Gå til innhold

Kos deg på Grønland, SpongeBob!


selfangerkjerringa

Anbefalte innlegg

Er hjemme fra jobb med sykt barn idag (2-åring med feber). Skal pakke med oss en del av flyttelasset og kjøre til ny-stedet for å skrive under kontrakt imorra. Blir ei travel tid framover.....

 

Tenkte bare å ønske deg god tur, og velkommen tilbake om to uker :) Kommer til å savne deg! i mellomtiden skal jeg nyte de siste ukene med kvalme og unnskyldning til å mumse dundersalt, og plage vettet av alle andre her inne med nervøse innlegg før jeg skal på UL, og prøve desperat å få tak i oppskriften på breze (bayerske saltkringler) som er det jeg har kick på akkurat nå. Det er ingenting annet i hele verden jeg har mer lyst på enn nybakte breze........ og hvordan i h¤%&( jeg skal få tak i ei duganes oppskrift må gudene vite... ulempen med å ha bodd i utlandet og lagt seg til unorske vaner :( Finner du en bayer på grønland så press oppskrifta ut av'en!!!!! Jeg gir deg fullmakt til å gjøre det som gjøres må!

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

 

Ikke Bayersk, men ligner veldig. Ha littegranne eddik og sukker i vannet før du koker dem, så får du smaken... Lykke til!

 

NEW YORK PRETZELS

Though reminiscent of the warm soft pretzels you may have had at baseball games or on the street, these are even better because they're fresh. Serve with yellow mustard.

 

Active time: 45 min Start to finish: 2 1/2 hr

 

1 tablespoon sugar

1 (1/4-oz) package active dry yeast (2 1/2 teaspoons)

3 3/4 to 4 cups all-purpose flour

1 large egg, lightly beaten

2 teaspoons pretzel salt*

Special equipment: parchment paper

 

Stir together sugar, yeast, and 1 1/2 cups lukewarm water (105 to 110°F) in a glass measuring cup, then let stand until foamy, about 5 minutes. (If mixture doesn't foam, discard and start over with new yeast.)

Whisk together 3 1/2 cups flour and 1 tablespoon table salt in a large bowl. Add yeast mixture and stir with a wooden spoon until it forms a dough. Dust work surface with 1 tablespoon flour, then turn out dough and knead, gradually dusting with just enough additional flour to make a smooth sticky dough, about 8 minutes. (Dough needs to be somewhat sticky to facilitate rolling and forming into pretzels).

 

Return dough to bowl and cover bowl tightly with plastic wrap, then let dough rise in a draft-free place at warm room temperature until doubled in bulk, about 45 minutes. Turn out dough onto a clean work surface and cut into 8 equal pieces. Using your palms, roll 1 piece back and forth on a clean dry work surface into a rope about 24 inches long. If dough sticks to your hands, lightly dust them with flour. Twist dough into a pretzel shape. (Dough will retract as you form the pretzel.)

 

Transfer pretzel with your hands to an oiled baking sheet and form 7 more pretzels in same manner with remaining dough, spacing them 1 1/2 inches apart.

 

Let pretzels stand, uncovered, about 20 minutes. Meanwhile, put oven rack in upper third of oven and preheat oven to 425°F. Bring a wide 6-quart pot of water to a boil.

 

Using both hands, carefully add 3 pretzels, 1 at a time, to boiling water and cook, turning over once with tongs, until pretzels are puffed and shape is set, about 3 minutes. Transfer parboiled pretzels to a rack to cool. Repeat with remaining 5 pretzels in 2 batches.

 

Line baking sheet with parchment paper and oil paper, then arrange pretzels on sheet. Brush pretzels lightly with some of egg and sprinkle with pretzel salt. Bake until golden brown and lightly crusted, about 35 minutes. Cool 15 minutes, then serve warm.

 

Cooks' notes:

• Dough can be mixed and kneaded in a standing electric mixer fitted with dough hook.

• Pretzels are best the day they are made. (When they are kept overnight, salt may dissolve.)

 

*Available at King Arthur Flour (800-827-6836).

 

Makes 8 large pretzels.

Gourmet

March 2004

 

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Håper alt går bra med Lilletrollet, forresten, hun høres så herlig ut. Gruer meg hemningsløst til å være borte fra gullungen min i nesten to uker, hvoran skal en klenge-mamma holde ut?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...