Anonym bruker Skrevet 26. februar 2014 #1 Skrevet 26. februar 2014 Er det vanskelig å lage glutenfri mat? Hvordan lager jeg mat uten gluten? Kan jeg kjøpe speltbrød? Barnet er 2,5 år og sliter ekstremt med magen og alltid gjort det, men blitt verre og verre med tiden. Det er så hard avføring at hun ikke får puste når hun skal bæsje og det er blod pga. store, harde klumper. Vært hos lege og forsøkt forskjellige ting. Siste vi fikk var Movicol uten at dette gir noen virkning. Ikke duphalac heller. Fikk beskjed om å prøve glutenfritt en uke først og om det ikke hjelper, prøve en uke uten melk og melkeprodukter. Har dere tips om mat fri for melkeprodukter også? Soyamelk? Laktosefri melk? Anonymous poster hash: 32eda...1fd
Anonym bruker Skrevet 26. februar 2014 #2 Skrevet 26. februar 2014 Hæ, sa legen at dere skulle prøve en uke glutenfritt? Har dere testet henne for cøliaki og fått negativt svar men skal prøve likevel da eller? Man skal jo aldri spise glutenfritt før man har tatt testene, da vil ikke testene slå ut positivt etterpå. Og om det viser seg å være cøliaki er det ikke bare bare å begynne spise gluten igjen etter å ha vært uten en periode, da kan ungen bli skikkelig syk og skade tarmene sine skikkelig. Men ellers er det ikke veldig vanskelig å leve glutenfritt, du må bare lese på alt du spiser frem til lærdommen sitter. Til og med leverpostei kan inneholde gluten så les innholdsfortegnelsen på alt. Speltmel inneholder gluten det også, så du kan ikke bake speltbrød om hun skal leve helt glutenfritt nei. Glutenfritt brød kan du kjøpe hos bakeren eller finne i frysedisken på butikken, noen matbutikker har nå glutenfritt brød blant de ferske brødene hver dag også. Er ungen glad i pasta så gå i innvandrerbutikkene, de har pasta laget av rismel istedenfor hvetemel, de er mye bedre enn de som er laget av erstatsningsmel og selges i vanlig matbutikker. Anonymous poster hash: 48a70...0cb
Anonym bruker Skrevet 26. februar 2014 #3 Skrevet 26. februar 2014 Er det en spesialist som har anbefalt dere dette eller er det fastlegen? Hvis det er fastlegen, så hadde jeg ikke prøvd ut glutenfritt kosthold uten å snakke med en spesialist først. Hvis det er mistanke om cøliaki, så kan det være vanskelig å få gjort tester senere for å få bekreftet at det er cøliaki fordi testene er avhengig av at man spiser gluten. Og hvis man begynner å spise gluten igjen etter å ha kuttet det ut (ved cøliaki) vil man få et mye større ubehag enn man hadde i utgangspunktet. Spelt er fullt av gluten, så hold dere langt unna det! I de fleste litt større matvareforretninger, så er det en egen hylle med allergivarer, anbefaler deg å titte der. Det er mye å sette seg inn i, men egentlig ikke så veldig vanskelig likevel. Skal dere f.eks ha pasta og kjøttsaus til middag, så lager du sausen selv og kjøper glutenfri pasta. Melkefritt kosthold er enda enklere, der er det mange gode erstatningsprodukter. Anonymous poster hash: 50f3e...105
PrinsesseHengepupp Skrevet 26. februar 2014 #4 Skrevet 26. februar 2014 Kjære vene, kom dere til spesialist før dere tester ut glutenfritt uten diagnose på et så lite barn med slike symptomer. Det vanligste tegnet på cøliaki er bløt, løs og hyppig avføring og ved å kutte gluten vil de fleste (også vi uten cølliaki!) oppleve at avføringen blir hardere, fastere og mer sjelden. Så det sier seg selv at det kan gjøre vondt mye verre å kutte gluten slik uten videre. Lactoseintoleranse har forøvrig stort sett like symptomer, og følger ved endring, om ikke like uttalte. Krev å få komme inn til grundige undersøkelser på gastro før dere begynner å legge om kostholdet. For all del.
