Gå til innhold

God gammeldags helgemiddag!


Anbefalte innlegg

Den første eller andre helga i november, har vi alltid (i alle fall nesten alltid) det vi vel kan kalle "God gammeldags helgemiddag".  Vi har det ellers også av og til, men akkurat den helga har blitt helga for sånn mat for oss. "Gammeldags" er jo relativt da selvfølgelig. Det kan være alt fra hva bestemor forbinder med sin barndom til hva sønnen på 22 forbinder med sin....  Vi inviterer alltid besteforeldrene som bor i nærheten den helga. 

Middagen i morgen er vel noe som vi alle forbinder med barndommen vår - nemlig "Ferskt kjøtt og suppe" med sur-søt løksaus.   Det er en av favorittene våre, i alle fall det som vi til sammen liker best. Tenåringen her er kjempeglad i kålruletter. Til min store overraskelse, hadde egentlig ikke trodd at det skulle falle så godt i smak, jeg hadde bare så lyst til å lage det en gang.

Noen som har lyst til å dele sine "gammeldagse"- favoritter?  

 

Anonymkode: 63964...409

Lenke til kommentar
https://forum.klikk.no/foreldre/topic/144435598-god-gammeldags-helgemiddag/
Del på andre sider

Fortsetter under...

Det endte jeg vet er langtidsstekte nakkekoteletter i ovn. 🤩

Bruner de i smør i panna, salt og pepper. Over i en ildfast ovn, heller over kokende vann, dekker nesten, én klatt smør. Alu over. 180 c i 2 timer, demper varmen til 100 i en time eller mer. Har sluttet å bruke løk og gulerøtter oppi. 

Anonymkode: 383c1...61f

Jeg koker av og til en STOR kjele betasuppe. Skikkelig fra bunnen, med erter og gryn, helst gammel, litt harsk spekeskinke, litt lettsaltet ferskt kjøtt og grønnsaker. Det er smaken av barndommens mat. 

Anonymkode: fde4b...fd4

Vi har ganske ofte suppelapskaus, med langtidskokt grytekjøtt.

En annen ting vi har ganske ofte er langtidstekte nakkekoteletter. Lager saus av stekeskyen og alle her i huset elsker den sausen.

18 åringen elsker flesk og duppe, så det lager vi av og til. Men flesk er jo dyrere enn biff så det blir bare et par ganger i året.

Bankekjøtt har ikke jeg vokst opp med, men mannen har. Svigermor lagde det ganske ofte. Så vi har laget det et par ganger etter at hun døde. Blir ikke helt det samme, vet ikke hva hennes hemmelighet var, men det blir godt da.

Bestemor sin luksusmat var terteskjell 🙈 Men fiskepudding i hvit saus, amerikansk blanding (frosne erter og gulerøtter) og reker fra lake på toppen. Det har jeg ikke spist siden hun levde. Koselig minne, men frister ikke å lage...

Anonymkode: ad5dd...b8e

Annonse

Potetball med salt kjøt, rabbestappe, pølse og bacon er forsåvidt gammalt men relativt ofte spist hjå oss.

Salt kjøt med rabbestappe, potet og sursøt løksaus er nydelig.

Klippfisk med bacon,ertestuing og poteter.

Kjøtkaker i brun saus med ertestuing, poteter og tyttebær.

Karbonader med potetmos og mjuksteikt løk.

Fiskekaker med gulrotstuing, poteter og løksmør.

Endret av ☆☆☆
Anonym bruker skrev (3 minutter siden):

Vi har ganske ofte suppelapskaus, med langtidskokt grytekjøtt.

En annen ting vi har ganske ofte er langtidstekte nakkekoteletter. Lager saus av stekeskyen og alle her i huset elsker den sausen.

18 åringen elsker flesk og duppe, så det lager vi av og til. Men flesk er jo dyrere enn biff så det blir bare et par ganger i året.

Bankekjøtt har ikke jeg vokst opp med, men mannen har. Svigermor lagde det ganske ofte. Så vi har laget det et par ganger etter at hun døde. Blir ikke helt det samme, vet ikke hva hennes hemmelighet var, men det blir godt da.

Bestemor sin luksusmat var terteskjell 🙈 Men fiskepudding i hvit saus, amerikansk blanding (frosne erter og gulerøtter) og reker fra lake på toppen. Det har jeg ikke spist siden hun levde. Koselig minne, men frister ikke å lage...

Anonymkode: ad5dd...b8e

Både jeg og tenåringene er veldig glade i fiskepudding i hvit saus slik du beskriver. Det lager bi 3-4 ganger i året.

Anonymkode: b298c...eeb

Nå føler jeg meg skikkelig gammel, for det som ramses opp her, er stort sett våre vanlige middager. Jeg er vokst opp på landsbygda på 70-80 tallet der omtrent all mat ble laget fra grunnen: fisken blei fiska av min far, spist enten fersk eller salta, bokna eller røkt. Kjøttet var eget slakt, der lammene hadde navn mens de levde. Potet, gulrøtter og kål hadde vi ungene måtte være med å både sette og ta opp. Vi ungene hadde også som oppgave å røre i blodbøtta under slakt slik at blodet ikke levra seg. Så var det blodmat, skikkelig luksus. Så jeg kan omtrent bare lage mat på denne måten, Toroposer er faktisk mer styr syns jeg...

Anonymkode: bc890...f9d

Kjøtt i mørket med potet,gulerot og erter.  
Kjøttkaker i brus saus med erterstuing,kålstuing,potet og grønnsaker.  
Terteskjell med fiskeboller i hvit saus     
Koteletter med potet og rødkål

Anonymkode: 7afbf...37f

Fersk suppe med bollegrøt, kjøtt, og løksaus er faktisk det beste jeg vet. Så det lager jeg jo selvsagt. Ellers har vi i det siste hatt fårikål, flesk med duppe og kålrabistappe, kjøttkaker og kålstuing, lammefrikassé, brun lapskaus. Alt er mat jeg har vokst opp med og som jeg lager med jevne mellomrom. 

Annonse

Anonym bruker skrev (3 timer siden):

Nå føler jeg meg skikkelig gammel, for det som ramses opp her, er stort sett våre vanlige middager. Jeg er vokst opp på landsbygda på 70-80 tallet der omtrent all mat ble laget fra grunnen: fisken blei fiska av min far, spist enten fersk eller salta, bokna eller røkt. Kjøttet var eget slakt, der lammene hadde navn mens de levde. Potet, gulrøtter og kål hadde vi ungene måtte være med å både sette og ta opp. Vi ungene hadde også som oppgave å røre i blodbøtta under slakt slik at blodet ikke levra seg. Så var det blodmat, skikkelig luksus. Så jeg kan omtrent bare lage mat på denne måten, Toroposer er faktisk mer styr syns jeg...

Anonymkode: bc890...f9d

Det er musikk i mine ører 🤩 Jeg regelrett hater ferdigmat, da må jeg jo lese for å lage det, lese er ikke ett problem, men det tukler til kjøkkentiden min 😅

Anonymkode: 4b1c2...b82

Anonym bruker skrev (4 minutter siden):

Det er musikk i mine ører 🤩 Jeg regelrett hater ferdigmat, da må jeg jo lese for å lage det, lese er ikke ett problem, men det tukler til kjøkkentiden min 😅

Anonymkode: 4b1c2...b82

Noen ganger tenker jeg at mange, kollegaer og bekjente, er så dyktige på kjøkkenet, de forteller om fremmede retter og ingredienser jeg aldri har hørt om. Når jeg spør litt mer, oppdager jeg at flere av ingrediensene er halvfabrikata eller hermetikk f eks. Dessuten virker det som om den gammeldagse maten jeg serverer er minst like populær nå jeg serverer f eks boknafisk med kjelost til dessert. Da er det faktisk mange som aldri har verken smakt det før eller hørt om det. 

Anonymkode: bc890...f9d

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...