være større enn mengden som nettopp er utpumpet, ellers er det risiko for at den tiner.

 

 

Det er best å tine morsmelk langsomt. Hvis det er behov for rask tining, kan melken holdes under rennende kaldt vann. Tint melk bør bare varmes èn gang og deretter kastes.

 

Mikrobølgeovn gir ujevn oppvarming og kan angivelig skade melkens immunologiske egenskaper. Ved oppvarming i mikrobølgeovn kan melken bli ujevnt varm mens flasken er fortsatt lunken. Dette kan føre til brannskade i barnets munn.

 

Morsmelk må varmes forsiktig og aldri over 40 grader. Den varmes best i lunkent vannbad.

 

Melk som er frossen transporteres i kjølebag med fryseelementer. Fersk melk som transporteres over lengre tid bør også være i kjølebag.

 

 

frå www.ammehjelpen.no

----------------------------------------------------------

 

Eg såg det var andre her som meinte ein kunne varme morsmelk to gongar, men eg trur ikkje eg ville gjort det sjølv. I alle fall ikkje om melka har vore frose.

 

Ein grei regel er å smake på melka før babyen får den uansett. Og skulle babyen få i seg melk som luktar surt treng du ikkje bekymre deg, melka luktar vondt lenge før den blir farleg å drikke.

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...