Anonym bruker Skrevet 11. mai 2023 #1 Del Skrevet 11. mai 2023 Jeg ser at flere kostholdseksperter som har gitt veiledning til helsedirektoratets nye kostråd nå vil trekke seg fordi de ikke ønsker sitt navn på noe der prosessert mat rekommenderes? Er prosessert mat farlig? Noen som forstår noe av dette? https://www.aftenposten.no/sprek/i/JQqXq8/ekspertgruppe-bidro-til-nye-kostraad-naa-kjenner-flere-av-dem-ikke-igjen-raadene-jeg-vil-ikke-ha-navnet-mitt-paa-dette Anonymkode: f812a...7ab Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/144440194-er-prosessert-mat-farlig-p%C3%A5-noen-m%C3%A5te/ Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anonym bruker Skrevet 11. mai 2023 #2 Del Skrevet 11. mai 2023 Du linker til betalingsartikkel, så aner ikke hva saken gjelder. Anonymkode: ce368...9b5 Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/144440194-er-prosessert-mat-farlig-p%C3%A5-noen-m%C3%A5te/#findComment-149956195 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anonym bruker Skrevet 11. mai 2023 #3 Del Skrevet 11. mai 2023 Kostholdsstudier viser en del sammenheng mellom mengden ultraprossesert mat i kostholdet og diverse helseproblemer. Problemet er bare at ultraprossesert mat er en veldig stor gruppe med veldig mye forskjellig typer mat i, og grensene for hva som er ultraprossesert og ikke er nokså uklare. Mye av det som er ultraprossesert inneholder mye salt, sukker og så videre, og vil uansett ikke regnes som sunt. Jeg skjønner godt at ikke gruppa har valgt å ta med noe av dette. Det ville bli alt for uklart og bare skape forvirring. Er det riktig å anbefale folk å kutte ut knekkebrød og fiskekaker f.eks.? Jeg tror ikke det ville bedret folkehelsen så mye, men skal ultraprossesert ut gjelder det den typen mat også, ikke bare fruktyoghurt, potetgull, kjeks og pølser. Anonymkode: a5f5c...e20 Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/144440194-er-prosessert-mat-farlig-p%C3%A5-noen-m%C3%A5te/#findComment-149956196 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anonym bruker Skrevet 11. mai 2023 #4 Del Skrevet 11. mai 2023 Veldig få ting er farlig i mindre mengder, veldig mange ting blir farlig/skadelig i for store mengder. Problemet med prossesert mat er at det gjelder så fryktelig mye, og det er stor forskjell på hvor skadelig ting er. Det er ingen tvil om at mengden prossesert mat vi spiser har økt betraktelig og er en del av det komplekse bildet med fedme og fedmerelatert sykdom i dag, men det er ikke hele problemet. De kan gi et generelt råd om at vi skal spise mer rene produkter, at kjøtt, fisk, fugl, grønt og frukt skal være så naturlig som mulig. Men de kan ikke si at vi skal kutte helt ut prossesert mat, for det finnes prossesert mat som er helt ok å spise. Det finnes også prossesert mat som er direkte skadelig i store mengder, men det meste er helt ok å spise av og til. Dette med kosthold er ikke en enkel greie, for det gjelder ikke bare fysisk helse, men også psykisk. Vi mennesker er nå engang skrudd sånn sammen at vi psykisk sett trenger å kose oss med litt usunne ting innimellom også, men så har det blitt litt for mye kos, litt for lett tilgjengelig, hele dagen, hver dag... Anonymkode: ff55f...f3e Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/144440194-er-prosessert-mat-farlig-p%C3%A5-noen-m%C3%A5te/#findComment-149956218 Del på andre sider Flere delingsvalg…
ReneRene Skrevet 11. mai 2023 #5 Del Skrevet 11. mai 2023 Tror dette i det store og hele handler om fedme. At man ikke har oversikt over sukker og salt- innhold. Amerikanere er vel de som lever på sånn mat mer enn noen, og der er fedme et veldig stort problem som de fleste vet. Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/144440194-er-prosessert-mat-farlig-p%C3%A5-noen-m%C3%A5te/#findComment-149956224 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anonym bruker Skrevet 12. mai 2023 #6 Del Skrevet 12. mai 2023 Anonym bruker skrev (6 timer siden): Jeg ser at flere kostholdseksperter som har gitt veiledning til helsedirektoratets nye kostråd nå vil trekke seg fordi de ikke ønsker sitt navn på noe der prosessert mat rekommenderes? Er prosessert mat farlig? Noen som forstår noe av dette? https://www.aftenposten.no/sprek/i/JQqXq8/ekspertgruppe-bidro-til-nye-kostraad-naa-kjenner-flere-av-dem-ikke-igjen-raadene-jeg-vil-ikke-ha-navnet-mitt-paa-dette Anonymkode: f812a...7ab Kommer da an på hvilken mat og hvilken prosesserinng. Selv melk er prosessert før du får drikke den, men det er en ubetinget kvalitetsheving som skjer. Upasteurisert melk bør du f eks ikke drikke. Anonymkode: c1fe2...c91 Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/144440194-er-prosessert-mat-farlig-p%C3%A5-noen-m%C3%A5te/#findComment-149956301 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anonym bruker Skrevet 12. mai 2023 #7 Del Skrevet 12. mai 2023 ReneRene skrev (4 timer siden): Tror dette i det store og hele handler om fedme. At man ikke har oversikt over sukker og salt- innhold. Amerikanere er vel de som lever på sånn mat mer enn noen, og der er fedme et veldig stort problem som de fleste vet. Ikke bare sukker og salt, men transfett er en del av bildet. Og i tillegg at en del mat er brutt ned til så lettfordøyelig fluff at absolutt all energien tas opp av kroppen. I stedet for at matvarens opprinnelige fiberinnhold o.l. bidrar til å gjøre den mindre fetende. Anonymkode: c1fe2...c91 Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/144440194-er-prosessert-mat-farlig-p%C3%A5-noen-m%C3%A5te/#findComment-149956302 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anonym bruker Skrevet 12. mai 2023 #8 Del Skrevet 12. mai 2023 Prossesert mat KAN inneholde kjemiske stoffer som kan være kreftfremkallende eller provosere frem latente kroniske autoimmune sykdommer,- men jeg tror ikke dette er det verste. Jeg tror det største problemet er at maten er mer kaloritett,- noe som i stor del grunnes i skjult sukker,- og vi legger på oss med de fare dette er for helsa. Videre så tror jeg at man faktisk ikke er i stand til pr.d.d å beregne kaloriinnhold i prosessert mat, og det å benytte kalorier i mengde kjøtt, fett, tomater, ost osv som er brukt i "Posen" ikke blir riktig for å beskrive antall kalorier i den mengde mat man får i seg fordi underveis i produksjonen bearbeider man råvarene til at ALLE kalorier blir tatt opp av kroppen, samtidig som null blir brukt til å fordøye og alle elementer i i råvarene blir kalorier kroppen kan ta opp. For å prøve forklare det enkelt. I mandler er det vel mellom 550 og 600 kalorier pr.100 gram. (ca) Når vi spiser en neve mandler eller to,- eller vi spiser 100 gram, så får vi ikke tilført 600 kalorier. VI bruker en god del på å tygge de,- videre bruker kroppen en del kaloriere på å føre den litt mer "grovere massen" ned i magen og tarm og jobber ganske mye for å bryte ned og suge til seg mest mulig av mandelens kalorier OG næringsstoffer før den kommer ut igjen. Når mandlene er ute av kroppen så vil det i tillegg være rester av mandlene igjen, altså enda flere kalorier vi IKKE tar til oss. Når mandler tilsettes i posemat, eller marsipan eller annet hvor den males opp og går gjennom mange prosesser FØR vi får den i oss,- så vil disse gjøre deler av kroppen sin jobb når det kommer til å bryte ned mandlene og dermed lette kroppen sin jobb med å ta til seg næringen. Jo flere prosesser den går gjennom,- jo mer av mandelen kan vi ta opp på kortere tid. Et tenkt eksempel kan være 100 gram mandler spist råd tilfører kroppen 300 kalorier etter at kroppens "arbeid er trukket fra og det vi ikke rekker fordøye. Rent mandelmel vil gjøre opptaket letter og av 100 gram mandler malt opp kan det hende vil får 400 kalorier. I marsipan vil samme mengde kanskje gi 500 (kun mandlene, ikke tenk på olje, sukker/melis og annet som finnes i disse godsakene) og om man fører mandler gjennom enda flere "prosesser" så vil man til slutt kanskje ikke bare få 600, men opp mot 700 fordi jeg anser det som en mulighet at foredling (om det er rett ord å bruke) i seg selv kanskje TILFØRER råvarene ekstra kalorier. Og når dette skjer med alle matvarene vi får i oss,- så vil det blir mange kalorier etterhvert! I tillegg som at mengden mat man spiser er større fordi volumet blir så mye mindre og mye av metthetsfølelsen ligger i at magesekk fylles opp,- ikke i at kroppen kjenner den har fått nok energi... Så om man blir mett av 100 gram rå mandler, så trenger man kanskje 150gram mandelmel for å få samme metthetsfølelse... Nå er dette litt egen teori spunnet ut fra det faktum at et maiskorn må vi spise tre ganger for å fordøye fullt og helt....Og det med mandlene er også noe jeg har lest,- altså at hele, rå, usaltede nøtter mest sannsynlig gir oss færre kalorier enn om nøttene er ristet, saltet eller behandlet på annen måte,- selv om man trekker fra tilførte kalorier og kun ser på nøtta. Anonymkode: 89380...f82 Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/144440194-er-prosessert-mat-farlig-p%C3%A5-noen-m%C3%A5te/#findComment-149956328 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anonym bruker Skrevet 12. mai 2023 #9 Del Skrevet 12. mai 2023 Prosessert mat handler om hvordan matens celler er brutt ned og dermed tas opp annerledes i tarmen enn om den ikke var bearbeidet. Prosessert mat (som mel) gjør at fordøyelsen ikke behøver å jobbe Fett, salt osv er ikke en del av den definisjonen, selv om mye ultraprosessert mat inneholder mye sv dette Anonymkode: 7fcc3...94a Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/144440194-er-prosessert-mat-farlig-p%C3%A5-noen-m%C3%A5te/#findComment-149956362 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå