Gå til innhold

Så dyrt mange matvarer har blitt.


Anbefalte innlegg

En pose sukkererter kostet 48 kroner og en 1 kg klementiner kostet 39,90 for kiloen på kiwi i dag. Nesten 70 kroner for en frossen 4-pk med first price laksefileter.

Merker du de økte matvareprisene godt på lommeboka? Er det noe du kjøper mindre av, eller har sluttet å kjøpe fordi du synes det er for dyrt?

Anonymkode: eb20a...ba3

Fortsetter under...

Anonym bruker skrev (2 minutter siden):

Vi kjøper mye på 40% og legger opp middager etter hva vibhar i fryseren. Brød kjøpt på 40% bruker vi til toast og ristet brød. Ser alltid hva som er på tilbud

Anonymkode: 18c5e...a5a

Men merker du at matvarer har blitt dyrere, siden det er tema for tråden?

Anonymkode: 984cc...11e

Anonym bruker skrev (43 minutter siden):

Men merker du at matvarer har blitt dyrere, siden det er tema for tråden?

Anonymkode: 984cc...11e

Ja det er jo derfor vi kjøper 40%. For det å kjøpe laks fullpris er blir dyrt. 

Anonymkode: 18c5e...a5a

Annonse

Men altså. Da jeg var liten kostet kneip 5 kr. Nå koster det 7kr. en 5pak røkte kjøttpølser kostet 20kr. Nå koster den 35kr. Prisen på mat har ikke økt vanvittig mye fra 90-tallet til nå. Men lønningene våre har økt enormt. Hadde prisen på mat steget i takt med lønn, så hadde vi ikke klaget. Det er bare det at prishoppet kom lenge etter økningen i lønn.

Anonymkode: 6aa45...327

Merker ikke så mye til økte priser på mat, men så handler jeg ikke så enormt mye mat, og heller ikke behov for den dyreste maten. Nordmenn bruker i dag 11,6 % av lønna på mat, i snitt. Men gjennomsnitt vil jo si at noen bruker mye mer, men også at noen bruker mye mindre. En del interessant lesing her: https://www.ssb.no/inntekt-og-forbruk/forbruk/statistikk/forbruksundersokelsen/artikler/bolig-star-for-nesten-halvparten-av-forbruket-til-lavinntektshusholdninger

Anonymkode: 4c4bd...10b

Mandariner og sukkererter i februar utgår, jeg handler ting som er i sesong og rimelig pga det.

Men jeg merker at prisene har økt ja, at jeg bruker mer av pengene mine på mat enn før.

Har derfor blitt mye mer bevisst. 

Anonymkode: f79f4...36a

Vi er en familie på seks stk (to voksne, to ungdommer og to barn) og merker at matbudsjettet har økt bekraktelig. 
 

Har blitt mye mer bevisst på hva vi kjøper. Legger opp middag etter hva vi finner i halvprisdisken og eventuelle tilbud. Handler i større grad enn tidligere på flere butikker etter hvor varene er billigst. Har nok også blitt mer bevisst på å unngå svinn og at rester benyttes. 
 

Blitt kjedeligere i grønnsaksutvalget vårt, kjøper f.eks ikke asparges til 60 kr for en bunt på 250 g og en minimals boks til 25 kr osv. Ser etter grønnsaker i billigkurven på Kiwi f.eks. 
 

Da det er tilbud på f.eks kjøttdeig, kyllingfilet osv som vi bruker en del av handler vi å legger i fryseren. Prøver i størst mulig grad å benytte varer fra halvpris og tilbud. 

Anonymkode: 817e5...d74

Annonse

Jeg synes egentlig ikke matprisene har økt så voldsomt som media skal ha det til. Iallefall ikke hvis man har et perspektiv som er lengre enn siste året. Vi bruker en ganske liten del av lønna vår på mat.

Men det er klart - forbruket av mange varer, og størrelsesporsjonene, har økt voldsomt siden 80- og 90-tallet. vi spiser større mengder kjøtt, fugl og fisk, og mindre av grønnsaker. Dessuten lager vi mindre mat selv fra bunnen av.

På 80-tallet var det helt vanlig å bake brød, lage kjøttkaker, plukke bær, forvelle grønnsaker osv. Jeg vokste opp i et typisk arbeiderstrøk, med husbankboliger og rekkehus. Lånerenta var på 17%. Ingen hadde kjøpebrød i matpakka. Syltetøyet var hjemmelaget, fedrene hogget ved selv og ingen hadde saft på drikkeflaske eller juice til frokosten (med mindre man snakker høytider).

