Gå til innhold

Til dere som IKKE synes fersk koriander smaker såpe :)


Anbefalte innlegg

Skrevet

Jeg er en av de som har en genetisk variant som gjør at fersk koriander smaker som gammeldagse såpestykker (en miks mellom lano og sterilan-såpestykker).

Leste for noen få år siden at tørket koriander ikke er problem for oss som har denne morsomme genvarianten - og det har fått meg til å bli veldig glad i å bruke tørket koriander i mat.

Stadig vekk leser jeg oppskrifter hvor det står at man skal bruke fersk koriander. Dette gjør at jeg gjerne dropper dem. Og da er jeg over på spørsmålet jeg plutselig begynte å tenke på:

 

For dere som smaker koriander... vel, jeg antar slik koriander egentlig smaker... hvordan smaker det for dere?

Er smaken dere kjenner på en måte den samme koriandersmaken som på tørket koriander, bare i en ferskere form?

 

 

Anonymkode: 3219a...beb

Fortsetter under...

Skrevet

For meg er smaken i fersk og tørket koriander helt forskjellige. Jeg ELSKER smaken av fersk koriander, det er bare en nydelig smak. Liker tørket også, men den er mer anonym, ikke noe jeg merker meg, liksom.

Anonymkode: e82eb...8af

Skrevet

Ja, egentlig. Jeg syns ikke det smaker såpe, men koriander alene er jo ikke noe godt... Det gjør seg best i mat. Men tror neppe det spiller noe rolle om du bruker fersk eller ei

Anonymkode: 0d0ba...3ad

Skrevet

Takk for svar begge to :)

Ser dere ikke er helt enige heller. Koriander er tydeligvis åpent for mange tolkninger.

Jeg tror jeg må kaste meg litt mer ut i å bruke tørket koriander der det står fersk, for tror jeg går glipp av noen gode oppskrifter.

Hører gjerne flere erfaringer med ferskt/tørket koriander også :)

Anonymkode: 3219a...beb

Skrevet

Jeg får helt frysninger med tanke på å skulle ha koriander i maten, jeg klarer det ikke. Den såpesmaken ødelegger alt for meg. Som deg, litt tørket går, men ikke mye. Jeg bruker derfor bladpersille som erstatning. Det er jo selvfølgelig ikke det samme, men jeg er nå en gang sånn skapt at koriander ikke er for meg.

Skrevet

Syntes fersk koriander er nydelig, tørket smaker mer som gress syntes jeg 🤷‍♀️

Anonymkode: d9e45...bce

Annonse

Skrevet
amandine skrev (16 minutter siden):

Jeg får helt frysninger med tanke på å skulle ha koriander i maten, jeg klarer det ikke. Den såpesmaken ødelegger alt for meg. Som deg, litt tørket går, men ikke mye. Jeg bruker derfor bladpersille som erstatning. Det er jo selvfølgelig ikke det samme, men jeg er nå en gang sånn skapt at koriander ikke er for meg.

Jeg steker kalkun/kylling i tørket koriander, det blir veldig godt. Men det er også det eneste jeg bruker det til.

Jeg har bare så lyst til å forstå hvordan fersk koriander smaker slik at jeg kan komme nærmest mulig med noe annet.

Har også tenkt på persille, at jeg kan bruke det, men antar at det ikke gir samme smaksopplevelsen for de som liker fersk koriander.

Jeg har lært meg å spise fersk koriander om jeg får det servert, men det blir jo aldri et måltid jeg kan nyte pga. såpesmaken. Det blir bare å prøve å få det ned uten å tygge for mye ;)

Anonymkode: 3219a...beb

Skrevet
Anonym bruker skrev (16 minutter siden):

Syntes fersk koriander er nydelig, tørket smaker mer som gress syntes jeg 🤷‍♀️

Anonymkode: d9e45...bce

Men hvordan smaker fersk koriander for deg? Kan du sammenligne det med noe annet?

Noe annet som smaksmessig er nært nok til at man kan bruke det for å erstatte det i retter som skal ha fersk koriander?

Anonymkode: 3219a...beb

Skrevet
Anonym bruker skrev (Akkurat nå):

Jeg steker kalkun/kylling i tørket koriander, det blir veldig godt. Men det er også det eneste jeg bruker det til.

Jeg har bare så lyst til å forstå hvordan fersk koriander smaker slik at jeg kan komme nærmest mulig med noe annet.

Har også tenkt på persille, at jeg kan bruke det, men antar at det ikke gir samme smaksopplevelsen for de som liker fersk koriander.

Jeg har lært meg å spise fersk koriander om jeg får det servert, men det blir jo aldri et måltid jeg kan nyte pga. såpesmaken. Det blir bare å prøve å få det ned uten å tygge for mye ;)

Anonymkode: 3219a...beb

Jeg har bare forsonet meg med at det ikke kan brukes av meg og at jeg aldri vil kunne forstå hvordan de som liker det smaker det.

Skrevet

Jeg klarer ikke finne noe å sammenligne med, men bladpersille er vel det jeg ville brukt som erstatning. Tørket koriander smaker ikke det samme. Fersk koriander er nydelig! Tørket smaker lite.

Skrevet

Fersk koriander smaker som noe som er det reneste, gladeste, friskeste du kan tenke deg av en grønn urt. Like distinkt smak som basilikum, friskere enn bladpersille,  - det eneste jeg kan sammenlikne med er lime eller hvitløk: ikke at den smaker som noen av disse, men den er like distinktiv som de er i retter der de virkelig må være tilstede. Å ta bort koriander fra en rett er som å fjerne lime eller hvitløk fra retter der de er essensielle.

Skrevet
sug lut skrev (3 minutter siden):

Fersk koriander smaker som noe som er det reneste, gladeste, friskeste du kan tenke deg av en grønn urt. Like distinkt smak som basilikum, friskere enn bladpersille,  - det eneste jeg kan sammenlikne med er lime eller hvitløk: ikke at den smaker som noen av disse, men den er like distinktiv som de er i retter der de virkelig må være tilstede. Å ta bort koriander fra en rett er som å fjerne lime eller hvitløk fra retter der de er essensielle.

Oh no. Jeg vet jeg går glipp av noe, men snakker om å gni det poetisk inn!

Skrevet
amandine skrev (Akkurat nå):

Oh no. Jeg vet jeg går glipp av noe, men snakker om å gni det poetisk inn!

Sorry beib 😘

Annonse

Skrevet
sug lut skrev (19 minutter siden):

Fersk koriander smaker som noe som er det reneste, gladeste, friskeste du kan tenke deg av en grønn urt. Like distinkt smak som basilikum, friskere enn bladpersille,  - det eneste jeg kan sammenlikne med er lime eller hvitløk: ikke at den smaker som noen av disse, men den er like distinktiv som de er i retter der de virkelig må være tilstede. Å ta bort koriander fra en rett er som å fjerne lime eller hvitløk fra retter der de er essensielle.

Hvordan synes du fersk vs tørket smaker? Er tørket koriander en kjedeligere variant av fersk koriander?

Ellers kan jeg på en måte relatere til hvordan du beskriver smaken... jeg forbinder jo såpe (blanding av Lano og Sterilan) med renhet, og Lanoreklamene er jo ofte til å bli glade av, og ofte er det ganske friske (og tiltrekkende) menn som er i reklamene til Sterilan... så kanskje er det det nærmeste jeg kommer smaken av fersk koriander :D

Anonymkode: 3219a...beb

Skrevet
Anonym bruker skrev (1 time siden):

Jeg er en av de som har en genetisk variant som gjør at fersk koriander smaker som gammeldagse såpestykker (en miks mellom lano og sterilan-såpestykker).

Leste for noen få år siden at tørket koriander ikke er problem for oss som har denne morsomme genvarianten - og det har fått meg til å bli veldig glad i å bruke tørket koriander i mat.

Stadig vekk leser jeg oppskrifter hvor det står at man skal bruke fersk koriander. Dette gjør at jeg gjerne dropper dem. Og da er jeg over på spørsmålet jeg plutselig begynte å tenke på:

 

For dere som smaker koriander... vel, jeg antar slik koriander egentlig smaker... hvordan smaker det for dere?

Er smaken dere kjenner på en måte den samme koriandersmaken som på tørket koriander, bare i en ferskere form?

 

 

Anonymkode: 3219a...beb

Jeg har også lest at det antas at en genvariant er årsaken til at man synes det smaker såpe, men tror nå at det må være en annen forklaring.

Jeg syntes det smakte skikkelig såpe helt frem til for 4- 5 år siden, da endret smaken av koriander seg helt for min del. Har aldri smakt såpe siden.

Anonymkode: c6340...7ba

Skrevet
Anonym bruker skrev (2 minutter siden):

Hvordan synes du fersk vs tørket smaker? Er tørket koriander en kjedeligere variant av fersk koriander?

Ellers kan jeg på en måte relatere til hvordan du beskriver smaken... jeg forbinder jo såpe (blanding av Lano og Sterilan) med renhet, og Lanoreklamene er jo ofte til å bli glade av, og ofte er det ganske friske (og tiltrekkende) menn som er i reklamene til Sterilan... så kanskje er det det nærmeste jeg kommer smaken av fersk koriander :D

Anonymkode: 3219a...beb

Tørket koriander er ... ingenting? Beklager. For meg har de to ingenting med hverandre å gjøre i det hele tatt. Tørket synes jeg bare er litt ... meningsløs?

Skrevet
Anonym bruker skrev (3 minutter siden):

Jeg har også lest at det antas at en genvariant er årsaken til at man synes det smaker såpe, men tror nå at det må være en annen forklaring.

Jeg syntes det smakte skikkelig såpe helt frem til for 4- 5 år siden, da endret smaken av koriander seg helt for min del. Har aldri smakt såpe siden.

Anonymkode: c6340...7ba

Det er interessant, jeg trodde også det var genetisk og uforanderlig.

Skrevet
Anonym bruker skrev (16 minutter siden):

Jeg har også lest at det antas at en genvariant er årsaken til at man synes det smaker såpe, men tror nå at det må være en annen forklaring.

Jeg syntes det smakte skikkelig såpe helt frem til for 4- 5 år siden, da endret smaken av koriander seg helt for min del. Har aldri smakt såpe siden.

Anonymkode: c6340...7ba

Neida, det er fremdeles gener. Du har da bare hatt en praktisk og konkret erfaring med epigenetikk :) Det er spennende - gener kan nemlig slå seg av og på. Hm... kanskje det er veien å gå for oss som opplever fersk koriander som å tygge såpe ;)

Om man får aspargeslukt av urinen etter å ha spist asparges er også avhengig av genene. Inntil jeg var mange og 30 år hadde det aldri luktet asparges av min urin etter jeg hadde spist asparges. Jeg forstod ikke en gang hva noen på jobb en gang snakket om. Så ble jeg syk som noen og 40-år, og plutselig luktet det sterkt asparges av urinen min etter at jeg har spist asparges. Uansett hva som skjedde med genet som da enten ble slått av eller på da dette skjedde, så håper jeg det vil snu seg en dag når jeg blir friskere igjen :)

Så du har et gen som har slått seg av eller på. Teoretisk kan det endre seg igjen.

Anonymkode: 3219a...beb

Skrevet
sug lut skrev (17 minutter siden):

Det er interessant, jeg trodde også det var genetisk og uforanderlig.

Gener er ikke uforanderlige, slik man trodde tidligere. Les om epigenetikk - kjempespennende! :)

Anonymkode: 3219a...beb

Skrevet
sug lut skrev (18 minutter siden):

Tørket koriander er ... ingenting? Beklager. For meg har de to ingenting med hverandre å gjøre i det hele tatt. Tørket synes jeg bare er litt ... meningsløs?

Hm, sukk... javel, det er vel bare å innse nederlaget. Som Amandine har jeg jo forstått at det er noe jeg går glipp av, så tenkte jeg kanskje kunne finne en erstatning som kan komme nesten på høyde med hva det enn er koriander gir andre, annet enn såpesmak ;)

Anonymkode: 3219a...beb

Skrevet
sug lut skrev (Akkurat nå):

Det er interessant, jeg trodde også det var genetisk og uforanderlig.

Jeg har også hørt det  men at det samtidig er en "smaksfeil" hjernen klarer å rette opp i hvis man utsettes for den mange ganger i positive settinger. Hjernen er ganske god sånn. Egentlig er jo for eksempel øyet konstruert slik at vi skulle sett verden opp ned, men hjernen snur den automatisk riktig og hvis man bor rett ved en vei lærer ofte hjernen seg til å koble ut de vanlige veilydene så vi ikke merker dem.

Anonymkode: ec15a...f5a

Skrevet

Synes koriander smaker en blanding av gjær og sitronmelisse 😂

Anonymkode: 3c000...92a

Skrevet
Anonym bruker skrev (29 minutter siden):

Neida, det er fremdeles gener. Du har da bare hatt en praktisk og konkret erfaring med epigenetikk :) Det er spennende - gener kan nemlig slå seg av og på. Hm... kanskje det er veien å gå for oss som opplever fersk koriander som å tygge såpe ;)

Om man får aspargeslukt av urinen etter å ha spist asparges er også avhengig av genene. Inntil jeg var mange og 30 år hadde det aldri luktet asparges av min urin etter jeg hadde spist asparges. Jeg forstod ikke en gang hva noen på jobb en gang snakket om. Så ble jeg syk som noen og 40-år, og plutselig luktet det sterkt asparges av urinen min etter at jeg har spist asparges. Uansett hva som skjedde med genet som da enten ble slått av eller på da dette skjedde, så håper jeg det vil snu seg en dag når jeg blir friskere igjen :)

Så du har et gen som har slått seg av eller på. Teoretisk kan det endre seg igjen.

Anonymkode: 3219a...beb

Kan jeg spørre hva slags syk du ble som slo ut slik?

Anonymkode: 0a7be...16a

Skrevet
Anonym bruker skrev (43 minutter siden):

Jeg har også hørt det  men at det samtidig er en "smaksfeil" hjernen klarer å rette opp i hvis man utsettes for den mange ganger i positive settinger. Hjernen er ganske god sånn. Egentlig er jo for eksempel øyet konstruert slik at vi skulle sett verden opp ned, men hjernen snur den automatisk riktig og hvis man bor rett ved en vei lærer ofte hjernen seg til å koble ut de vanlige veilydene så vi ikke merker dem.

Anonymkode: ec15a...f5a

Tro meg, jeg har prøvd mange ganger! Jeg vet jo at jeg går glipp av mye godt!

Skrevet

Jeg likte ikke fersk koriander før jeg var i Dubai og fikk servert det til lammestek. Da var det som en åpenbaring, det var helt nydelig, og etter det spiser jeg koriander til mye forskjellig mat. Kylling satay. Laksewrap med mango chutney. Til og med i vanlig taco. For meg smaker det friskt med et hint av sitrusfrukt, særlig stilkene. Jeg hatet det før, men elsker det nå.

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...