Gå til innhold

Må jeg kaste lasagnen som har stått på benken siden i går kveld?


Anbefalte innlegg

Skrevet

...

 

Anonymous poster hash: c238f...e9e

Videoannonse
Annonse
Skrevet

Jeg hadde nok spist den jeg altså:)

Skrevet

Melk, kjøtt og bakterier i romtemperatur. Namnam!



Anonymous poster hash: c0c25...859
Skrevet

Du må ingenting, men smaker den godt etter en kveld ute? Smak og tenk selv.



Anonymous poster hash: 2a20c...e42
Skrevet

Ja det må du. Dere risikerer å bli matforgiftet hvis dere spiser den.

Skrevet

 

Melk, kjøtt og bakterier i romtemperatur. Namnam!

 

Anonymous poster hash: c0c25...859

Det er omtrent dette jeg tenker selv. Men det er sikkert ikke så ille.

 

Anonymous poster hash: c238f...e9e

Skrevet

Det har vi gjort flere ganger lasagne, pizza som har stått på benken over natten går helt greit :)

 

Anonymous poster hash: 27f05...706

Skrevet

Æsj. Har kasta.

 

Anonymous poster hash: c238f...e9e

Skrevet

Seriøst? Dette er ikke for å være frekk, men kan dere som lurer/mener ja ingenting om mat? Trodde slikt var helt basis kunnskap. Selvfølgelig kan du IKKE spise dette! Masse bakterier i dette nå! Kjøtt, mel, og ost har ulike bakterier- og varierer hvor lang tid det blir farlig. Pasta er også farlig å spise så etterpå. Pasta og ris starter å danne bakterier etter 4-6t i romtemperatur, en spesielt bakterie som i værste fall kan være dødelig(Google it). Gammal pasta/ris er faktisk veldig ille!

 

Anonymous poster hash: c1778...2b5

Skrevet

Seriøst? Dette er ikke for å være frekk, men kan dere som lurer/mener ja ingenting om mat? Trodde slikt var helt basis kunnskap. Selvfølgelig kan du IKKE spise dette! Masse bakterier i dette nå! Kjøtt, mel, og ost har ulike bakterier- og varierer hvor lang tid det blir farlig. Pasta er også farlig å spise så etterpå. Pasta og ris starter å danne bakterier etter 4-6t i romtemperatur, en spesielt bakterie som i værste fall kan være dødelig(Google it). Gammal pasta/ris er faktisk veldig ille!

 

Anonymous poster hash: c1778...2b5

Merkelig, ingen her i huset er døde og dette gjøres hele tida. Aldri antydning til problemer. Jeg tror dere som er mat- og hygienefriker gjør dere selv en bjørnetjeneste, for dere tåler etterhvert ingenting. Samt at dere kaster penger ut vinduet.

 

Anonymous poster hash: b061a...b23

Skrevet

Seriøst? Dette er ikke for å være frekk, men kan dere som lurer/mener ja ingenting om mat? Trodde slikt var helt basis kunnskap. Selvfølgelig kan du IKKE spise dette! Masse bakterier i dette nå! Kjøtt, mel, og ost har ulike bakterier- og varierer hvor lang tid det blir farlig. Pasta er også farlig å spise så etterpå. Pasta og ris starter å danne bakterier etter 4-6t i romtemperatur, en spesielt bakterie som i værste fall kan være dødelig(Google it). Gammal pasta/ris er faktisk veldig ille!

 

Anonymous poster hash: c1778...2b5

De som svarer ja hadde nok neppe spist den, selv men synes det nok er kult å si ja. Tenk om et barn får 40 i feber og oppkast pga et slikt tulle råd? Føl dere dårlig troll!

