Gå til innhold

Hvilken mat ville du hatt i beredskapskassa hvis du ikke hadde mulighet for å varme mat i det hele tatt?


Anbefalte innlegg

Fortsetter under...

Anonym bruker skrev (2 minutter siden):

Da hadde jeg først og fremst skaffet meg mulighet til å lage varmmat. Primus og vannkoker holder lenge til det 

Anonymkode: ca64c...93b

Jeg tenkte selvfølgelig hvis man mister strømmen, så det er ingen mulighet til varm mat.

Anonymkode: 74a65...2f8

Anonym bruker skrev (7 minutter siden):

Jeg tenkte selvfølgelig hvis man mister strømmen, så det er ingen mulighet til varm mat.

Anonymkode: 74a65...2f8

Hvis du kjøper en primus kan du lage mat uten strøm. 

Anonymkode: f1f2b...e1d

Anonym bruker skrev (6 minutter siden):

Jeg tenkte selvfølgelig hvis man mister strømmen, så det er ingen mulighet til varm mat.

Anonymkode: 74a65...2f8

Det er derfor du bør ha primus, stormkjøkken, vedovn eller annen mulighet til å varme vann og mat.

Anonymkode: a03c5...236

Annonse

Anonym bruker skrev (1 minutt siden):

Det er derfor du bør ha primus, stormkjøkken, vedovn eller annen mulighet til å varme vann og mat.

Anonymkode: a03c5...236

Men hun vil ikke det. Det må være greit?

Anonymkode: fba2b...7ac

Primus får du på biltema, det ville jeg absolutt investert i så man ihvertfall kan koke vann.

Men ellers jeg jo knekkebrød, flatbrød o.l greia da. Du kan ha lettkokte havregryn også, og lage kalde grøter med vann. Tørket frukt er også fint å ha.

Anonymkode: 719c8...969

Anonym bruker skrev (2 minutter siden):

Men hun vil ikke det. Det må være greit?

Anonymkode: fba2b...7ac

Egentlig ikke. Den dagen noe skjer noe kommer de til å forvente hjelpe andre og viktige ressurser kommer til åtte brukes på folk som ikke har giddet å gjøre den innsatsen som er tillagt hver enkelt av oss.

Anonymkode: a03c5...236

Jeg har div. hermetikk. 

Pålegg: makrell i tomat, leverpostei, jærdersylte, sardiner, svolværpostei.

Har kjøpt hermetisert skinke, bokser med erter og gulrøtter, og div. andre hermetiserte grønnsaker. Surkål og rødkål. Tunfisk. Bønner i tomatsaus.

Vurderer å kjøpe noen bokser hermetikk med ferdigretter også, som kriselager, selv om de fleste har ting i seg som jeg ikke bør spise. Men er det krise så må man kanskje.

Jeg har dessuten olje, for å få ekstra kalorier om måltidene blir små (og om man har tilgang på salat/grønnsaker, så greit å bruke olje på).

I tillegg har jeg en del nøtter, tørket frukt, mørk sjokolade.

Og så har jeg litt forskjellig annet, sukker, salt, kakao, kaffe, og noen andre ting som jeg bruker. Husker ikke alt.

Har planer om å bake knekkebrød selv, siden jeg ikke tåler de jeg får på butikken. Antar at jeg kan lagre selvlagede knekkebrød en god stund, så får jeg heller bruke dem og lage nye når det er gått noen måneder.

Jeg har ganske mye hermetiserte grønnsaker, for jeg tenker at det er viktig å få i seg bra mat om det blir en krise, i tillegg til proteiner og olje.

 

Har også noen rett i koppen supper. Og litt ekstra ris, pasta, andre supper.

Men jeg har innsett at jeg må skaffe meg et stormkjøkken i tilfelle strømmen blir borte over tid. For å minimere forbruk av brensel da så har jeg nå tenkt å tørke en del mat selv, vakuumpakke det. Holdbart lenge. Og gjøres det på riktig måte kan jeg da få fullverdige, ferdige måltider bare med å koke opp vann, må ikke koke maten fra bunn. For har man mulighet til å skaffe seg varmt vann og drikke, da kan man tåle langt mer kulde enn om man ikke får i seg varm mat/drikke. Jeg kommer ikke til å kjøpe gassovn til å ha inne, da disse uansett krever så stor lufting at jeg føler vinningen går litt opp i spinningen. Tar ikke risikoen med en kullosforgiftning, for det har jeg opplevd en gang, og det kom skremmende snikende. Bare flaks gjorde at det ikke gikk galt. Så sørger heller for å ha tepper, ullklær og varme klær ellers.

Anonymkode: de124...06b

I all verden, jeg skriver at det er ingen mulighet for å varme mat, det er ingen muloighet for primus eller noe annet, så dere trenger ikke skrive det flere ganger.

Hi

Anonymkode: 74a65...2f8

Anonym bruker skrev (26 minutter siden):

Da må det vel bli knekkebrød, kjeks, hermetisk skinke, fiskeboller, spekemat, leverpostei, syltetøy osv. 

Anonymkode: fba2b...7ac

Takk 😊

Hi

Anonymkode: 74a65...2f8

Anonym bruker skrev (22 minutter siden):

Egentlig ikke. Den dagen noe skjer noe kommer de til å forvente hjelpe andre og viktige ressurser kommer til åtte brukes på folk som ikke har giddet å gjøre den innsatsen som er tillagt hver enkelt av oss.

Anonymkode: a03c5...236

Jeg er egentlig enig med deg (er ikke HI). Absolutt alle har faktisk en plikt til å gjøre det man kan for å være noe forberedt på en krise, slik at man i det minste har det aller mest nødvendige.

Jeg bor selv i leid leilighet uten mulighet for oppvarming uten strøm. Ser at jeg kan greie meg en og kanskje to uker også bare på den maten jeg over tid har kjøpt inn, selv uten tilgang på strøm.

Men jo mer jeg har satt meg inn i ting, jo mer innser jeg at jeg må ha et stormkjøkken selv også, selv om jeg har familie ikke langt unna som har stormkjøkken.

Har også skaffet meg en del frø som gjør at jeg - om jeg må - kan bli noenlunde selvforsynt vår, sommer, høst med salat, selv om jeg har minimal plass å dyrke på, knapt noe plass. Har litt mer frø som ev. kan brukes hos folk jeg kjenner om det er noen jeg kan samarbeide med, noen som har plass i hage, eller om huseier her hadde vært enig i å bruke plass her. Og så har jeg skaffet meg en fiskestang (som er julegave jeg har ønsket meg til formålet), det er eneste måten jeg kan være selvforsynt meg proteiner, om det skulle bli problemer med mattilgang.

Jeg har tatt dette over tid, kjøpt inn litt ekstra med mat når jeg likevel handler. Har ikke råd til å kjøpe mye på en gang, så jeg har holdt på med å bygge opp et lite beredskapslager siden før krigen i Ukraina startet. For jeg innser at skulle det bli en krise, da må jeg være noenlunde selvhjulpen. Det er dessuten ganske interessant å sette seg inn i litt forskjellig, være litt forberedt på hvor lite man kan greie seg på om det skulle bli nødvendig.

Har lest en del om selvforsyning på nett, og det er mye artig man faktisk kan få til med svært lite midler, og det er interessant å lese hvordan de under andre verdenskrig ble opptatt av selvforsyning. Om noen tenker i de baner så har jeg funnet en side som heter datsja.no som skriver en del om dette. Leste f.eks. der at noen greier å dyrke salat i gjennomsiktige kasser på verandaen det meste av året langs kysten vår.

Anonymkode: de124...06b

Annonse

Å klare seg noen dager uten varm mat er da helt uproblematisk. Da må det bli brød / kjeks / knekkebrød / kornblandinger osv med pålegg som finnes i huset. Det kan være hva som helst. Første dagen eller to, regner jeg med at maten holder seg kald nok i kjøleskapet eller fryseren, selv uten strøm. Og tar det lenger tid, får det bli syltetøy, spekemat, nugatti, makrell i tomat. Ellers så er det jo bare å spise det man har, om det er sjokolade eller havregryn eller hermetisk fersken.  Kunne sikkert har ristet ut en suppepose i kaldt vann også, om jeg var nødt til det. Det hadde sikkert vært både frukt og grønnsaker i hus også. 

Anonymkode: afbf7...e55

Altså, ingen dør av å droppe varmmat en periode. 

Knekkebrød

Leverpostei

Syltetøy

Spekemat 

Havregryn (med melk og syltetøy)

Laktosefri/plantebasert melk har lang holdbarhet, har et lager av det på lik linje som vann.

Alle typer frokostblandinger. 

Musli, rosiner, mandler, cashew, peanøtter osv. 

Linfrø, solsikkekjerner.

Muslibarer 

Div kjeks 

Og såklart smågodte og potetgull 👌

 

Anonymkode: 5c96d...e7d

Energirik mat er vel stikkordet. Nøtter, rosiner, svisker, aprikoser, knekkebrød, makrell i tomat, leverpostei. Kanskje hermetisk frukt også og vaniljesaus, mengder med vaniljesaus. 😄😁😁

Ville nok hatt smågodt og potetgull også, for å bevare humøret til barna…. Eller kanskje ikke..

Anonymkode: d8512...b0e

Okei, folkens, poenget med egenberedskap er at man skal klare seg tre - fem dager før man kan forvente hjelp fra f.eks. sivilforsvar. Det er ingen som skal trenge å dyrke ting fra frø, eller som må ha veldig næringsrik mat de dagene. At man i en krise har det best mulig er selvsagt lurt, så nok kalorier er en god idé. 

Anonymkode: 7e323...676

Anonym bruker skrev (31 minutter siden):

Okei, folkens, poenget med egenberedskap er at man skal klare seg tre - fem dager før man kan forvente hjelp fra f.eks. sivilforsvar. Det er ingen som skal trenge å dyrke ting fra frø, eller som må ha veldig næringsrik mat de dagene. At man i en krise har det best mulig er selvsagt lurt, så nok kalorier er en god idé. 

Anonymkode: 7e323...676

Nå er det flere eksperter som sier at man nok bør tenke mer 10 dager enn tre.

Siden ingen helt vet hva som skjer fremover, så er det en billig forsikring å ha det man trenger slik at man i det minste kan hjelpe seg selv litt om det skulle skje en krise, uansett årsak til krisen.

Anonymkode: de124...06b

Anonym bruker skrev (4 timer siden):

Det er derfor du bør ha primus, stormkjøkken, vedovn eller annen mulighet til å varme vann og mat.

Anonymkode: a03c5...236

Og masse, masse gass til primusen. De små flaskene varer jo så kort.

Anonymkode: d7f61...ff4

Anonym bruker skrev (10 minutter siden):

Har alle mat i tilfelle det skjer noe? 

Anonymkode: 51e97...7fd

Sikkert ikke alle, men vi har litt ekstra. Havregryn, knekkebrød, mel, gjær, salt og sukker. 

Anonymkode: fba2b...7ac

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...