Gå til innhold

hva skal dere dyrke i drivhuset i år?


Anbefalte innlegg

Skrevet

Sitter og drømmer om våren - og planlegger hva jeg skal dyrke i drivhuset:

så langt har jeg tenkt:

4 sorter tomater

2 sorter agurk

chili

Men hva mer?

Dyrker litt i pallekarmer utenfor, så squash tenker jeg å ha der :)

Tips?

Anonymkode: 514a6...c60

Skrevet

Jeg har ikke drivhus, men lengter til vår og spiring, så jeg slenger meg på. Jeg skal ha jordskokker og hvitløk, og så har jeg fryktelig lyst til å se om jeg finner sånne squash-planter som ikke er lange, men små og konsentrerte og buskaktige, for de er både dekorative og spiselige.

Anonymkode: b1f3c...911

Skrevet

Har ikke drivhus, men jordbær står høyt på ønskelisten her, hvis det blir noe planteprosjekt i år. 

Anonymkode: b7057...f5e

Skrevet

Ungene klager over at vi ikke har drivhus her vi bor nå, de savner alle melonene vi hadde. 5 ulike melonslag hadde jeg ett år. Jeg hadde ikke troa på at jeg fikk en eneste melon, men jeg fikk noe på alle. Selv om vannmelonene ikke ble store, blr smaken en skikkelig smaksbombe. Nesten litt for mye smak i hver bit. De krever endel kjærlighet, men ungene syns det var så gøy å leke bie slik at de var innom der flere ganger i dagen og gjorde mye av jobben. De fløy rundt med en liten malekost og pollinerte de. 
Gurkmelon ble min favoritt. Om den har noe norsk navn aner jeg ikke, kjøpte frøene fra Sverige. De smakte litt som agurk, det i midten når de er skikkelig modene. Vi spiste de rå, hadde de i mat, på brødskiva osv. Avlingen ble også enorm. Honningmelon var veldig enkel å få til syns jeg, de ble like store som i butikken og krevde lite stell. 
 

Jungelagurk syns var skikkelig gøye. De er vanskelige å få til syns jeg, men når de først kommer fungerer det greit. De bruker ekstremt lang tid på å bli modene, men det er verdt det.  I fjor lyktes jeg på tredje forsøk når jeg sådde. Trodde de var halvdøde i mange måneder før de plutselig skøyt fart. Ungene fikk spist noen få bare, for uten drivhus så kom frosten før de ble modene. Fikk de få agurkene de spiste etter å ha flytta den inn, men den trivdes ikke i stua. Når vi hadde drivhus hadde vi en krukke med slike og ungene hadde med seg en neve slike på skolen hver dag i lang tid. Alltid fått mye på de, når jeg har lyktes å få frøene til å spire skikkelig. 
 

Vi har hvite små jordbær. De er fantastisk gode. Ligner på månedsjordbær i fasongen og str, men er hvite. Kjøpte disse fra sverige også og husker ikke hva de heter. Jeg lar alltid noen jordbær råttne i potta slik at det kommer nye  med jevne mellomrom slik at jeg ikke endag står der uten noen planter. Nå står de ute i en krukke på trappa. Flytta den her omdagen siden det endelig var noen plussgrader, den har nemlig vært fryst fast i bakken i lang tid nå. Skulle ta den inn i garasjen i jula, klipte vekk det vissene og under var det masse mye blader og en knupp. Så den har bae blitt stående, men flytta under tak nå.  Der jeg bodde før hadde jeg de i denne krukka og i bed i hagen, de kom år etter år. Klipper vekk det meste av bladene noen ganger i sesongen for da føler jeg st jeg får mer og større bær. I år kom de fire ganger, siste gang vi høsts den var i november. Fikk tre avlinger på månedjordbærene og villjordbæra jeg har i krukker også. Gjør det samme med de og når de er ferdige med en omgang bær så klippes alt helt ned. Mulig dette har noe med saken å gjøre, men veldig kjekt å ha noe som ordner seg selv som kommer igjen og igjen flere ganger i sesongen. 
Men de hvite er litt anderledes i smaken, de smaker jordbær, men noe syrlig som kan minne om noe når en spiser ananas. Aner ikke helt hva, de smaker ikke ananas, men det er noe som er likt der. 
 

