Gå til innhold

FødselStipend?Er det et lån??


Anonym bruker

Anbefalte innlegg

Hei!!Er ei jente som går som lærling på frisør salong,og plannlegger å bli gravid.Lurer derfor på hva et fødsel stipend er..Er det som et lån man må betale tilbake etter endt udannelse,eller er det stipend(som man ikke trenger å betale tilbake)Har lurt fært på dette...Har jeg rett på fødsel stipend når jeg er lærling??

 

Takk for svar...

 

Fortsetter under...

er et stipend som ikke blir omgjort til lån, gå inn på www.lanekassen og les om hva du har krav på og slikt når du er lærling o.l...

du har krav på fødsesls stipend så lenge du hat mottatt støtte fra lånekassen 6 mndr før du ble gravid...

Stemmer dette? at du har krav på fødselsstipend hvis du har fått lån fra lånekassen 6 mnd før man ble gravid. Jeg er student siste året nå, men har termin i oktober/november og da er jo skolen ferdig. Har jeg krav på fødselsstipend da, er det noen som vet dette?

På lånekassen sine sider står det at om du har vært i utdanning med støtte fra lånekassen 6 mndr før du ble gravid har du krav på fødselsstipend...

 

Fødselsstipend

Får du barn mens du er i utdanning, kan du få fødselsstipend. Dette gjelder både ved fødsel og adopsjon. VILKÅRET ER AT DU HAR RETT TIL STIPEND ELLER LÅN FRA LÅNEKASSEN DE SISTE SEKS MÅNEDENE FØR FØDSEL/ADOPSJON (vi kan gjøre unntak ved prematur fødsel) og at du bor sammen med barnet. Du kan ikke få fødselsstipend i perioder der din eventuelle ektefelle eller samboer mottar fødselspenger fra folketrygden.

 

Til mor eller far

 

Både kvinner og menn kan få fødselsstipend hvis vilkårene over er oppfylt. Begge foreldrene kan ikke få fødselsstipend samtidig.

 

Fødselsstipend i inntil 42 uker

 

Tre uker før og seks uker etter fødselen er det bare mor som kan få fødselsstipend. Resten av perioden, 33 uker, kan det bli gitt stipend til mor eller far – men ikke samtidig. Adopterer du barn under 15 år, kan du få fødselsstipend i inntil 39 uker etter adopsjonen. Faller deler av denne perioden i sommerferien, kan du få fødselsstipend også for den tiden.

 

Permisjon fra utdanningen

Tar du permisjon fra utdanningen, kan du fortsatt få fødselsstipend. Men husk: Skal du ta permisjon tidligere enn tre uker før fødselen, må dette være på grunn av sykdom eller av faglige årsaker, hvis ikke kan du miste retten til fødselsstipend. Tar du permisjon i mer enn tre uker før fødselen, kan du miste retten til støtte i tiden fram til tre uker før fødselen.

 

Sykemeldt

 

Er du sykemeldt i deler av svangerskapet, kan du ha rett til sykestipend. Lånet du har fått for sykdomsperioden, kan da bli gjort om til stipend. Du må ha vært syk i mer enn to uker og forhindret fra å følge undervisningen. Les mer om sykestipend.

 

Når du får barn om sommeren

 

Var du i utdanning om våren, vil sommerferien telle med i de seks måneden du må ha vært i utdanning før fødselen. Du kan få fødselsstipend for sommeren.

 

Når du får barn på slutten av utdanningen

Du kan ha rett til fødselsstipend i perioden fram til utdanningen er ferdig, og eventuelt for sommerferien. For å ha rett til fødselsstipend for neste semester, må du enten være i utdanning eller ha permisjon fra en utdanning. Du bør derfor søke om opptak for neste semester selv om du har tenkt å ta en pause fra utdanningen for å være hjemme med barnet. Når du har fått opptaket, kan du søke permisjon fra utdanningen.

 

Hvor mye?

Fødselsstipendet tilsvarer det du maksimalt kan få i stipend og lån i de aktuelle ukene. Det du kan få ekstra fordi du har barn å forsørge (forsørgerstipend), er også inkludert. Forskjellen fra vanlig støtte, er at du i perioden med fødselsstipend får hele summen utbetalt som stipend og ingenting som lån.

 

Forsørgerstipend

 

Forsørgerstipend er et stipend elever og studenter som har barn de bor sammen med, kan få i tillegg til vanlig stipend og lån. I fødselsstipendperioden inngår forsørgerstipendet i den summen du får som fødselsstipend. Forsørgerstipendet er på 1 290 kroner per måned for hvert av de to første barna, og 830 kroner for hvert av de neste. Stipendet blir behovsprøvd mot inntekten til eventuell ektefelle/samboer. Er bruttoinntekten hans/hennes over 21 290 kroner per måned, blir stipendet redusert eller faller bort.

 

Eksempler på hvor mye du kan få i fødselsstipend med ett barn

Vanlig videregående opplæring - fulltidsutdanning* per måned

- ett barn

Ektefelle/samboer har brutto månedsinntekt under kr 21 290 kr 8 020

Ektefelle/samboer har brutto månedsinntekt over kr 23 440 kr 6 730

Enslig forsørger m/overgangsstønad og minstebidrag kr 1 200

 

 

All annen utdanning - fulltidsutdanning* per måned

- ett barn

Ektefelle/samboer har brutto månedsinntekt under kr 21 290 kr 9 430

Ektefelle/samboer har brutto månedsinntekt over kr 23 440 kr 8 140

Enslig forsørger m/overgangsstønad og utdanningsstønad kr 9 430

 

 

* Er du i deltidsutdanning, vil du få stipend i forhold til studiebelastningen din.

 

Forsinkelse

Hvis du er forsinket i utdanningen (stryker, utsetter eksamen eller avbryter) kan vi normalt gi støtte til forsinkelse i inntil ett år utover normert tid. Hvis du er mer enn ett år forsinket fordi du har vært syk eller fått barn, kan vi gi støtte ut over ett års forsinkelse.

 

 

Dette er hva som står om fødsel på lånekassen sine sider...

 

 

Annonse

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...