Gå til innhold

Hva skal man fryse ned mat i, hvis man ikke kan bruke plast i en eller annen form?


Anbefalte innlegg

Jeg har i dag fått "kjeft" og himlende øyne av en person som mente jeg var skikkelig miljøfiendtlig siden jeg fryste ned mat i plastbokser, av og til fryseposer. Men når jeg spurte hva annet jeg kunne bruke, så himlet hun bare med øynene. Jeg må bare le av sånne folk, men er det så ille altså, hva annet kan jeg bruke? Jeg prøver å ta gode valg der jeg kan, men jeg kan ikke se hva som er bedre akkurat her, annet enn å bruke mindre fryseposer.

Hva fryser du ned i?

Anonymkode: d365d...584

Fortsetter under...

Man kjøper jo ikke nye plastbokser for hver gang man fryser ned noe så hun virker litt streng 😅 Jeg har i hvert fall mine bokser lenge. Det er vel ikke så mye annet å velge i heller som du sier. Tøyposer kanskje? 😅

Anonymkode: 5c541...c99

Der jeg kan bruker jeg glassformer eller ildfaste former (greit å sette rett i kald ovn).

Ellers prøver jeg å bruke plast som kan brukes flere ganger, vasker etter bruk og bruker dem igjen.

Men, jeg kommer ikke unna å bruke noe poser i nedfrysing. Er derfor veldig nøye med at jeg leverer all plast til gjenvinning. Og så kutter jeg heller ned på plastforbruk på andre områder der det er mulig.

Om hun ikke hadde bedre råd enn å himle med øynene så viser hun jo at hun egentlig ikke har peiling selv. Vil tro hennes løsning er å ikke fryste ting ned, heller kaste... eller kanskje bruke mye halvfabrikata...

Anonymkode: cd138...333

27 minutter siden, Anonym bruker skrev:

Man kjøper jo ikke nye plastbokser for hver gang man fryser ned noe så hun virker litt streng 😅 Jeg har i hvert fall mine bokser lenge. Det er vel ikke så mye annet å velge i heller som du sier. Tøyposer kanskje? 😅

Anonymkode: 5c541...c99

Det var det jeg og tenkte,  bruker de jo til de ikke kan brukes lenger. mat i tøyposer kan jeg ikke se helt for meg altså 😂

Hi

Anonymkode: d365d...584

28 minutter siden, Anonym bruker skrev:

Der jeg kan bruker jeg glassformer eller ildfaste former (greit å sette rett i kald ovn).

Ellers prøver jeg å bruke plast som kan brukes flere ganger, vasker etter bruk og bruker dem igjen.

Men, jeg kommer ikke unna å bruke noe poser i nedfrysing. Er derfor veldig nøye med at jeg leverer all plast til gjenvinning. Og så kutter jeg heller ned på plastforbruk på andre områder der det er mulig.

Om hun ikke hadde bedre råd enn å himle med øynene så viser hun jo at hun egentlig ikke har peiling selv. Vil tro hennes løsning er å ikke fryste ting ned, heller kaste... eller kanskje bruke mye halvfabrikata...

Anonymkode: cd138...333

Det er sånn jeg og gjør, de brukes jo om igjen. Sjelden jeg bruker noe anne enn plast.

Hun er en sånn som har mye meninger om det meste, uten å kunne backe det noe særlig opp.

Hi

Anonymkode: d365d...584

Fordelen med plast er at det er lufttett. Ting lagt i fryseren uten lufttett innpakking tørker ut. Så foreløpig vet jeg ikke om noe annet enn plast som funker. Bruker i blant en stekeform, men da må det plastfolie over toppen for å gjøre den tett.

Hadde jo vært greit om man fikk kjøpt slike pappesker som man kjøper frossen fiskegrateng og slikt i. Men det har jeg aldri sett noen plass.

Anonymkode: 97e4a...5c6

Annonse

Gjest Antarctica
1 time siden, Anonym bruker skrev:

Det er sånn jeg og gjør, de brukes jo om igjen. Sjelden jeg bruker noe anne enn plast.

Hun er en sånn som har mye meninger om det meste, uten å kunne backe det noe særlig opp.

Hi

Anonymkode: d365d...584

Hun har nok ikke så mye praktisk erfaring.

Hvis det er viktig for deg å unngå plast: bruk syltetøyglass. Men ikke fyll dem helt fulle hvis du fryser vannholdig mat, da kan de sprekke.

21 minutter siden, Den perfekte mor, påan igjen skrev:

Tomme melkekartonger kan også brukes. Veldig praktisk for stabling, men kan ta tid med tining.

Det husker jeg min bestemor brukte også. Vasket dem godt på forhånd.

Jeg drikker hverken melk eller juice, så blir lite kartonger i hus.

Anonymkode: cd138...333

Jeg bruker bare plast, med unntak av når jeg fryser ned ferdigretter som hjemmelaget fiskegrateng. Da fryser jeg rett i ildfast. Saken er vel helst å ha gjenbruk på plast. Bruker mye beger fra take away, eller isbokser. Kan ikke huske å ha kastet den slags plast på mange år, så er nok brukt utallige ganger. Brød fryser ferdig oppskåret, i originalpose. 

Endret av prekæs
8 minutter siden, prekæs skrev:

Jeg bruker bare plast, med unntak av når jeg fryser ned ferdigretter som hjemmelaget fiskegrateng. Da fryser jeg rett i ildfast. Saken er vel helst ha gjenbruk på plast. Bruker mye beger fra take away, eller isbokser. Kan ikke huske å ha kastet den slags plast på mange år, så er nok brukt utallige ganger. Brød fryser ferdig oppskåret, i originalpose.

Isbokser, rømmebokser osv. skal ikke brukes til å oppbevare annen mat enn det som var i dem opprinnelig. Slike bokser er nemlig bare godkjent til de aktuelle varene, og kan gi fra seg skadelige kjemikalier i kontakt med annen mat.

 

Anonymkode: cd138...333

1 minutt siden, Anonym bruker skrev:

Isbokser, rømmebokser osv. skal ikke brukes til å oppbevare annen mat enn det som var i dem opprinnelig. Slike bokser er nemlig bare godkjent til de aktuelle varene, og kan gi fra seg skadelige kjemikalier i kontakt med annen mat.

 

Anonymkode: cd138...333

Hvor står det? 

9 minutter siden, prekæs skrev:

Hvor står det? 

Har vært skrevet en del om det de siste årene. Det er Mattilsynet som råder dette.

https://www.dagbladet.no/mat/legger-du-matrester-i-denne/68554329

Anonymkode: cd138...333

Annonse

8 minutter siden, Anonym bruker skrev:

Har vært skrevet en del om det de siste årene. Det er Mattilsynet som råder dette.

https://www.dagbladet.no/mat/legger-du-matrester-i-denne/68554329

Anonymkode: cd138...333

Det er neimen ikke enkelt å være forbruker altså. Har hørt det du nevner jeg og, men det er delte meninger om dette. La linken over her. Vi får håpe vi overlever uansett :)

Endret av prekæs
9 minutter siden, prekæs skrev:

Det er neimen ikke enkelt å være forbruker altså. Har hørt det du nevner jeg og, men det er delte meninger om dette. La linken over her. Vi får håpe vi overlever uansett :)

Leste linken din nå. Nei, det skal ikke være enkelt... Det virker som om de stort sett er enige i det med norsk emballasje og kanskje EUs emballasje, men at man ikke skal stole på annen. Og så må man holde rede på det andre, med varmebehandling, syrlige ting og ev. olje...

Jeg spiser ikke is eller rømme heller, så unngår mye av disse dilemmaene slik ;)

Anonymkode: cd138...333

Jeg kjenner jeg blir litt matt over den miljødebatten som er fortiden. Vi skal minke plastforbruket vårt og vi skal ha mindre matsvinn, begge deler er fint, men folk må begynne å se litt lengre enn at vi bare må slutte med det. Vi må ha plast, slik er det såfremt ikke noen finner opp noe som har samme kvalitet, men ikke er skadelig på noen måter. Hovedproblemet med plast er at det ikke havner i søppla, og det aller beste er i riktig søppel. 

Skal vi få ned matsvinnet må faktisk veldig mye pakkes inn i plast såfremt ikke vi forbrukere er villige til å gå tilbake til at alle grønnsaker som kommer fra bakken kommer i løsvekt, med jord på seg. Grønnsaker holder seg lengst når de er i jord, kaldt og mørkt. Så når ikke vi forbrukere er villige til å kjøpe varene slik de faktisk holder seg lengst, må vi faktisk innse at vi må ha plast på varene for at de ikke skal bli dårlige før vi får kjøpt de. Da er det vår oppgave å kaste og sortere plasten. Jeg jobber i matbutikk, det er utrolig hvor mye rart kunder kommer og klager på. Når alt styret med plast startet så klaget kundene på at grønnsakene var pakket inn i plast, det kunne de ikke kjøpe. Men samme kunder klaget på at noen varer ikke var bra nok, dette var varer som ikke var pakket inn plast. Varne var igrunn helt greie, men ikke like ferske. Det morsomme var da en kunde kom og klaget på at hun fant jord inne i purren. Vi kunne ikke selge varer med jord, det var helt uhørt. Jeg lurer på om folk ikke vet hvor grønnsakene blir produsert henn, om de tror de blir produsert i en maskin. 

Det beste å bruke for å fryse ned mat er faktisk plast. Ikke bare pga at maten holder seg bra, men pga at med riktig plast så varer det nesten evig, mye av dette er nå laget i bedrifter som tenker miljø og slipper ut mindre utslipp enn de har lov til. Plastbeholdere er bedre enn plastposer og mange av plastbeholderene kan gjennvinnes. Veldig mange kan ikke det, men flere og flere lages slik at de kan det nå. 

I disse 10kr tider så har det fått meg til å tenke på hvor lite folk faktisk tenker på hva de kjøper. Vi har hatt 10kr tilbud på jobb nå. Vi har hatt pålegg til 10kr pakken og folk har hamstret. Det skjønner jeg faktisk ikke, for ser du på kiloprisen på de og på den vanlige pakken koster de mye mer. For fire skiver kokt skinke er det like mye plast som det er i pakken med ti skiver kokt skinke, i tillegg er den store pakken billigere per kilo. Slik er det med veldig mange av disse tilbudsvarene. Absolutt ikke miljøvennlig og ikke økonomisk billig heller. Jada, noe er faktisk  billigere men det er veldig lite, for disse varene er laget for ett 10kr tilbud, innholdet  er mindre enn i de vanlige pakkene. Disse pakkene produseres kun for butikkenes 10kr marked to ganger i året. Jeg lurer også på om folk spiser opp alt de hamstrer. Mange går amokk når de ser tilbud og jeg sliter med å tro de får spist det opp før det går ut på dato. Vi selger også billige bakevarer hver kveld, det er veldig mye i posene og folk hamstrer. Gjerne de samme menneskene hver dag som kjøper. Jeg skjønner ikke at de klarer å spise opp dette, jeg tror veldig mye havner i søppla hjemme. Da er det faktisk mye bedre om vi hadde kastet dette, eller det blir mat til grisene som igjen kommer tilbake i butikken som koteletter. Jeg tror faktisk det er mer miljøvennlig å la det gå til grisene enn at vi pakker det inn i plast, kunder kjøper mye og kaster i søppla hjemme. 

Alle kan vi gjøre litt og vi bør bli mer beviste, men det viktigste er at vi begynner å se på helheten. Det hjelper ikke å bare si vi skal kutte ut plasten, for da går det på bekostning av noe annet som faktisk er like viktig. 

Anonymkode: 3781b...b4c

2 minutter siden, Anonym bruker skrev:

Jeg kjenner jeg blir litt matt over den miljødebatten som er fortiden. Vi skal minke plastforbruket vårt og vi skal ha mindre matsvinn, begge deler er fint, men folk må begynne å se litt lengre enn at vi bare må slutte med det. Vi må ha plast, slik er det såfremt ikke noen finner opp noe som har samme kvalitet, men ikke er skadelig på noen måter. Hovedproblemet med plast er at det ikke havner i søppla, og det aller beste er i riktig søppel. 

Skal vi få ned matsvinnet må faktisk veldig mye pakkes inn i plast såfremt ikke vi forbrukere er villige til å gå tilbake til at alle grønnsaker som kommer fra bakken kommer i løsvekt, med jord på seg. Grønnsaker holder seg lengst når de er i jord, kaldt og mørkt. Så når ikke vi forbrukere er villige til å kjøpe varene slik de faktisk holder seg lengst, må vi faktisk innse at vi må ha plast på varene for at de ikke skal bli dårlige før vi får kjøpt de. Da er det vår oppgave å kaste og sortere plasten. Jeg jobber i matbutikk, det er utrolig hvor mye rart kunder kommer og klager på. Når alt styret med plast startet så klaget kundene på at grønnsakene var pakket inn i plast, det kunne de ikke kjøpe. Men samme kunder klaget på at noen varer ikke var bra nok, dette var varer som ikke var pakket inn plast. Varne var igrunn helt greie, men ikke like ferske. Det morsomme var da en kunde kom og klaget på at hun fant jord inne i purren. Vi kunne ikke selge varer med jord, det var helt uhørt. Jeg lurer på om folk ikke vet hvor grønnsakene blir produsert henn, om de tror de blir produsert i en maskin. 

Det beste å bruke for å fryse ned mat er faktisk plast. Ikke bare pga at maten holder seg bra, men pga at med riktig plast så varer det nesten evig, mye av dette er nå laget i bedrifter som tenker miljø og slipper ut mindre utslipp enn de har lov til. Plastbeholdere er bedre enn plastposer og mange av plastbeholderene kan gjennvinnes. Veldig mange kan ikke det, men flere og flere lages slik at de kan det nå. 

I disse 10kr tider så har det fått meg til å tenke på hvor lite folk faktisk tenker på hva de kjøper. Vi har hatt 10kr tilbud på jobb nå. Vi har hatt pålegg til 10kr pakken og folk har hamstret. Det skjønner jeg faktisk ikke, for ser du på kiloprisen på de og på den vanlige pakken koster de mye mer. For fire skiver kokt skinke er det like mye plast som det er i pakken med ti skiver kokt skinke, i tillegg er den store pakken billigere per kilo. Slik er det med veldig mange av disse tilbudsvarene. Absolutt ikke miljøvennlig og ikke økonomisk billig heller. Jada, noe er faktisk  billigere men det er veldig lite, for disse varene er laget for ett 10kr tilbud, innholdet  er mindre enn i de vanlige pakkene. Disse pakkene produseres kun for butikkenes 10kr marked to ganger i året. Jeg lurer også på om folk spiser opp alt de hamstrer. Mange går amokk når de ser tilbud og jeg sliter med å tro de får spist det opp før det går ut på dato. Vi selger også billige bakevarer hver kveld, det er veldig mye i posene og folk hamstrer. Gjerne de samme menneskene hver dag som kjøper. Jeg skjønner ikke at de klarer å spise opp dette, jeg tror veldig mye havner i søppla hjemme. Da er det faktisk mye bedre om vi hadde kastet dette, eller det blir mat til grisene som igjen kommer tilbake i butikken som koteletter. Jeg tror faktisk det er mer miljøvennlig å la det gå til grisene enn at vi pakker det inn i plast, kunder kjøper mye og kaster i søppla hjemme. 

Alle kan vi gjøre litt og vi bør bli mer beviste, men det viktigste er at vi begynner å se på helheten. Det hjelper ikke å bare si vi skal kutte ut plasten, for da går det på bekostning av noe annet som faktisk er like viktig. 

Anonymkode: 3781b...b4c

Jeg er en av de som kjøper de små pakkene med kjøttpålegg. jeg er veldig klar over at det er billigere å kjøpe større pakker, men da kastes halvparten, og det er da ikke noe bedre. Det er uansett mer enn 4 skiver kokt skinke i de 10 kroners pakkene, de passer kjempefint for 1 person

Anonymkode: d365d...584

Gjest Antarctica
1 time siden, Anonym bruker skrev:

Jeg er en av de som kjøper de små pakkene med kjøttpålegg. jeg er veldig klar over at det er billigere å kjøpe større pakker, men da kastes halvparten, og det er da ikke noe bedre. Det er uansett mer enn 4 skiver kokt skinke i de 10 kroners pakkene, de passer kjempefint for 1 person

Anonymkode: d365d...584

I denne tråden passer det vel å påpeke det åpenbare: kjøper du større påleggspakker, kan du alltids fryse ned halve...

Gjest Antarctica
1 time siden, Anonym bruker skrev:

Alle kan vi gjøre litt og vi bør bli mer beviste, men det viktigste er at vi begynner å se på helheten. Det hjelper ikke å bare si vi skal kutte ut plasten, for da går det på bekostning av noe annet som faktisk er like viktig. 

Anonymkode: 3781b...b4c

Å eliminere matsvinn er faktisk helt essensielt, sett fra et klimaståsted...

Akkurat nå, Pashla skrev:

I denne tråden passer det vel å påpeke det åpenbare: kjøper du større påleggspakker, kan du alltids fryse ned halve...

Jeg synes ikke de fleste skinkepålegg er så godt når det har vært fryst

Hi

Anonymkode: d365d...584

Gjest Antarctica
Akkurat nå, Anonym bruker skrev:

Jeg synes ikke de fleste skinkepålegg er så godt når det har vært fryst

Hi

Anonymkode: d365d...584

Smaker de annerledes etter frysing?!

(Vi er mange i familien og spiser vanligvis opp rubbel og bit. Så jeg fryser omtrent aldri ned pålegg. Mangler erfaring på emnet, men av og til må jeg fryse noe før jeg reiser bort, så et ikke skal bli ødelagt i mellomtida. Har ikke egentlig merka at det smaker ulikt etter frysing?)

2 minutter siden, Pashla skrev:

Smaker de annerledes etter frysing?!

(Vi er mange i familien og spiser vanligvis opp rubbel og bit. Så jeg fryser omtrent aldri ned pålegg. Mangler erfaring på emnet, men av og til må jeg fryse noe før jeg reiser bort, så et ikke skal bli ødelagt i mellomtida. Har ikke egentlig merka at det smaker ulikt etter frysing?)

Jeg synes de blir litt rare i konsistensen. Fryste alltid ned før uten problem, kanskje jeg bare er blitt litt kresen

Hi

Anonymkode: d365d...584

1 minutt siden, Anonym bruker skrev:

Jeg synes de blir litt rare i konsistensen. Fryste alltid ned før uten problem, kanskje jeg bare er blitt litt kresen

Hi

Anonymkode: d365d...584

Men jeg fryser ned salami og ribberull uten problem, og til nød hamburgerrygg

Hi

Anonymkode: d365d...584

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...