Farga gulerøtter syns vi er gøy. Det blir aldri skikkelig gulrøtter, for vi har ikke tolmodighet til å velge. Så vi går og momser små gulrøtter. Disse små er også perfekte garnityr til en litt finere middag. Når de er ca ti cm pleier jeg å ha de ett minutt eller to i kokende vann. Da er de litt sprø, men samtidig litt kokt. De tar seg skikkelig fint ut med masse fine farger og smaker gulrot. 
 

Aspargesbønner har jeg en datter som elsker. Har endt opp med å kjøpe ferdig sådde fra ett lokalt gartneri siden jeg enten får de til eller ikke fra frø. Har de i en stor krukke, har de inne i drivhuset frem til det er varmt nok ut, da står de ute i solveggen. Mye bønner som min datter går og spiser. Hun spiser de rå, men jeg har brukt noen til middag, men er igrunn bare hun som er glad i det. 
 

Søt paprika liker jeg også å ha i drivhus. Blir det mer enn hva jeg får brukt i mat, så kutter jeg den i små biter og fryser den. Da kan jeg bare slenge det i mat når jeg lager utover vinteren. Den blir helt perfekt å ha i mat, litt slapp når den tiner om den skal brukes i rå tilstand. 
Chili fryser jeg hele. Gjør det igrunn med all chili jeg kjøper for jeg har funnet ut at det er helt genialt å rive chili på ett fint rivgjern når en skal ha det i mat. Når den er fryst så er det super enkelt å rive den, river det jeg skal ha og slenger resten i frysen igjen. Slipper å få chili på fingerene osv (vi alle har vel klart å gni oss i ansiktet etter å ha kuttet chili, en får liksom ikke vasket bort det sterke) 

Anonymkode: 298f6...d92

Skrevet

Jeg har heller ikke drivhus, men sukkerter ville jeg hatt. Jeg har bare dyrket de ute da, og synes de er mye bedre enn de man får i butikken.

Anonymkode: 01759...b41

Skrevet

Masse tomatsorter.

Tøffe paprika sorter ,som lilla, kvite  m.m.

Anbefaler dei som ikkje blir så store .Dei blir fortere modne .

Kule agurker ,som aple Lemon agurk ,musemelon agurk.

Vårløk ,toppløk, kinesisk grasløk .

Sukkererter ,bønner m.m.

Squash og melon .

Solsikker,  i forskjellige størrelser og farger .

Chili ,finst maaange kjekke sorter. Både milde og sterke 🌶🌶🌶

Kiwi, ta ein sort som pollinerer seg sjølv .

Anonymkode: d988a...6b4

Skrevet

Jeg har heller ikke drivhus, men jeg har varm solvegg. Jeg skal ha et par sorter tomat, fire sorter chili og så har jeg diverse urter og  jordbær.

Skrevet

Tomat, snackpaprika, vanlig paprika, agurk og squash, i tillegg til urter som basilikum o.l. Ute i pallekarmer blir det rødløk, kepaløk, sukkererter og poteter. I tillegg pleier vi å sette ut purreløkendene og vårløk, sånn at vi kan få ny "avling" flere ganger i løper av sommeren. 

Anonymkode: 32269...211

Skrevet

I drivhusene har jeg planlagt å ha: 

Tomat

Gul cherrytomat

Rød cherrytomat

Squash

Pyntegresskar

Div krydderurter

 

I utekassene har jeg: 

Asterixpotet

Mandelpotet

Gulrot

Pastinakk

Jordskokk

Grønnkål

Hvitløk

Vårløk

Plukksalat

Hjertesalat

Sukkererter

Jordbær

Samt flere ulike bringebærsorter

 

Gleder meg sånn til våren og plantetid😍😍😍

Skrevet

Dette var deilig lesning, for her er det veldig vinter og jeg lengter etter vår.