 

Anonymous poster hash: 2a20c...e42

Skrevet

 

Seriøst? Dette er ikke for å være frekk, men kan dere som lurer/mener ja ingenting om mat? Trodde slikt var helt basis kunnskap. Selvfølgelig kan du IKKE spise dette! Masse bakterier i dette nå! Kjøtt, mel, og ost har ulike bakterier- og varierer hvor lang tid det blir farlig. Pasta er også farlig å spise så etterpå. Pasta og ris starter å danne bakterier etter 4-6t i romtemperatur, en spesielt bakterie som i værste fall kan være dødelig(Google it). Gammal pasta/ris er faktisk veldig ille!

 

Anonymous poster hash: c1778...2b5

Merkelig, ingen her i huset er døde og dette gjøres hele tida. Aldri antydning til problemer. Jeg tror dere som er mat- og hygienefriker gjør dere selv en bjørnetjeneste, for dere tåler etterhvert ingenting. Samt at dere kaster penger ut vinduet.

 

Anonymous poster hash: b061a...b23

 

 

Bjørnetjeneste?? Les denne du, så ser du hvorfor....

 

http://www.forskning.no/artikler/2012/januar/309031

 

 

 

 

Anonymous poster hash: effad...5e5

Skrevet

 

Seriøst? Dette er ikke for å være frekk, men kan dere som lurer/mener ja ingenting om mat? Trodde slikt var helt basis kunnskap. Selvfølgelig kan du IKKE spise dette! Masse bakterier i dette nå! Kjøtt, mel, og ost har ulike bakterier- og varierer hvor lang tid det blir farlig. Pasta er også farlig å spise så etterpå. Pasta og ris starter å danne bakterier etter 4-6t i romtemperatur, en spesielt bakterie som i værste fall kan være dødelig(Google it). Gammal pasta/ris er faktisk veldig ille!

 

Anonymous poster hash: c1778...2b5

Merkelig, ingen her i huset er døde og dette gjøres hele tida. Aldri antydning til problemer. Jeg tror dere som er mat- og hygienefriker gjør dere selv en bjørnetjeneste, for dere tåler etterhvert ingenting. Samt at dere kaster penger ut vinduet.

 

Anonymous poster hash: b061a...b23

 

Hehe, ring mattilsynet du lille venn!

 

Anonymous poster hash: 2a20c...e42

Skrevet

Som sagt så tenkte jeg æsj, men skulle bare sjekke hva dere sa. Jeg tror ikke jeg hadde spist den uannsett. Hadde aldri gitt det til barna.

 

Anonymous poster hash: c238f...e9e

Skrevet

 

 

Seriøst? Dette er ikke for å være frekk, men kan dere som lurer/mener ja ingenting om mat? Trodde slikt var helt basis kunnskap. Selvfølgelig kan du IKKE spise dette! Masse bakterier i dette nå! Kjøtt, mel, og ost har ulike bakterier- og varierer hvor lang tid det blir farlig. Pasta er også farlig å spise så etterpå. Pasta og ris starter å danne bakterier etter 4-6t i romtemperatur, en spesielt bakterie som i værste fall kan være dødelig(Google it). Gammal pasta/ris er faktisk veldig ille!

 

Anonymous poster hash: c1778...2b5

Merkelig, ingen her i huset er døde og dette gjøres hele tida. Aldri antydning til problemer. Jeg tror dere som er mat- og hygienefriker gjør dere selv en bjørnetjeneste, for dere tåler etterhvert ingenting. Samt at dere kaster penger ut vinduet.

 

Anonymous poster hash: b061a...b23

 

Hehe, ring mattilsynet du lille venn!

 

Anonymous poster hash: 2a20c...e42

 

Hvem har gitt deg mandat til å teste andre mennesker? Du kastet bort min tid. Var virkelig bekymret for at du holdt på med noe skummelt nå! Troll!

 

Anonymous poster hash: 2a20c...e42

Skrevet

Som sagt så tenkte jeg æsj, men skulle bare sjekke hva dere sa. Jeg tror ikke jeg hadde spist den uannsett. Hadde aldri gitt det til barna.

 

Anonymous poster hash: c238f...e9e

Hvem har gitt deg mandat til å teste andre mennesker? Du kastet bort min tid. Var virkelig bekymret for at du holdt på med noe skummelt nå! Troll!

 

Beklager den kom feil. Ser forvirringen det skapte ;)

 

Anonymous poster hash: 2a20c...e42

Skrevet

Snart femti år med spaghetti- og pizzarestespising fra benken - ser ingen som helst grunn til å slutte med det.



Anonymous poster hash: b061a...b23
Skrevet

 

Snart femti år med spaghetti- og pizzarestespising fra benken - ser ingen som helst grunn til å slutte med det.

 

Anonymous poster hash: b061a...b23

 

Henger meg på den både tids- og innholdsmessig. Har ikke problemer med å lese mattilsynets anbefalinger, men heller ikke med å se bort fra dem.

Skrevet

 

 

Snart femti år med spaghetti- og pizzarestespising fra benken - ser ingen som helst grunn til å slutte med det.

 

Anonymous poster hash: b061a...b23

 

Henger meg på den både tids- og innholdsmessig. Har ikke problemer med å lese mattilsynets anbefalinger, men heller ikke med å se bort fra dem.

 

No titler eg her. Vet dere hvor mye arbeid det er bak mattilsynets anbefalinger? Når jeg kommer på besøk så skal maten være nylaget altså ;)

 

Anonymous poster hash: 2a20c...e42

Skrevet

 

 

 

Snart femti år med spaghetti- og pizzarestespising fra benken - ser ingen som helst grunn til å slutte med det.

 

Anonymous poster hash: b061a...b23

 

Henger meg på den både tids- og innholdsmessig. Har ikke problemer med å lese mattilsynets anbefalinger, men heller ikke med å se bort fra dem.

 

No titler eg her. Vet dere hvor mye arbeid det er bak mattilsynets anbefalinger? Når jeg kommer på besøk så skal maten være nylaget altså ;)

 

Anonymous poster hash: 2a20c...e42

 

Selvsagt. Men restene av gårsdagens pizza lever godt på benken over natta og var en utmerket lørdagsfrokost i otta i dag. Jeg regner med at du ikke sover hos meg.

Skrevet

 

 

Som sagt så tenkte jeg æsj, men skulle bare sjekke hva dere sa. Jeg tror ikke jeg hadde spist den uannsett. Hadde aldri gitt det til barna.

 

Anonymous poster hash: c238f...e9e

Hvem har gitt deg mandat til å teste andre mennesker? Du kastet bort min tid. Var virkelig bekymret for at du holdt på med noe skummelt nå! Troll!

 

Beklager den kom feil. Ser forvirringen det skapte ;)

 

Anonymous poster hash: 2a20c...e42

Neimenn.. Gid'a'meg..

 

Anonymous poster hash: c238f...e9e

Skrevet

Hadde fint spist den. Har spist ulik mat som har stått på benken over natta maaange ganger.. Aldri hatt antydning til å dø av den grunn..!

 

Anonymous poster hash: c650e...6ec

Skrevet

 

 

 

 

Snart femti år med spaghetti- og pizzarestespising fra benken - ser ingen som helst grunn til å slutte med det.

 

Anonymous poster hash: b061a...b23

 

Henger meg på den både tids- og innholdsmessig. Har ikke problemer med å lese mattilsynets anbefalinger, men heller ikke med å se bort fra dem.

 

No titler eg her. Vet dere hvor mye arbeid det er bak mattilsynets anbefalinger? Når jeg kommer på besøk så skal maten være nylaget altså ;)

 

Anonymous poster hash: 2a20c...e42

 

Selvsagt. Men restene av gårsdagens pizza lever godt på benken over natta og var en utmerket lørdagsfrokost i otta i dag. Jeg regner med at du ikke sover hos meg.

 

Liker ikke å sove borte, men har gjesterom og god frokost om det frister engang ;)

 

Anonymous poster hash: 2a20c...e42

Skrevet

Jeg gir meg ikke jeg altså... LES dette, vær så snill... det er ikke synsing eller tull, det er ren og skjær fakta!!

 

 

 

Kokt ris og pasta som lagres i romtemperatur kan bli svært farlig å spise. Professor Per Einar Granum forteller her om hvorfor.

 
Per Einar Granum
professor, Norges veterinærhøgskole

Onsdag 04. januar 2012
kl. 05:00

 

ris_None.medium.jpg
(Foto: Colourbox)
Svært få er klar over hvilke fare det kan medføre å spise pasta eller ris som først er kokt, og deretter lagret over lengre tid ved romtemperatur  - eller mer presist temperaturer ved over 12-14 °C.

 

Årsaken er enkel. Ris og pasta inneholder relativt store mengder bakteriesporer som overlever koking, og som ikke har konkurranse i produktet etter at det er kokt, og alle vegetative bakterier er drept.

Sporene spirer (germinerer) og vokser ut. Under vekst i produktene danner enkelte sporedannende bakterier et varmestabilt giftstoff (toksin).

Det bør derfor advares på det sterkeste mot å la ris og pasta stå lenge lagret ved romtemperatur og deretter spises. Lagres derimot produktet i kjøleskap - eller i alle fall under 6-8 °C - er produktet trygt.

Oppdaget av norsk veterinær

La oss først se på noen av historiene om årsaken til at slike produkter kan bli farlige og til og med føre til dødsfall. Hovedsynderen heter Bacillus cereus (figur 1), men enkelte andre Bacillusarter som B. subtilis, B. licheniformis og B. pumilus kan også gi sykdom.

Det ble slått fast at B. cereus kunne være årsak til diaré allerede i 1947, oppdaget av den norske veterinæren Steinar Hauge, som senere ble professor på Veterinærhøgskolen.

Drøyt 20 år etter ble det i London beskrevet flere tilfeller av oppkast kort tid etter at kunder hadde spist på kinarestauranter. Det viste seg at det var risen som var årsaken, og at B. cereus igjen var synderen.

Denne gangen var det en helt annen type matforgiftning og forårsaket av en helt annen type toksin - giftstoff - enn de som gir diaré. Dessverre viste det sag at når dette toksinet først var dannet kunne man ikke innaktivere det ved å koke/varme opp risen på nytt.

En ring av gift

Hvorfor var det ingen som forstod, helt før strukturen på toksinet ble bestemt av japanske forskere i 1994. De viste seg at toksinet var et lite peptid bestående av en ring dannet av i alt 12, men 4 ulike - delvis modifiserte - aminosyrer. Denne lille ringen tåler det meste, inklusive høy varme (121 °C) og pH verdier fra 2-12.

Dermed er ikke magesyren i stand til å bryte ned dette toksinet. Toksinet er heller ikke immunogent, så vi får ikke immunitet mot det selv om vi har blitt syke av det en eller flere ganger.

I dag vet alle i restaurantbransjen som lager mye ris at den ikke må lagres ved romtemperatur utover noen timer.

Det første dødsfallet

Det første dødsfallet på grunn av dette toksinet ble beskrevet i 1997. En 17 år gamme gutt fra Sveits spiste pasta som hadde stått lagret flere dager på kjøkkenbenken, og selv om han varmet opp produktet før han spiste ble han så syk, med blant annet oppkast, at han ble lagt inn på sykehus.

Relativt kort tid etter innleggelsen dør denne gutten av leversvikt, og verden blir klar over hvor farlig dette toksinet kan være.

Etter hvert blir det klart at toksinet ødelegger mitokondriene - som står for energiomsettingen - i kroppen vår. Når toksinet blir fraktet til leveren for avgiftning - noe leverenzymene ikke får til - tar det knekken på hele energiomsettingen i leveren, som etter hvert svikter. Uten en fungerende lever dør pasienten.

Fem syke barn

Siden har vi hatt to andre dokumenterte dødsfall i Europa, begge i Belgia. I ett tilfelle fra 2003 har en mor laget pastasalat til en tur i parken med sine fem barn fra 7 til 14 år.

Parkbesøket foregår på lørdag. De spiser pastasalat og lagrer restene i kjøleskapet til mandag kveld. Da blir alle servert pastasalaten igjen, men de tre eldste spiser bare litt fordi retten smaker og lukter rart.

Den yngste, en jente på 7 år starter oppkast etter cirka 6 timer, og broren på 9 blir også svært syk. De blir lagt inn på sykehus fordi tilstanden forverrer seg. Ved ankomst til sykehuset kaster barna opp. Den yngste jenta har blødninger fra lungen, alvorlige muskelkramper og gikk i koma. Tjue minutter etter ankomst var hun død. Hun hadde også endt opp med leversvikt.

De andre barna var alvorlig syke, men ble reddet, og var ute av sykehuset etter en uke. Store mengder B. cereus ble påvist i maten og i pasientene, sammen med cereulide - det emetiske toksinet. Det viste seg at det var 14 °C i kjøleskapet der pastasalaten ble lagret.

Pasta førte til leversvikt og død

I det nyeste tilfellet som ble publisert nå i høst er det en 20 år gammel mann som også spiser pasta lagret ved romtemperatur over tid. Han drar på trening etter måltidet, men kommer tilbake etter 30 minutter på grunn av hodepine, magesmerter og kvalme.

Ved hjemkomst starter kraftig oppkast som varer i flere timer, deretter følger diaré. Etter hvert sovner han, og når foreldrene ser til ham morgenen etter er han dør.

Det viser seg at døden har inntruffet cirka kl 4 om natta - 10 timer etter måltidet. Dødsårsaken var trolig leversvikt. Det ble påvist ca 15 µg/g cereulide i spagettien, noe som er et sted mellom 10-100 ganger mer enn den dosen som skal til for å gir oppkast.

Bakteriesporer overlever koking

I alle disse ekstreme tilfellene har pasta, lagret ved for høy temperatur, vært involvert. De fleste tror kanskje at når en matvare er kokt så er den trygg, men mange forbrukere er ikke klar over at sporedannende bakterier kan overleve gjennom sporene.

Bakteriesporer tåler ofte koking i lang tid uten at det påvirker evnen til å overleve i produktet.

 

ff01_None.full.jpg
Bacillus cereus med sporer observert i mikroskop, og vekst på en blodagarskål (Foto: Per Einar Granum)

 

Tar livet av muggsopp og mennesker

Når maten kjøles ned under veksttemperaturen for bakterien, spirer sporen og starter sitt nye liv, ofte helt uten konkurranse fra andre organsimer som der drept under kokingen.

Så hvorfor lager noen stammer - cirka 5 prosent av B. cereus isolater - dette toksinet?

Det er først i år at noen har funnet ut at toksinet dreper flere typer muggsopp, som kan gi B. cereus konkurransefordeler i miljøet. Så vil tilfeldighetene også at dette toksinet kan ta livet av mennesker.

Dette toksinet produseres ved temperaturer fra cirka 10 °C og oppover til rundet 40 °C, men toksinproduksjonen går raskest ved rundet romtemperatur, og raskere ved lavere enn ved høyere temperaturer.

Også i melkemat, pizza og gryteretter

Selv om den emetiske sykdommen forårsaket av B. cereus oftest er assosiert med pasta eller ris kan mange typer matvarer være vektor for toksindannelse.

Utbrudd kan også forårsakes av melkeprodukter, pizza og gryteretter i tillegg til pasta og ris. Med andre ord er heller ikke en stekt pizza trygg å la ligge ved romtemperatur for lenge om den skal spises igjen, selv om den varmes opp på nytt.

 

Så hvor lenge er det trygt å lagre slike typer matvarer ved romtemperatur? Alt taler for at det går utmerket i alle fall 4-6 timer, og i de tilfellene hvor det har vært rapportert dødsfall har maten vært lagret ved over 12-14 °C i mer enn 2 døgn.

Men det er liten tvil om at vesentlig kortere tid er tilstrekkelig til å gi oppkast. 

 



Anonymous poster hash: effad...5e5

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...