Anonym bruker Skrevet 29. mai 2024 #1 Del Skrevet 29. mai 2024 Har fått påvist Cøliaki gjennom blodprøver. Usikker om jeg må ha gastroskopi. Men greia er at legen sier at jeg MÅ spise glutenfritt(noe jeg har gjort 1mnd.nå). Dette er ikke verdens undergang, men jeg sliter litt med mat nå.Har gått ned 3 kg.denne mnd(er ikke så mye), men jeg vet ikke hva jeg skal spise lengre. Middag er det verste.Det må være kjapt og uten noe form for hvete. Har gått mye i rene kjøttprodukter, men det meste som kan blandes i o.l. sauser osv er det mel eller annet i. Jeg tar gjerne imot alt av tips dere kan komme med🙏Tuuusen takk snille dere! Anonymkode: 43650...73b Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/144447885-vanskelig-med-c%C3%B8liaki%F0%9F%8D%9E%F0%9F%A5%A8nytt-for-meg/ Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anonym bruker Skrevet 29. mai 2024 #2 Del Skrevet 29. mai 2024 Dessverre må du ta gastroskopi, og dessverre må du spise gluten i relativt lang tid før gastroen for at det skal bli et riktig resultat. Lege uten peiling, skjønner jeg. Nei, det er heldigvis ikke verdens undergang. Jeg har hatt cøliaki i ti år nå, og jeg lover deg at det blir lettere med tiden. Mye å sette seg inn i, og mye prøving og feiling når det kommer til baking - om du baker selv. Anbefaler Cøliakikokken og Pappa uten gluten, de har fantastiske oppskrifter som alle kan klare. Når det gjelder middag lager jeg de fleste sauser med maizenna, hvis jeg bruker noe mel i det hele tatt. Jeg synes alle middager kan lages uten gluten, bare man planlegger. "Alt" kan jo fås glutenfritt, som pasta, ferdigsauser og brød, samt tacolefser og nanbrød. Du må nesten bare finne det du liker, og tilpasse deretter. Lykke til med din nye, glutenfrie hverdag 😃 Anonymkode: 246f1...4f4 Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/144447885-vanskelig-med-c%C3%B8liaki%F0%9F%8D%9E%F0%9F%A5%A8nytt-for-meg/#findComment-150102897 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anonym bruker Skrevet 29. mai 2024 #3 Del Skrevet 29. mai 2024 Herregud, jeg blir så oppgitt over noen leger, de er jo helt blottet for kunnskap om cøliaki gir beskjed om stikk motsatt av det de skal. Du skal IKKE spise glutenfritt enda!!! Som voksen godkjenner kun NAV cøliaki som er påvist gjennom gastroskopi, altså burde legen din henvist deg direkte til gastroskopi etter den positive blodprøven din. Grunnen til at det er viktig at du fortsetter med å spise gluten fram til dette, er at du må holde tarmen din "syk" slik at resultatet av gastroskopien blir riktig. Når du spiser glutenfritt og har cøliaki, vil tarmen bli frisk etter hvert, og dermed også ikke gi utslag ved en prøve tatt under gastroskopi. Du bør umiddelbart begynne å spise gluten igjen, kontakte legen og få henvisning til gastroskopi med én gang (det er nok litt ventetid). Jeg anbefaler deg å lese på NCF sine nettsider, der finner du akkurat den informasjonen jeg skrev her, og du kan eventuelt vise den til legen din dersom han/hun ikke hører på deg. Med dette sagt, så går det helt fint å leve med cøliaki. Hvis du ikke liker å lage mat fra bunnen av, så finnes det mye halvfabrikata som er glutenfritt. Toro har kjempemye, bare søk på nettsidene deres under produkter og "glutenfritt". Vi spiser omtrent akkurat samme middagene nå som tidligere, vi bare bytter ut hvetemel med maisenna i hjemmelagde sauser, glutenholdig med glutenfritt av halvfabrikata, vanlig pasta med glutenfri osv. Jeg anbefaler deg å ta deg god tid på butikken en dag og lese bakpå glass bokser, poser ol., jeg tror du vil bli positivt overrasket 