Gå til innhold

Omg, må man skylle bønner og linser?????????


Anbefalte innlegg

Begynte å spise bønner og linser først for et år siden, aldri vært noe fan av det før. Men dum som jeg er visste jeg ikke noe om at disse må skylles! 

Hvorfor? Hvor farlig er det å ikke skylle de? Hva kan evt skje? 

Har kun helt av vannet og rett i gryta. Noen ganger kommer det jo med litt av vannet i gryta. Spiser mest brune (røde?) bønner og røde linser. I sånn papp-emballasje. 

 

Anonymkode: 02a3f...37d

Fortsetter under...

Anonym bruker skrev (6 minutter siden):

Begynte å spise bønner og linser først for et år siden, aldri vært noe fan av det før. Men dum som jeg er visste jeg ikke noe om at disse må skylles! 

Hvorfor? Hvor farlig er det å ikke skylle de? Hva kan evt skje? 

Har kun helt av vannet og rett i gryta. Noen ganger kommer det jo med litt av vannet i gryta. Spiser mest brune (røde?) bønner og røde linser. I sånn papp-emballasje. 

 

Anonymkode: 02a3f...37d

Jeg skyller dem fordi jeg ikke liker den guffa de ligger i. Det er tørre linser og bønner som må skylles før bruk. 

Anonymkode: 6d304...b40

Anonym bruker skrev (57 minutter siden):

Jeg skyller dem fordi jeg ikke liker den guffa de ligger i. Det er tørre linser og bønner som må skylles før bruk. 

Anonymkode: 6d304...b40

Åååja, takk for info 😊

Anonymkode: 02a3f...37d

Anonym bruker skrev (28 minutter siden):

Oi! Takk! Forstår jeg det riktig at dette gjaldt rå/ukokte bønner? Dvs varmebehandling gir ikke forgiftning?

Anonymkode: 02a3f...37d

Anonym bruker skrev (3 minutter siden):

Oi! Takk! Forstår jeg det riktig at dette gjaldt rå/ukokte bønner? Dvs varmebehandling gir ikke forgiftning?

Anonymkode: 02a3f...37d

Helt riktig 👌🏻

Anonymkode: c79f2...65f

Annonse

Anonym bruker skrev (38 minutter siden):

Takk! Fælt å evt forgifte ungene 😵 så skummelt, er sikkert mange som ikke vet. 

Anonymkode: 02a3f...37d

Ja, overraskende mange. Bønner og linser må kokes og legges i bløtt. Det skyldes lektiner som ligger i skallet på bønnene og linsene. Hvis du kjøper de i lake, står det som regel bak på pakken at de er klargjort for å spises. Laken er i seg selv sjelden farlig, mange bruker laken fra kikerter som vegansk erstatning for eggehvite.

Men igjen, les alltid på pakken. Helt enig med deg, det er kjipt å sende alle på sykehuset med forgiftning 😅

Anonymkode: c79f2...65f

Anonym bruker skrev (7 minutter siden):

Ja, overraskende mange. Bønner og linser må kokes og legges i bløtt. Det skyldes lektiner som ligger i skallet på bønnene og linsene. Hvis du kjøper de i lake, står det som regel bak på pakken at de er klargjort for å spises. Laken er i seg selv sjelden farlig, mange bruker laken fra kikerter som vegansk erstatning for eggehvite.

Men igjen, les alltid på pakken. Helt enig med deg, det er kjipt å sende alle på sykehuset med forgiftning 😅

Anonymkode: c79f2...65f

Men forstår egentlig at dette er ukjent for mange, for det er litt forvirrende for oss nybegynnere på bønnefronten 🤪🙈

Forstår jeg det riktig?

Kjøper man en pose med bønner/linser må de bløtlegges, vannet må helles bort, de må skylles og de må kokes.

Kjøper man i lake er de ferdig bøtelagt, men må fortsatt kokes? Ikke nødvendig å skylle, og laken er ikke giftig?

Ja, det med kikertlake har jeg lest om før. Dvs den kan umulig være farlig 🙈

Hvordan er det med bønner/linser og oppvarming av rester? Feks bønner blandet i tacokjøttet, kan det varmes rester dagen etter?

Anonymkode: 02a3f...37d

Anonym bruker skrev (40 minutter siden):

Men forstår egentlig at dette er ukjent for mange, for det er litt forvirrende for oss nybegynnere på bønnefronten 🤪🙈

Forstår jeg det riktig?

Kjøper man en pose med bønner/linser må de bløtlegges, vannet må helles bort, de må skylles og de må kokes.

Kjøper man i lake er de ferdig bøtelagt, men må fortsatt kokes? Ikke nødvendig å skylle, og laken er ikke giftig?

