BabyAnna Skrevet 18. juli 2013 #1 Del Skrevet 18. juli 2013 Jeg skal begynne på skolen neste måned, og det er en lang reisevei for meg mellom hjem og skole. Melken jeg pumper på skolen for å unngå melkespreng, ønsker jeg å ha med meg hjem, slik at min sønn kan drikke. Men denne må fraktes, og oppbevares. Jeg kan ha en minikjøler i klasserommet, men denne kan ikke bråke. Noen som kjenner til en slik en? Hvordan skal jeg få kjølelementer til å holde seg fra jeg reiser hjemmenifra- til jeg kommer hjem? Ofte er jeg borte i åtte timer. Noen som har vært i samme situasjon? Hva har dere gjort? Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/144065382-kj%C3%B8leelementer-til-morsmelk-p%C3%A5-skolen-tips/ Del på andre sider Flere delingsvalg…
lillenims Skrevet 22. juli 2013 #2 Del Skrevet 22. juli 2013 Jeg er ammehjelper / ammehjelpen.no Fersk morsmelk har god holdbarhet. Den kan oppbevares i romtemperatur (opp til ca 20 grader) dersom den skal gis innen 6-8 timer, eller 5 dager i kjøleskap. Dess lengre den skal oppbevares, dess kaldere bør den oppbevares fra starten - og dess varmere den har vært oppbevart, dess dårligere holdbarhet får den. Uansett merker du det på smaken: den blir sur (som annen sur melk) - så lenge den ikke er sur er den ikke farlig å gi til barnet. Husk at melka vil skille seg (fettet flyter til topps), dette betyr IKKE at den er sur. Sur melk lukter og smaker surt og ekkelt.Se http://ammehjelpen.no/artikkel/42/Oppbevaring-av-melk Uansett kan du risikere at barnet ikke vil ha melka fordi fettspaltingen har begynt (noen har mer av enzymet lipase enn andre), se http://ammehjelpen.no/artikkel/40/Smak-pa-morsmelken Dette er ikke farlig (det skjer vanligvis etter at melka er i magen), men noen barn liker ikke smaken, og om foreldrene smaker på melka så kan de synes den smaker surt eller "ødelagt" (såpe og metallisk/blodsmak har jeg hørt nevnt). Men altså ikke FARLIG, så om barnet vil ha den er det bare å gi den. Hadde du skullet gi melka straks du kommer hjem hadde det altså ikke vært noe problem å droppe hele kjøleskapet. Men jeg er i tvil når det gjelder kombinasjonen av romtemperatur i mindre enn 6-8 timer og kjøleskap i mindre enn 5 dager (altså å ta med melka hjem uten å kjøle den, sette den i kjøleskap og gi den neste dag). Det finnes en del minikjøleskap, de fleste av disse har imidlertid vifte som bråker. Det er mulig at kjøleskap av minibartypen kan fungere, de pleier iallfall være stillegående. Men da er vi nok over i en annen prisklasse, muligens. Et tredje alternativ kan være å bruke kjølebag (av den typen som følger med pumper, eller som du kan kjøpe på biltema etc - 15x20x20 cm eller så) med kjøleelementer oppi. Ha så mange kjøleelementer du får plass til sammen med flaskene - på alle sider og iallfall over flaskene (kald luft er tyngre enn varm). Jeg er ikke sikker på hvor lenge kjøleelementer vil holde seg kalde nok til å gi "kjøleskapseffekt". Kjøleeffekt i fht romtemperatur vil du jo få lenge, men det er stor forskjell på å oppbevare ved mindre enn 4 grader og mindre enn 10 grader, for eksempel. Kan et alternativ være at du får sette en kjøleveske (litt diskret, liksom) i en hylle i et tilgjengelig kjøleskap på skolen, enten på personalrommet eller i kantina? Har skolen noen løsning for elever som har behov for nedkjølte medisiner for eksempel - kan de oppbevares i kjøleskap eller er personlig minikjøleskap løsninga også der? Det går imidlertid helt fint å frakte melka hjem uten kjøling, dersom den er oppbevart og nedkjølt til kjøleskapstemperatur før du går hjem, uten at det forringer holdbarheten noe særlig. (Antar nå at hjemreisa di tar under en time eller så.) Bruk gjerne en eller annen variant av kjøleveske, ølkjøler (sånn til å ha rundt ølboks mens man drikker) eller liknende for å hindre mest mulig kuldetap, men det er ikke nødvendig, og du trenger ikke ha kjøleelementer med for hjemreisa. Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/144065382-kj%C3%B8leelementer-til-morsmelk-p%C3%A5-skolen-tips/#findComment-145535723 Del på andre sider Flere delingsvalg…
lillenims Skrevet 26. juli 2013 #3 Del Skrevet 26. juli 2013 Der ser ut som det er litt "begge deler" i forhold til å først lagre melka i romtemperatur og så i kjøleskap. De offisielle rådene er at man skal sette melka rett i kjøleskap eller rett i fryser for best mulig holdbarhet, men de mer praktiske rådene fra La Leche League (som er Ammehjelpens internasjonale søsterorganisasjoner) er at det går greit å "kjede" oppbevaringen litt - om du oppbevarer i romtemperatur noen timer så kan du sette den i kjøleskap en stund osv. Babyen din er vel heller ikke helt nyfødt lenger - dess eldre de er, dess mer robuste er de. Så lenge melka ikke lukter vondt er den ikke farlig å drikke iallfall. Men et godt alternativ kan være sånne kjølebager som følger med om du kjøper dyre pumper, feks. denne typen: http://www.mamille.no/lagring/medela-kjolebag-med-kjoleelement.html Om du legger det medfølgende kjøleelementet i denne før du går på skolen, vil melka ha en helt ok temperatur for videre oppbevaring med god holdbarhet i kjøleskap når du kommer hjem - kjølebagen funker altså som et kjøleskap. (Om du bare skal pumpe en gang trenger du kanskje bare plass til to flasker, og kan med fordel legge oppi et ekstra kjøleelement i tillegg.) Kjøleelementet fryser over natta, så det er bare å legge det i fryseren straks du kommer hjem. Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/144065382-kj%C3%B8leelementer-til-morsmelk-p%C3%A5-skolen-tips/#findComment-145544957 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå