Gå til innhold

Dere med cøliaki, eller barn med det, kake på 17. mai


Anbefalte innlegg

En i klassen til datteren vår har cøliaki.
Når vår datter feirer bursdagen sin serverer vi glutenfritt.
Har snakket med foreldrene for å være sikker på at vi gjør det riktig.
Når vi baker kaken MÅ vi vaske kjøkkenet skikkelig først, vaske krinkler og kroker på miksmasteren, at utstyr vi bruker må være helt rent og kan ikke ha vært i nærheten av ting som for eksempel mel.
Har vi pølser MÅ hun ha en egen, og helt ny flaske ketchup siden tuppen kan ikke ha vært borti det vanlige pølsebrødet til noen andre.
Og så videre.

I år er det trinnet et vår minste som skal bake kakene som selges på skolen på 17. mai.
Vi har blitt oppfordret til å bake blant annet glutenfritt, og fått en lang liste med hvilke posekaker som er glutenfrie

Dere med cøliaki, eller barn med det, dere vet jo ikke hvor nøye folk er hjemme men å på se at kaken ikke er i kontakt med gluten.
Vil dere kjøpe disse glutenfrie kakene som selges som en del av 17. mai arrangementet? 

  

Anonymkode: 5e77d...796

Fortsetter under...

Jeg velger å svare selv om vi har en annen allergi enn gluten. Nei, vi kjøper ikke kaker som andre har bakt. Mange gjør feil, mange forstår ikke hva de skal unng,å, golf er ikke renslige nok (tenker da både håndvask OG redskaper som er i kontakt med allergenet).

Anonymkode: 845f4...9a2

Har cøliaki, og det er ikke sånn at folk må vaske ned kjøkkenet før de kan lage glutenfritt. Det har jeg aldri gjort. Om det kommer 3 gram glutenmel i kaken, så er det ingen med cøliaki som dør av det. Disse foreldrene er rigide og tar litt for mye av rett og slett.

Men jeg spiser ikke glutenfritt på slike arrangement. Kan kjøpe glutenfritt hvis jeg vet at bakeren selv har cøliaki eller noen i familie med det. Men det er fordi folk ofte bommer

Anonymkode: 1f0ee...647

Anonym bruker skrev (25 minutter siden):

Har cøliaki, og det er ikke sånn at folk må vaske ned kjøkkenet før de kan lage glutenfritt. Det har jeg aldri gjort. Om det kommer 3 gram glutenmel i kaken, så er det ingen med cøliaki som dør av det. Disse foreldrene er rigide og tar litt for mye av rett og slett.

Men jeg spiser ikke glutenfritt på slike arrangement. Kan kjøpe glutenfritt hvis jeg vet at bakeren selv har cøliaki eller noen i familie med det. Men det er fordi folk ofte bommer

Anonymkode: 1f0ee...647

Jøss.
Hun moren til det barnet er sykepleier, så tok det for gitt at hun viste hvor nøye man må være og tanken har aldri falt meg inn at hun var for rigid.

Men ønske om at enkelte av oss blant annet skulle bake glutenfritt kom det også en lang liste over "posekaker" fra blant annet Toro og Regal som var glutenfrie, og de av oss som ikke pleier å bake glutenfritt, og ønsket å gjøre det ble oppfordret til å bake en av disse

Anonymkode: 5e77d...796

Min mor har cøliaki, men tåler spor av gluten. Hjemme har hun egen brødfjøl, kniv, smør, vaffeljern osv. 

På arrangementet på skolen spiser hun alltid et eller to kakestykker med glutenfri kake, og har aldri blitt dårlig. Jeg er nøye når jeg baker til henne, og baker alltid glutenfritt til arrangementer. Vi som er vant til det blir oppfordret til å bake uten gluten, fordi da vet folk at man er nøye.

Jeg vasker forøvrig aldri ned kjøkkenet før jeg baker eller lager mat til mamma. Men bruker alltid nytt smør og rent kjøkkenutstyr.

Anonymkode: be4e6...418

Jeg bruker ofte Toro bakemiks når jeg baker til skole og barnehage. Flere av de er glutenfri, men jeg merker de ikke med glutenfri, for jeg er så redd for at det kan være spor av gluten fra bakeutstyret/ bakebollen fra sist gang jeg brukte det. 

Anonymkode: 3b376...a16

Annonse

Sønnen min nekter å spise mat som er tilberedt av folk han ikke kjenner veldig godt og stoler på, eller dersom noen sier at de selv/barna har cøliaki, nettopp fordi han blir ekstremt dårlig av selv det minste smitte fra gluten. Han er 21 år nå, så han styrer det selv. Vi vasker forøvrig ikke ned kjøkkenet hjemme, men vasker grundig av alle flater som brukes til matlaging av f.eks. felles middager, når jeg skal bake osv. Nå bor han ikke hjemme lenger, men han hadde eget smør, hvitost, syltetøy ol., samt vaffeljern og toastjern, men ketchup ol. gikk bra så lenge vi bare passet litt på. En lager jo rutiner rundt ting, f.eks. var det så innarbeidet å droppe grønnsaker, saus, rømme ol. ned på tacolefsene og bruke egen skje for å for å fordele det utover, at det tok oss et halvår etter at han flyttet ut før vi kom på at det ikke lenger var nødvendig 😂

Anonymkode: 8c21e...186

Anonym bruker skrev (53 minutter siden):

Jøss.
Hun moren til det barnet er sykepleier, så tok det for gitt at hun viste hvor nøye man må være og tanken har aldri falt meg inn at hun var for rigid.

Men ønske om at enkelte av oss blant annet skulle bake glutenfritt kom det også en lang liste over "posekaker" fra blant annet Toro og Regal som var glutenfrie, og de av oss som ikke pleier å bake glutenfritt, og ønsket å gjøre det ble oppfordret til å bake en av disse

Anonymkode: 5e77d...796

Det er nok fordi de er glutenfrie OG «alle» liker dem. Det holder med eget bestikk/kakeform som er vasket. Ingen med cøliaki som jeg kjenner (det er en del gjennom diverse foreninger) er så rigide. Selv sykepleiere kan bli for rigide. Men hun vasker garantert ikke ned eget kjøkken for å lage mat/kaker til egne barn, det er det nok bare alle andre som må gjøre.

Anonymkode: 1f0ee...647

Anonym bruker skrev (12 minutter siden):

Det er nok fordi de er glutenfrie OG «alle» liker dem. Det holder med eget bestikk/kakeform som er vasket. Ingen med cøliaki som jeg kjenner (det er en del gjennom diverse foreninger) er så rigide. Selv sykepleiere kan bli for rigide. Men hun vasker garantert ikke ned eget kjøkken for å lage mat/kaker til egne barn, det er det nok bare alle andre som må gjøre.

Anonymkode: 1f0ee...647

Jeg kommer nok til å fortsette med det i forbindelse med bursdagen til jentungen, kjøkkenet og utstyr (er jo egentlig bare å putte utstyret jeg skal bruke i oppvaskmaskinen å ta det rett ut derfra) har jeg gode rutiner på å vaske så det er ikke så ille, og miksmasteren har sikkert godt av en god rens en gang i året..

Anonymkode: 5e77d...796

Anonym bruker skrev (1 time siden):

Har cøliaki, og det er ikke sånn at folk må vaske ned kjøkkenet før de kan lage glutenfritt. Det har jeg aldri gjort. Om det kommer 3 gram glutenmel i kaken, så er det ingen med cøliaki som dør av det. Disse foreldrene er rigide og tar litt for mye av rett og slett.

Men jeg spiser ikke glutenfritt på slike arrangement. Kan kjøpe glutenfritt hvis jeg vet at bakeren selv har cøliaki eller noen i familie med det. Men det er fordi folk ofte bommer

Anonymkode: 1f0ee...647

Barnet mitt dør ikke av 3gram vanlig mel i en kake, men han føler en stund at han kommer til å dø. 3gram mel er mer enn nok til at mitt barn blir skikkelig skikkelig dårlig. Han er skikkelig følsom og kasteropp av det minste spor.

Men man trenger ikke vaske ned kjøkkenet fordet, jeg smører både glutenfri og vanlig matpakke på samme benken. Normal renslighet holder, rene redskap og produktet som ikke har vært nær gluten. Dobbeltdyppe skjene i sukkeret etter hvetemel er krise, men samme ketchup som andre har brukt er virkelig ikke noe problem.

Vi har spist kaker i bursdager og kjøpt på 17.mai, det har faktisk alltid gått bra. Der har tillitten innfridd.

Anonymkode: 06167...e7d

Noen reagerer på spor av gluten, så man må være veldig nøye. F.eks. ikke bruke treredskaper/trefjøler som har vært brukt til glutenholdig ting før fordi det kan sitte igjen i sprekkene. Jeg vasker ikke ned kjøkkenet, men baker glutenfritt først for å unngå melstøv i lufta og har en egen glutenfri benk på kjøkkenet. Ville ikke kjøpt kake bakt av andre enn de jeg vet har cøliaki fordi folk ikke skjønner hvor nøye man må være. Har eget smør og pålegg, men ikke egen ketchup.

Anonymkode: 4368f...eee

Anonym bruker skrev (8 timer siden):

Jeg bruker ofte Toro bakemiks når jeg baker til skole og barnehage. Flere av de er glutenfri, men jeg merker de ikke med glutenfri, for jeg er så redd for at det kan være spor av gluten fra bakeutstyret/ bakebollen fra sist gang jeg brukte det. 

Anonymkode: 3b376...a16

Det hadde vært veldig fint om du merket kakene med glutenfri. Skjønner bekymringen din, men vanlig kjøkkenhygiene er godt nok! Utvalget av glutenfritt er ofte magert, synd å gå glipp av kakene dine, som helt sikkert er supre 😊

Anonymkode: 35eed...f63

Det holder lenge at redskapet/bollen osv du bruker er rent. Det er altså ikke nødvendig å vaske ned hele kjøkkenet. 🙂

Jeg har cøliaki selv, og blir veldig glad når det er glutenfritt å få kjøpt på diverse arrangementer! 🙂 Har ikke opplevd å bli dårlig av det, enda. (Og jeg blir VELDIG dårlig hvis jeg spiser gluten!!)

Anonymkode: 9eada...191

Annonse

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...