Gå til innhold

Hvorfor er alkohol så ekstremt viktig for nordmenn?


Anbefalte innlegg

Det er andre land hvor også alkohol er viktig, men da handler det om en annen kultur. Som for eksempel fra sydligere land hvor det dyrkes druer og vin har vært vanlig å unnta i århundre. Så har vi Irland og Storbrittania med sin ølkultur og verdenskjente bryggerier og ølsorter. Norge har ingen lang kultur for alkohol annet enn brennevin lagd av potet. Såvidt jeg vet. Kanskje det ble lagd mjød da, og det drakk vel barn også, ettersom jeg har hørt. Det ble det jo stopp på, og mjød ble aldri noen del av kulturen.

Så, hvorfor ble alkohol så viktig for nordmenn?  Det mest groteske eksempelet var under pandemien, da polet ett sted stengte, og hundrevis dro derfra til andre steder for å stille seg i lange lange køer for å få kjøpt alkohol. Det endte med at polet måtte åpne igjen! 

Andre eksempler er at det hele tiden snakkes om drikkepress, om ungdom og hva de skal tillates ( mange diskusjoner om det ) Det går fra fordømmelse til de som latterligjør avholdsmennesker.

Nå er det i tråden om hva et julebord er. Det diskuteres alkohol som nesten eneste tema på mange sider nå. Skikkelig mye brukerangrep og hersketeknikker. Hvorfor ER alkohol så viktig? 

Min teori er at nordmenn er veldig introverte, de skal ikke gjøre noe vesen ut av seg, og de fleste er ekstremt konfliktsky. Dermed lar de mye gå uten å si fra. Jeg tror altså at hele den norske nasjonen driver litt sånn kollektiv selvmedisinering. Men det er hva jeg tror da... Jeg tar sikkert feil. 

 

Fortsetter under...

Fordi det er et lovlig rusmiddel. I absolutt alle kulturer, gjennom menneskets historie, har vi funnet måter å bli (be)ruset på. Gjæret hoppemelk, mjød, marihuana, brennevin osv. Til og med dyr finner måter å oppnå rus på. Det ligger i vår natur, og nordmenn skiller seg i så måte ikke fra andre, slik du hevder. 

Anonymkode: 2b2fe...b44

Anonym bruker skrev (18 minutter siden):

Fordi det er et lovlig rusmiddel. I absolutt alle kulturer, gjennom menneskets historie, har vi funnet måter å bli (be)ruset på. Gjæret hoppemelk, mjød, marihuana, brennevin osv. Til og med dyr finner måter å oppnå rus på. Det ligger i vår natur, og nordmenn skiller seg i så måte ikke fra andre, slik du hevder. 

Anonymkode: 2b2fe...b44

Det er helt riktig at rusmidler både rett fra naturen og bearbeidet, har vært brukt gjennom historien. Like lenge har også mennesker visst om farene eller bakdelen med inntak i stor grad. Det har ikke vært greit i samfunn tidligere å rave rundt dritings, vært overstadig og spesielt synlig påvirket. Det har også vært mye bruk som psykeldelia som åpner opp sansene i for eksempel religion, og spirituelle opplevelser. Religionene har også lagt demper på rusbruk av en grunn, så det at folk alltid har ruset seg, har nok flere sider enn du formidler her.

Dessuten, så var det puber i England som var stengt i pandemien. Folk savnet det sosiale, og ikke alkoholen. De jeg kjenner satt ikke og drakk hjemme heller, og det var nettopp fordi alkohol forbandt de med puben. De gikk ikke amok som nordmenn gjorde altså, ang polene som stengte! 

Endret av NotNaomi
Anonym bruker skrev (35 minutter siden):

Fordi det er et lovlig rusmiddel. I absolutt alle kulturer, gjennom menneskets historie, har vi funnet måter å bli (be)ruset på. Gjæret hoppemelk, mjød, marihuana, brennevin osv. Til og med dyr finner måter å oppnå rus på. Det ligger i vår natur, og nordmenn skiller seg i så måte ikke fra andre, slik du hevder. 

Anonymkode: 2b2fe...b44

Der treffer du spikeren! Har du lest boken til Michael Pollan? Psykedelisk renessanse. Veldig spennende. 
 

Utover det ønsker jeg å påpeke at brygging av øl er en veldig stor del av vår kultur. Brureøl og gravøl, intet giftemål godkjent uten øl. Litt må en følge med altså, før en kommer med svada som øl hører til Irland. (Var til trådstarter). Kanskje de brygget litt mjød og brennevin av potet liksom 🙄

Anonymkode: ff2ba...c58

Anonym bruker skrev (2 minutter siden):

Der treffer du spikeren! Har du lest boken til Michael Pollan? Psykedelisk renessanse. Veldig spennende. 
 

Utover det ønsker jeg å påpeke at brygging av øl er en veldig stor del av vår kultur. Brureøl og gravøl, intet giftemål godkjent uten øl. Litt må en følge med altså, før en kommer med svada som øl hører til Irland. (Var til trådstarter). Kanskje de brygget litt mjød og brennevin av potet liksom 🙄

Anonymkode: ff2ba...c58

Men det ER patetisk at de måtte holde Polet oppe, samtidig som klesbutikker, elektrobutikker og butikker som solgte nødvendige varer til hus og hjem måtte holde stengt. Alkohol ble altså ansett som "nødvendig vare" på lik linje med mat. Og greia er at de selger jo øl og rusbrus på matbutikkene, men folk ville jo ha sprit. Det står alltid laaaange køer utenfor Polet før jul, påske og andre lange friperioder, politiet må hvert år gå ut med advarsler om å ikke drikke for mye foran barna i julen og på sydenferie, det kjøres i fylla over lav sko, og julebordene ender ofte med ubehagelige greier. 

Anonymkode: 10a7b...c00

Anonym bruker skrev (Akkurat nå):

Der treffer du spikeren! Har du lest boken til Michael Pollan? Psykedelisk renessanse. Veldig spennende. 
 

Utover det ønsker jeg å påpeke at brygging av øl er en veldig stor del av vår kultur. Brureøl og gravøl, intet giftemål godkjent uten øl. Litt må en følge med altså, før en kommer med svada som øl hører til Irland. (Var til trådstarter). Kanskje de brygget litt mjød og brennevin av potet liksom 🙄

Anonymkode: ff2ba...c58

Ja, men "følge med" Hvor i all verden skulle jeg ha lært om mjød annet enn at noen tilfeldigvis nevnte det? Men det er jo helt greit å få vite om tradisjoner herfra også! Er da overhodet ikke i mot det, så derfor jeg skrev "av det jeg vet og har hørt" Det burde du jo fått med deg da. 

Nå nevnte jeg Irsk og Engelsk øl av grunner jeg kom med i HI. Du kan ikke akkurat sammenlikne norsk ølkultur med deres? 

De gikk heller ikke fra forstanden fordi pubene ble stengt. 

 

Annonse

Anonym bruker skrev (1 minutt siden):

Men det ER patetisk at de måtte holde Polet oppe, samtidig som klesbutikker, elektrobutikker og butikker som solgte nødvendige varer til hus og hjem måtte holde stengt. Alkohol ble altså ansett som "nødvendig vare" på lik linje med mat. Og greia er at de selger jo øl og rusbrus på matbutikkene, men folk ville jo ha sprit. Det står alltid laaaange køer utenfor Polet før jul, påske og andre lange friperioder, politiet må hvert år gå ut med advarsler om å ikke drikke for mye foran barna i julen og på sydenferie, det kjøres i fylla over lav sko, og julebordene ender ofte med ubehagelige greier. 

Anonymkode: 10a7b...c00

Men hva er grunnen til at det er sånn? Det lurer jeg oppriktig på. Min teori trenger jo ikke...akkurat...være rett. 

NotNaomi skrev (1 minutt siden):

Ja, men "følge med" Hvor i all verden skulle jeg ha lært om mjød annet enn at noen tilfeldigvis nevnte det? Men det er jo helt greit å få vite om tradisjoner herfra også! Er da overhodet ikke i mot det, så derfor jeg skrev "av det jeg vet og har hørt" Det burde du jo fått med deg da. 

Nå nevnte jeg Irsk og Engelsk øl av grunner jeg kom med i HI. Du kan ikke akkurat sammenlikne norsk ølkultur med deres? 

