Gå til innhold

i dag har jeg vært på trygdekontoret


Anbefalte innlegg

hei alle sammen:)

 

i dag har jeg vært på trygdekontoret for jeg tenkte det var greit å¨få en oversikt over hva man har krav på.

 

1. man må ha jobbet 6 av de siste 10 mnd før permisjonen for å ha rett på fødselspenger.

 

2. det er IKKE de beste 6 mnd av de siste 10 som blir grunnlaget men hva du tjener de siste 4 ukene før perm, altså siste lønning.

 

3. ekstravakter gjelder ikke, det må være fast arbeid, altså man må ha en kontrakt, fast avtale.

 

4. hvis man har jobbet 6 av de siste 10 mnd før perm, men alikevel har gått over til ledighet eller dagpenger før perm er det dette det vil bli regnet ut fra og ikke hva du tjente de mnd du jobbet.

 

dette opplegget er skikkelig innviklet! for min del lønner det seg faktisk å gå uten inntekt fra min kontrakt går ut 1.6 til jeg går ut i perm 1.8... altså jeg må ikke melde meg ledig eller søke dagpenger for da blir det regnet ut fra den støtten jeg får de siste 4 ukene. i mitt tilfelle kunne dette skille opp mot 5-6000 i mnd....

 

dette er norge i et nøtteskal, lønner seg faktisk å legge opp midt i ungdomskolenl!!!! vel det er ikke lett å forklare alt ho trygdedama sa til meg i dag.

 

Jeg anbefaler dere på det sterkeste å ta en tur å prate med deres trygdekontor for hva som lønner seg for akkurat dere. så slipper dere få noen overaskelser når dere går ut i perm!

 

 

 

 

 

 

 

Fortsetter under...

Trygdekontorene er helt håpløs å forstå seg på, og man får forskjellig svar fra forskjellige saksbehandlere hver gang- er ikke veldig fornøyd selv! Men et par ting har jeg fått med meg. Ekstravakter regnes med, men bare dersom det ikke er mer enn 14 dager mellom ekstravaktene. Dessuten utviser de skjønn i forhold til hvor mange måneder de bruker som utregningsgrunnlag for fødselspengene dersom inntekten er variabel fra måned til måned. I mitt tilfelle får ikke jeg vite hva jeg får i fødselspenger før jeg faktisk tar ut permisjon, pga at trygdekontoret ikke vet hvor mange måneder de skal bruke som utregningsgrunnlag ennå. Litt kjipt å ikke vite hva man skal forholde seg til, men man får smøre seg med tålmodighet:)

Det er ikke riktig at det ikke vil lønne seg for deg å melde deg arbeidsledig i de to mnd. Fødselspenger for mottakere av dagpenger beregnes av et gjennomsnitt av de seks beste av de ti siste mnd. før permisjonsstart. Dette er en fast regel som står i paragraf 14-5 i folketrygdloven og hvis hun på trygdekontoret har sagt noe annet så bør hun ha et oppfriskningskurs i trygderett!

Dette kan ikke stemme i det hele tatt. hvordan kan de beregne bar siste måned. hvorfor stiller de da krav om å være i arbeid 6 av 10 mnd. da kunne kravet ha vært å være i arbeid bare den siste måneden.

kan noen som vrkelig kan noe om dette svaret på dette!!! nekter å tro at det er sånn slik som beskrevet i det første innlegget.

Kommentar til :

"Dette kan ikke stemme i det hele tatt. hvordan kan de beregne bar siste måned. hvorfor stiller de da krav om å være i arbeid 6 av 10 mnd. da kunne kravet ha vært å være i arbeid bare den siste måneden."

 

Detter er ikke noe argument i mot hoved innlegger i det heletatt

 

det skal ikke straffe seg å være gravid heter det , men om du kun jobber en måned før perm og skal ha fødselspenger på det grunnlaget så " lønner " det seg å være gravid.

 

det sies at om lønningene avviker med 25% så skal en sjønnsmessig vurdering bli gjort.

 

 

For noe tull...De på trygdekontoret ditt har tydeligvis ikke peiling.

Dette svaret fikk jeg fra selve trygdesjefen på mitt trygdekontor, jeg jobber som ekstrahjelp og jobber nå ca 100%.

 

"Grunnlaget for fødselspenger avgjøres ut fra situasjonen du er i på

permisjonstidspunktet. For de som mottar dagpenger - helt eller delvis - på

permisjonspunktet beregnes grunnlaget etter de 6 beste av de 10 siste månedene.

Dette er en særregel for arbeidsledige.

 

For de som er i jobb på permisjonstidspunktet og ikke mottar dagpenger beregnes

grunnlaget ut fra inntekten - ikke om du er fast eller vikar eller ekstrahjelp.

Saksbehandler vil vurdere hva som er en gjenomsnitlig inntekt for en

representativ periode - hvor lang periode en går ut fra avhenger av hvilke

arbeidsavtaler du har og varigheten av de ulike typene arbeidsforhold.

Grunnlaget som framkommer ut fra inntektene de siste 3-6 mnd før permisjon

sammenlignes med inntekten du har hatt de tre siste årene og det tas en

skjønnsmessig fastsetting ut fra det."

Med vennlig hilsen

Kirsten Nieuwejaar,

trygdesjef Grünerløkka trygdekontor

Annonse

hmm, vel jeg skreiv det ikke for å starte noen diskusjon men det var de konkrete opplysningene jeg fikk fra ho jeg var å snakket med på trygdekontoret her hos meg. og siden jeg har lest mange av innleggene her så trodde jeg at det ble et gjennomsnitt av de beste seks av de siste ti men det svarte ho blankt nei til, dette var feil.... kanskje jeg burde gå å prate med noen fra nabokommunen på trygdekontoret der.... for det hadde jo absolutt lønnt seg for meg å få de beste seks av de siste ti.

 

fint hvis flere vil skrive inn hva trygdekontorene har fortalt dem...

 

 

Tror trygdesjefen på Grünerløkka trygdekontor også bør ta seg et lite kurs i trygderett.

 

Folketrygdloven § 14-5 første ledd: ” Fødselspengene til hver av foreldrene beregnes på grunnlag av vedkommendes inntekt etter de samme reglene som for sykepenger fra trygden, se kapittel 8.”

 

§ 8-28. Sykepengegrunnlaget i arbeidsgiverperioden (samme som fødselspenger)

Sykepengegrunnlaget som nevnt i § 8-10 fastsettes i arbeidsgiverperioden etter en beregnet aktuell ukeinntekt, se § 8-29.

Den aktuelle ukeinntekten skal beregnes etter den gjennomsnittlige arbeidsinntekten pr. uke som arbeidstakeren har hatt i arbeidsforholdet i en nærmere bestemt periode før han eller hun ble arbeidsufør (beregningsperioden). Lovlig fravær uten lønn skal holdes utenfor beregningsperioden.

Beregningsperioden fastsettes slik:

a) I et arbeidsforhold med fast arbeidstid og timelønn skal de siste fire ukene legges til grunn.

b)I et arbeidsforhold med fast arbeidstid og månedslønn skal den siste måneden legges til grunn.

c) I et arbeidsforhold som har vart mindre enn fire uker, skal dette kortere tidsrommet legges til grunn.

d) I et arbeidsforhold der arbeidstakeren har fått varig lønnsendring i løpet av de siste fire ukene, skal tidsrommet etter lønnsendringen legges til grunn.

e) I et arbeidsforhold med skiftende arbeidsperioder eller inntekter skal et lengre og mer representativt tidsrom enn fire uker legges til grunn.

 

 

Arbeidsledige § 14-5 andre ledd:

 

For en kvinne som mottar dagpenger under arbeidsløshet eller sykepenger etter § 8-49 (sykepenger for arbeidsledige), skal inntektsgrunnlaget pr. uke fastsettes ut fra inntekten i de beste seks månedene av de siste ti månedene før stønadsperioden tar til, se § 14-8 første ledd.

 

Dette betyr at for de med fast lønn blir det stort sett de siste fire ukene eller den siste mnd som blir lagt til grunn. For de som har mer variabel innetekt skal de finne et "representativt tidsrom", mao prøve å finne ut hvor mye vedkommendes årsinntekt faktisk er. Det er kun de som er arbeidsledige eller sykmeldte arbeidsledige som kan kreve at trygdekontoret bruker de beste seks av de siste ti mnd.

 

Dette ble mye jusspråk, men kanskje litt klarere?

Hei Kristina.

 

Godt at det kom noen oppklaringer rundt dette med fødselspenger og at du sier det skal utvises skjønn. Dette "rededer meg" i aller høyeste grad som har fått min inntekt redusert i og med at jeg er på 50% rehabilitering frem til fødsel. Har hatt full jobb til i mange år frem til nå. Nå puster jeg litt lettet ut dersom dette er riktig.

 

Takk!

Siden vi bare ser deler av brevet fra trygdesjefen på Grünerløkka og ikke ser spørsmålet kan det hende teksten er tatt ut av sin sammenheng.

 

Trygdesjefen på Grünerløkka:

 

"Grunnlaget som framkommer ut fra inntektene de siste 3-6 mnd før permisjon sammenlignes med inntekten du har hatt de tre siste årene og det tas en skjønnsmessig fastsetting ut fra det."

 

Det er som hovedregel inntekten de siste fire ukene som legges til grunn, se folketrydloven. Det hun sier her er en unntaksregel, med mindre sitatet viser til et unntak så tar trygdesjefen feil (farlig å kun sitere deler av et brev...).

  • 2 år senere...

Annonse

Her er det tydeligvis folk som har peiling, endelig :)

 

Kan dere svare en gang for alle på dette da:

 

Jeg er 50% dagpengemottager og 50% i jobb. Nå har jeg blitt sykemeldt 100%.

Vil jeg da likevel kunne kreve de 6 beste mnd av de 10 siste som beregningsgrunnlag ja???

Nå har jeg lest gjennom alt dette og kunne sikkert kommentert alt sammen, men velger å konkludere med det jeg har skrevet mange ganger:

 

Lovverket er komolisert og innviklet. Og det gjør det ikke enklere med dagens arbeidsmarked der folk går ut og inn av vkariater, har litt dagpenger, attføring, rehabiliteringspenger osv osv.

 

Bruk gjerne et forum som dette til å gi hverandre råd og dele erfaringer. Men stol ALDRI på svar dere får her. For så få en overraskelse når ditt NAV kontor sier noe annet.

Selv om en sak kan virke lik kan det være små ting som gjør at utfallet blir helt ulikt.

Informasjon den ene får på en NAV kontor kan være riktig for en person, men ikke stemme overhode for en annen.

I denne tråden diskuterer dere så tastaturene blir varme - men det kan godt hende at dere alle har rett. Fordi dere står med helt ulike utgangspunkt.

 

Så som nevnt - vil du ha et helt riktig svar ifht hva som er riktig i din sak så spør ditt lokalte NAV kontor.

Jeg vet at kompetansen på NAV kontorene kan være dårlig, men det er til syvende og siste de som skal behandle din sak.

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...