😊 Husk også at de fleste med cøliaki tåler (glutenfri) hvetestivelse og mat merket "kan inneholde gluten" eller "kan inneholde spor av gluten". Disse produktene er glutenfrie, men merkes slik fordi de f.eks. er produsert i samme lokale som noe med gluten i. Anonymkode: a165f...32c Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/144447885-vanskelig-med-c%C3%B8liaki%F0%9F%8D%9E%F0%9F%A5%A8nytt-for-meg/#findComment-150102901 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anonym bruker Skrevet 29. mai 2024 #4 Del Skrevet 29. mai 2024 Hør på de to over deg, for de har helt rett! For å få støtte til å kjøpe glutenfrie alternativ, MÅ du ha gastroskopi. Da må tarmene dine vise tegn på cøliaki, ergo må du spise gluten. Dette håper jeg du gir beskjed til legen om med en gang via helsenorge!!! MEN, når det er sagt trenger du ikke å bruke meljevning i sauser. Du kan like godt bruke Maizenna eller potetmel. Bearnaise er et eksempel på saus som naturlig er glutenfri. I forhold til supper pleier jeg å bruke moste grønnsaker for å tykne de. Potet smaker lite, finmost potet jevner og metter godt. Grønnsaker er også naturlig glutenfrie. Det krever nok litt i oppstarten, men når du kommer inn i det går det helt fint. Anonymkode: 0be14...c5c Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/144447885-vanskelig-med-c%C3%B8liaki%F0%9F%8D%9E%F0%9F%A5%A8nytt-for-meg/#findComment-150102934 Del på andre sider Flere delingsvalg…
hysterika Skrevet 30. mai 2024 #5 Del Skrevet 30. mai 2024 Jeg har ikke kunnskap om man skal spise gluten eller ikke før gastroskopi, men datteren min har cøliaki, og jeg har laget mat uten gluten i mange år. Det kan virke litt uoverkommelig i begynnelsen, men det blir lettere etter hvert. Det er viktig å huske på at alt vi vanligvis spiser, er uten gluten. Alle typer kjøtt, kylling, fisk, alle grønnsaker, ost, melk - alle rene produkter er uten gluten, det er supert! Du kan spise alle typer middag, alle grønnsaker etc, du må bare passe på at du lager saus fra bunnen av eller kjøper glutenfri posesaus. Når det gjelder brød, er det lettest å unngå det (spis salat med egg til lunsj og f.eks. glutenfrie havregryn med melk til frokost). Hvis du vil ha brød, er det fint å bake. Tilsett gjerne ost og eller egg for å få mer næring i brødet. Det finnes grupper på facebook hvor du kan få tips og oppskrifter. Lykke til! Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/144447885-vanskelig-med-c%C3%B8liaki%F0%9F%8D%9E%F0%9F%A5%A8nytt-for-meg/#findComment-150103137 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anonym bruker Skrevet 30. mai 2024 #6 Del Skrevet 30. mai 2024 Nå er ikke grunnstønaden for voksne med cøliaki så veldig høy, men du går faktisk glipp av ca 12.000 kr i året fra nav om du ikke får det bekreftet med gastroskopi. Helt hjernedødt av legen å si du skal spise glutenfritt før den prøven. Send en melding til legen med en gang og si at nav krever gastriskopi. Jeg ville sendt en melding på "Mitt nav" også. Si du har fått påvist cøliaki med blodprøve, men fastlegen har ikke henvist til gastroskoskopi. Spør hva du skal gjøre i forhold til å søke om grunnstønad. Da får du skriftlig svar fra dem om hva de krever. Når det kommer til mat så synes jeg middag nesten er det letteste, og en fin mulighet til å legge om til et mindre prosessert kosthold. All naturlig mat er uten gluten, og av prosessert mat som pasta og posesauser har de er helt greit utvalg i "fritt for" hylla på butikken. Jeg anbefaler også å følge div bloggere og facebook-sider. Det har blitt en del på tiktok også. Bare søk etter glutenfri oppskrifter og det kommer opp masse. Lykke til. Anonymkode: 8ae0c...e38 Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/144447885-vanskelig-med-c%C3%B8liaki%F0%9F%8D%9E%F0%9F%A5%A8nytt-for-meg/#findComment-150103140 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anonym bruker Skrevet 30. mai 2024 #7 Del Skrevet 30. mai 2024 hysterika skrev (14 timer siden): Jeg har ikke kunnskap om man skal spise gluten eller ikke før gastroskopi, men datteren min har cøliaki, og jeg har laget mat uten gluten i mange år. Det kan virke litt uoverkommelig i begynnelsen, men det blir lettere etter hvert. Det er viktig å huske på at alt vi vanligvis spiser, er uten gluten. Alle typer kjøtt, kylling, fisk, alle grønnsaker, ost, melk - alle rene produkter er uten gluten, det er supert! Du kan spise alle typer middag, alle grønnsaker etc, du må bare passe på at du lager saus fra bunnen av eller kjøper glutenfri posesaus. Når det gjelder brød, er det lettest å unngå det (spis salat med egg til lunsj og f.eks. glutenfrie havregryn med melk til frokost). Hvis du vil ha brød, er det fint å bake. Tilsett gjerne ost og eller egg for å få mer næring i brødet. Det finnes grupper på facebook hvor du kan få tips og oppskrifter. Lykke til! Ikke bare lager saus fra bunnen av, men lager den av glutenfrie råvarer. Maizennamel, f.eks. Ellers er jeg enig med deg. Jeg har ikke cøliaki, men har det i familien og i venneflokken og det er ikke noe problem i det hele tatt når man bare kommer inn i det. Og så er det viktig å lese innholdsfortegnelse på det man skal bruke. Det er mye mer enn man tror som inneholder eller kan inneholde gluten: buljong, soyasaus, andre flaskesauser mm. Men som sagt, det er ikke så vanskelig. Litt ekstra renhold før man skal lage mat til en gjest med cøliaki - for å få bort ting som kan ha kommet på benken og som innholder gluten. Trenger ikke storrengjøring hver dag, men tørke godt av benker og andre ting som skal brukes til å lage mat med. Jeg har for eksempel en egen "glutenfri brødfjøl" hjemme. Det er bare en vane. Noen tåler "spor av gluten" andre kan ikke ha det. I begynnelsen av det nok lurt å holde seg helt borte fra alt. "Kan inneholde "spor av" er ofte bare en ekstra forsikring fra produsent. Det kan f.eks handle om ting som er laget i samme lokale som det er laget ting med gluten sånn at selv om det er rengjort og holdes avstand kan det være noe "glutenstøv" i lufta. Når det gjelder det med å spise gluten før gastroskopi, så er det riktig. Etter det jeg har forstått, så er det for å lettere kunne påvise det. Anonymkode: 57e22...3b4 Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/144447885-vanskelig-med-c%C3%B8liaki%F0%9F%8D%9E%F0%9F%A5%A8nytt-for-meg/#findComment-150103468 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anonym bruker Skrevet 30. mai 2024 #8 Del Skrevet 30. mai 2024 Du har en udugelig lege!!! Som alle andre her sier: IKKE slutt å spise glutenholdig mat før du har tatt gastroskopi! De pengene vi får i støtte, trengs virkelig!! Og den støtten får du ikke uten å ha tatt gastroskopi. Noen år siden jeg fikk diagnosen nå, og det går stort sett veldig greit å finne glutenfrie alternativer. 🙂 Men det kan absolutt føles litt overveldende i starten. Mye å sette seg inn i, og en del matvarer man ikke tenker det kan være gluten i, som f.eks. sprøstekt løk. Anonymkode: d367d...b82 Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/144447885-vanskelig-med-c%C3%B8liaki%F0%9F%8D%9E%F0%9F%A5%A8nytt-for-meg/#findComment-150103482 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå