Gå til innhold

Kan dere kloke hoder hjelpe meg litt med oppskrifter?


Anbefalte innlegg

Vi har invitert en person helt uten nettverk hjem til oss i julen. I dag fikk jeg vite at denne personen ikke kan ha hverken gluten eller laktose.

Vi skal ha pinnekjøtt. Da tenker jeg at vi stapper en porsjon rotmos med bare kraft. Det blir vel bra? Ellers er det ikke gluten eller laktose i middagen.

Til dessert har vi vanligvis riskrem. Ungene blir veldig skuffet om vi butter dessert. Det jeg da lurer på er:

1) Kan vi servere riskrem med mandel til flertallet, og så lage en annen dessert til gjesten?

2) Er det en god oppskrift på laktosefri riskrem? Smaker denne godt?

Finns det gluten/ laktosefrie småkaker? Alt jeg har bakt inneholder minst en allergen🙈

Anonymkode: 8d616...d3c

Fortsetter under...

Bytt vanlig fløte med laktosefri. Det smaker bare litt søtere. Da kan du servere det samme til alle gjestene.

Risboller med laktosefri sjokolade er gull. Ellers tror jeg Fria har gluten og laktosefri pepperkaker. 

Edit: Det finnes laktosefritt smør også hvis du vil ha det i rotmosen.

Endret av HvittHus
Anonym bruker skrev (4 minutter siden):

Og denne gjesten kan ikke ta med seg noe mat? Jeg ville tilbudt meg å ta med egen stappe og dessert. Nok stress denne dagen.

Anonymkode: 4948d...3fd

Det er da ikke stress å bytte vanlig fløte med laktosefri, og vanlig smør med laktosefri? Maten skal jo lages uansett om man bruker det ene eller det andre.

Pinnekjøtt med tilbehør er glutenfritt, og det er bare til å kjøpe laktosefri melk, smør og fløte og lage ting som vanlig.

Kokousmakroner er glutenfrie og melkefrie, også de man kjøper.

Anonymkode: e8306...909

Annonse

Svigerdatteren min tåler ikke laktose, så vi har byttet ut melk, fløte og smør med laktosefri når hun er her. Merker det overhodet ikke på smaken.

Så jeg hadde laget riskrem med laktosefri fløte, ikke noe problem.

Men vi har alltid to desserter da, så kan folk ta det de vil ha. Vi har både riskrem, karamellpudding og de årene søsteren min er her har vi en iskake også.

Anonymkode: 22fee...5bc

Laktosefritt er ikke vanskelig. Det finnes som flere sier her både fløte, melk, smør, margarin og flere ting som er laktosefritt. Har aldri kjøpt det, men det finnes antageligvis laktosefri sjokolade og is også. 

Glutenfritt er ikke så vanskelig det heller. Pinnekjøtt, ribbe, surkål, kålrabistappe, poteter, grønnsaker, kalkun og alt det der er jo glutenfritt. Geisha grøtris er glutenfri, mulig de andre er det også. Så riskrem kan du lage av grøtris og laktosefritt smør / melk. Rød saus, om du bruker det, jevnet med potetmel og det er glutenfritt. 

Toro buljonger er glutenfrie, om du bruker det i saus. Men vanlig soyasaus er ikke glutenfri, fordi det jukses og brukes hvete i den ofte. Tilfelle du lager saus med tilsetting av soyasaus. Men noe buljong kan inneholde laktose. Det skal stå på. 

Det er ingen stor kunst å lage laktosefri mat. Det er enkelt å bytte ut vanlige meieriprodukter med laktosefrie. Laktosefri melk og fløte smaker litt søtere enn vanlig melk og fløte. Det er litt verre med glutenfritt, for er kan ikke glutenfritt erstatte hvetemel f.eks sånn helt uten videre. Men med maten du skal lage er det ikke noe problem. Du kan bruke maizenna-mel til å jevne saus med om du ønsker å jevne den. Og pass på å lage glutenfri mat på en benk som er vasket på forhånd sånn at det er fritt for melrester etc og ikke bruk redskaper som har vært i kontakt med mel uten at de er vasket først. 

Anonymkode: 6972f...8ff

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...