Gå til innhold

Glutenfritt, men ikke egentlig


Anbefalte innlegg

Etter flere år med økende mageplager og flere runder med testing for diverse, inkludert cøliaki siden ene barnet mitt har dette, ble det konkludert med IBS. Jeg gikk på en streng fodmap-diett i rundt 5 uker, før jeg systematisk prøvde ut ulike matevaregrupper for å se hva jeg reagerer på og ikke, alt i samarbeid med ernæringsfysiolog. 

Konklusjonen er at det er to ting jeg reagerer veldig kraftig på, og en del andre ting jeg reagerer middels eller litt på. Med andre ord kan jeg spise litt av noen matvarer som mange med IBS typisk reagerer på, som løk og hvitløk, men ikke mye. Derimot tåler jeg knapt noe laktose eller fruktaner fra korn som hvete, rug ol. uten at jeg blir veldig dårlig. Det er ikke farlig, som ved cøliaki, men reaksjonen min minner faktisk om reaksjonen barnet mitt får dersom han får i seg gluten, med kvalme, sterke magesmerter, hodepine osv. Og fruktaner for korn kan man unngå ved å spise glutenfrie produkter, eller skikkelig surdeigsbrød med meltyper som spelt og emmer fordi fermenteringsprosessen bryter ned fruktanene, kort forklart.

Så kommer poenget. Som mamma til en med cøliaki vet jeg det er ekstremt strenge rutiner på restauranter ol. når noen bestiller noe glutenfritt, nettopp fordi den minste smule kan skade tarmen. Jeg på min side er ikke så sensitiv, jeg må bare unngå å spise f.eks. et hamburgerbrød med gluten (altså egentlig fruktaner), men det gjør ikke noe om redskapene eller handskene til ansatte har berørt et vanlig hamburgerbrød. Samtidig "må" jeg bestille glutenfritt for å ikke bli veldig dårlig. Noen ganger har jeg prøvd å forklare forskjellen, men ender som regel opp med irritert betjening som ikke skjønner hva jeg mener, mens noen forstår og blir veldig glad for at jeg presiserer at de ikke trenger å gjennomføre et fullt "glutenfritt-regime". Fordi de fleste blir mest forvirret og irritert, merker jeg at jeg gruer meg litt for å prøve å forklare. Er det veldig liten aksept i samfunnet generelt for at man kan bli veldig dårlig av mat, uten at det er snakk om allergi eller cøliaki? IBS er jo sånn sett en form for sykdom, da, men det går jo likevel på reaksjonen, og ikke at det er farlig. 

Anonymkode: 3820a...3e4

Lenke til kommentar
https://forum.klikk.no/foreldre/topic/144450540-glutenfritt-men-ikke-egentlig/
Del på andre sider

Fortsetter under...

Trenger du å forklare så mye da? Kan du ikke si at du må være forsiktig med gluten pga ibs, men at det ikke er farlig å bruke kjørler og redskap som har vært i kontakt med mel! Én setning er alt som skal til. Folk trenger ikke å vite hele historien bak. 

Anonymkode: c40f1...833

Grunnen til at jeg har gitt beskjed, er at de skal slippe de strenge rutinene, for jeg vet at det tar en del ekstra tid og ressurser i det som nok er en travel nok dag som det er for dem, så det er egentlig bare hyggelig ment.

Og jeg starter alltid med en enkelt setning, altså kort forklaring, men når de spør, må jeg jo nesten forklare videre. En typisk samtale kan være:

"Har dere glutenfrie hamburgerbrød?

Ja, det har vi, vil du ha det?

Ja takk! Men jeg har IBS, ikke cøliaki, så dere trenger ikke å være like forsiktig med tanke på glutensmitte som når noen med cøliaki bestiller.

Hva mener du? 

At dere ikke trenger å bytte hansker ol. det går fint å bare bytte ut vanlig brød med glutenfritt. 

