Gå til innhold

Forelder krever at alle merker mat med «halal, minus svin eller vegetar»?🤔


Anbefalte innlegg

NotNaomi skrev (23 minutter siden):

Herregud 🤣 sånn krisemaksimering for å skrive noen bokstaver. 

Hvor skal grensa gå, spør flere. Helt typisk at man ikke kan forholde seg til en enkel problemstilling, neida. Her må det sees for seg større og mer krevende scenarioer med én gang. En liten problemstilling kan jo føre med seg så uhyggelig mye mer. 

Gi dere? 😂 

Ja? De fleste greier å se det store bildet og helheten. Og da må en jo sette grensa et sted. Hvorfor skjønner du ikke enkle ting?

Anonymkode: 848a0...ca0

Fortsetter under...

Hva slags mat er det snakk om på de felles matbordene da? Kan jo se nytten i at en hjemmelaget suppe er det mulig å finne ut hva som er i den. Ikke alle tåler melkeprotein og gluten. I skolesammenheng har jeg kun vært med på enkle retter og brød med pålegg, trenger jo ikke akkurat merke melkekartongen med «inneholder melk» 😅

Anonymkode: 5148e...bf1

Hvis man vet at maten er halal er det ikke noe problem å merke maten med det. Jeg vet ikke hva som skal til for at den er det, bortsett fra at jeg har fått beskjed om at kyllingpølse er greit å servere i bursdag, så jeg hadde ikke turt å merke maten med det. De gangene vi har hatt noen med cøliaki på mat hjemme, har jeg sørget for at jeg er 100% sikker på at det ikke er gluten i magen og servert den. Baker jeg toro sin glutenfrie kake til et skolearrangement er jeg ikke like nøye på om det er noen melrester noe sted og skriver heller ikke på at det er glutenfritt. 

Ønsker man halal får man enten forskyne seg med det som helt tydelig er halal eller ha med seg sin egen mat. Det gjør, uansett merking, mange med f.eks cøliaki uansett for å være helt sikre. 

Anonymkode: fbb13...6be

Anonym bruker skrev (1 time siden):

Vel selv hadde jeg valgt å trekke meg fra det å lage mat om dette skal bli normen. Kunne kjøpt en pose med mandariner å satt ut. 

Anonymkode: c1721...83d

Hva med de som ikke tåler mandarin??😅

Anonymkode: de919...ab1

Annonse

Anonym bruker skrev (2 timer siden):

Vel selv hadde jeg valgt å trekke meg fra det å lage mat om dette skal bli normen. Kunne kjøpt en pose med mandariner å satt ut. 

Anonymkode: c1721...83d

Du trekker deg fra å lage mat hvis den må merkes som halal eller vegetar? Du høres ut som en skikkelig solskinnsbolle.

Anonym bruker skrev (2 timer siden):

Vel selv hadde jeg valgt å trekke meg fra det å lage mat om dette skal bli normen. Kunne kjøpt en pose med mandariner å satt ut. 

Anonymkode: c1721...83d

Hva er egentlig problematisk med å skrive en lapp med ingredienser? Er det en prinsippsak, eller hva er greia? For at det er så umenneskelig mye arbeid å gjøre det kjøper jeg ikke.  

Har du sære matkrav så må du i offentlige sammenkomster passe dem selv enten det er allergi eller religion. Jeg tar ikke noe ansvar i en skole-/lagssammenheng for at det jeg trodde var nøttefritt viser seg å ha en ingrediens som har spor av nøtter og sender noen i anafylaktisk sjokk. Jeg kan forholde meg til våre familieinterne matnødvendigheter, fordi jeg der kjenner publikum og alvorlighetsgraden av allergi, samt at vi har oppskrifter vi vet fungerer og tåles. Men det er folk jeg bryr meg om. Andre får styre sine egne allergibarn til å selv passe på eller kun spise medbrakt. 

Gjest NotNaomi
Anonym bruker skrev (36 minutter siden):

Dette har jeg da automatisk gjort i alle år, er da den minste jobben med det hele å skrive en liten lapp.

Anonymkode: b770e...04a

Good one.

"Her har jeg handlet inn og lagd mat i to timer, og så må jeg bruke ti sekunder på å skrive en lapp også?!"

Gjest NotNaomi
sug lut skrev (1 minutt siden):

Har du sære matkrav så må du i offentlige sammenkomster passe dem selv enten det er allergi eller religion. Jeg tar ikke noe ansvar i en skole-/lagssammenheng for at det jeg trodde var nøttefritt viser seg å ha en ingrediens som har spor av nøtter og sender noen i anafylaktisk sjokk. Jeg kan forholde meg til våre familieinterne matnødvendigheter, fordi jeg der kjenner publikum og alvorlighetsgraden av allergi, samt at vi har oppskrifter vi vet fungerer og tåles. Men det er folk jeg bryr meg om. Andre får styre sine egne allergibarn til å selv passe på eller kun spise medbrakt. 

Men det er jo derfor foreldre bør skrive en lapp,- for at de andre skal ha muligheten til å passe på? 

Annonse

Anonym bruker skrev (1 time siden):

Hva med de som ikke tåler mandarin??😅

Anonymkode: de919...ab1

😂 Men da regner jeg med at de ser at det er en mandarin. 

Anonymkode: c1721...83d

Anonym bruker skrev (1 time siden):

Hvis man vet at maten er halal er det ikke noe problem å merke maten med det. Jeg vet ikke hva som skal til for at den er det, bortsett fra at jeg har fått beskjed om at kyllingpølse er greit å servere i bursdag, så jeg hadde ikke turt å merke maten med det. De gangene vi har hatt noen med cøliaki på mat hjemme, har jeg sørget for at jeg er 100% sikker på at det ikke er gluten i magen og servert den. Baker jeg toro sin glutenfrie kake til et skolearrangement er jeg ikke like nøye på om det er noen melrester noe sted og skriver heller ikke på at det er glutenfritt. 

Ønsker man halal får man enten forskyne seg med det som helt tydelig er halal eller ha med seg sin egen mat. Det gjør, uansett merking, mange med f.eks cøliaki uansett for å være helt sikre. 

Anonymkode: fbb13...6be

Egentlig skal dyret velsigne av en iman, men i dag tror jeg at de nøyer seg med å velsigne slakteriet. Dyrene skal tappes for mest mulig blod før de drepes. Typisk er da å henge opp ned og få halsen kappet opp. 

Anonymkode: c1721...83d

Jeg skjønner ikke helt problemstillingen.

Dersom de ønsker at mat som enten er uten svin, halal eller vegetar merkes med det ser jeg virkelig ikke noe problem med det. Mat kan godt for eksempel finne på å se vegetar ut uten av det er det. Er det virkelig så vanskelig å lage en liten papirlapp og sette ved siden av?

Dersom de mener all mat enten skal være vegetar, halal eller uten svin syn jeg det er for mye å forlange.

Anonymkode: 16be6...b97

Anonym bruker skrev (1 time siden):

😂 Men da regner jeg med at de ser at det er en mandarin. 

Anonymkode: c1721...83d

Jo men noen tåler ikke at det åpnes i nærheten...

Anonymkode: de919...ab1

Dette er et ikke-problem. For det første har jeg vanskeligheter for å tro at dette er et krav som til stadighet stilles. Jeg har i snart ti år jobbet på en skole der jeg vil anslå at rundt 80% av elevgruppen kun spiser halalslaktet mat. Jeg har aldri opplevd så mye som et ønske om merking. Ellers ser jeg ikke hva problemet med å skulle merke er. Jeg er ikke analfabet, så jeg klarer å skrive et par ord uten at det krever stort av meg. 

Anonymkode: 0be6d...006

Anonym bruker skrev (42 minutter siden):

Jo men noen tåler ikke at det åpnes i nærheten...

Anonymkode: de919...ab1

Banan da om du skal være så vrang. 

Anonymkode: c1721...83d

Anonym bruker skrev (4 timer siden):

Det er jo ikke utrygt å få i seg kjøtt, svin eller ikke halal mat. Så det trenger ikke merkes, slike særheter trenger ikke påtvinges andre.

Allergier er en helt annen sak.

Anonymkode: 848a0...ca0

Spørs om det har noe særlig å si i slike sammenhenger. Jeg har en sønn med cøliaki som blir skamdårlig om han får i seg en ørliten smule gluten, så han spiser aldri fra slike fellesbord. Selv om det kanskje ikke er gluten i maten, vet vi ikke om vedkommende har hatt god nok hygiene underveis, brukt helt rene redskaper osv., og i tillegg kan noen ha tatt på annen mat før den glutenfrie, eller med en skje/kniv el. De med mer alvorlige allergier ol. holder seg sannsynligvis unna uansett merking.

Anonymkode: 7018b...6ef

Anonym bruker skrev (Akkurat nå):

Spørs om det har noe særlig å si i slike sammenhenger. Jeg har en sønn med cøliaki som blir skamdårlig om han får i seg en ørliten smule gluten, så han spiser aldri fra slike fellesbord. Selv om det kanskje ikke er gluten i maten, vet vi ikke om vedkommende har hatt god nok hygiene underveis, brukt helt rene redskaper osv., og i tillegg kan noen ha tatt på annen mat før den glutenfrie, eller med en skje/kniv el. De med mer alvorlige allergier ol. holder seg sannsynligvis unna uansett merking.

Anonymkode: 7018b...6ef

Jepp, enda et argument for at å merke slik mat ikke er noen vits.

Anonymkode: 848a0...ca0

Anonym bruker skrev (5 timer siden):

Vel selv hadde jeg valgt å trekke meg fra det å lage mat om dette skal bli normen. Kunne kjøpt en pose med mandariner å satt ut. 

Anonymkode: c1721...83d

Jeg og, og tenker at mange andre og tenker det( men vil ikke si noe for å ikke bli snakket ned)

Merkelig hvordan ting har blitt , før hadde vi ikke dette problemet . Tok seff hensynet til laktosetolrant og allergier .

Og jeg hater å bli fortald hva jeg skal lage, tenker de som er så opptatt av dette bare kan lage den maten de spiser selv.

Anonymkode: 2b102...252

Anonym bruker skrev (31 minutter siden):

Spørs om det har noe særlig å si i slike sammenhenger. Jeg har en sønn med cøliaki som blir skamdårlig om han får i seg en ørliten smule gluten, så han spiser aldri fra slike fellesbord. Selv om det kanskje ikke er gluten i maten, vet vi ikke om vedkommende har hatt god nok hygiene underveis, brukt helt rene redskaper osv., og i tillegg kan noen ha tatt på annen mat før den glutenfrie, eller med en skje/kniv el. De med mer alvorlige allergier ol. holder seg sannsynligvis unna uansett merking.

Anonymkode: 7018b...6ef

Og frykten for å være den som ikke har gjort en god nok jobb er grunnen til at jeg ikke tør å merke maten jeg har med.

Anonymkode: fbb13...6be

Anonym bruker skrev (6 minutter siden):

Og frykten for å være den som ikke har gjort en god nok jobb er grunnen til at jeg ikke tør å merke maten jeg har med.

Anonymkode: fbb13...6be

Jeg tenker som så at det må være opp til den enkelte hva man velger å spise. Min sønn tar ikke sjansen, men jeg vet at enkelte andre med cøliaki ikke er like nøye fordi de ikke blir like dårlige. Det er noe annet i besøk med kjente, men der har vi også gitt opplæring (de har bedt om det selv) slik at vi vet at maten er trygg, og er de usikker så sier de at de er det.

Anonymkode: 7018b...6ef

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...