Ja, det med kikertlake har jeg lest om før. Dvs den kan umulig være farlig 🙈

Hvordan er det med bønner/linser og oppvarming av rester? Feks bønner blandet i tacokjøttet, kan det varmes rester dagen etter?

Anonymkode: 02a3f...37d

Det er ingen anbefaling mot å varme opp bønner. Det gjelder mest spinat, egg, rødbeter, selleri, sopp. Ris og pasta må avkjøles raskt om du skal ha rester. Kylling krever riktig oppvarming for å ikke endre proteinsammensetning. Akkurat den siste er mer plagsom enn farlig, i og med den kun tøyser med fordøyelsen. Ellers er det meste innafor å varme opp. 
 

De fleste bønner i lake kan bare skylles og spises, står ofte bak på pakken, de er ferdig bearbeidet. Ikke fullt så skummelt som tørre, hvor mangel på koking kan gi organsvikt. For den er jo litt lei 😅 Litt som å plukke feil sopp i skogen. Men ja, ut fra det du skriver mener jeg du har riktig oppfatning av bønneverden 😃 med unntak at enkelte i lake må kokes. De er ferdig preppa. 
 

 

Anonymkode: c79f2...65f

Anonym bruker skrev (Akkurat nå):

Det er ingen anbefaling mot å varme opp bønner. Det gjelder mest spinat, egg, rødbeter, selleri, sopp. Ris og pasta må avkjøles raskt om du skal ha rester. Kylling krever riktig oppvarming for å ikke endre proteinsammensetning. Akkurat den siste er mer plagsom enn farlig, i og med den kun tøyser med fordøyelsen. Ellers er det meste innafor å varme opp. 
 

De fleste bønner i lake kan bare skylles og spises, står ofte bak på pakken, de er ferdig bearbeidet. Ikke fullt så skummelt som tørre, hvor mangel på koking kan gi organsvikt. For den er jo litt lei 😅 Litt som å plukke feil sopp i skogen. Men ja, ut fra det du skriver mener jeg du har riktig oppfatning av bønneverden 😃 med unntak at enkelte i lake må kokes. De er ferdig preppa. 
 

 

Anonymkode: c79f2...65f

Kan man ikke varme opp igjen selleri, det visste jeg ikke, der lærte jeg noe nytt. Hvordan varmer man opp kylling riktig?

Anonymkode: eb1e6...47f

Anonym bruker skrev (3 minutter siden):

Kan man ikke varme opp igjen selleri, det visste jeg ikke, der lærte jeg noe nytt. Hvordan varmer man opp kylling riktig?

Anonymkode: eb1e6...47f

Lav temperatur.

Selleri inneholde nitrater, de omdannes til nitritt ved oppvarming, som er kreftfremkallende. Ikke dødelig der og da, men ikke positivt for kroppen hvis en tror på forskning. 

Anonymkode: c79f2...65f

Anonym bruker skrev (17 minutter siden):

Det er ingen anbefaling mot å varme opp bønner. Det gjelder mest spinat, egg, rødbeter, selleri, sopp. Ris og pasta må avkjøles raskt om du skal ha rester. Kylling krever riktig oppvarming for å ikke endre proteinsammensetning. Akkurat den siste er mer plagsom enn farlig, i og med den kun tøyser med fordøyelsen. Ellers er det meste innafor å varme opp. 
 

De fleste bønner i lake kan bare skylles og spises, står ofte bak på pakken, de er ferdig bearbeidet. Ikke fullt så skummelt som tørre, hvor mangel på koking kan gi organsvikt. For den er jo litt lei 😅 Litt som å plukke feil sopp i skogen. Men ja, ut fra det du skriver mener jeg du har riktig oppfatning av bønneverden 😃 med unntak at enkelte i lake må kokes. De er ferdig preppa. 
 

 

Anonymkode: c79f2...65f

Takk for oppklaring, så snilt av deg 😁

Enig ang organsvikt, den er faktisk litt lei 😆

Anonymkode: 02a3f...37d

Annonse

Anonym bruker skrev (8 minutter siden):

Lav temperatur.

Selleri inneholde nitrater, de omdannes til nitritt ved oppvarming, som er kreftfremkallende. Ikke dødelig der og da, men ikke positivt for kroppen hvis en tror på forskning. 

Anonymkode: c79f2...65f

Akkurat den har jeg erfart, men jeg lærte noe nytt her også. Har varmet opp biter av kyllingfilet i micro på full guffe, der blir jo rene viskelæret.  Men ikke forstått at dette kan unngås ved oppvarming på LAV temperatur. Så takk for mer info 👏👏

Anonymkode: 02a3f...37d

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...