De gikk heller ikke fra forstanden fordi pubene ble stengt. 

 

Norsk ølkultur står sterkt den, det ville du visst om du var nysgjerrig nok til å sjekke det fremfor å nok en gang dele ditt syn på noe du ikke har engang har forsøkt å sette deg inn i. Med forsøket kreves det tross alt kun ett bittelite søk på Google, trenger ikke vente til noen forteller deg det. 

Anonymkode: ff2ba...c58

Anonym bruker skrev (Akkurat nå):

Norsk ølkultur står sterkt den, det ville du visst om du var nysgjerrig nok til å sjekke det fremfor å nok en gang dele ditt syn på noe du ikke har engang har forsøkt å sette deg inn i. Med forsøket kreves det tross alt kun ett bittelite søk på Google, trenger ikke vente til noen forteller deg det. 

Anonymkode: ff2ba...c58

Jeg skrev at den ikke kan sammenlignes med dem jeg nevnte i HI.

Så...har du noen idé om hvorfor det er så mye rabalder på grunn av alkohol her da? Som når polet stengte, og tråder om julebord kun handler om alkohol omtrent. Noen teorier? 

 

Anonym bruker skrev (5 minutter siden):

Men det ER patetisk at de måtte holde Polet oppe, samtidig som klesbutikker, elektrobutikker og butikker som solgte nødvendige varer til hus og hjem måtte holde stengt. Alkohol ble altså ansett som "nødvendig vare" på lik linje med mat. Og greia er at de selger jo øl og rusbrus på matbutikkene, men folk ville jo ha sprit. Det står alltid laaaange køer utenfor Polet før jul, påske og andre lange friperioder, politiet må hvert år gå ut med advarsler om å ikke drikke for mye foran barna i julen og på sydenferie, det kjøres i fylla over lav sko, og julebordene ender ofte med ubehagelige greier. 

Anonymkode: 10a7b...c00

Nå har ikke åpningstidene til polet så mye med norsk ølkultur å gjøre, men jeg holder muligens en knapp på at mange andre land ville hatt kø foran polet hvis ikke de solgte vin i matbutikken 🤔

Anonymkode: ff2ba...c58

NotNaomi skrev (2 minutter siden):

Jeg skrev at den ikke kan sammenlignes med dem jeg nevnte i HI.

Så...har du noen idé om hvorfor det er så mye rabalder på grunn av alkohol her da? Som når polet stengte, og tråder om julebord kun handler om alkohol omtrent. Noen teorier? 

 

Selvfølgelig kan den sammenlignes. Vi produserer fantastisk øl i Norge. Nøgne Ø, Kinn, Holtens, Ægir. Altså 🤯

Anonymkode: ff2ba...c58

Anonym bruker skrev (5 minutter siden):

Selvfølgelig kan den sammenlignes. Vi produserer fantastisk øl i Norge. Nøgne Ø, Kinn, Holtens, Ægir. Altså 🤯

Anonymkode: ff2ba...c58

Slutt a. Har ikke hørt om en eneste én av de sortene. Men mulig det er de som kommer opp hvis man googler? 

NotNaomi skrev (4 minutter siden):

Slutt a. Har ikke hørt om en eneste én av de sortene. Men mulig det er de som kommer opp hvis man googler? 

Kanskje du bør tenke deg om to ganger før du mener noe om emnet? Hvis du aldri har hørt om det. Det er forøvrig bryggerier, ikke sort. 

Anonymkode: ff2ba...c58

Annonse

Anonym bruker skrev (14 minutter siden):

Nordmenn? Altså alle? De jeg kjenner, mine venner og min familie, ser ikke på alkohol som viktig.

I tillegg har du kanskje litt å gå på når det gjelder kunnskap

Anonymkode: 62dc7...791

Min familie er avholds, og jeg omgås heller ingen som MÅ ha alkohol til alle anledninger. Men jeg ser hva som foregår rundt meg, og mange ganske så velfungerende mennesker er egentlig alkoholiserte. Med en gang det er helg, så er det ut på byen og drikke seg dritings, si og/eller gjøre masse dumt for så å late som ingenting når de blir edru.

Anonymkode: 10a7b...c00

Anonym bruker skrev (49 minutter siden):

Kanskje du bør tenke deg om to ganger før du mener noe om emnet? Hvis du aldri har hørt om det. Det er forøvrig bryggerier, ikke sort. 

Anonymkode: ff2ba...c58

Der kan du se 😅 jeg visste ikke at det var bryggerier engang. Akkurat som om dette er noe folk går rundt og vet. 

Anonym bruker skrev (19 minutter siden):

Nordmenn? Altså alle? De jeg kjenner, mine venner og min familie, ser ikke på alkohol som viktig.

I tillegg har du kanskje litt å gå på når det gjelder kunnskap

Anonymkode: 62dc7...791

Jeg har mye å gå på når det gjelder kunnskap om norsk øl og bryggerier ihvertfall 🙂 det innrømmer jeg glatt. Ikke er det noe tema jeg har hørt noen snakke om noengang heller, annet ved et par tilfeller hvor noen har diskutert øltyper. Så ja...

 

NotNaomi skrev (7 minutter siden):

Der kan du se 😅 jeg visste ikke at det var bryggerier engang. Akkurat som om dette er noe folk går rundt og vet. 

Selvfølgelig, er du innom en norsk butikk, kjenner du til de fleste, like normalt å vite som Findus og Gilde. Om du googlet ville du nok oppdaget både Rignes, Grans, Mack og Ass. 
 

Si meg en ting, har du aldri stoppet opp og undret deg over hva folk mener når de sier gravøl? 

Anonymkode: ff2ba...c58

Anonym bruker skrev (25 minutter siden):

Min familie er avholds, og jeg omgås heller ingen som MÅ ha alkohol til alle anledninger. Men jeg ser hva som foregår rundt meg, og mange ganske så velfungerende mennesker er egentlig alkoholiserte. Med en gang det er helg, så er det ut på byen og drikke seg dritings, si og/eller gjøre masse dumt for så å late som ingenting når de blir edru.

Anonymkode: 10a7b...c00

Men da gleder det jo ikke alle nordmenn. Som HI påstår. Det er jo en generalisering og en fordom fra HI sin side

Anonymkode: 62dc7...791

Anonym bruker skrev (11 minutter siden):

Selvfølgelig, er du innom en norsk butikk, kjenner du til de fleste, like normalt å vite som Findus og Gilde. Om du googlet ville du nok oppdaget både Rignes, Grans, Mack og Ass. 
 

Si meg en ting, har du aldri stoppet opp og undret deg over hva folk mener når de sier gravøl? 

Anonymkode: ff2ba...c58

Javel. Så du tror at ølsorter er like naturlig å vite om som matprodusenter som Gilde og Findus? Det var jo merkelig bare det syns jeg.

Jeg tror aldri jeg har hørt noen si noe om gravøl. Er det noe vi alle burde hørt om også? Jeg tror heller ikke at jeg har lest om det i noen bøker av norske klassiske forfattere. Mulig jeg ikke har reflektert over det ettersom det da sikkert bare var en parentes i fortellingen/historien. 

NotNaomi skrev (7 minutter siden):

Javel. Så du tror at ølsorter er like naturlig å vite om som matprodusenter som Gilde og Findus? Det var jo merkelig bare det syns jeg.

Jeg tror aldri jeg har hørt noen si noe om gravøl. Er det noe vi alle burde hørt om også? Jeg tror heller ikke at jeg har lest om det i noen bøker av norske klassiske forfattere. Mulig jeg ikke har reflektert over det ettersom det da sikkert bare var en parentes i fortellingen/historien. 

Norge har ingen lang kultur for alkohol annet enn brennevin lagd av potet. Sitat deg! 
 

Gravøl har nok de fleste hørt om, så ja, du burde hørt det uttrykket. Rignes er også kjent ja. At du synes det er merkelig bunner nok i manglende kunnskap, eller at du er mer opptatt av å diskutere polets åpningstider enn norsk tradisjon. Selv om du later som noe annet. 
 

 

Anonymkode: ff2ba...c58

NotNaomi skrev (13 minutter siden):

Javel. Så du tror at ølsorter er like naturlig å vite om som matprodusenter som Gilde og Findus? Det var jo merkelig bare det syns jeg.

Jeg tror aldri jeg har hørt noen si noe om gravøl. Er det noe vi alle burde hørt om også? Jeg tror heller ikke at jeg har lest om det i noen bøker av norske klassiske forfattere. Mulig jeg ikke har reflektert over det ettersom det da sikkert bare var en parentes i fortellingen/historien. 

Vet du ikke hva gravøl er?

Anonymkode: fc493...3df

NotNaomi skrev (2 timer siden):

Det er helt riktig at rusmidler både rett fra naturen og bearbeidet, har vært brukt gjennom historien. Like lenge har også mennesker visst om farene eller bakdelen med inntak i stor grad. Det har ikke vært greit i samfunn tidligere å rave rundt dritings, vært overstadig og spesielt synlig påvirket. Det har også vært mye bruk som psykeldelia som åpner opp sansene i for eksempel religion, og spirituelle opplevelser. Religionene har også lagt demper på rusbruk av en grunn, så det at folk alltid har ruset seg, har nok flere sider enn du formidler her.

Dessuten, så var det puber i England som var stengt i pandemien. Folk savnet det sosiale, og ikke alkoholen. De jeg kjenner satt ikke og drakk hjemme heller, og det var nettopp fordi alkohol forbandt de med puben. De gikk ikke amok som nordmenn gjorde altså, ang polene som stengte! 

Vi bør ikke se til England for inspirasjon. Der drikkes det 10-12 liter ren alkohol per capita per år, mens det i Norge er ca 2. Vi drikker innmari lite som nasjon, faktisk. 

FB650714-9C7C-4133-BB50-9C45DD5A9399.jpeg

Anonymkode: c744c...9d0

NotNaomi skrev (3 timer siden):

Det er andre land hvor også alkohol er viktig, men da handler det om en annen kultur. Som for eksempel fra sydligere land hvor det dyrkes druer og vin har vært vanlig å unnta i århundre. Så har vi Irland og Storbrittania med sin ølkultur og verdenskjente bryggerier og ølsorter. Norge har ingen lang kultur for alkohol annet enn brennevin lagd av potet. Såvidt jeg vet. Kanskje det ble lagd mjød da, og det drakk vel barn også, ettersom jeg har hørt. Det ble det jo stopp på, og mjød ble aldri noen del av kulturen.

Så, hvorfor ble alkohol så viktig for nordmenn?  Det mest groteske eksempelet var under pandemien, da polet ett sted stengte, og hundrevis dro derfra til andre steder for å stille seg i lange lange køer for å få kjøpt alkohol. Det endte med at polet måtte åpne igjen! 

Andre eksempler er at det hele tiden snakkes om drikkepress, om ungdom og hva de skal tillates ( mange diskusjoner om det ) Det går fra fordømmelse til de som latterligjør avholdsmennesker.

Nå er det i tråden om hva et julebord er. Det diskuteres alkohol som nesten eneste tema på mange sider nå. Skikkelig mye brukerangrep og hersketeknikker. Hvorfor ER alkohol så viktig? 

Min teori er at nordmenn er veldig introverte, de skal ikke gjøre noe vesen ut av seg, og de fleste er ekstremt konfliktsky. Dermed lar de mye gå uten å si fra. Jeg tror altså at hele den norske nasjonen driver litt sånn kollektiv selvmedisinering. Men det er hva jeg tror da... Jeg tar sikkert feil. 

 

Ja, du tar feil. Kudos til et snev av selvinnsikt. 

Anonymkode: fc493...3df

Anonym bruker skrev (17 minutter siden):

Norge har ingen lang kultur for alkohol annet enn brennevin lagd av potet. Sitat deg! 
 

Gravøl har nok de fleste hørt om, så ja, du burde hørt det uttrykket. Rignes er også kjent ja. At du synes det er merkelig bunner nok i manglende kunnskap, eller at du er mer opptatt av å diskutere polets åpningstider enn norsk tradisjon. Selv om du later som noe annet. 
 

 

Anonymkode: ff2ba...c58

Det har vært mye hjemmebrenning i Norge. En ganske tragisk historie.. Det var spriten jeg tenkte på. 

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...