Anonym bruker Skrevet 26. februar 2014 #5 Skrevet 26. februar 2014 Ikke spis glutenfritt før alle tester og blodprøver er tatt! Da vil prøvesvarene være ukorrekte og det stakkars barnet ditt må mest sannsynlig provoseres med gluten om dere har hatt glutenfri diett. Dette gjør vondt verre. Og husk at laktose og melkeallergi/intoleranse ikke er det samme. Det finnes mye laktosefritt og laktoseredusert, men dette skal du ikke ha om det er melkeallergi det er snakk om! Anonymous poster hash: 95887...57f
Gjest cd0da Skrevet 26. februar 2014 #6 Skrevet 26. februar 2014 Takk for svar. Da bestiller jeg ny time hos legen og krever å bli sendt til spesialist. Synd at de anbefaler ting de tydeligvis ikke har peiling på Jenta mi har vondt nok fra før! I natt lå hun å vred seg i smerter mens hun gråt og holdt seg på magen og sa hun hadde vondt i magen. Hun bæsja ikke igår så var derfor
Anonym bruker Skrevet 26. februar 2014 #7 Skrevet 26. februar 2014 Skremmende at fastlegen anbefaler dette uten å henvise til spesialist/ernæringsfysiolog Anonymous poster hash: 84075...b20
MrsMilla Skrevet 26. februar 2014 #8 Skrevet 26. februar 2014 Er det vanskelig å lage glutenfri mat? Hvordan lager jeg mat uten gluten? Kan jeg kjøpe speltbrød? Barnet er 2,5 år og sliter ekstremt med magen og alltid gjort det, men blitt verre og verre med tiden. Det er så hard avføring at hun ikke får puste når hun skal bæsje og det er blod pga. store, harde klumper. Vært hos lege og forsøkt forskjellige ting. Siste vi fikk var Movicol uten at dette gir noen virkning. Ikke duphalac heller. Fikk beskjed om å prøve glutenfritt en uke først og om det ikke hjelper, prøve en uke uten melk og melkeprodukter. Har dere tips om mat fri for melkeprodukter også? Soyamelk? Laktosefri melk? Anonymous poster hash: 32eda...1fd Nei, ikke spelt - fullt av gluten - det spiser vi og har ikke glutenintoleranse. havregrynsgrøt er supert, og det finnes melblandinger for glutenfritt brød på rema. Ellers må dere huske å lese ingredienser på alt, også det dere tror det ikke er mel i! Kjøtt, fisk, grønnsaker, bønner, linser, egg - det er utrolig mye som ikke har gluten, se mulighetene! når dere kutter melk, er soyamelk og kokosmelk fine erstattere i grøt og mat, mens mandelmelk og riskmelk går på frokostblandingene (obs mel). Kutt halvfabrikata, så slipper dere masse problemer :-)
Anonym bruker Skrevet 26. februar 2014 #9 Skrevet 26. februar 2014 Sier som de andre; ikke start med glutenfritt før en evt diagnose er satt. Ved cøliaki får en støtte på rundt kr 2000 pr mnd, men da MÅ en ha diagnosen satt på riktig måte. Og til deg over som sier at løs avføring er mest vanlig med cøliaki; dette er ikke alltid tilfelle. En trodde nok det før, og derfor var det mange med andre symptomer som ikke fikk rett diagnose. Symptomene for cøliaki er mange og veldig forskjellige, og det kan derfor være vanskelig å få legen til å tenke i den banen. Min datter hadde treg mage, og avføringen "fløt" i doen. (Dvs den sank ikke ned). Hvis det er fastlegen som har rådet deg til dette, burde det vært sendt klage på han. Dette er IKKE rett fremgangsmåte, og legen må opplyses om dette. Anonymous poster hash: a6deb...a0d
Anonym bruker Skrevet 26. februar 2014 #10 Skrevet 26. februar 2014 For det første, å teste glutenfri mat en uke har jo INGEN effekt! Det tar laaaang tid for tarmene og bli helt "friske" dersom de ikke tåler gluten, så hvis dette er noe dere virkelig skal prøve, må dette vare i minst en måned før dere kan merke forskjell, aller helst 3 mnd. Men på et så lite barn ville jeg nok tatt en tur til spesialist først! Å leve på glutenfri kost er veldig enkelt, gå inn på www.ncf.no og les over ingredienser med gluten (det er mye mer enn bare hvetemel, rugmel, bygg og havre det er gluten i..). Spelt er IKKE glutenfritt. Google oppskrifter på glutenfrie matretter og bakeverk, finnes masse godt på nettet Tegn på cøliaki er ikke bare tyntflytende avføring, det er ingen fasit på symptomene du får, det er forskjellige mageplager. Anonymous poster hash: 7ff78...cd3
PrinsesseHengepupp Skrevet 26. februar 2014 #11 Skrevet 26. februar 2014 Sier som de andre; ikke start med glutenfritt før en evt diagnose er satt. Ved cøliaki får en støtte på rundt kr 2000 pr mnd, men da MÅ en ha diagnosen satt på riktig måte. Og til deg over som sier at løs avføring er mest vanlig med cøliaki; dette er ikke alltid tilfelle. En trodde nok det før, og derfor var det mange med andre symptomer som ikke fikk rett diagnose. Symptomene for cøliaki er mange og veldig forskjellige, og det kan derfor være vanskelig å få legen til å tenke i den banen. Min datter hadde treg mage, og avføringen "fløt" i doen. (Dvs den sank ikke ned). Hvis det er fastlegen som har rådet deg til dette, burde det vært sendt klage på han. Dette er IKKE rett fremgangsmåte, og legen må opplyses om dette. Anonymous poster hash: a6deb...a0d Mulig dårlig formulert. Poenget var at ved skifte fra glutenbasert til glutenfritt kosthold vil majoriteten oppleve endring i avføring, som oftest fra bløt til hard. Det vil derimot ikke si at det motsatte ikke kan skje. Men siden cøliaki innebærer at tarmens evne til å ta opp næring, og også væske, er svekket, vil de fleste med ubehandlet cølliaki oppleve bløtere avføring enn normalbefolkningen forøvrig, siden mer av tarminnholdet passerer uten at væske (og annet) tas opp. Når tarmtottene gjenopptar sin funksjon etter bytte til glutenfritt kosthold vil også mer av væsken i tarminnholdet tas opp og man vil få en fastere avføring (normalt sett).
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå