Gå til innhold

Kokt vann til mme - MÅ det i kjøleskapet?


Anbefalte innlegg

Fortsetter under...

Norsk vann inneholder vanligvis ikke farlige bakterier, så et oppkok (boblekoking) vil normalt være tilstrekkelig for drepe det som evt er der (når det er feks. e.coli-bakterier i drikkekvann så anbefales koking i 5 minutter, dette er sånt som slås stort opp i lokalpressen når det skjer så man trenger ikke være bekymret for det i det daglige). Etterpå er vannet mer eller mindre sterilt, og dersom det oppbevares på REN emballasje burde det ikke være noe problem å oppbevare det i romtemperatur. Men husk da at flaska det står i må være skikkelig ren, inkludert flaskekorka.

 

MME skal også tilberedes i følge bruksanvisninga, det er viktig for at næringsinnholdet skal bli korrekt. Dette gjelder OGSÅ temperaturen det skal blandes ved. Dersom det står at vann på 50 eller 60 eller 80 grader skal tilsettes pulveret, for deretter å kjøles ned, så er det viktig å gjøre det sånn. Grunnen til det er at en del vitaminer ødeleges ved høye temperaturer, så for å få korrekt næringsinnhold i ferdigblandet MME (som er det som gjelder) så kan det hende produsenten har tilsqatt litt ekstra vitaminer i pulveret fordi en del av dem går tapt når MME tilberedes. (Dette gjelder muligens bare C-vitamin, og det er ikke fare for overdosering om man får for mye av det - ikke i de mengdene vi snakker om her iallfall.)

 

Når det gjelder hygiene rundt MME så er det ikke primært bakterier i vannet man er bekymret for, men bakterier som kan finnes i MME (pulver). Pulveret er IKKE sterilt og det finnes på verdensbasis mange rapporter om farlige bakterier i pulveret. Mengden bakterier vil i såfall være liten, slik at det vanligvis ikke utgjør noen fare så lenge MME-blandingen lages rett før servering og kastes etter bruk. Siden det kan være melkerester i flaske/flaskesmokk skal disse kokes etter bruk - for å være sikker på at alle disse bakteriene er borte.

 

Grunnen til at (fersk, aldri frosset!) morsmelk kan stå i romtemperatur er at den inneholder ulike antibakterielle stoffer som overhode ikke finnes i MME. Dette gjør at skadelige bakterier bekjempes effektiv, og noen undersøkelser viser faktisk lavere innhold av potensielt skadelige bakterier etter at melka har stått en uke i kjøleskap! I tillegg er bakteriefloraen i morsmelk en annen enn i MME, og siden bakteriene som er der stort sett kommer fra mor (hud, hender) så finnes det spesifikke antistoffer som beskytter i melka. Det er ingen sammenheng mellom holdbarheten på morsmelk og MME.

Annonse

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...