Dette er fullt mulig i dag også. Å bake brød koster ca halvparten av det det koster å kjøpe. Å plukke bær er i mange tilfeller gratis. Man sparer masse ved å lage karbonader eller fiskegrateng selv framfor å kjøpe ferdig.

Anonymkode: 91486...3a3

Med tre aktive tenåringsgutter og to barn på barnetrinnet merkes det godt her. Varer jeg tidligere ikke tenkte over har jeg helt sluttet å kjøpe. Vi reiser til Sverige ca hver fjerde uke for å spe på, og vi voksne dropper ofte middag. Er blitt flinke til å ta med matpakke på jobb 

Anonymkode: 560b0...ed2

Matprisene har jo gått opp, men det har lønningene også. Ser vi det over noen år har nok matprisene økt mindre enn lønningene.  Hvis man bruker ting som sukkererter og asparges i februar som eksempel er det tross alt luksusforbruket man snakker om.

Anonymkode: 45948...07f

Jeg har merket det, ja. Jeg handler vanligvis annenhver uke. Før kunne jeg få handlingene til mellom 800-1.000. Nå koster hver handling mellom 1.000-1.400. Jeg går ikke inn for å spare, da jeg lever fint med den summen, men det merkes.

Anonymkode: 5f3ae...c81

Anonym bruker skrev (14 minutter siden):

Jeg har merket det, ja. Jeg handler vanligvis annenhver uke. Før kunne jeg få handlingene til mellom 800-1.000. Nå koster hver handling mellom 1.000-1.400. Jeg går ikke inn for å spare, da jeg lever fint med den summen, men det merkes.

Anonymkode: 5f3ae...c81

hvor mye har lønnen din økt i samme tidsrom?

Anonymkode: 91486...3a3

Anonym bruker skrev (1 time siden):

Jeg synes egentlig ikke matprisene har økt så voldsomt som media skal ha det til. Iallefall ikke hvis man har et perspektiv som er lengre enn siste året. Vi bruker en ganske liten del av lønna vår på mat.

Men det er klart - forbruket av mange varer, og størrelsesporsjonene, har økt voldsomt siden 80- og 90-tallet. vi spiser større mengder kjøtt, fugl og fisk, og mindre av grønnsaker. Dessuten lager vi mindre mat selv fra bunnen av.

På 80-tallet var det helt vanlig å bake brød, lage kjøttkaker, plukke bær, forvelle grønnsaker osv. Jeg vokste opp i et typisk arbeiderstrøk, med husbankboliger og rekkehus. Lånerenta var på 17%. Ingen hadde kjøpebrød i matpakka. Syltetøyet var hjemmelaget, fedrene hogget ved selv og ingen hadde saft på drikkeflaske eller juice til frokosten (med mindre man snakker høytider).

Dette er fullt mulig i dag også. Å bake brød koster ca halvparten av det det koster å kjøpe. Å plukke bær er i mange tilfeller gratis. Man sparer masse ved å lage karbonader eller fiskegrateng selv framfor å kjøpe ferdig.

Anonymkode: 91486...3a3

Jeg er helt enig. Jeg baker brød hver uke, vi sylter og safter selv, har fryseren full av sopp også. Lager kjøttkaker og medisterkaker selv, spiser det som er i sesong og lager middag der ikke proteinet er i hovedfokus nødvendigvis. Jeg er en voksen med to mellomstore barn, vi spiser godt med frukt og grønt, fisk og sunn mat, brukte 5700kr i snitt pr måned i fjor. 

Ja. Fisk er enormt med prisstigning. Selv på 40% koster salmalaks (eller tilsvarende) nesten 300 kroner for en bit som ikke metter tre voksne. Den billige Extra fisken eller tilsvarenden EMV i andre butikker er gjerne så feit, lukter merkelig og er usmakelig på så mange måter at jeg kvier meg for å kjøpe. Frossen fisk på tilbud prøver jeg kjøpe, men prisen på tilbud er jo høyere enn vanlig pris før. Var gjerne 69 og 79 kr for en 4-pack med laksefileter på 125gram for litt over et år siden, nå kommer det ikke under 100,- OG noen merker har gått ned til 4 biter på 100 gram!!!

Kylling har går opp og kjøttdeig. To for xx tilbudene på extra har økt VELDIG mye.