Men... altså, vi har strenge rutiner på sånt. Tåler du gluten eller ikke, for jeg må nesten vite hva jeg skal si.

Si at jeg tåler litt spor av gluten sånn at de ikke trenger å vaske av alt og sånt, bare ta et glutenfritt hamburgerbrød i stedet for et vanlig.

Men jeg skjønner ikke, tåler du gluten eller ikke? For hvis du ikke tåler det har vi rutiner vi må følge..."

Og sånn går det. Grunnen til at jeg fortsetter med å gi beskjed innimellom er rett og slett fordi det i noen tilfeller er nok å komme med første forklaring om IBS, og så får jeg gjerne et "Tusen takk for at du gir beskjed! Det gjør det mye enklere for oss når vi vet at vi ikke må være like forsiktige!", gjerne etterfulgt av en kommentar om at de skulle ønske flere ga beskjed. 

HI

 

Anonymkode: 3820a...3e4

Annonse

De følger reglene for glutenfri mat, selv om du sier at det er greit. Har flere kolleger som ikke spiser gluten, men de tåler å få i seg smuler, de bare spiser det ikke selv. De gjør ikke noe stor greie utav de likevel, de bare bestiller glutenfritt . 

Anonymkode: c3cc5...c0d

Med fire barn i hus har jeg lært meg til å spørre foreldre om ungene er allergiske eller super allergiske før jeg gir de noe mat. Nabojenta på hytta er super allergisk, så har gitt foreldrene beskjed at jeg ikke vil lage noe mat til henne. Jeg har ikke full kontroll på hva de andre har gjort i huset, så om en smule brød har kommet i knivskuffen osv. Hun ble veldig glad når jeg sa det for hun har måtte møte dattra flere ganger på sykehuset pga foreldre har sagt de har allergiske barn hjemme og lett lager mat til henne. Så her er det matboks om hun skal være her lenge. 
 

De ungene som er bare allegiske får mat hos meg. Jeg klarer ganske enkelt å lage det av ting jeg har i skapet, men om jeg skulle bomme på noen rare tilsettningstoffer så er det ingen krise. Har skjønt endel er kryptert i innholdsfortegnelsen. Måtte teste ut ene dattra for allergier og må si innholdsfortegnelser er ett mareritt. 
 

Selv er jeg vel allergisk, men aldri testet det ut. Om jeg spiser tomat, løk og sopp har jeg en date med do etterpå. Jeg kan spise litt, men mengder og om disse er i samme rett så går det dårlig. Jeg kan spise idun ketshup men ikke heinz, forstå det den som kan. (Eldste dattra mi trodde ikke på meg så hun kammulferte en rett engang, jeg rakk ikke halve posjonen før jeg gikk på date med do. Så hun kammuflerer ikke noe, men lager egen rett til meg om hun lager middag med ting jeg ikke skal ha. Sjeldent hun lager middag, og da er det igrunn alltid mat jeg aldri lager siden jeg ikke kan spise det. ) 

Forklare gidder jeg aldri. Sier bare jeg ikke kan spise tomater om noe serverer tomatsuppe feks. Mine nermeste venner vet de ikke lager mat med dette, evt slik at det lett kan pelles av. (Pizzaen til en kompis smaker ikke det samme uten løk på, så han har fått streng beskjed om å lage den som vanlig slik at jeg kan pelle av løken. Jeg kan spise litt, men ikke mengder. Så pelle av er perfekt for da får maten litt av smaken uten at jeg spiser selve løken som gir meg problemer) 
Spiser jeg ute så bestiller jeg bare mat, er da aldri ett behov for å forklsre hvorfor jeg bestiller som jeg gjør. Det er ingen som bryr seg om jeg bestiller en hamburger uten løk.

Anonymkode: d4a6d...398

Industrikjøkken har gjerne et eget område for allergimat, og ber noen om glutenfritt tilberedes maten på det området. At du tåler "spor av" mens andre ikke gjør det spiller ingen rolle, de tilbereder all maten på det området.

Bestill glutenfritt og ikke tenk mer på det

 

Anonymkode: 1a0f6...d19

Her skaper du et problem av noe som ikke trenger å være en ting i det hele tatt. Om det er når du bestiller mat ute, så har de jo egne soner for glutenfritt, så de kommer ikke til å blande det uansett hva du forteller dem. Jeg skjønner at intensjonen er god, men du skaper egentlig bare merarbeid og irritasjon. 

Anonymkode: c40f1...833

Fra oss som har cøliaki og blir grisedårlige av gluten: Bestill glutenfritt og hold kjeft med å be de lette på rutinene!

Rutinene er ultra viktig for enkelte av oss og slik forvirring som du driver med gjør bare alt mer risikabelt for oss som kommer etter. For når de kunne slurve med den ene er det vel greit å slurve med flere... Så ikke ødelegg det vi og cøliakiforeningen har brukt år på å bygge opp!

Anonymkode: ef84d...e04

Annonse

Anonym bruker skrev (9 timer siden):

Grunnen til at jeg har gitt beskjed, er at de skal slippe de strenge rutinene, for jeg vet at det tar en del ekstra tid og ressurser i det som nok er en travel nok dag som det er for dem, så det er egentlig bare hyggelig ment.

Og jeg starter alltid med en enkelt setning, altså kort forklaring, men når de spør, må jeg jo nesten forklare videre. En typisk samtale kan være:

"Har dere glutenfrie hamburgerbrød?

Ja, det har vi, vil du ha det?

Ja takk! Men jeg har IBS, ikke cøliaki, så dere trenger ikke å være like forsiktig med tanke på glutensmitte som når noen med cøliaki bestiller.

Hva mener du? 

At dere ikke trenger å bytte hansker ol. det går fint å bare bytte ut vanlig brød med glutenfritt. 

Men... altså, vi har strenge rutiner på sånt. Tåler du gluten eller ikke, for jeg må nesten vite hva jeg skal si.

Si at jeg tåler litt spor av gluten sånn at de ikke trenger å vaske av alt og sånt, bare ta et glutenfritt hamburgerbrød i stedet for et vanlig.

Men jeg skjønner ikke, tåler du gluten eller ikke? For hvis du ikke tåler det har vi rutiner vi må følge..."

Og sånn går det. Grunnen til at jeg fortsetter med å gi beskjed innimellom er rett og slett fordi det i noen tilfeller er nok å komme med første forklaring om IBS, og så får jeg gjerne et "Tusen takk for at du gir beskjed! Det gjør det mye enklere for oss når vi vet at vi ikke må være like forsiktige!", gjerne etterfulgt av en kommentar om at de skulle ønske flere ga beskjed. 

HI

 

Anonymkode: 3820a...3e4

Dette blir for mye! Enten bestill glutenfritt og la de gjøre jobben sin, eller bestill glutenfritt og hvis du MÅ si noe så sier du bare at du tåler spor. Men bare dropp det. 

Anonymkode: 0be20...069

Det morsomme her er at spelt har mer gluten enn hvete. Hvete sammen med gjær gjør man blir oppblåst, noen mer enn andre, og derfor tror man at det er gluten som er problemet. Ofte er det gjær, fordi sammen med gluten finmalt hever den bedre, og da blir det mer luft, så legger luften seg i tarmene

Men altså.. hvorfor skal du forklare alt mulig? Jeg har jobbet med mat, og det spiller ingen rolle hva du sier. Glutenfritt skal ikke lages sammen med glutenholdig- uansett. Samme med andre allergener. De skal lages for seg selv uansett om det er nøye for kunden eller ikke. Du trenger ikke forklare en dritt. Det tar ikke lenger tid. Det lages bare et annet sted, på en egen stasjon. 

Anonymkode: 93721...474

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...