Skrevet

Så gøy å høre hva dere skal dyrke! skal dyrke i drivhus for føste gang!!!! Så gleden og forventningen er veldig store. Planlegger å ha ulike sorter tomat. Har prøvd å få til tomat på friland før, men det har gått kjempedårlig!. Eneste gangen jeg fikk til tomat har vært i et sånt provisorisk drivhus fra jula.....og da kom de :) så de må tydeligvis ha mer varme enn her jeg bor :) 

I pallekarmene skal jeg ha sukkererter, purre, squash, salat og gresskar, charlottløk (første gang jeg prøver), grønnkål og hvitløk. Har egne potetbøtter, som jeg i år vurderer å sette jordskokk i :) Driver i så småskala, at poteter blir liksom bare til et par middager uansett...har endel bærbusker, men ikke bringebær...det var jo en ide.. Synes det er så mye insekter i bærene, så har likesom aldri brydd meg så mye med dem. Planlegger å ha jordbær hengende i rør i år - også første gang!

Dere som driver med gulrøtter, hva gjør dere i forhold til forkultivering? Jeg får dem IKKE til, blir bare små gulrotknoller med masse investering i skuddet og lite i rota :(  Og når begynner dere forkultiveringen? Føler jeg alltid begynner for sent...

Anonymkode: 514a6...c60

Skrevet
Anonym bruker skrev (8 timer siden):

Ungene klager over at vi ikke har drivhus her vi bor nå, de savner alle melonene vi hadde. 5 ulike melonslag hadde jeg ett år. Jeg hadde ikke troa på at jeg fikk en eneste melon, men jeg fikk noe på alle. Selv om vannmelonene ikke ble store, blr smaken en skikkelig smaksbombe. Nesten litt for mye smak i hver bit. De krever endel kjærlighet, men ungene syns det var så gøy å leke bie slik at de var innom der flere ganger i dagen og gjorde mye av jobben. De fløy rundt med en liten malekost og pollinerte de. 
Gurkmelon ble min favoritt. Om den har noe norsk navn aner jeg ikke, kjøpte frøene fra Sverige. De smakte litt som agurk, det i midten når de er skikkelig modene. Vi spiste de rå, hadde de i mat, på brødskiva osv. Avlingen ble også enorm. Honningmelon var veldig enkel å få til syns jeg, de ble like store som i butikken og krevde lite stell. 
 

Jungelagurk syns var skikkelig gøye. De er vanskelige å få til syns jeg, men når de først kommer fungerer det greit. De bruker ekstremt lang tid på å bli modene, men det er verdt det.  I fjor lyktes jeg på tredje forsøk når jeg sådde. Trodde de var halvdøde i mange måneder før de plutselig skøyt fart. Ungene fikk spist noen få bare, for uten drivhus så kom frosten før de ble modene. Fikk de få agurkene de spiste etter å ha flytta den inn, men den trivdes ikke i stua. Når vi hadde drivhus hadde vi en krukke med slike og ungene hadde med seg en neve slike på skolen hver dag i lang tid. Alltid fått mye på de, når jeg har lyktes å få frøene til å spire skikkelig. 
 

Vi har hvite små jordbær. De er fantastisk gode. Ligner på månedsjordbær i fasongen og str, men er hvite. Kjøpte disse fra sverige også og husker ikke hva de heter. Jeg lar alltid noen jordbær råttne i potta slik at det kommer nye  med jevne mellomrom slik at jeg ikke endag står der uten noen planter. Nå står de ute i en krukke på trappa. Flytta den her omdagen siden det endelig var noen plussgrader, den har nemlig vært fryst fast i bakken i lang tid nå. Skulle ta den inn i garasjen i jula, klipte vekk det vissene og under var det masse mye blader og en knupp. Så den har bae blitt stående, men flytta under tak nå.  Der jeg bodde før hadde jeg de i denne krukka og i bed i hagen, de kom år etter år. Klipper vekk det meste av bladene noen ganger i sesongen for da føler jeg st jeg får mer og større bær. I år kom de fire ganger, siste gang vi høsts den var i november. Fikk tre avlinger på månedjordbærene og villjordbæra jeg har i krukker også. Gjør det samme med de og når de er ferdige med en omgang bær så klippes alt helt ned. Mulig dette har noe med saken å gjøre, men veldig kjekt å ha noe som ordner seg selv som kommer igjen og igjen flere ganger i sesongen. 
Men de hvite er litt anderledes i smaken, de smaker jordbær, men noe syrlig som kan minne om noe når en spiser ananas. Aner ikke helt hva, de smaker ikke ananas, men det er noe som er likt der. 
 

Farga gulerøtter syns vi er gøy. Det blir aldri skikkelig gulrøtter, for vi har ikke tolmodighet til å velge. Så vi går og momser små gulrøtter. Disse små er også perfekte garnityr til en litt finere middag. Når de er ca ti cm pleier jeg å ha de ett minutt eller to i kokende vann. Da er de litt sprø, men samtidig litt kokt. De tar seg skikkelig fint ut med masse fine farger og smaker gulrot. 
 

Aspargesbønner har jeg en datter som elsker. Har endt opp med å kjøpe ferdig sådde fra ett lokalt gartneri siden jeg enten får de til eller ikke fra frø. Har de i en stor krukke, har de inne i drivhuset frem til det er varmt nok ut, da står de ute i solveggen. Mye bønner som min datter går og spiser. Hun spiser de rå, men jeg har brukt noen til middag, men er igrunn bare hun som er glad i det. 
 

Søt paprika liker jeg også å ha i drivhus. Blir det mer enn hva jeg får brukt i mat, så kutter jeg den i små biter og fryser den. Da kan jeg bare slenge det i mat når jeg lager utover vinteren. Den blir helt perfekt å ha i mat, litt slapp når den tiner om den skal brukes i rå tilstand. 
Chili fryser jeg hele. Gjør det igrunn med all chili jeg kjøper for jeg har funnet ut at det er helt genialt å rive chili på ett fint rivgjern når en skal ha det i mat. Når den er fryst så er det super enkelt å rive den, river det jeg skal ha og slenger resten i frysen igjen. Slipper å få chili på fingerene osv (vi alle har vel klart å gni oss i ansiktet etter å ha kuttet chili, en får liksom ikke vasket bort det sterke) 

Anonymkode: 298f6...d92

tusen takk, dette var veldig inspirerende lesning :) HI

Anonymkode: 514a6...c60

Skrevet
Anonym bruker skrev (1 time siden):

Så gøy å høre hva dere skal dyrke! skal dyrke i drivhus for føste gang!!!! Så gleden og forventningen er veldig store. Planlegger å ha ulike sorter tomat. Har prøvd å få til tomat på friland før, men det har gått kjempedårlig!. Eneste gangen jeg fikk til tomat har vært i et sånt provisorisk drivhus fra jula.....og da kom de :) så de må tydeligvis ha mer varme enn her jeg bor :) 

I pallekarmene skal jeg ha sukkererter, purre, squash, salat og gresskar, charlottløk (første gang jeg prøver), grønnkål og hvitløk. Har egne potetbøtter, som jeg i år vurderer å sette jordskokk i :) Driver i så småskala, at poteter blir liksom bare til et par middager uansett...har endel bærbusker, men ikke bringebær...det var jo en ide.. Synes det er så mye insekter i bærene, så har likesom aldri brydd meg så mye med dem. Planlegger å ha jordbær hengende i rør i år - også første gang!

Dere som driver med gulrøtter, hva gjør dere i forhold til forkultivering? Jeg får dem IKKE til, blir bare små gulrotknoller med masse investering i skuddet og lite i rota :(  Og når begynner dere forkultiveringen? Føler jeg alltid begynner for sent...

Anonymkode: 514a6...c60

Jeg har bl.a.bringebærbusken prøysen. De er utrolig søte og gode å har ikke hatt insekter i de😊 

 

Ang gulrot så forkultiverer jeg aldri. Jeg planter rett i jorda så fort faren for frost er over. Enkelt og greit👍 spuash, tomat, pyntegresskar forkultiverer jeg inne.

 

Jordskokk er lette å få til, men man må huske på at de blir utrolig høye. Mine ble over 2 m i fjor så skal flytte de mot en vegg i år😉

Skrevet
Anonym bruker skrev (1 time siden):

Så gøy å høre hva dere skal dyrke! skal dyrke i drivhus for føste gang!!!! Så gleden og forventningen er veldig store. Planlegger å ha ulike sorter tomat. Har prøvd å få til tomat på friland før, men det har gått kjempedårlig!. Eneste gangen jeg fikk til tomat har vært i et sånt provisorisk drivhus fra jula.....og da kom de :) så de må tydeligvis ha mer varme enn her jeg bor :) 

I pallekarmene skal jeg ha sukkererter, purre, squash, salat og gresskar, charlottløk (første gang jeg prøver), grønnkål og hvitløk. Har egne potetbøtter, som jeg i år vurderer å sette jordskokk i :) Driver i så småskala, at poteter blir liksom bare til et par middager uansett...har endel bærbusker, men ikke bringebær...det var jo en ide.. Synes det er så mye insekter i bærene, så har likesom aldri brydd meg så mye med dem. Planlegger å ha jordbær hengende i rør i år - også første gang!

Dere som driver med gulrøtter, hva gjør dere i forhold til forkultivering? Jeg får dem IKKE til, blir bare små gulrotknoller med masse investering i skuddet og lite i rota :(  Og når begynner dere forkultiveringen? Føler jeg alltid begynner for sent...

Anonymkode: 514a6...c60

Gulrøtter skal ikkje forkultiverast, men såast direkte på vekseplassen i april/mai. Det må ein del tynning til om ein ikkje brukar frøband. Eventuellt kan ein så i melkekartong og kutte av botnen før ein set den i åkeren, men vi har alltid sådd dei direkte. Røttene må vekse uforstyrra, ellers vert dei krokete og rare.  I fjor sådde eg pastinakk, også denne rett i pallekarmer. Desse kunne eg hauste rett frå åkeren frå oktober og heilt fram til jul. 

Misunnelig på alle de som har drivhus, det høyres veldig gøy ut :)

 

 

Skrevet

Skal ha agurk og tomat i drivhuset, kanskje noe sukkererter.

Ute blir det tomat, jordbær, markjordbær og sukkererter.  I tillegg til bringebærene, bjørnebær, rips, solbær, eple og pære som er der fra før!

Skrevet

Har noen tips til gode, lave, kompakte, riktblomstrende squash? Som altså kan kjøpes som frø?

Ellers, siden folk lett kan bli litt motløse i en byleilighet, det meste her kan gjøres i småskala på balkong, bare så det er sagt.

Jeg og ungene har forresten hatt prosjekt med gulrøtter i melkekartonger, de har blitt sådd tett og satt bort bak andre ting ute og mer eller mindre glemt, og likevel har vi fått de søteste, nusseligste små gulrøtter. Stas!

Anonymkode: b1f3c...911

Skrevet

Jeg har ikke drivhus, men nå ble jeg virkelig inspirert til å skaffe ett til våren. Tusen hjertelig takk for fantastisk tråd!

Finnes det noe slags «drivhus for dummies» med tanke på tidspunkt for når man bør så de forskjellige tingene etc.?

Skrevet
Listedamen skrev (17 minutter siden):

Jeg har ikke drivhus, men nå ble jeg virkelig inspirert til å skaffe ett til våren. Tusen hjertelig takk for fantastisk tråd!

Finnes det noe slags «drivhus for dummies» med tanke på tidspunkt for når man bør så de forskjellige tingene etc.?

Lurer på det samme! Og særlig i forhold til hvor man bor :)Jeg har faktisk investert i plantelys, for å få bedre forkultivering, og så tror jeg det er lurt å starte tidlig!, når man kommer ut i mars, er det ofte sent å sette enkelte sorter som chili...

HI

Anonymkode: 514a6...c60

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...