Jeg startet året i fjor veldig bevisst på pris ved handel på mat. Vi er heldig og har ekstra frys og den ble kun brukt til 40% varer, så det vi kunne var kjøpt på tilbud og nedsatt pga dato. Snack, brus/øl og annet unødvendig kuttet vi veldig mye ned på (om det bare hadde vært synlig på vekta, men den gang ei....), jeg lyver ikke om jeg sier vi halverte antall poser saltsnack og innkjøp av smågodt eller tilsvarende!! Likevel så hadde jeg i midten av oktober samme grunnlag for avkasting på coopkortet som jeg hadde hatt året får HELE året. Kjøper på andre butikker enn coop også, men sjelden,- da er jeg alltid der for å kjøpe spesielle varer på tilbud, så den vanen ble bare oppretthold. Men så jo på trumfkortet at det var mer avkasting der også da året var over.. 

 

Jeg fortsetter med samme opplegg i år, og merker at det er blitt veldig vanskelig å få tak i fisk på 40%, og fiskefileter fryst på tilbud er gjerne tomt eller veldig dårlige stykker igjen når jeg skal kjøpe. Samme med kyllingfilet, nesten aldri igjen/kommer ikke på 40%, så har gått tom for dette, og har måtte krype til korset og kjøpe fullpris om vi skal spise fisk, eller ren kylling. Har kjøpt det på vanlige tilbud, men igjen, synes det ofte er tomt for de pakker som er på tilbud, eller man ser det er "dårlige stykker" (både på kylling og fisk), men det får bare være.

 

Legg til at fastrenten vår gikk ut i fjor litt utpå året og årsoppgave viser over 50 000 mer i rentekostnader, strømregningene var,- til tross for strømstøtte totalt 30% høyere gjennom hele året, og forsikringene økte med 15 000.  Og ja, vi har både byttet bank og sjekket ut andre forsirkingsselskap og strømselskap og vi har det som er best for oss. Ny runde til sommeren. 

Anonymkode: fc4e7...003

Det er en merkbar endring. Ble litt sjokkert når torsk/skrei koster nesten 300 kr kiloen. Altså, her produserer vi i eget land og har så god tilgang. Men den prisen? Sjekket frysedisken, skulle tro det var rimelig. Neida. 240 kr kilo. 

Anonymkode: 8c05b...164

Anonym bruker skrev (19 timer siden):

Jeg synes egentlig ikke matprisene har økt så voldsomt som media skal ha det til. Iallefall ikke hvis man har et perspektiv som er lengre enn siste året. Vi bruker en ganske liten del av lønna vår på mat.

Men det er klart - forbruket av mange varer, og størrelsesporsjonene, har økt voldsomt siden 80- og 90-tallet. vi spiser større mengder kjøtt, fugl og fisk, og mindre av grønnsaker. Dessuten lager vi mindre mat selv fra bunnen av.

På 80-tallet var det helt vanlig å bake brød, lage kjøttkaker, plukke bær, forvelle grønnsaker osv. Jeg vokste opp i et typisk arbeiderstrøk, med husbankboliger og rekkehus. Lånerenta var på 17%. Ingen hadde kjøpebrød i matpakka. Syltetøyet var hjemmelaget, fedrene hogget ved selv og ingen hadde saft på drikkeflaske eller juice til frokosten (med mindre man snakker høytider).

Dette er fullt mulig i dag også. Å bake brød koster ca halvparten av det det koster å kjøpe. Å plukke bær er i mange tilfeller gratis. Man sparer masse ved å lage karbonader eller fiskegrateng selv framfor å kjøpe ferdig.

Anonymkode: 91486...3a3

Jeg har lagd karbonader selv flere ganger, og jeg vil vel ikke si at jeg sparer masse penger på det, vil nesten heller si at det blir dyrere.

Hi

Anonymkode: eb20a...ba3

Anonym bruker skrev (8 timer siden):

Jeg fortsetter med samme opplegg i år, og merker at det er blitt veldig vanskelig å få tak i fisk på 40%,

Merker det samme her. Før så kjøpte jeg nesten bare fisk fra 40-50 % diskene, nå er det omtrent aldri fisk i de diskene. Det er mest salatposer, ferdigsmørt mat, ferdigmiddager, ferdigpakkede salater m/dressing og ymse sauser i de diskene her nå.

Hi

Anonymkode: eb20a...ba3

Anonym bruker skrev (6 timer siden):

Det er en merkbar endring. Ble litt sjokkert når torsk/skrei koster nesten 300 kr kiloen. Altså, her produserer vi i eget land og har så god tilgang. Men den prisen? Sjekket frysedisken, skulle tro det var rimelig. Neida. 240 kr kilo. 

Anonymkode: 8c05b...164

Fisk er blitt veldig dyrt desverre.

Hi

Anonymkode: eb20a...ba3

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...