Gå til innhold

Er det vanlig og kunne lage mat fra bunnen av???


Anbefalte innlegg

Spurvugla skrev (38 minutter siden):

Ja, vi også, på 80- og 90-tallet. Tror til og med at vi hadde en slags prøve i hvit saus.

Vi satte nok ikke så mye pris på det der og da, men i ettertid ser jeg at det var nyttig. Vi var gjennom hvit og brun saus, enkel baking (gjærbakst og kaker), koking av potet og grønnsaker, bakt potet og sikkert mye mer. Det er synd så mye av det har falt ut av skolen nå.

Jeg var ikke født på 80- og 90- tallet. Det var sikkert større fag før. 

Anonymkode: 3fb3e...f67

Fortsetter under...

Gjest NotNaomi
Anonym bruker skrev (2 minutter siden):

Altså det hørtes jo for vanskelig ut med koking over natta? Det må da ta 10 timer? Kan du ikke gi meg en lettere? Som tar maks 2 timer? (Helst 1 ) 

Anonymkode: 3fb3e...f67

Ingenting skal koke over natta 😄 ja, jeg vil råde deg til at hvis du lager brun saus, så bruk kjøttkraft og ikke bare vann...

Og så kan du kutte en haug grønnsaker, koke dem og hive dem opp i brun saus. Det blir brun jukselapskaus som smaker godt. La sausen koke minst en time. Den var jo lett? 

Jeg kan ikke huske å ha laget hvit og brun saus på skolen. Og er født på 70 tallet.

Men jeg kan lage mat fra bunn av. Har lært alt selv, da min mor ikke kunne lage mat, og hun lagde ikke god mat.

Hva om du lager en pastasaus, det er jo ganske enkelt og tar ikke så lang tid. Bare google pastasaus, så kommer det nok opp mange forslag. 

Anonymkode: 12945...15d

NotNaomi skrev (31 minutter siden):

Ingenting skal koke over natta 😄 ja, jeg vil råde deg til at hvis du lager brun saus, så bruk kjøttkraft og ikke bare vann...

Og så kan du kutte en haug grønnsaker, koke dem og hive dem opp i brun saus. Det blir brun jukselapskaus som smaker godt. La sausen koke minst en time. Den var jo lett? 

Er det sånn det lages lapskaus? Men lapskaus er jo tykk? Hvordan lager jeg kjøttkraft? 

Anonymkode: 3fb3e...f67

Gjest NotNaomi
Anonym bruker skrev (10 minutter siden):

Er det sånn det lages lapskaus? Men lapskaus er jo tykk? Hvordan lager jeg kjøttkraft? 

Anonymkode: 3fb3e...f67

Den blir tykk 🙂 nei, ordentlig lapskaus lages ved å koke grønnsaker i kjøttkraft fra kjøttbein osv.. 

Du kan jo kjøpe ferdig tror jeg.. vet ikke helt. Ellers koker du kjøttbein. Hiv det oppi vann og kok til kjøttet løsner fra beinet. Og sil kraften 🙂

NotNaomi skrev (1 minutt siden):

Den blir tykk 🙂 nei, ordentlig lapskaus lages ved å koke grønnsaker i kjøttkraft fra kjøttbein osv.. 

Du kan jo kjøpe ferdig tror jeg.. vet ikke helt. Ellers koker du kjøttbein. Hiv det oppi vann og kok til kjøttet løsner fra beinet. Og sil kraften 🙂

Ok kanskje dumt spørsmål men kjøttbein kjøper jeg det i en ferskvare disk?😁

Anonymkode: 3fb3e...f67

Annonse

Gjest NotNaomi
Anonym bruker skrev (Akkurat nå):

Ok kanskje dumt spørsmål men kjøttbein kjøper jeg det i en ferskvare disk?😁

Anonymkode: 3fb3e...f67

Ja du kan spørre der. Tror det fins i frysedisker også. Alt sånt er lurt å handle på Meny. Litt dyrere, men alltid serviceinnstilte med svar på det du spør om!

NotNaomi skrev (13 minutter siden):

Ja du kan spørre der. Tror det fins i frysedisker også. Alt sånt er lurt å handle på Meny. Litt dyrere, men alltid serviceinnstilte med svar på det du spør om!

Oki❤️ Men hvis jeg lager tomatsuppe lager jeg det av ferske tomater eller tomatpurè? Det har jeg også lyst å kunne. 

Anonymkode: 3fb3e...f67

Anonym bruker skrev (7 minutter siden):

Oki❤️ Men hvis jeg lager tomatsuppe lager jeg det av ferske tomater eller tomatpurè? Det har jeg også lyst å kunne. 

Anonymkode: 3fb3e...f67

Begge deler går an. 

Anonymkode: e0bf0...8f6

Det er veldig lett å lage lapskaus om du har litt tid. Jeg bruker aldri kjøttbein, jeg bare kjøper grytekjøtt, kutter det i passe biter, bruner lett og har det i en kjele med vann. Koker til det er mørt, det tar gjerne 4 timer da, så du må ha litt tid, men da smaker vannet kjøttet har kokt i kjempegodt og man trenger ikke noe annen kjøttkraft. Bare kutt opp og ha i grønnsakene du ønsker, kok til mørt og smak til med salt og pepper. Vil du ha den litt tykk har du et par poteter i og lar koke med hele veien, da koker de helt i stykker og tykner gryta.

Tomatsuppe er enkelt å lage selv, og f.eks Meny har både oppskrifter og videoer som viser. Veldig greit å følge:

https://meny.no/oppskrifter/Supper/Hjemmelaget-tomatsuppe/

Anonymkode: 2c9ae...bfc

Anonym bruker skrev (5 minutter siden):

Det er veldig lett å lage lapskaus om du har litt tid. Jeg bruker aldri kjøttbein, jeg bare kjøper grytekjøtt, kutter det i passe biter, bruner lett og har det i en kjele med vann. Koker til det er mørt, det tar gjerne 4 timer da, så du må ha litt tid, men da smaker vannet kjøttet har kokt i kjempegodt og man trenger ikke noe annen kjøttkraft. Bare kutt opp og ha i grønnsakene du ønsker, kok til mørt og smak til med salt og pepper. Vil du ha den litt tykk har du et par poteter i og lar koke med hele veien, da koker de helt i stykker og tykner gryta.

Tomatsuppe er enkelt å lage selv, og f.eks Meny har både oppskrifter og videoer som viser. Veldig greit å følge:

https://meny.no/oppskrifter/Supper/Hjemmelaget-tomatsuppe/

Anonymkode: 2c9ae...bfc

Takk❤️

Anonymkode: 3fb3e...f67

Gjest NotNaomi
Anonym bruker skrev (Akkurat nå):

Det var mer før i tiden, nå er bilene for avanserte 🤔

Anonymkode: 97ad4...7f0

Ja det var det jeg stusset ved. Syns jeg ser naboene stå og demontere Teslaene sine her for å sette dem sammen igjen 🤣 det fins Teslaer på østkanten også. Det er Teslaer overalt! Har ikke sett noen har gjort annet enn å åpne dørene, kjøre og å lade dem jeg..

Annonse

Gjest NotNaomi
Anonym bruker skrev (20 minutter siden):

Oki❤️ Men hvis jeg lager tomatsuppe lager jeg det av ferske tomater eller tomatpurè? Det har jeg også lyst å kunne. 

Anonymkode: 3fb3e...f67

Ja, dra av skallet på kokte tomater og bruk noen + purre(  Og løk ) Ha rømme på toppen om du liker det. 

Anonym bruker skrev (12 timer siden):

Er det noe alle bør kunne? Jeg kan ikke det…

Anonymkode: 3fb3e...f67

Jeg kan, men har null interesse i alt hverdagsstress. Det finnes ikke nok timer i døgnet. Derfor tyr vi til sunne nok alternativer. 

Anonymkode: d1ac6...ab7

Tomatsuppe er vel det aller enkleste:

finhakket løk, hakkede tomater på boks, buljong, vann og krydder etter smak. + maisenna for p gjøre den tykkere. Serveres med egg, baconterninger, pølserester eller pasta. 

Anonymkode: 32186...8e3

NotNaomi skrev (13 timer siden):

Jeg kunne ikke bake, og det skrev jeg her på forumet. Jeg skjønte fort at det BURDE jeg kunne! 😄 for å si det sånn. Hadde aldri lært å bake og var ikke vant til kaker osv.

Men det gikk en f... i meg, så jeg lærte det. Det falt meg overraskende lett også. 

Hvis alle lagde mat fra bunn så hadde ikke halvfabrikata og ferdigrettter solgt såå mye. Jeg ser voksne som handler alt fra sausposer til ferdig lapskaus hver eneste dag.

Men hjemmelaget smaker best, akkurat det gjør det altså. Start med noe enkelt. Supper osv. Hvis du vil da. 

Har du link til den tråden?

Anonym bruker skrev (3 timer siden):

Er det sånn det lages lapskaus? Men lapskaus er jo tykk? Hvordan lager jeg kjøttkraft? 

Anonymkode: 3fb3e...f67

Kjøp deg en grunnleggende kokebok og les det du lurer på.

Anonymkode: 6b402...b36

Slik verden er i dag er det skummelt om det er mange som ikke kan lage mat fra bunnen av. Jeg ville satt igang å lære med det samme, for vi kan ikke forvente at mat alltid er like tilgjengelig på butikken som det er i dag.

Sett i gang, HI - lær :)

Anonymkode: 8274e...c27

Anonym bruker skrev (5 timer siden):

Slik verden er i dag er det skummelt om det er mange som ikke kan lage mat fra bunnen av. Jeg ville satt igang å lære med det samme, for vi kan ikke forvente at mat alltid er like tilgjengelig på butikken som det er i dag.

Sett i gang, HI - lær :)

Anonymkode: 8274e...c27

Hva er skummelt med det? Jeg har ikke tenkt over det før jeg spurte i denne tråden. Det hadde vært gøy å kunne det men er det så veldig vanlig da? Får jo alt fra Toro.

Anonymkode: 3fb3e...f67

Jeg er ikke så veldig flink til å lage mat, blir litt Toro og halvfabrikata. Det er mannen som lager mest middager her i huset. Men jeg kan lage, kjøttkaker i brun saus med poteter og grønnsaker, lapskaus, diverse supper, gryteretter, potetmos og kjøttboller fra bunnen av. Og jeg elsker å bake gjærbakst, så det blir ofte pizzahorn, horn med ost og skinke, boller, rundstykker, og polarbrød. 

Anonymkode: 5617c...df1

Anonym bruker skrev (2 timer siden):

Hva er skummelt med det? Jeg har ikke tenkt over det før jeg spurte i denne tråden. Det hadde vært gøy å kunne det men er det så veldig vanlig da? Får jo alt fra Toro.

Anonymkode: 3fb3e...f67

Se til Sverige, som på dette områder i stor grad kan sammenlignes med oss.

Oppstår det en akutt krise hvor landet ikke kan få tak importert mat så går svenskene fra fulle butikker til sult på 14 dager.

Skulle en krise oppstå vil man mest trolig måtte forholde seg til råvarer når man får tak i noe. Da må man vite hva man skal gjøre med råvarene for å greie seg, enten det er å lage mat eller behandle mat for lengre oppbevaring.

Da andre verdenskrig startet hadde Norge en selvforsyningsgrad på 80 %, dvs. av all maten vi spiste den gangen var det bare 20 % som ble importert, resten produserte vi i Norge. I dag er selvforsyningsgraden vår på 46%, dvs. vi produserer mindre enn halvparten av all maten vi trenger for å leve. I Sverige er det akkurat det samme - da de for vel 25 år siden ble med i EU hadde de en selvforsyningsgrad på mellom 75 og 90 prosent, i dag produseres mindre enn halvparten av maten svensker trenger for å leve i Sverige.

Vi kan ikke forvente at andre land alltid kan fylle våre matvarehyller om det skjer en krise, enten den krisen skjer der råvarene eller matvarene produseres eller om krisen skjer andre steder. Verden er mer usikker, da bør det minste være at man kan lage mat noenlunde fra bunn. Man trenger på ingen måte være gourmetkokk, men man må ha helt grunnleggende kunnskap om matlaging og hvordan behandle mat for lengre matlagring. Blir det en langvarig krise så vil hvert land først og fremst sørge for seg selv. Dvs. vi må kunne produsere mer innenlands, og i en krise blir det minimalt av halvfabrikata eller helfabrikata, da må man ha et minimum av kunnskap. Hvis man må begynne å dyrke mer mat lokalt og ma kun får tak i lokale råvarer, da må man også vite hva man skal gjøre med den.

Jeg skriver ikke dette for å skremme, men fordi vi i dag har tid og mulighet til å lære det vi trenger å kunne hvis en krise skulle oppstå. Skulle det da oppstå en krise er vi mest mulig forberedt - ergo trenger man ikke bekymre seg for at noe skal skje, fordi man vil være i bedre stand til å greie seg hvis det likevel skulle skje.

Kanskje du kan melde deg på et matlagingskurs over nyttår :)

Anonymkode: 8274e...c27

Spurvugla skrev (14 timer siden):

Ja, vi også, på 80- og 90-tallet. Tror til og med at vi hadde en slags prøve i hvit saus.

Vi satte nok ikke så mye pris på det der og da, men i ettertid ser jeg at det var nyttig. Vi var gjennom hvit og brun saus, enkel baking (gjærbakst og kaker), koking av potet og grønnsaker, bakt potet og sikkert mye mer. Det er synd så mye av det har falt ut av skolen nå.

De gjør det fortsatt. Denne uka hadde sønnen min praktisk prøve i hvit og brun saus.😊

Anonymkode: c5821...796

Anonym bruker skrev (3 minutter siden):

Se til Sverige, som på dette områder i stor grad kan sammenlignes med oss.

Oppstår det en akutt krise hvor landet ikke kan få tak importert mat så går svenskene fra fulle butikker til sult på 14 dager.

Skulle en krise oppstå vil man mest trolig måtte forholde seg til råvarer når man får tak i noe. Da må man vite hva man skal gjøre med råvarene for å greie seg, enten det er å lage mat eller behandle mat for lengre oppbevaring.

Da andre verdenskrig startet hadde Norge en selvforsyningsgrad på 80 %, dvs. av all maten vi spiste den gangen var det bare 20 % som ble importert, resten produserte vi i Norge. I dag er selvforsyningsgraden vår på 46%, dvs. vi produserer mindre enn halvparten av all maten vi trenger for å leve. I Sverige er det akkurat det samme - da de for vel 25 år siden ble med i EU hadde de en selvforsyningsgrad på mellom 75 og 90 prosent, i dag produseres mindre enn halvparten av maten svensker trenger for å leve i Sverige.

Vi kan ikke forvente at andre land alltid kan fylle våre matvarehyller om det skjer en krise, enten den krisen skjer der råvarene eller matvarene produseres eller om krisen skjer andre steder. Verden er mer usikker, da bør det minste være at man kan lage mat noenlunde fra bunn. Man trenger på ingen måte være gourmetkokk, men man må ha helt grunnleggende kunnskap om matlaging og hvordan behandle mat for lengre matlagring. Blir det en langvarig krise så vil hvert land først og fremst sørge for seg selv. Dvs. vi må kunne produsere mer innenlands, og i en krise blir det minimalt av halvfabrikata eller helfabrikata, da må man ha et minimum av kunnskap. Hvis man må begynne å dyrke mer mat lokalt og ma kun får tak i lokale råvarer, da må man også vite hva man skal gjøre med den.

Jeg skriver ikke dette for å skremme, men fordi vi i dag har tid og mulighet til å lære det vi trenger å kunne hvis en krise skulle oppstå. Skulle det da oppstå en krise er vi mest mulig forberedt - ergo trenger man ikke bekymre seg for at noe skal skje, fordi man vil være i bedre stand til å greie seg hvis det likevel skulle skje.

Kanskje du kan melde deg på et matlagingskurs over nyttår :)

Anonymkode: 8274e...c27

Hvorfor skulle det skjedd   I Norge?? Om om det haster har jeg foreldre som kan ordne for meg? Det er noe skremmende Å lese. 

Anonymkode: 3fb3e...f67

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...