Gå til innhold

Hvilken type/merke er best å steke maten i og ha på brødskive når man har veldig høyt kolestrol og er overvektig?


Anbefalte innlegg

Plantemargarin skal visst være bra, men det er mange forskjellige merker/typer. Er vita hjertego ok, eller blir man litt lurt av hjertego navnet?

Anonymkode: 067bd...9c0

Fortsetter under...

Det beste er å ikke steke mat dersom man plages av høyt kolesterol.

Hvis du absolutt mååå steke, hva med å steke i vann?

Anonymkode: fd6b2...f8a

Anonym bruker skrev (19 minutter siden):

Det beste er å ikke steke mat dersom man plages av høyt kolesterol.

Hvis du absolutt mååå steke, hva med å steke i vann?

Anonymkode: fd6b2...f8a

Du mener koke?

Anonym bruker skrev (25 minutter siden):

Plantemargarin skal visst være bra, men det er mange forskjellige merker/typer. Er vita hjertego ok, eller blir man litt lurt av hjertego navnet?

Anonymkode: 067bd...9c0

Vita hjertego' ble anbefalt av legen på sykehuset her. Det beste er å ikke bruke fett i det hele tatt når du steker. Om du har ei god panne, gjerne i rustfritt stål, og lar den bli skikkelig varm før du legger noe i, så trenger du ikke fett i. Det samme gjelder panner med belegg ala teflon. Eller så kan du ovnssteke. Det er en sunnere måte å tilberede på. Kjøp deg ev. en sprayflaske til olje. Planteoljer er bra (ikke kokos eller palme). Da kan du ta en fin dusj av olje i panna før du steker noe. På skiva ville jeg gått for andre ting enn smør og margarin. Det er ikke vanskelig å venne seg til å ikke ha smør under pålegget. Legg litt salat under eller litt grønnsaker oppå så får du den fukten smøret gir og du får i deg mer grønnsaker som en bonus. Så kan du heller spare ekte smør til det ene varme rundstykket eller den ene vaffelplata du skal kose deg med en gang. 

Anonymkode: cfe81...719

Anonym bruker skrev (25 minutter siden):

Det beste er å ikke steke mat dersom man plages av høyt kolesterol.

Hvis du absolutt mååå steke, hva med å steke i vann?

Anonymkode: fd6b2...f8a

Bruker vann noe, men synes at noen ting blir litt grapsete soggy av å bruke vann, f.eks løk. det får en litt annen konsistens og blir heller ikke myke.

Hi

Anonymkode: 067bd...9c0

Steking uten å tilsette fett de absolutt å anbefale. Magre proteiner som kylling og fisk blir godt både i stekeovn og airfryer. 
 

Smør-erstatning på brødskive/knekkebrød klarer man seg også fint uten, det er bare en vane. 
Men må man ha det er det greit å se på innholdsfortegnelsen, og velge den utgaven av smør, magerost el.l. som har lavest antall kalorier pr 100g. 

Anonymkode: f31cd...6bb

Anonym bruker skrev (1 minutt siden):

Bruker vann noe, men synes at noen ting blir litt grapsete soggy av å bruke vann, f.eks løk. det får en litt annen konsistens og blir heller ikke myke.

Hi

Anonymkode: 067bd...9c0

Ok.

Anonym bruker skrev (2 minutter siden):

Du mener koke?

Nei, steke.

Anonymkode: fd6b2...f8a

Annonse

Anonym bruker skrev (1 minutt siden):

Du mener koke?

Vita hjertego' ble anbefalt av legen på sykehuset her. Det beste er å ikke bruke fett i det hele tatt når du steker. Om du har ei god panne, gjerne i rustfritt stål, og lar den bli skikkelig varm før du legger noe i, så trenger du ikke fett i. Det samme gjelder panner med belegg ala teflon. Eller så kan du ovnssteke. Det er en sunnere måte å tilberede på. Kjøp deg ev. en sprayflaske til olje. Planteoljer er bra (ikke kokos eller palme). Da kan du ta en fin dusj av olje i panna før du steker noe. På skiva ville jeg gått for andre ting enn smør og margarin. Det er ikke vanskelig å venne seg til å ikke ha smør under pålegget. Legg litt salat under eller litt grønnsaker oppå så får du den fukten smøret gir og du får i deg mer grønnsaker som en bonus. Så kan du heller spare ekte smør til det ene varme rundstykket eller den ene vaffelplata du skal kose deg med en gang. 

Anonymkode: cfe81...719

Sprayflaske med olje var lurt, det har jeg ikke tenkt på engang.

Hi

Anonymkode: 067bd...9c0

Anonym bruker skrev (4 minutter siden):

Steking uten å tilsette fett de absolutt å anbefale. Magre proteiner som kylling og fisk blir godt både i stekeovn og airfryer. 
 

Smør-erstatning på brødskive/knekkebrød klarer man seg også fint uten, det er bare en vane. 
Men må man ha det er det greit å se på innholdsfortegnelsen, og velge den utgaven av smør, magerost el.l. som har lavest antall kalorier pr 100g. 

Anonymkode: f31cd...6bb

Jeg bruker veldig sjelden noe under pålegg, men av og til gjør jeg det, og da er det ok å ha noe som er ikke av det verste å bruke. Jeg ovnssteker veldig mye, tørrsteker gjør jeg og, men det er ikke alltid det passer, og da ønsker jeg å ha noe som er ok å bruke.

Hi

Anonymkode: 067bd...9c0

Anonym bruker skrev (4 timer siden):

Ok.

Nei, steke.

Anonymkode: fd6b2...f8a

Du kan ikke steke i vann. Vann fordamper ved 100 grader. Hvis du vil steke noe må temperaturen høyere. Baking og koking kan du derimot gjøre på så lav temperatur.

Anonymkode: 88229...c7f

Anonym bruker skrev (2 timer siden):

Du kan ikke steke i vann. Vann fordamper ved 100 grader. Hvis du vil steke noe må temperaturen høyere. Baking og koking kan du derimot gjøre på så lav temperatur.

Anonymkode: 88229...c7f

Klart du kan.

Vann fordamper forøvrig før det når hundre grader celsius. Men hvis du tror at alt vannet forsvinner i det øyeblikket det koker, da har du enten aldri kokt vann, eller så har du fulgt dårlig med.

Anonymkode: fd6b2...f8a

Anonym bruker skrev (Akkurat nå):

Klart du kan.

Vann fordamper forøvrig før det når hundre grader celsius. Men hvis du tror at alt vannet forsvinner i det øyeblikket det koker, da har du enten aldri kokt vann, eller så har du fulgt dårlig med.

Anonymkode: fd6b2...f8a

Hvis man skal "steke" maten på den måten i panna, så koker man maten, ikke steker den. Og derfor liker jeg ikke noe særlig å "steke" i vann.

Hi

Anonymkode: 067bd...9c0

Anonym bruker skrev (6 timer siden):

Hjertgo til brødskive og olivenolje til å steke løk 😃

 

Anonymkode: 58c26...1f6

Hvilken hjertego til skive, lett eller vanlig? Hjertego olje, eller vanlig olivenolje? Jeg er ikke så vant til å steke i olje, men det er en  vane som kan endres på.

Hi

Anonymkode: 067bd...9c0

Annonse

Anonym bruker skrev (11 timer siden):

Hvis man skal "steke" maten på den måten i panna, så koker man maten, ikke steker den. Og derfor liker jeg ikke noe særlig å "steke" i vann.

Hi

Anonymkode: 067bd...9c0

Nei, man gjør altså ikke det.

Alle vet at klærne tørker helt uten å koke. Alle kan se at vann ikke forsvinner når det begynner å koke. Likevel ormer man seg som en toåring som ikke vil ha på klær, og belærer om fysikk og kjemi som den reneste naturfaglærer, når noen er så frekke å påstå at man ikke behøver å stappe seg med fett, sukker, salt, etc.

Det er sikkert ikke alt som er like vellykket stekt i vann, men hey, så må man faktisk ta et valg da, om man egentlig vil spise sunnere eller om man bare vil omdefinere usunnheten som ‘sunnhet’. De som skriver hjertego og lettmargarin på produktene sine, tjener fett på de siste, det er helt sikkert.

Anonymkode: fd6b2...f8a

Kjøp deg en panne med godt slippbelgg og stek uten fett. Mat som inneholder fett som laks kan steke i sitt eget fett. Anbefaler deg en airfryer.

Og lær deg hvor det er kcalorier. Det er det du vil holde deg unna. Olivenolje er sunt men det er fett, så du vil ikke gå ned i vekt så lenge du spiser mye av det. Alt fett har ca 700 kcal i energimengde. 

Anonymkode: a466b...6b9

Anonym bruker skrev (1 time siden):

Nei, man gjør altså ikke det.

Alle vet at klærne tørker helt uten å koke. Alle kan se at vann ikke forsvinner når det begynner å koke. Likevel ormer man seg som en toåring som ikke vil ha på klær, og belærer om fysikk og kjemi som den reneste naturfaglærer, når noen er så frekke å påstå at man ikke behøver å stappe seg med fett, sukker, salt, etc.

Det er sikkert ikke alt som er like vellykket stekt i vann, men hey, så må man faktisk ta et valg da, om man egentlig vil spise sunnere eller om man bare vil omdefinere usunnheten som ‘sunnhet’. De som skriver hjertego og lettmargarin på produktene sine, tjener fett på de siste, det er helt sikkert.

Anonymkode: fd6b2...f8a

Jøss, tråkka deg visst på tærne gitt.

Hi

Anonymkode: 067bd...9c0

45 minutes ago, Anonym bruker said:

Bruk ekte smør. Det er en myte at det er farlig. Ultraprosseserte margariner er farlig. 

Anonymkode: 535be...f88

Det stemmer ikke hvis man har høyt kolesterol. "Forskning viser at det å erstatte smør eller annet «hardt» animalsk fett med myk margarin er gunstig for kolesterolet i blodet, og det ser også ut til å være forbundet med lavere risiko for hjerte- og karsykdom" - fra Helsedirektoratet. Dessuten så kan man faktisk steke mat i fett som ikke er "ultraprosesserte margariner", planteoljer som raps er ganske sunt fett!

Anonymkode: 1de87...ff8

Anonym bruker skrev (1 time siden):

Bruk ekte smør. Det er en myte at det er farlig. Ultraprosseserte margariner er farlig. 

Anonymkode: 535be...f88

Nei, ekte smør er ikke bra for høyt kolestrol.

Hi

Anonymkode: 067bd...9c0

Anonym bruker skrev (28 minutter siden):

Det stemmer ikke hvis man har høyt kolesterol. "Forskning viser at det å erstatte smør eller annet «hardt» animalsk fett med myk margarin er gunstig for kolesterolet i blodet, og det ser også ut til å være forbundet med lavere risiko for hjerte- og karsykdom" - fra Helsedirektoratet. Dessuten så kan man faktisk steke mat i fett som ikke er "ultraprosesserte margariner", planteoljer som raps er ganske sunt fett!

Anonymkode: 1de87...ff8

I teorien ja, i praksis nei. Mennesker som drikker melk er de slankeste og melkefett er forbundet med mange helseeffekter man ikke skulle trodd. Ikke at jeg gidder å strekke meg for å servere en HI som kun er frekk - jeg personlig mener at sunn/usunn mat henger sammen med både kropp og psyke, og dermed at det er vanskelig å snakke til noen som lever usunt - men ta gjerne å google melkefett og kolesterol, så får dere et overblikk. Norsk raps er kaldpresset, men mye av det som importeres og brukes i matproduksjon er nok ikke det.

Anonymkode: fd6b2...f8a

Anonym bruker skrev (2 timer siden):

I teorien ja, i praksis nei. Mennesker som drikker melk er de slankeste og melkefett er forbundet med mange helseeffekter man ikke skulle trodd. Ikke at jeg gidder å strekke meg for å servere en HI som kun er frekk - jeg personlig mener at sunn/usunn mat henger sammen med både kropp og psyke, og dermed at det er vanskelig å snakke til noen som lever usunt - men ta gjerne å google melkefett og kolesterol, så får dere et overblikk. Norsk raps er kaldpresset, men mye av det som importeres og brukes i matproduksjon er nok ikke det.

Anonymkode: fd6b2...f8a

Du er bare dritsur fordi jeg ikke liker å steke i vann, at du kan bli så muggen pga det får du stå for selv. Jeg har ikke bedt om at du skal servere meg noe som helst av unyttige kommentarer og feile slutninger, så de kan du spare deg uansett.

Hi

Anonymkode: 067bd...9c0

Anonym bruker skrev (På 12.3.2024 den 20.56):

Hvilken hjertego til skive, lett eller vanlig? Hjertego olje, eller vanlig olivenolje? Jeg er ikke så vant til å steke i olje, men det er en  vane som kan endres på.

Hi

Anonymkode: 067bd...9c0

Det er mer kalorier i olivenolje enn i smør, altså. 

Anonymkode: a9270...493

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...