Anonym bruker Skrevet 2. april 2024 #1 Del Skrevet 2. april 2024 Barnet mitt har to positive cøliaki-blodprøver (men under 70) og skal ta gastroskopi snart. Kommer vi til å begynne med glutenfri kost umiddelbart etter gastroskopien eller finnes det grunner for å vente? Barnet har mye plager. Kan du gi meg noen gode tips i forhold til glutenfri matlaging, oppskrifter, bøker, nettsider osv? Anonymkode: b7c8c...9a4 Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/144446837-gastroskopi-c%C3%B8liaki/ Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anonym bruker Skrevet 2. april 2024 #2 Del Skrevet 2. april 2024 Det er flere nettsider om du søker etter glutenfri oppskrifter, men det som var så deilig når det ble populært med lavkarbo er at den maten også er glutenfri. Så kokebøker, oppskrifter på nett, mat i butikkene osv fikk jo så mye større plass, og alt dette kan også brukes ved cøliaki. Anonymkode: ad737...eef Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/144446837-gastroskopi-c%C3%B8liaki/#findComment-150083398 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anonym bruker Skrevet 2. april 2024 #3 Del Skrevet 2. april 2024 Anonym bruker skrev (12 minutter siden): Det er flere nettsider om du søker etter glutenfri oppskrifter, men det som var så deilig når det ble populært med lavkarbo er at den maten også er glutenfri. Så kokebøker, oppskrifter på nett, mat i butikkene osv fikk jo så mye større plass, og alt dette kan også brukes ved cøliaki. Anonymkode: ad737...eef Så bra! Takk for tips! 😊 Anonymkode: b7c8c...9a4 Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/144446837-gastroskopi-c%C3%B8liaki/#findComment-150083406 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anonym bruker Skrevet 2. april 2024 #4 Del Skrevet 2. april 2024 Ncf, pappa uten gluten, cøliakikokken og glutenfrihet har mye bra. Anonymkode: e2f03...4b9 Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/144446837-gastroskopi-c%C3%B8liaki/#findComment-150083417 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anonym bruker Skrevet 3. april 2024 #5 Del Skrevet 3. april 2024 De anbefaler vanligvis å vente med glutenfri kost til biopsien er klar i tilfelle det skjer en feil og de må ta ny prøve. Tarmen reparerer seg ofte fort hos barn, så derfor må den holdes "syk" til man er sikker. Alternativet hvis noe skulle skje, er at man må begynne på nytt med glutenholdig mat, og det er mye verre. Min sønn slet ganske mye med magen før diagnosen ble satt, men det var mer litt knip, løs mage, noe kvalme osv. Da han etter noen måneder på glutenfri kost fikk i seg gluten ved et uhell (tok ett tygg av en vanlig bolle som han trodde skulle være glutenfri), reagerte han voldsomt med store magesmerter og oppkast i flere timer. Uansett, du vil få beskjed om dette. Tips den første tiden: Lag en egen skuff el. til glutenholdig mel, vanlig havregryn ol. og merk denne. Alt annet, som sukker, bakepulver, kakao osv kan stå sammen med det glutenfrie melet. Kast treredskaper du eventuelt måtte ha, disse kan ha gluten i små sprekker ol. Siden det er et barn og det kanskje har søsken (?) kan det være lurt å lage en glutenfri sone på kjøkkenet hvis dere har plass til det med eget skjærebrett, kniv, ostehøvel ol., og eventuelt brødrister ol. Du må ikke bytte ut alt, men skal du f.eks. steke glutenfrie vafler i et jern der du har stekt vanlige vafler, bør du først rengjøre det litt og deretter bør en uten cøliaki spise den første 1-2 vaffelen av glutenfri røre. Vi har også en liten plastkasse i kjøleskapet der han med cøliaki har sitt eget smør, syltetøy og ost (hadde han spist leverpostei ol., ville det også vært der). Det må man selvsagt ikke ha, men det er lett for å få små brødsmuler i f.eks. smøret, eller at det er igjen noe på ostehøvelen som smitter over på osten el. Vi bare synes det ble enklere og tryggere slik. Taco blir nå spist med egen skje til å smøre eventuell saus, rømme ol. utover lefsen, ikke den som står i glasset/begeret, og alle grønnsakene, kjøtt ol skal slipper ned på lefsen, ikke legges nedpå. Litt slike ting. Det går veldig fort å bli vant med det. Ellers vil jeg anbefale deg å ta deg tid en dag til å virkelig gå igjennom ting på butikken av det dere pleier å spise. Les bakpå pakkene. Alle allergener er alltid merket tydelig, og du må se etter hvete, bygg, havre, rug ol. Egentlig er havregryn glutenfritt, men vanlig havre dyrkes så nær andre kornsorter at det forekommer nok smitte til at en med cøliaki kan reagere på å spise vanlig havregryn. Bruk derfor kun havregryn og produkter som er merket med at de er glutenfrie, fordi dette viser at det er dyrket helt for seg selv. De aller fleste med cøliaki tåler produkter som er merket med "kan inneholde..." eller "kan inneholde spor av..." fordi det mer er en formell forsikring enn reell fare, f.eks. at en sjokolade er produsert i samme lokale som en annen sjokolade som inneholder noe med gluten. Ellers vil du nok fort oppdage at det er mye som faktisk kan brukes, og en del man må unngå. Toro har veldig mye glutenfritt, også i sitt vanlige sortiment og ikke bare i avdelingen for glutenfrie varer i butikken, f.eks. er de vanlige lyse muffinsene glutenfrie, eller tandoorigryten, mens en del buljongterninger, hermetiske brune bønner ol. faktisk kan innholde gluten. Når det gjelder matlaging så er middag som regel enkelt å tilpasse. Både coop og barilla sin glutenfrie pasta er god, sauser lager du med maisenna i stedet for hvetemel og Old el Paso sine tacolefser er utvilsomt de beste (er kun han med cøliaki som bruker dem, vi andre bruker vanlige, men jeg har smakt alle typer selv). Vi spiser omtrent akkurat lik middag nå som tidligere. Kaker, kjeks, vafler, pannekaker ol. er like enkelt å lage glutenfrie som vanlige, du trenger bare å bytte ut hvetemel med glutenfritt mel. Utfordringen er gjærbakst, men nå er det så mange gode oppskrifter der ute at du lett finner mye, så må dere bare prøve dere fram rundt hva barnet ditt liker. Konsistensen vil være litt annerledes, men en blir fort vant med det. Og man blir fort vant til å ha en med cøliaki i hus. Det er mest de første ukene det er overveldende og litt skummelt, så går det seg til. Lykke til! Anonymkode: 1bdf4...0e0 Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/144446837-gastroskopi-c%C3%B8liaki/#findComment-150083467 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anonym bruker Skrevet 3. april 2024 #6 Del Skrevet 3. april 2024 Anonym bruker skrev (12 timer siden): Ncf, pappa uten gluten, cøliakikokken og glutenfrihet har mye bra. Anonymkode: e2f03...4b9 Takk for tips! 😊 Anonymkode: b7c8c...9a4 Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/144446837-gastroskopi-c%C3%B8liaki/#findComment-150083479 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anonym bruker Skrevet 3. april 2024 #7 Del Skrevet 3. april 2024 Anonym bruker skrev (1 time siden): De anbefaler vanligvis å vente med glutenfri kost til biopsien er klar i tilfelle det skjer en feil og de må ta ny prøve. Tarmen reparerer seg ofte fort hos barn, så derfor må den holdes "syk" til man er sikker. Alternativet hvis noe skulle skje, er at man må begynne på nytt med glutenholdig mat, og det er mye verre. Min sønn slet ganske mye med magen før diagnosen ble satt, men det var mer litt knip, løs mage, noe kvalme osv. Da han etter noen måneder på glutenfri kost fikk i seg gluten ved et uhell (tok ett tygg av en vanlig bolle som han trodde skulle være glutenfri), reagerte han voldsomt med store magesmerter og oppkast i flere timer. Uansett, du vil få beskjed om dette. Tips den første tiden: Lag en egen skuff el. til glutenholdig mel, vanlig havregryn ol. og merk denne. Alt annet, som sukker, bakepulver, kakao osv kan stå sammen med det glutenfrie melet. Kast treredskaper du eventuelt måtte ha, disse kan ha gluten i små sprekker ol. Siden det er et barn og det kanskje har søsken (?) kan det være lurt å lage en glutenfri sone på kjøkkenet hvis dere har plass til det med eget skjærebrett, kniv, ostehøvel ol., og eventuelt brødrister ol. Du må ikke bytte ut alt, men skal du f.eks. steke glutenfrie vafler i et jern der du har stekt vanlige vafler, bør du først rengjøre det litt og deretter bør en uten cøliaki spise den første 1-2 vaffelen av glutenfri røre. Vi har også en liten plastkasse i kjøleskapet der han med cøliaki har sitt eget smør, syltetøy og ost (hadde han spist leverpostei ol., ville det også vært der). Det må man selvsagt ikke ha, men det er lett for å få små brødsmuler i f.eks. smøret, eller at det er igjen noe på ostehøvelen som smitter over på osten el. Vi bare synes det ble enklere og tryggere slik. Taco blir nå spist med egen skje til å smøre eventuell saus, rømme ol. utover lefsen, ikke den som står i glasset/begeret, og alle grønnsakene, kjøtt ol skal slipper ned på lefsen, ikke legges nedpå. Litt slike ting. Det går veldig fort å bli vant med det. Ellers vil jeg anbefale deg å ta deg tid en dag til å virkelig gå igjennom ting på butikken av det dere pleier å spise. Les bakpå pakkene. Alle allergener er alltid merket tydelig, og du må se etter hvete, bygg, havre, rug ol. Egentlig er havregryn glutenfritt, men vanlig havre dyrkes så nær andre kornsorter at det forekommer nok smitte til at en med cøliaki kan reagere på å spise vanlig havregryn. Bruk derfor kun havregryn og produkter som er merket med at de er glutenfrie, fordi dette viser at det er dyrket helt for seg selv. De aller fleste med cøliaki tåler produkter som er merket med "kan inneholde..." eller "kan inneholde spor av..." fordi det mer er en formell forsikring enn reell fare, f.eks. at en sjokolade er produsert i samme lokale som en annen sjokolade som inneholder noe med gluten. Ellers vil du nok fort oppdage at det er mye som faktisk kan brukes, og en del man må unngå. Toro har veldig mye glutenfritt, også i sitt vanlige sortiment og ikke bare i avdelingen for glutenfrie varer i butikken, f.eks. er de vanlige lyse muffinsene glutenfrie, eller tandoorigryten, mens en del buljongterninger, hermetiske brune bønner ol. faktisk kan innholde gluten. Når det gjelder matlaging så er middag som regel enkelt å tilpasse. Både coop og barilla sin glutenfrie pasta er god, sauser lager du med maisenna i stedet for hvetemel og Old el Paso sine tacolefser er utvilsomt de beste (er kun han med cøliaki som bruker dem, vi andre bruker vanlige, men jeg har smakt alle typer selv). Vi spiser omtrent akkurat lik middag nå som tidligere. Kaker, kjeks, vafler, pannekaker ol. er like enkelt å lage glutenfrie som vanlige, du trenger bare å bytte ut hvetemel med glutenfritt mel. Utfordringen er gjærbakst, men nå er det så mange gode oppskrifter der ute at du lett finner mye, så må dere bare prøve dere fram rundt hva barnet ditt liker. Konsistensen vil være litt annerledes, men en blir fort vant med det. Og man blir fort vant til å ha en med cøliaki i hus. Det er mest de første ukene det er overveldende og litt skummelt, så går det seg til. Lykke til! Anonymkode: 1bdf4...0e0 Takk for mange gode tips! Mye jeg ikke har tenkt på, ser jeg. 😊 Gastroskopi imorgen, så tenkte kanskje at vi måtte starte diett imorgen, men da blir det antakelig litt lengre tid med gluten etter hva du skriver. Anonymkode: b7c8c...9a4 Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/144446837-gastroskopi-c%C3%B8liaki/#findComment-150083480 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå